Sök:

Sökresultat:

43 Uppsatser om DMAIC - Sida 2 av 3

Produktionsutveckling : Lean Six Sigma

Detta examensarbete har utförts i samarbete med ett företag som önskar vara anonymt i rapporten. Företaget har nyligen fått höjda produktionsmål då de fått ta över produktion från en fabrik som håller på att avvecklas. Då arbetskraften fortfarande är densamma har detta lett till att de anställda får jobba övertid. Studien har huvudsakligen fokuserats på en avdelning inom företaget men till viss del har studien också krävt att mindre delar av de två andra avdelningarna också studerades.Syftet med projektet var att se över hur arbetsprocessen kunde effektiviseras så att målen kan nås utan att personalen behöver jobba övertid. Som ramverk för projektet användes en version av Six Sigmas lösningsmetodik DMAIC, nämligen RDMAIC, där en Recognize-fas har lagts till i starten av arbetet.

Statistisk processtyrning och relaterad problematik: en fallstudie enligt DMAIC vid Assa AB

det finns ett uttryck som lyder ?Att vinna eller försvinna?. I dagens samhälle har detta blivit allt mer påtagligt. Att vara näst bäst duger inte längre. Att låta produkter nå ut på marknaden som inte är korrekta utan orsakar missnöje hos kund är inte acceptabelt.

Effektivisering av material- och informationsflödet : En fallstudie på SKF

Denna rapport omfattar ett examensarbete på 22,5 poäng. Examensarbetet har utförts inom ämnet integrerad produktutveckling vid Högskolan i Skövde tillsammans med Jai Designpartner AB. Målet med arbetet var att utveckla ett fällbord som enkelt kan fällas ihop, ha en längre livslängd och lägre vikt än företagets tidigare fällbord. Samarbetet genererade ett fällbord som inte följer de generella principerna av infällning av bordsben. Resultatet blev ett fällbord med minimal klämrisk, med en längre livslängd då infällning av bordsbenet sker med en vridning och med en mindre vikt då ramverk kan elimineras..

Duglighetsstudie av nikotinhalten vid tillverkning av Nicorette tuggummin: enligt metodiken DMAIC vid Pfizer i Helsingborg

Pfizer är världens största läkemedelsföretag med omkring 112.000 anställda och med produktion vid 67 fabriker världen över. I Sverige finns produktionsanläggningar i Stockholm, Uppsala, Strängnäs och Helsingborg. Då läkemedelsbranschen är en av de mest synade och hårdast kontrollerade branscherna i världen ställer detta i sin tur höga krav på tillverkningsprocesserna. Examensarbetet har utförts vid produktionsanläggningen i Helsingborg, där bland annat rökavvänjningsmedlet Nicorette tillverkas. På grund av bristande processkännedom har företaget byggt upp kostnadskrävande kontrollsystem för att garantera att de produkter som levereras ligger inom specifikationsgränserna.

DMAIC och SPS vid förbättringsarbete i en fleroperationsprocess

Indexator AB i Vindeln är en världsledande tillverkare av rotatorer för skogsbruk, styckegods och materialhantering. Företaget lägger stor vikt vid kvaliteten och testar idag alla sina slutprodukter individuellt för att säkerställa att de möter upp mot kundens krav. Variation i produktionsprocessen kan orsaka defekter som, om de upptäcks först i slutkontrollen, blir kostsamma. Genom att minska variationen i processerna kan företaget öka sin interna kvalitet. Syftet med examensarbetet är att visa hur SPS kan tillämpas, för att identifiera och eliminera orsaker till variation och därigenom öka den interna kvaliteten.

Minimering av pappersförluster vid produktionsomställningar: ett Sex Sigma projekt vid SCA Packaging Obbola AB

Examensarbetet har utförts vid SCA Packaging Obbola AB. Företaget tillverkar oblekt liner vilket är ytskiktet till wellpapp. Under början av 2005 startade företaget implementering av Sex Sigma som systematiskt arbetssätt för kvalitetsförbättringar. Examensarbetet har bedrivits som ett Sex Sigma projekt vid företaget och de erfarenheter som erhållits under arbetets gång har legat till grund för utvärdering av implementeringsarbetet för Sex Sigma vid företaget. Sex Sigma projektet inriktades på att minska pappersförluster vid produktionsomställningar.

Intern hantering som orsak till defekter: ett Sex sigma
projekt för analys och åtgärdsförslag på Sapa Heat Transfer AB

Detta examensarbete har utförts på Sapa Heat Transfer i Finspång och har tagit upp frågan med hur den interna hanteringen av produkterna kan orsaka defekter. I arbetet har en typ av defekt undersökts särskilt och denna defekt kan ses som ett exempel. Företaget tillverkar aluminiumband till värmeväxlare, främst till fordonsindustrin. Banden levereras på rullar med en diameter upp till 1700 mm, och en bredd mellan 12 mm och 1440 mm. Syftet med detta examensarbete är undersöka en defekt som är orsakad av den interna hanteringen, det vill säga det som sker mellan produktionsstegen.

Införsel av visuell styrning och taktad produktion : Skapa medvetenhet bland medarbetare

This master?s thesis was written on the behalf of Saba Frukt och Grönt AB inHelsingborg and is the final part of the Master program in MechanicalEngineering at Halmstad University.The main task was to introduce visual control and increase the rate of concept intwo of the departments of the company. The goal is to come up withimplementation proposals, and if possible to implement one in the near future.The author attacks the problem by using the Six Sigma DMAIC-methodology as itis a clear and structured approach. As a complement Lean-inspired tools are used.After compiling the results from the interviews and benchmarking somesuggestions are made. These are reviewed with stakeholders and a discussion ofhow to go on further was held.

Hantering av varulager: Ökad förståelse för lager med avseende på mätetal

Att minimera kapitalbindning är något önskvärt inom alla företag, det gäller även för Volvo Aero Corporation, VAC. För att kunna minska kapitalbindningen vill avdelningen för materialstyrning öka förståelsen för deras varulager före produktion, VLFP, med avseende på mätetal och ABC-klasser. Mätetalen är kapitalbindning/varulager, omsättningshastighet, leveransprecision och servicenivå. Huvudsyftet för examensarbetet är att öka förståelsen kring varulager före produktion, på VAC i Trollhättan med avseende på mätetal och ABC-klassificering. Utöver detta syftar arbetet till att ge förslag för hur VAC skall arbeta för att minska kapitalbindningen.

Kvalitetsteknisk analys av produktionslinje: totalkvalitet och statistisk processtyrning vid Plannja AB

Plannja AB producerar plan och profilerad byggplåt. En stor del av all plåt målas i en målningslinje i Luleå. Plannja AB har identifierat stora kvalitetsbristkostnader i denna process. Problem uppkommer när ett stort tak eller vägg uppvisar rutmönster istället för enhetlig kulör. Examensarbetet är utformat som en kvalitetsteknisk analys av målningslinjen med fokus på kvalitetstekniska möjligheter.

Hantering av dispensärenden: En fallstudie vid General Electrics Healthcare

Examensarbetet har utförts vid GE Healthcare i Umeå och undersöker upprättandet av upprepade dispensärenden på avvikande artiklar. En dispens innebär att en artikel används trots avvikelse från specifikationer eller ritningsunderlag, vilket orsakar eventuella kostnader genom administrativ hantering och produktionsstopp. Dessutom är det svårt att säkerställa hur avvikelsen hos artikeln påverkar kunden.Syftet med examensarbetet är att ta fram ett arbetssätt för att hantera upprepande dispensärenden. Krav och önskemål rörande det nya arbetssättet har identifierats genom enkätundersökning och intervjuer med personal från den nuvarande dispensprocessen.En rekommendation är att skapa ett tvärfunktionellt forum där personer från olika avdelningar träffas för att granska och diskutera de senaste dispensärendena samt, på ett systematiskt sätt, försöka identifiera och åtgärda de underliggande problemen. Utöver forumet är våra rekommendationer att:? Utse en processägare för dispensprocessen? Revidera rutinen för dispensprocessen? Hårdare krav för att godkänna dispensärenden? Utbilda personalen? Undersök möjligheterna att införa en standardiserad snabblösning för mindre problem.

Kassationsreducering vid tillverkning av krockkuddar:
tillämpning av arbetssättet DMAIC vid Autoliv Sverige AB

Detta examensarbete är utfört vid Autoliv Sverige AB i Vårgårda. Företaget är med 80 hel- eller delägda bolag och 34 500 anställda i över 30 länder, världens största bilsäkerhetsföretag. I fabriken i Vårgårda tillverkas bland annat Inflatable curtain, IC, ett sidokrockskydd för huvudet som placeras ovanför sidofönstren på båda sidor i bilen. Vid kollision eller om bilen voltar löses IC-bagen ut med hjälp av en gasgenerator på mindre än 25 ms. Syftet med examensarbetet var att identifiera faktorer som orsakar stor mängd kassationer samt omarbete av IC-bagar vid vikprocessen i tillverkning av IC-bagar till Bil 123.

FÖRBÄTTRINGSPROJEKT PÅ MICOR AB:S RIKTAVDELNING

Micor AB tillverkar cirkulära sågklingor och är framförallt inriktade på specialbeställda cirkulära sågklingor från orderstorleken en och uppåt.  På uppdrag av Micor AB har en kartläggning av hur det dagliga arbetet går till på Micors riktavdelningen gjorts. På riktavdelningen riktar och sträcks cirkulära sågklingor. Anledningen till att de cirkulära sågklingorna riktas är för att de ska vibrera mindre och kunden ska få en finare snittyta vid kapningen. Problemet de har på riktavdelningen är att tidigare och nuvarandes operatörers kunskap inte är dokumenterad. Den knapphändiga informationen om vad som påverkar spänningen hos en cirkulär sågklinga gör att variationen av spänning kan variera från ordertillfälle till ordertillfälle. Micor AB vill även underlätta upplärningen av nya operatörer.Som metod för att lösa problemet har en anpassning av Six Sigmas DMAIC-modell gjorts. Kartläggningen av det dagliga arbetet har legat till grund för de arbets- och maskininstruktioner som har skapats för att minska variationen av spänningen i cirkulära sågklingor.Identifiering av vilka parametrar som påverkar spänningen på en cirkulär sågklinga har gjorts genom granskning av publikationer inom ämnet samt genom egna tester.Genom kartläggningen av vad som påverkar spänningen på cirkulära sågklingor kommer förhoppningsvis Micor AB att få mindre variationer i spänningen och det kommer att underlätta för framtida implementerad automatisering av riktavdelningen. .

Faktorer som påverkar kostnadskalkyl vid vraksanering

Micor AB tillverkar cirkulära sågklingor och är framförallt inriktade på specialbeställda cirkulära sågklingor från orderstorleken en och uppåt.  På uppdrag av Micor AB har en kartläggning av hur det dagliga arbetet går till på Micors riktavdelningen gjorts. På riktavdelningen riktar och sträcks cirkulära sågklingor. Anledningen till att de cirkulära sågklingorna riktas är för att de ska vibrera mindre och kunden ska få en finare snittyta vid kapningen. Problemet de har på riktavdelningen är att tidigare och nuvarandes operatörers kunskap inte är dokumenterad. Den knapphändiga informationen om vad som påverkar spänningen hos en cirkulär sågklinga gör att variationen av spänning kan variera från ordertillfälle till ordertillfälle. Micor AB vill även underlätta upplärningen av nya operatörer.Som metod för att lösa problemet har en anpassning av Six Sigmas DMAIC-modell gjorts. Kartläggningen av det dagliga arbetet har legat till grund för de arbets- och maskininstruktioner som har skapats för att minska variationen av spänningen i cirkulära sågklingor.Identifiering av vilka parametrar som påverkar spänningen på en cirkulär sågklinga har gjorts genom granskning av publikationer inom ämnet samt genom egna tester.Genom kartläggningen av vad som påverkar spänningen på cirkulära sågklingor kommer förhoppningsvis Micor AB att få mindre variationer i spänningen och det kommer att underlätta för framtida implementerad automatisering av riktavdelningen. .

Ständiga förbättringar inom verksamhetsprocesser : en studie mellan läkemedel- och kärnkraftindustri

The purpose of thesis was to investigate and compare how two companies within pharmaceutical industry and nuclear power industry are currently working with quality development regarding continuous improvement and Lessons Learned in business processes. In addition, a simple comparison was made with the automotiveindustry.McNeil AB are improving their processes continuously and are according to the findings of this report performing well in their pursuit of world-class pharmaceutical production. They have a well functioning process regarding improvements proposed in weekly improvement meetings engaging all employees. However, during interviews it was made clear that the functionality of the process which administer improvement proposals generated in addition to, or beside the weekly improvement meetings, were inadequate. McNeil AB is proposed to administer this through an IT solution instead of by paper and e-mail, that simplifies the process of adding, implementing and follow up an improvement proposal.The nuclear power plant Ringhals AB recently made major improvements in their business processes as well as the plant itself.

<- Föregående sida 2 Nästa sida ->