Sök:

Sökresultat:

43 Uppsatser om DMAIC - Sida 3 av 3

5S och DMAIC - Första steget mot Lean Sex sigma En studie för införande av Lean Sex sigma i en mindre organisation i samarbetet med Eco-Boråstapeter

I ett team ingår flera professioner och för att arbeta i ett team krävs det att kunna kommunicera med varandra. Genom att belysa vad som påverkar kommunikationen och hur kommunikationen påverkar människan, kan det leda till att människan utvecklar sin förmåga att kommunicera, vilket i sin tur leder till ett förbättrat arbetsklimat. Syftet med studien är att belysa kommunikationens betydelse för människan i det opererande teamet och eventuella orsaker som påverkar kommunikationen. Metoden är en litteraturöversikt med kvalitativ innehållsanalys av vetenskapliga artiklar. Resultatet redovisas med hjälp av tre huvudteman och 11 subteman där kommunikationens process belyses.

Orsaksanalys och lösningsförslag vid fel vid kommunikation av växelläge

Detta examensarbete på C-nivå har genomförts i samarbete med Kongsberg Automotive i Mullsjö som utvecklar och tillverkar komponenter till fordons-industrin.Företaget har fått reklamationer på en växelväljare i deras sortiment och är en produkt som sitter i kundens lastbilar och bussar. Felen har uppträtt relativt sällan men med tillräckligt stor marginal för att de ska klassas som allvarliga fel. Dessa fel är kopplade till den magnetarm som kommunicerar med transmissionen i fordonet och konsekvensen av dessa fel blir att fordonet blir obrukbart och måste bärgas bort.Syftet med detta examensarbete är att författaren på ett ingenjörsmässigt sätt ska angripa problemen med magnetarmen till växelväljaren på så sätt att grundorsaken bakom kan säkerställas. Målet för arbetet är att hitta dessa grundorsaker till varför magnetarmen går sönder, eller hoppas ur sitt läge, samt att ta fram en design som hindrar att problemen uppstår igen.För att strukturera arbetet har författaren använt sig av en problemlösningsmetod som heter Six Sigma DMAIC. Det är den här metoden som hela projektet och därmed rapporten är uppbyggt kring.Författaren kom fram till att grundorsakerna till problemen som uppstått med magnetarmen hade grundat sig i konstruktionen av de komponenter som sköter funktionen med produktens växelknappar.

Multivariat analys för styrning och prediktion av kastande skär: En studie av geometrislipning på Sandvik Coromant AB

Detta examensarbete har utförts på Sandvik Coromant i ett produktutvecklingsprojekt gällande ett av deras nya skär. Eftersom tillverkningen nyligen har påbörjats behöver rutiner för hur processerna i tillverkningen ska styras gällande geometrislipning av skären optimeras. Sandvik Coromant önskar därmed erhålla mer kunskap för hur de olika styrande parametrarna påverkar förädlingen av produkten i geometrislipningsprocessen. Fokus idag ligger på de kritiska mått som är relaterade till kastande skär. På grund av antalet påverkande variabler och de komplexa korrelationerna dem emellan har multivariat analys tillämpats i detta examensarbete, för att sedan också utvärderas som metod för att styra geometrislipningsprocessen.

Effektivare reservdelsberedning för sammansättningsutrustning

Detta examensarbete är utfört på avdelningen TPM-office, Volvo Personvagnar AB i Olofström. Idag producerar VCBC, Volvo Car Body Components, i Olofström med en produktionstakt på cirka 450 000 karossatser om året. Tanken är att en 30 % takthöjning skall klaras av med samma numerär av människor. Detta kommer att ställa enorma krav på utrustningarnas tillgänglighet. Det övergripande målet är att skapa förutsättningar för en effektiv reservdelsberedning och det förebyggande underhållet.

Identifiering av påverkande faktorer för oscillationsmärkesdjupet vid stränggjutning: en studie utförd med hjälp av statistisk försöksplanering vid SSAB Tunnplåt AB

SSAB Tunnplåt AB i Luleå tillverkar höghållfasta stål och ett viktigt processteg är stränggjutningen, där flytande stål gjuts till så kallade slabs: stålstycken som sedan valsas till plåt. Under gjutningen rör sig den första delen av anläggningen i en oscillerande rörelse som är viktig för processen, men denna rörelse genererar också intryck i det nybildade stålskalets yta, varpå stålet riskerar att spricka. Dessa inre och yttre sprickor försämrar slabsens kvalitet. Sprickförekomsten kan påverkas genom att styra oscillationsrörelsen under gjutningen. Sprickfrekvensen skattas genom att mäta det så kallade oscillationsmärkesdjupet.

Integrering av Lean och Sex Sigma: Ett praktiskt exempel på ABB Composites

Lean och Sex Sigma är två av de mest använda kvalitetsförbättringsmetodikerna. Vanligtvis brukar endast en av dessa implementeras inom en verksamhet, antingen Lean eller Sex Sigma. Sedan millennieskiftet har en ny förbättringsmetodik vid namn Lean Sex Sigma utvecklats genom att integrera de båda tidigare. Diskussionerna om Lean Sex Sigma har dock till största del hållits på en teoretisk nivå och det finns få praktiska exempel. Avsaknaden på praktiska exempel beror främst på avsaknaden av ett standardramverk för en Lean Sex Sigma modell, trots att många författare tidigare föreslagit olika modeller.Syftet med denna studie är att utveckla och föreslå en modell för Lean Sex Sigma som kan användas som standardramverk i framtiden.

Six Sigma i små företag: en fallstudie vid Ecolean AB

Små och medelstora organisationer finner sig ofta vara aktörer på en mycket konkurrensutsatt marknad där det är avgörande att uppnå ständiga förbättringar för att förbli konkurrenskraftig. Six Sigma (även känt som Sex Sigma) är en mycket populär metod för processförbättring, med hög framgångsgrad, hos stora organisationer. Denna uppsats och examensarbete försöker utvärdera huruvida små och medelstora organisationer kan anamma Six Sigma. I strävan att utvärdera detta utfördes ett Six Sigma processförbättringsprojekt vid Ecolean AB i Helsingborg, Sverige. Fynden i denna studie antyder att Six Sigma kan anammas av små och medelstora organisationer.

Bristidentifiering av materialflöden : Ett systematiskt förbättringsarbete med fokus på Atlas Copcos materialförsörjning

Divisionen Underground Rock Excavation på Atlas Copco tillverkar kundanpassade gruvmaskiner i världsklass till kunder i mer än 170 länder. Från inköpsperspektivet är majoriteten av leverantörerna svenska men de dyraste komponenterna köps in från utlandet. Detta gör att stora krav ställs på både logistiken och produktionssystemet. De senaste årens ökande efterfrågan har lett till att materialförsörjningen har svårt att hantera de volymer som krävs och till följd uppstår störningar. En effektivisering och kapacitetsökning är nödvändig och därför kommer detta examensarbete att handla om kartläggning av material- och informationsflöde samt bristidentifiering av störningar i materialflödet.

Ledtidsfokus: en studie vid Ericsson AB i Borås

Ericsson AB är i dagsläget en världsledande leverantör av fasta och mobila telekommunikationssystem. Ericssonkoncernen är uppbyggd av fem affärsenheter varav en är Transmission & Transport Networks, deras produktionsenhet är lokaliserad i Borås. Detta examensarbete har utförts på Ericsson AB i Borås (BS/EAB) under våren 2005. BS/EAB har som mål att minska sina tillverkningskostnader, dessutom pekar prognoser på att försäljningsvolymen kommer att öka med 40 % under hösten. För att möta denna ökning behöver en avdelning i Borås, Multichipmodul (MCM), se över sitt produktionsflöde.

Förbättring av sjukskrivningsprocess med Sex Sigma och mikrosystem perspektiv

Bakgrund: Sjukfrånvaron i Sverige 2004 var högst i Västeuropa och landets enskilt största ekonomiska problem. Regeringen vidtog åtgärder för att minska sjukfrånvaron. En del var att ge incitament för att sjukskrivningsprocessen skulle finnas med i hälso- och sjukvårdens ledningssystem, delvis på grund av förändrade krav och därmed brister i läkarintygens kvalitet. En lokal undersökning vid ortopedkliniken Kärnsjukhuset visade att 23 % av patienterna var missnöjda i samband med sjukskrivning.Syfte: Genom Sex Sigmas problemlösningsmodell DMAIC i kombination med mikrosystemperspektivet förbättra kvaliteten på läkarintygen, skapa mål och rutiner i sjukskrivningsprocessen samt öka patientnöjdhet Metod: Utifrån ett mikrosystemperspektiv intervjuades projektgruppsdeltagare. Genom Sex Sigmas problemlösningsmodell fokuserades förbättringsområden på informationsutbyte till patienter och läkare samt utformande av mål och skriftliga rutiner.

Tillämpning av Sex Sigma: en fallstudie utförd på Volvo Aero
Corporation

Det här examensarbetet har utförts på Volvo Aero Corporation i Trollhättan. Företaget tillverkar flygplansmotorer, turbiner samt komponenter till flygplans- och raketmotorer. Dessutom utför företaget underhåll på flygplansmotorer. Eftersom företaget behövde ett mer strukturerat sätt att arbeta med förbättringar började Sex Sigma implementeras under år 2000. Ett utbildningsprogram togs fram och medarbetare utbildades till Black Belts och Green Belts.

Effektivt förbättringsarbete med hjälp av System C2: ett Sex Sigma projekt inom tjänsteproduktion

Varför är vissa företag duktiga på att arbeta med ständiga förbättringar och andra inte? Vad skiljer ett framgångsrikt företag från ett mindre framgångsrikt och varför lyckas vissa företagsledare få gehör för sina idéer hos de anställda medan andra kapitalt misslyckas med detsamma? Detta examensarbete syftar till att analysera hur C2 Management ABs kunder kan förbättra användningen av förbättringsverktyget System C2?. Det är författarnas förhoppning att resultatet av denna studie primärt skall bidra till ett ökat användande av förbättringsverktyget och sekundärt ge företagsledningar en vägledning om hur de kan gå till väga när en förändring ska genomföras. Problemet som denna studie ställts inför upptäcktes i samband med en kundutvärdering av System C2? som genomfördes under våren 2004.

Kvalitetssäkring av skruvförband: ett DMAIC-projekt utfört vid Autoliv Sverige AB

Detta examensarbete är utfört vid Autoliv Sverige AB i Vårgårda utanför Göteborg. Autoliv är världsledande inom bilsäkerhet och är idag världens största leverantör av bilsäkerhetsprodukter. I företagets produktportfölj ingår främst säkerhetsbälten och krockkuddar, men även specialprodukter som till exempel skydd mot pisksnärtsskador tillverkas och marknadsförs. Företaget har under en period haft problem med kvaliteten på skruvförband vid tillverkningen av bältesrullar till säkerhetsbälten. Problemen förekommer framförallt i en process där skruvdragningen utförs automatiskt och består i att skruvar emellanåt inte fäster på ett tillfredsställande sätt, vilket kan få till följd att glapp och missljud från slutprodukten kan uppstå.

<- Föregående sida