Sök:

Sökresultat:

158 Uppsatser om Fett - Sida 1 av 11

Gymnasieelevers inställning samt kännedom om fett i kosten

Idén till denna studie växte fram då Fett är ett omdiskuterat ämne och det är intressant att se hur ungdomar ställer sig till Fett i kosten.Syftet med studien är att undersöka gymnasieelevers inställning till Fett i kosten. Det är även av intresse av att studera elevernas kännedom om Fett utifrån de Svenska näringsrekommendationerna (SNR) och om de är medvetna om de sjukdomar som kan vara relaterade till ett för högt Fettintag. Studien är kvantitativ och frågeställningarna besvarades med hjälp av en enkätundersökning, vilken genomfördes på två gymnasieskolor i Göteborg där sammanlagt 101 elever deltog.Enkäterna var anonyma och det framgick inte heller någon ålder på de som besvarat dem. Dock fick de fylla i vilket kön de tillhör då intresset var att se om det fanns skillnader mellan könen. Studien visar att det främst är smaken som avgjör elevernas matval.

Intag av mättat fett och risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom : en litteraturstudie

Syfte och frågeställningarHuvudsyftet med denna studie var att klargöra huruvida intaget av mättat Fett påverkar risken för att drabbas av, eller avlida i hjärt- och kärsjukdom. Ett annat syfte var att undersöka om intaget av fleromättat Fett eller en kost med hög kvot av fleromättat Fett/mättat Fett (FM/M) fungerar som prevention mot hjärt- och kärlsjukdomar. Frågeställningarna var följande;Påverkar intaget av mättat Fett risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom?Påverkar intaget av mättat Fett risken att dö i hjärt- och kärlsjukdom?Kan intag av fleromättat Fett eller en kost med hög FM/M kvot fungera som prevention mot hjärt- och kärlsjukdomar?MetodLitteratur utgivna fr.o.m. 1 januari 1999 t.o.m.

Hälsosam och lätt på enkelt sätt med rätt fett

Aldrig förr har media haft en sådan central roll i människors liv och idag ägnas ett stort in-tresse för hälsofrågor. Media är en känd plattform för näringslära, och information om kost och näring samt risker och fördelar relaterat till kost finns idag tillgänglig i alla typer av sam-manhang. Debatten om Fetter har på senare år varit stor och hälsomagasin särskilt har en stor influens på människors hälso- och kostvanor. Därför kan det vara betydelsefullt att undersöka hur Fett som näringsämne framställs i hälsomagasin. Syftet med studien är att beskriva och analysera vilka versioner av hur Fett som näringsämne och Fettrika livsmedel framställs i ett hälsomagasin.

BARNS UPPLEVELSER AV RADIOLOGISK UNDERSÖKNING UNDER SIN SJUKHUSVISTELSE : - En litteraturstudie

Syfte och frågeställningarHuvudsyftet med denna studie var att klargöra huruvida intaget av mättat Fett påverkar risken för att drabbas av, eller avlida i hjärt- och kärsjukdom. Ett annat syfte var att undersöka om intaget av fleromättat Fett eller en kost med hög kvot av fleromättat Fett/mättat Fett (FM/M) fungerar som prevention mot hjärt- och kärlsjukdomar. Frågeställningarna var följande;Påverkar intaget av mättat Fett risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom?Påverkar intaget av mättat Fett risken att dö i hjärt- och kärlsjukdom?Kan intag av fleromättat Fett eller en kost med hög FM/M kvot fungera som prevention mot hjärt- och kärlsjukdomar?MetodLitteratur utgivna fr.o.m. 1 januari 1999 t.o.m.

Påverkas huden av fett, kolhydrater och protein i kosten?

Som SPA-terapeuter kommer vi att arbeta mycket med huden och få mycket frågor på hur man tar hand om sin hud på bästa sätt. Därför vill vi studera samband mellan hud och näringsämnen i kosten för att se om kosten kan påverka hudtillståndet. Vår fråga är därför påverkas huden av Fett, kolhydrater och protein i kosten?Vi undersöker tre av våra största näringsämnen vilka är kolhydrater, protein och Fett genom att titta på vetenskapliga artiklar som har gjorts inom området..

Hur omsätts protein och fett vid styrketräning? : Vilka fördelar och nackdelar kan en protein- och fettrik kost ha?

Syftet med den här litteraturstudien var att undersöka effekten av hög protein- och Fettrik kost på styrketräning. De flesta dagliga matvaror innehåller oftast både protein och Fett förutom rena kolhydratkällor, vilka har olika effekt på kroppen vid styrketräning. Styrketräning kan påverka proteinsyntesen, muskelhypertrofi, lipolys och Fettoxidationen i kroppen. Dessa processer influeras av mängden protein eller Fett som konsumeras, vilken typ av protein eller Fett som konsumeras samt tidpunkten intaget sker i relation till styrketräning.Studier har visat att ett högt proteinintag i kombination med styrketräning kan leda till ökad muskelmassa och viktnedgång på grund av en ökad proteinsyntes, lipolys och Fettoxidation. Tidigare forskning visar också att ett ökat Fettintag stimulerar lipolys och Fettoxidationen hos individer.

Kostråd om mättat fett och kolhydrater i samband med förhöjda blodfetter : En undersökning bland primärvårdsdietister

Bakgrund: Nästan hälften av alla dödsfall i Sverige beror på aterosklerotiska hjärt-kärlsjukdomar, där en riskfaktor är förhöjda blodFetter. I den vetenskapliga världen och media återfinns en diskussion om kostråd inom detta område. Hur det påverkar primärvårdsdietister och deras råd till patienter är intressant då de bör ge kostråd enligt vetenskap och beprövad erfarenhet.Syfte: Att undersöka vilka kostråd gällande mättat Fett och kolhydrater som primärvårdsdietister i dagsläget ger till patienter med förhöjda blodFetter samt om påverkan av media upplevs i detta sammanhang.Material och metod: Målgruppen var primärvårdsdietister och webbaserad enkätundersökning den tillämpade metoden.Resultat: Överlag ger primärvårdsdietisterna likartade råd till patienter. Generellt rekommenderas att minska intaget mättat Fett och fiberfattiga kolhydratkällor och öka intaget fibrer. Hälften upplever att det inte finns skillnad mellan kokosFett och mättat Fett från andra livsmedelskällor.

Fettdebatten fortsätter : En studie om konsumenters val av mejeriprodukter och attityder till fett och hälsa.

Bakgrund Svenska livsmedelsverkets rekommendation att minska konsumtionen av mättat Fett har på senaste tiden ifrågasatts. Kritiker anser att det saknas belägg för att mättat Fett och hög Fettkonsumtion ökar risken för övervikt och hjärt- kärlsjukdom. Debatten har figurerat i media där kostbudskapen ofta är förenklade och motsägelsefulla vilket kan ha skapat en förvirring hos konsumenterna. Syfte Syftet var att undersöka deltagarnas val av matFett och Fetthalt i mejeriprodukter, attityder kring Fett och hälsa, förtroendet för olika kostinformationskällor, samt skillnader mellan kön-, ålder- och utbildningsgrupper.? Metod En enkätstudie genomfördes utanför tre matbutiker i Umeå.

LCHF:ares medvetenhet om Low Carb High Fat

LCHF är en diet som har fått mycket uppmärksamhet trots att den går rakt motLivsmedelverkets kostråd. Försäljningen av lättprodukter har minskat och ersatts av fetaprodukter vilket är ett tecken på att befolkningen har ändrat uppfattning om Fett. Risken meddetta är att människor fortsätter äta som tidigare men lägger till mer Fett vilket rimligen ledertill ett ökat kaloriintag och i förlängningen en ökad incidens av hjärt- och kärlsjukdom. I ochmed detta behövs vidare forskning om hur de olika näringsämnena påverkar kroppen menäven människors tankar och kunskaper kring dieterna behöver analyseras.Syftet med studien är att undersöka medvetenhet hos en grupp personer som uppger sig ätaLCHF-kost gällande hur dieten bör utformas utifrån de definitioner som gjorts av dietensgrundare, samt att undersöka deras kunskap gällande Fett och kolhydrater.Metoden som valts är enkäter som kompletterats med kostregistreringar. I enkätstudien deltog26 personer och två av dessa genomförde vägd kostregistrering under två dagar.Deltagarna var medvetna om att LCHF-kost skiljer sig från Livsmedelsverkets råd.

Day to day variation in milk composition at udder quarter level

Syftet med försöket har varit att utröna hur den naturliga variationen ser ut från dag till dag imjölk från separata juverdelar och hur sammansättningen i mjölken skiljer sig inom kor medolika juverhälsa. I den här studien användes 10 kor från Sveriges Lantbruks Universitet sommjölkades kontinuerligt, 2 gånger per dag i 21 dagar på juverfjärdedelsnivå. Mjölken vägdesvid varje mjölkning och analyserades sedan på antal somatiska celler (SCC), laktos, Fett,protein, kasein och vassle protein. Resultaten visar att det är signifikanta skillnader imjölksammansättning mellan juverfjärdedel inom ko. För variation är mjölkmängd denparameter som varierar mest och varierar väldigt mycket mellan juverfjärdedelar.

Intag av frukt, grönsaker och fett och utförda kostinterventioner hos patienter med schizofreni : - En litteratustudie

Patienter med schizofreni har betydligt större andel överviktiga jämfört med övriga befolkningen och har en ökad förekomst av livsstilsrelaterade sjukdomar och förtidig död, vilket kan sättas i relation till dålig kosthållning. Syftet med studien var därför att undersöka schizofrenipatienters intag av frukt, grönsaker och Fett och jämföra det med Livsmedelsverkets rekommendationer. Syftet var också att beskriva vilka interventioner som utförts för att förändra schizofrenipatienters kostvanor. Livsmedelsverket och riktlinjer för hälsofrämjandeintervention användes som referensramar. Metodvalet var en systematisk litteraturstudie där sökning efter artiklar skedde både systematiskt via databaser och manuellt.

Fett till mjölkkor :

Examensarbetet har genomförts i samarbete med Karlshamns AB, husdjursföreningarna i Blekinge-Kronoberg och Halland, samt Svenska Lantmännen i Skåne. Arbetet handlar om Fettutfodring till mjölkkor. Fetterna som har använts är två olika sorters kalciumförsåpat Fett som består av 85% Fett och ca 15% kalcium samt ett härdat Fett som består av 98 % Fettsyror. De kalciumförsåpade Fetterna innehåller en hög andel C18:1 och C16:0 och det som skiljer de två Fetterna åt är i princip förhållandet mellan C18:1 och C16:0 Fettsyrorna. Det härdade Fettet består i stort sett enbart av C16:0 och C18:0 Fettsyror, se tabell 2 och 12.

Sjuksköterskans bemötande vid vård i livets slut : en litteraturstudie ur närståendes perspektiv

Patienter med schizofreni har betydligt större andel överviktiga jämfört med övriga befolkningen och har en ökad förekomst av livsstilsrelaterade sjukdomar och förtidig död, vilket kan sättas i relation till dålig kosthållning. Syftet med studien var därför att undersöka schizofrenipatienters intag av frukt, grönsaker och Fett och jämföra det med Livsmedelsverkets rekommendationer. Syftet var också att beskriva vilka interventioner som utförts för att förändra schizofrenipatienters kostvanor. Livsmedelsverket och riktlinjer för hälsofrämjandeintervention användes som referensramar. Metodvalet var en systematisk litteraturstudie där sökning efter artiklar skedde både systematiskt via databaser och manuellt.

Nutritionsproblematikens inverkan på livskvaliteten hos den palliativa patienten med cancer : En systematisk litteraturstudie

Patienter med schizofreni har betydligt större andel överviktiga jämfört med övriga befolkningen och har en ökad förekomst av livsstilsrelaterade sjukdomar och förtidig död, vilket kan sättas i relation till dålig kosthållning. Syftet med studien var därför att undersöka schizofrenipatienters intag av frukt, grönsaker och Fett och jämföra det med Livsmedelsverkets rekommendationer. Syftet var också att beskriva vilka interventioner som utförts för att förändra schizofrenipatienters kostvanor. Livsmedelsverket och riktlinjer för hälsofrämjandeintervention användes som referensramar. Metodvalet var en systematisk litteraturstudie där sökning efter artiklar skedde både systematiskt via databaser och manuellt.

Livsmedelsval och näringsintag i svensk LCHF-kost ur ett folkhälsoperspektiv

Bakgrund LCHF (Low Carbohydrate, High Fat) är en lågkolhydratskost som fått stort genomslag i Sverige. Svenska Livsmedelverket är oroliga för hur denna utveckling kommer att påverka folkhälsan, framförallt då kolesterolnivåerna i landet under samma period ökat. Förespråkarna av kosthållningen ställer sig däremot frågande till rådande rekommendationer och menar att det är dessa som gör oss feta och sjuka. Trots debatten fattas det data på hur en LCHF-kost faktiskt ser ut.     Syfte Syftet med denna studie var att kartlägga hur en LCHF-kost ser ut gällande livsmedelsval och näringsintag och utifrån det diskutera kosthållningen ur ett folkhälsoperspektiv.Metod 14 individer som ansåg sig äta enligt LCHF rekryterades till att utföra en vägd kostregistrering under tre dagar.

1 Nästa sida ->