Sök:

Day to day variation in milk composition at udder quarter level


Syftet med försöket har varit att utröna hur den naturliga variationen ser ut från dag till dag imjölk från separata juverdelar och hur sammansättningen i mjölken skiljer sig inom kor medolika juverhälsa. I den här studien användes 10 kor från Sveriges Lantbruks Universitet sommjölkades kontinuerligt, 2 gånger per dag i 21 dagar på juverfjärdedelsnivå. Mjölken vägdesvid varje mjölkning och analyserades sedan på antal somatiska celler (SCC), laktos, fett,protein, kasein och vassle protein. Resultaten visar att det är signifikanta skillnader imjölksammansättning mellan juverfjärdedel inom ko. För variation är mjölkmängd denparameter som varierar mest och varierar väldigt mycket mellan juverfjärdedelar. Fett visarockså stora variationer men där visar sig skillnaderna större mellan kor och dagar ochvariationen på fjärdedelsnivå är för parametern fett som lägst. Protein, kasein och vasslevarierar likartat även om variationen är något större för vassle. Laktos varierar i detta försökminst av de analyserade parametrarna.

Författare

Lisa Andrée

Lärosäte och institution

SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..