Sök:

Hur omsätts protein och fett vid styrketräning?

Vilka fördelar och nackdelar kan en protein- och fettrik kost ha?

Syftet med den här litteraturstudien var att undersöka effekten av hög protein- och fettrik kost på styrketräning. De flesta dagliga matvaror innehåller oftast både protein och fett förutom rena kolhydratkällor, vilka har olika effekt på kroppen vid styrketräning. Styrketräning kan påverka proteinsyntesen, muskelhypertrofi, lipolys och fettoxidationen i kroppen. Dessa processer influeras av mängden protein eller fett som konsumeras, vilken typ av protein eller fett som konsumeras samt tidpunkten intaget sker i relation till styrketräning.Studier har visat att ett högt proteinintag i kombination med styrketräning kan leda till ökad muskelmassa och viktnedgång på grund av en ökad proteinsyntes, lipolys och fettoxidation. Tidigare forskning visar också att ett ökat fettintag stimulerar lipolys och fettoxidationen hos individer. Ett ökat intag av protein och fett kan också ha negativa effekter på kroppen vid överkonsumtion. Ett ökat intag av proteinkällor som innehåller stora mängder fett kan leda till flera negativa effekter så som njursvikt, förhöjt blodtryck, kalciumbrist, skelettnedbrytning, kardiovaskulära sjukdomar och ökad fettinlagring.Slutsatsen är att mängden protein och fett som konsumeras kan leda till flera olika effekter vid styrketräning och kan anpassas till individens egna mål.

Författare

Caroline Wigroth Michel Mleczkovicz

Lärosäte och institution

Högskolan i Halmstad/Biomekanik och biomedicin

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..