Sök:

Hälsosam och lätt på enkelt sätt med rätt fett


Aldrig förr har media haft en sådan central roll i människors liv och idag ägnas ett stort in-tresse för hälsofrågor. Media är en känd plattform för näringslära, och information om kost och näring samt risker och fördelar relaterat till kost finns idag tillgänglig i alla typer av sam-manhang. Debatten om fetter har på senare år varit stor och hälsomagasin särskilt har en stor influens på människors hälso- och kostvanor. Därför kan det vara betydelsefullt att undersöka hur fett som näringsämne framställs i hälsomagasin. Syftet med studien är att beskriva och analysera vilka versioner av hur fett som näringsämne och fettrika livsmedel framställs i ett hälsomagasin. Studien tar sin utgångspunkt i socialkonstruktivismen. Urvalet bestod av sju nummer av hälsomagsinet Topphälsa från vårsäsongen 2011 och analyserades med hjälp av diskursanalys. Resultatet visade att tre versioner av fett som näringsämne framkom i Topp-hälsa; Fett som ett nyttigt näringsämne för kropp och själ, Fett som ett viktreducerande och muskelstimulerande medel samt Fett som ett ohälsosamt näringsämne för individ och miljö. LCHF- inspirerade fettbudskap får i de studerade artiklarna ett stort utrymme, men även bud-skap om fett som liknar de rekommendationer Livsmedelsverket förordar. Resultatet visar på att en spretig bild av kostråd förmedlas. Framställningen visar också i viss del på motstridiga budskap, vilket kan riskera att människor inte vet hur de ska förhålla sig till fett. Slutligen kan budskapen i hälsomagasinen få konsekvenser för folkhälsan, på gott eller ont, i och med att de kan utgöra en betydande påverkansfaktor på människors hälsobeteenden.

Författare

Emmelie Gustavsson

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..