Sök:

Fettdebatten fortsätter

En studie om konsumenters val av mejeriprodukter och attityder till fett och hälsa.


Bakgrund Svenska livsmedelsverkets rekommendation att minska konsumtionen av mättat fett har på senaste tiden ifrågasatts. Kritiker anser att det saknas belägg för att mättat fett och hög fettkonsumtion ökar risken för övervikt och hjärt- kärlsjukdom. Debatten har figurerat i media där kostbudskapen ofta är förenklade och motsägelsefulla vilket kan ha skapat en förvirring hos konsumenterna. Syfte Syftet var att undersöka deltagarnas val av matfett och fetthalt i mejeriprodukter, attityder kring fett och hälsa, förtroendet för olika kostinformationskällor, samt skillnader mellan kön-, ålder- och utbildningsgrupper.? Metod En enkätstudie genomfördes utanför tre matbutiker i Umeå. Enkäten bestod av tio sak- och attitydfrågor. Även kön, ålder och utbildningsnivå tillfrågades för att möjliggöra en jämförelse mellan dessa grupper. Data bearbetades och analyserades i SPSS 20.0 med chi-2 test. Signifikansnivån sattes till p<0,05.? Resultat Deltagarantalet uppgick till 126 stycken varav 65 kvinnor och 61 män. Flest deltagare valde mellanmjölk, vispgrädde, smörgåsmargarin med 75 % fett respektive olja. Uppemot hälften av deltagarna hade gjort förändringar i val av matfett och mejeriprodukter, varav fler åt det magrare hållet. Kvinnorna uppgav sig mer hälsomedvetna gällande konsumtion av mejeriprodukter och matfett och valde signifikant oftare vispgrädde jämfört med männen. I övrigt sågs inga skillnader mellan kön, ålder samt utbildningsnivå i valet av mejeriprodukter och matfett. Däremot ansåg signifikant fler äldre än yngre att magra mejeriprodukter är hälsosammast och fler låg- än högutbildade att mer fett och mindre kolhydrater bör eftersträvas.?Mindre än hälften av deltagarna sa sig ha förtroende för livsmedelsverkets och dietisters kostbudskap. Slutsats Mediedebatten kan ha påverkat konsumenternas inställning till fett och hälsa. Yrkesverksamma inom kostområdet bör därför ta mer plats i media, och framförallt rikta sig till de grupper som tenderar att ta till sig kostbudskap därifrån. Ytterligare studier krävs för att klargöra om fettdebatten i media har förändrat synen på fett och hälsa hos populationen.

Författare

Frida Larsson Karolina Byström

Lärosäte och institution

Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..