Sök:

LCHF

ares medvetenhet om Low Carb High Fat


LCHF är en diet som har fått mycket uppmärksamhet trots att den går rakt motLivsmedelverkets kostråd. Försäljningen av lättprodukter har minskat och ersatts av fetaprodukter vilket är ett tecken på att befolkningen har ändrat uppfattning om fett. Risken meddetta är att människor fortsätter äta som tidigare men lägger till mer fett vilket rimligen ledertill ett ökat kaloriintag och i förlängningen en ökad incidens av hjärt- och kärlsjukdom. I ochmed detta behövs vidare forskning om hur de olika näringsämnena påverkar kroppen menäven människors tankar och kunskaper kring dieterna behöver analyseras.Syftet med studien är att undersöka medvetenhet hos en grupp personer som uppger sig ätaLCHF-kost gällande hur dieten bör utformas utifrån de definitioner som gjorts av dietensgrundare, samt att undersöka deras kunskap gällande fett och kolhydrater.Metoden som valts är enkäter som kompletterats med kostregistreringar. I enkätstudien deltog26 personer och två av dessa genomförde vägd kostregistrering under två dagar.Deltagarna var medvetna om att LCHF-kost skiljer sig från Livsmedelsverkets råd. Denmedvetandenivå som fanns bland deltagarna kring hur LCHF-kost bör utformas enligtdietens grundare klassas som ofullständig. Kunskapen gällande fett och kolhydraters funktioni kroppen var bristfällig. Deltagarna som genomförde kostregistrering åt enligt LCHF:sdefinition.Deltagarnas medvetenhet var överlag inte i den omfattning som krävs för att dieten ska kunnaföljas strikt. Studien visar också att deltagarna har mycket låg kunskap om kolhydrater ochfett och borde därmed ha svårt att avgöra huruvida dieten är hälsosam eller inte.

Författare

Therese Knutsson Ellinor Nilsson

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..