Sökresultat:
2564 Uppsatser om Sprćkets struktur - Sida 63 av 171
"Kommunikationen, det Àr ju den som gör hela matematikundervisningen" : LÀrares uppfattningar om att organisera en kommunikativ matematikundervisning
Följande studie genomfördes med hjÀlp av kvalitativa intervjuer med 4 lÀrare i förskoleklass och Ärskurs 1-3. Syftet var att studera deras uppfattningar om att organisera kommunikation i matematikundervisningen. Resultatet visade att lÀrarna ser kommunikation som grunden för elevernas lÀrande i matematik och att denna Àr viktig för att eleverna ska utveckla en förstÄelse för matematiken. Detta Àr nÄgot som Àven grundas i vetenskaplig forskning. Resultatet visade samtidigt att lÀrarna anvÀnder mycket praktiskt material och estetiska uttrycksformer som stöd till eleverna i den kommunikativa matematikundervisningen.
Hur inverkar kollektiv styrka pÄ upplevda för- och nackdelar med bostadsomrÄdet? - En kvantitativ studie av sambandet mellan upplevd kollektiv styrka och bostadsomrÄdets positiva/negativa egenskaper
Kollektiv styrka baseras pÄ sammanhÄllningen och viljan hos invÄnarna att ingripa för bostadsomrÄdets sÀkerhet. Viljan att ingripa pÄverkas av denna ömsesidiga tillit och de förvÀntningarna pÄ att ingripa som delas inom omrÄdet. Detta arbete Àr en kvantitativ studie baserat pÄ enkÀter frÄn 691 respondenter som besvarat frÄgan ?Vad Àr bra respektive dÄligt med ditt bostadsomrÄde??. Denna frÄga har undersökts för att ta reda pÄ hur den individuellt upplevda kollektiva styrkan pÄverkar vilka positiva och negativa faktorer man ser hos sitt bostadsomrÄde.
Matematikdagbok : - som pedagogiskt redskap för reflektion
En drivande kraft i detta arbete har varit reflektionens betydelse för elevers lÀrande.Syftet med undersökningen var att studera hur matematikdagboken fungerar som ett pedagogiskt redskap för matematisk reflektion. Syftet var dessutom att beskriva hur elever reflekterar över sin lÀrandeprocess samt hur de upplever sitt reflekterande i matematikdagboksform.Urvalet bestod av en elevgrupp i Äk 8 som fick skriva matematikdagböcker under Ätta veckor. Dagböckerna analyserades sedan med vÀgledning av innehÄllsanalys enligt Burnard. Eleverna besvarade Àven en enkÀt om anvÀndandet av matematikdagbok.Resultatet visar att eleverna beskriver matematiska begrepp i matematikdagboken och de reflekterar över hur de gör utrÀkningar och löser problem. Eleverna reflekterar Àven över hur de lÀr sig nya saker och med enkla ord beskriver eleverna sin egen utveckling och upplevelsen av att lyckas lösa matematiska problem.
Eget arbete-hur fungerar det för elever i behov av sÀrskilt stöd?
Syftet med följande uppsats Àr att fÄ en bild av hur lÀrare upplever att elever i behov av sÀrskilt stöd, i Är 7-9, klarar att arbeta med arbetssÀttet Eget arbete.Eget arbete innbÀr att eleven sjÀlv planerar och tar ansvar för sitt skolarbete.Elevens valmöjlighet och frihet ökar. Syftet Àr ocksÄ att ta reda pÄ hur arbetssÀttet Eget arbete kan anpassas till elever i behov av sÀrskilt stöd.Resultatet bygger pÄ intervjuer med lÀrare i grundskolans senare Ärskurser. Sammanfattningsvis pekar resultatet pÄ att mÄnga elever i behov av sÀrskilt stöd inte klarar skolans friare arbetssÀtt sÀrskilt bra. Eget arbete dÀremot kan vara ett arbetssÀtt som fungerar mycket bra eftersom det kan anpassas till elevers olika behov. Eget arbete kan med fördel kombineras med tema- och projektarbete.
OrganisationsförÀndring: kartlÀggning av attityder till, och upplevelser av, en organisationsförÀndring inom Kyrkoförvaltningen, LuleÄ Kyrkliga SamfÀllighet
Vi lever i ett samhÀlle som kontinuerligt utvecklas och förÀndras. Olika sorters förÀndringar, individuella som organisatoriska, Àr vanligt förekommande i dagens samhÀlle. Organisationer mÄste kontinuerligt förÀndras i takt med samhÀllet för att kunna anpassa sig till den miljö de Àr verksamma i och för att bibehÄlla sin konkurrenskraft. Att genomgÄ en förÀndring skapar olika upplevelser hos olika individer. Syftet med denna uppsats Àr att kartlÀgga individens attityder till, och upplevelser av, den befintliga organisationen och den pÄgÄende organisationsförÀndring samt att presentera riktlinjer för en optimal organisation.
FramgÄngsrikt arbete med elever i koncentrationssvÄrigheter inkluderade i vanlig klass : en intervjustudie om kÀrnÀmneslÀrares uppfattningar
Denna studie behandlar kÀrnÀmneslÀrares uppfattningar om vad som Àr framgÄngsrika anpassningar för elever i koncentrationssvÄrigheter som inkluderas i vanlig klass. Syftet med arbetet var att kartlÀgga framgÄngsfaktorer i kÀrnÀmneslÀrares arbete, dÀr elever i koncentrationssvÄrigheter inkluderas i en heterogen grupp, klass, under grundskolans senare Är. För att uppnÄ syftet sÄ har jag genomfört kvalitativa djupintervjuer med fenomenografisk forskningsansats. Resultaten visar hur informanterna lyfter fram ett stort antal anpassningar som blivit till framgÄngsfaktorer. I analysen identifierades fem huvudkategorier av framgÄngsfaktorer med tillhörande underrubriker av anpassningar som blivit till framgÄngsfaktorer, dessa sammanstÀlldes i studiens utfallsrum.
FramgÄngsrikt intraprenörskap : Vad stoppar kreativiteten?
Ekonomin blir alltmer global vilket leder till att företagen blir mer och mer konkurrensutsatta. Det Àr en stÀndig utmaning för företagen att hitta konkurrensfördelar för att bibehÄlla och stÀrka sin position pÄ marknaden. Vi argumenterar för att företag mÄste agera mer entreprenöriellt för att lyckas i den allt mer konkurrensutsatta marknaden. I Sverige finns ett flertal exempel pÄ mycket framgÄngsrika entreprenörer som förÀndrade Sverige frÄn att vara ett lantbrukssamhÀlle till ett av vÀrldens rikaste lÀnder. Ett handplock av personer vÀrda att nÀmnas Àr Lars Magnus Ericsson, Henrik Cedergren och Gustaf de Laval.Ur entreprenörskap har grenen intraprenörskap fötts.
Arbetsterapeuters erfarenheter av att frÀmja delaktighet i aktivitet hos vuxna med ADHD
Studiens syfte var att beskriva hur arbetsterapeuterna arbetade för att frĂ€mja delaktig-het i meningsfulla aktiviteter hos vuxna med ADHD. Ă
tta semistrukturerade intervjuer genomfördes med yrkesverksamma arbetsterapeuter i norra Sverige. En kvalitativ innehÄllsanalys anvÀndes vid analys av data som resulterade i fyra kategorier. I resultatet framkom det att arbetsterapeuternas arbete bestod av ett klientcentrerat arbetssÀtt och att skapa förstÄelse om klienternas vardag för att frÀmja delaktighet i meningsfulla aktiviteter. Förskrivning av tekniska hjÀlpmedel och samverkan med aktörer och klien-tens nÀtverk var en stor del av arbetsterapeuternas arbete.
Inkludering - Vem du Àn Àr, var du Àn bor? : FramgÄngsfaktorer för inkludering av elever med neuropsykiatriska funktionsnedsÀttningar
Syftet med denna studie Àr att undersöka vilka framgÄngsfaktorerna och förutsÀttningarna Àr för att kunna undervisa elever med neuropsykiatriska funktionsnedsÀttningar.FrÄgestÀllningarna var:Vilken kompetens inom omrÄdet neuropsykiatri anser lÀrarna att det finns i skolan? Vilka anpassningar anser de intervjuade lÀrarna behövs för att inkludering ska kunna fungera? Vilket stöd anser lÀrarna att de behöver för att lyckas med inkludering av barn med neuropsykiatriska funktionsnedsÀttningar? PÄ vilket sÀtt kan undervisningsmiljön för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsÀttningar skilja sig Ät i de undersökta skolorna?I studien anvÀndes kvalitativ metod i form av intervjuer med olika pedagoger. Genom att besöka flera olika skolor i olika kommuner hoppades jag kunna se likheter och/eller skillnader vad gÀllde undervisningssÀtt och förutsÀttningar att inkludera elever med NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsÀttningar).Resultatet visade att samtliga pedagoger var överens om att struktur var viktigt för alla elever och sÀrskilt för elever med NPF. De ansÄg att det var av stor vikt att lÀraren kom vÀl förberedd till lektionerna och förmedlade tydligt hur dagen skulle komma att se ut för eleverna. De intervjuade pedagogerna hade den instÀllningen att inkludering var efterstrÀvansvÀrt men att det krÀvdes kunskap och resurser för att lyckas..
Behövs anvÀndbarhet pÄ Internet? : Is usability necessary on the Internet?
Denna B-uppsats utreder begreppet anvÀndbarhet och jÀmför olika yrkeskategoriers uppfattning om anvÀndbarhet. Arbetet fokuserar pÄ anvÀndandet pÄ hemsidor. Arbetet Àr avgrÀnsat och behandlar anvÀndbarhet pÄ hemsidor och hur intervjuade yrkeskategorier resonerar kring anvÀndbarhet.Arbetet innehÄller kvalitativa intervjuer, en litteraturstudie, olika metoder för genomförande av intervjuer och resultatet frÄn intervjuerna.Resultatet visade att anvÀndbarhet Àr viktigt för att hemsidor skall anvÀndas. Vidare Àr anvÀndbarhet viktigt för att anvÀndaren skall tycka om hemsidan. En tydlig design, bra fÀrgsÀttning, enkla texter, rÀtt bilder och god struktur Àr a och o för att en anvÀndare skall Äterkomma till hemsidan.
Lgr 11
Denna uppsats Àr en studie i syfte att undersöka om Lgr11 kan innebÀra förÀndringar förlÀrare. Hur lÀrare förhÄller sig till begrepp som hÀlsa och fysisk hÀlsa? Om det finns en klardefinition av vad fysisk hÀlsa Àr? Samt vad lÀrare anser om att Lgr11 betonar fysisk hÀlsa ochfysiska förmÄgor?Vi vill via lÀroplansteoretisk utgÄngspunkt pÄ transformeringsplanet se pÄ hur lÀrarna tolkarlÀroplanerna, för att fÄ en uppfattning om hur lÀrarna inom idrott och hÀlsa förhÄller sig till sittyrkes stadgar. DÄ vÄr studie fokuserar pÄ idrottslÀrares uppfattningar om den nya lÀroplanen(Lgr11), ville vi fÄ fram fördjupad och unik information hos dessa lÀrare. Vi valde dÀrav enkvalitativ ansats i form av semistrukturerade intervjuer.Det som framkom i vÄr studie var att lÀrarna hade en positiv syn pÄ Lgr11 och dessutformning, vilket Àr i motsats mot vad vi sett i tidigare forskning.
Uppfattningar kring fostran
Syftet med denna studie var att fÄ en större förstÄelse för vad förskolepedagoger och förÀldrar, som i sin vardag Àr i kontakt med barnomsorg, har för uppfattningar kring fostran. Studien har genomförts som en kvalitativ undersökning med intervjuer som instrument, dÀr fyra förskolepedagoger samt fyra förÀldrar blivit intervjuade. UtifrÄn resultatet har en induktiv analys genomförts dÀr fyra kategorier delat in resultatet i en struktur. Resultatet med de olika kategorierna vÀrderingar, konflikthantering, utveckling samt kommunikation pÄvisar bÄde gemensamma nÀmnare mellan respondenterna men Àven skilda tankesÀtt. Det visade sig att samtliga intervjupersoner har liknande grundlÀggande vÀrderingar kring barnen, vad som Àr rÀtt och fel.
Pedagogens val i samlingar : Pedagogens metoder för att skapa social ordning
Syftet med denna uppsats Àr att, genom direktobservationer och löpande protokoll, ta reda pÄ hur pedagogerna i tvÄ olika verksamheter skapar och upprÀtthÄller social ordning i samlingen. Tyngdpunkten kommer att ligga vid fördelningen mellan tillrÀttavisningar och positiv feedback frÄn pedagogen riktat till barnet/barnen, dÄ detta vÀckte intresset för att vidare studera pedagogers metoder för att skapa och upprÀtthÄlla den sociala ordningen. Vi har genomfört totalt 24 observationer som Àr underlaget för att besvara frÄgestÀllningarna. UtifrÄn vÄra kategoriseringar av pedagogens metoder ser vi i resultatet att pedagogerna i bÄda verksamheterna anvÀnder samma typ av metoder men ibland pÄ olika sÀtt. Pedagogerna pÄ LÀrkan varierar metoder, innehÄll och barngrupp i sina samlingar, medan pedagogen pÄ Rackarungarna har tre liknande samlingar med samma barngrupp varje dag.
Högt uppsatta kvinnliga chefer. : ? En studie om valet att sluta pÄ ett stort svenskt företag.
Det finns idag fler personer som heter Johan som Àr VD i börsnoterade bolag Àn vad det finns kvinnliga VD:ar i Sverige. Uppsatsen Àr skriven om ett stort svenskt företag i nÀringslivet. Syfte med studien var att utvÀrdera varför kvinnliga chefer pÄ höga positioner inom ett större svenskt företag i nÀringslivet har valt att sluta samt vad företaget kan förbÀttra för att bli en mer jÀmstÀlld och attraktiv arbetsplats för kvinnor i chefsbefattningar. Forskning visar pÄ att det idag 2013 fortfarande finns en hel del ojÀmstÀllda arbetsplatser. Via kvalitativa semi-strukturerade intervjuer med sju kvinnliga före detta chefer pÄ företaget har en bild av vad detta kan bero pÄ skapats.
Vad definierar en bekvÀm kalsong?
Vad definierar en bekvÀm kalsong? Vanligt förekommande problem, med kalsonger, Àr försÀmrad resÄr samt sömmarnas kvalité och hÄllbarhet. I följande studie analyseras och granskas boxerkalsonger, med syfte att, teoretiskt, presentera en kalsong som tÄl tvÀtt i 60°C och att torktumling, utan att kvaliteten förÀndras. I rapporten har olika metoder anvÀnts för att fÄ fram ett grundligt resultat. Sex olika typer av boxerkalsonger har tvÀttats och torktumlats, för att testa deras hÄllbarhet.