Sök:

Organisationsförändring

kartläggning av attityder till, och upplevelser av, en organisationsförändring inom Kyrkoförvaltningen, Luleå Kyrkliga Samfällighet

Vi lever i ett samhälle som kontinuerligt utvecklas och förändras. Olika sorters förändringar, individuella som organisatoriska, är vanligt förekommande i dagens samhälle. Organisationer måste kontinuerligt förändras i takt med samhället för att kunna anpassa sig till den miljö de är verksamma i och för att bibehålla sin konkurrenskraft. Att genomgå en förändring skapar olika upplevelser hos olika individer. Syftet med denna uppsats är att kartlägga individens attityder till, och upplevelser av, den befintliga organisationen och den pågående organisationsförändring samt att presentera riktlinjer för en optimal organisation. Den teoretiska bakgrunden utgörs dels av två attitydteorier (Theory of Planned Behavior och An Attitude System) och av två organisationsförändringsteorier (A Change Model och en processmodell). Intervju- och enkätunderökningar genomfördes vid Kyrkoförvaltningen inom Luleås Kyrkliga Samfällighet. Resultaten visade på brister med avseende på klarhet, tydlighet, struktur, visioner, dokumenterat syfte/uppdrag och mål. Resultaten visade sig stämma överens med tidigare forskning om att kommunikation och information kan kontrollera individernas attityder till, och upplevelser av, en organisationsförändring liksom även av individernas emotionella reaktioner i termer av stress, oro och osäkerhet.

Författare

Stefan Thorsell

Lärosäte och institution

Luleå/Arbetsvetenskap

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..