Sök:

Sökresultat:

1848 Uppsatser om Musik - Sida 3 av 124

Musik i fritidshem - Finns det? : En undersökning om musikverksamhet i fritidshemmet.

Jag har i denna undersökning observerat lokaler och intervjuat lärare inom fritidshem för att fastställa användandet av Musik. Studien har genomförts på fyra olika fritidshem. Undersökningen fokuserade på vad de besökta fritidshemmen har för Musikaktiviteter, hur de genmför Musikaktiviteter och varför de har Musikaktiviteter. Först observerade jag fritidshemmen för att se om det fanns Musik i verksamheterna. Sedan intervjuade jag någon eller några ur personalen.

Musik och dans? Vi är ju döva! : Musik och dans i idrottsundervisningen för döva barn i specialskolan

Denna uppsats utgår från perspektiv och intressen hos en döv, blivande lärare i idrott och hälsa. I den svenska grundskolans kursplaner ingår Musik, rytm, dans och rörelse, förutom i ämnet Musik också i ämnet idrott och hälsa. Specialskolan för döva och hörselskadade barn skall motsvara grundskolan och har i stort sett liknande intentioner i sin kursplan som grundskolans, så när som på att ämnet Musik ersätts av ämnet rörelse och drama. Vad gäller ämnet idrott och hälsa är mitt intryck att Musik och dans felaktigt plockas bort från ämnet i specialskolan. Syftet med min uppsats är att ge exempel på hur Musik och dans i idrottsundervisningen för döva barn i specialskolan kan se ut, uppfattas och påverka barnen.

I hopp och förtvivlan: En kompositionsprocess av ett tvärkonstnärligt verk

Uppsatsen undersöker hur en kompositionsprocess kan se ut i arbetet med ett tvärkonstnärligt verk bestående av akustisk Musik i kombination med elektroakustisk Musik och videoprojektioner..

"Det är lätt att lära om man sjunger på något vis" : En studie om hur sex förskollärare beskriver musik som ett pedagogiskt redskap

Syftet med denna studie är att undersöka hur sex förskollärare beskriver Musik som ett pedagogisk redskap i deras verksamhet. De frågeställningar som tas upp är:- Hur beskriver förskollärare att de utövar Musik i förskolan?- Hur beskriver förskollärare Musikens betydelse för barns utveckling?Vi har valt att göra en kvalitativ studie med intervjuer som metod för att förstå förskollärarnas egna erfarenheter och åsikter i ämnet.Resultatet visar att Musik är en viktig del i förskolans verksamhet. Barnen använder Musik i sin lek och spontansången är ett vanligt inslag som används vid exempelvis blöjbyten och påklädning. Musiken kan användas för att göra tråkiga stunder roliga, men också som ett hjälpmedel att fånga barns intresse och koncentration för att lära sig nya saker.

Blanda upp med musik?: Ett examensarbete om användandet av musik i svenska podcastsändningar

Podcasting har blivit en stor del av många unga svenskars mediekonsumtion. De största podcastsen i Sverige har hundratusentals lyssnare varje vecka. Men hur mycket minns man som lyssnare egentligen av vad som sägs? I den här undersökningen testade vi hypotesen om att podcastlyssnare kan bibehålla sin koncentration på ett bättre sätt om konversationen i en podcast då och då blandas upp med Musik. Undersökningen utgick ifrån teorier om att hjärnan använder olika delar gällande Musik respektive tal.Vi testade hypotesen på tre fokusgrupper som lyssnade på en och samma podcast.

Musik eller svenska? Eller både och?: En studie i hur musik kan användas som verktyg i läs- och skrivinlärningen

Syftet med den här undersökningen var att få kunskap om hur Musik kan användas som verktyg för att underlätta läs- och skrivinlärning i svenska för de lägre åldrarna. Vi ville veta om någon särskild del av Musiken gynnar läs- och skrivprocessen extra mycket och på vilket sätt den påverkar barnens språkliga utveckling. En annan fråga vi ville ha svar på var hur verksamma lärare ser på integreringen av Musik i svenskämnet och hur de arbetar med det. Vi fördjupade oss i ämnena språkutveckling, Musikens påverkan, olika inlärningsstilar och vad språk och Musik har gemensamt innan vi utförde studien. Därefter utförde vi fyra kvalitativa intervjuer med verksamma lärare inom svenska och Musik.

Djur och musik som stimulans i vården av äldre : en litteraturstudie

Syftet med litteraturstudien var att beskriva hur djur respektive Musik kan användas som fysisk-, psykisk- och social stimulans i vården av äldre över 65 år. Litteratur har sökts i tre stora databaser och inkluderad litteratur har analyserats och kvalitetsbedömts. Djur och Musik har visat sig ha positiva effekter för de äldre i ordinart boende eller på äldreboende. De positiva effekterna visade sig genom förbättring av depression, ensamhet, sömn, fysiska och kognitiva funktioner. Förbattringarna visade sig genom Musikterapi eller djurterapi där människan kan interagera med djur.

Musik i förskolan : - en intervjustudie om fyra pedagogers förhållande till musik

Studiens syfte var att undersöka hur pedagoger förhåller sig till Musik samt hur de ser på sin egen Musikalitet. Utifrån syftet formulerades fem frågeställningar som berör hur Musiken används i förskolan, vilken relation pedagogerna har till Musik, hur de ser på Musikalitet och Musikens betydelse för barnen samt Musikens roll i yrkesutbildningen. Metoden för studien var kvalitativa intervjuer i form av samtalsintervju med en intervjuguide där totalt fyra pedagoger från två förskolor intervjuades. De var alla kvinnor med 19 till 37 verksamma år inom förskolan.Resultatet visar att tre av fyra pedagoger använder Musik medvetet i det dagliga arbetet på förskolan och känner sig säkra i sin Musikaliska roll. Synen på Musikalitet skiljde sig åt med två olika uppfattningar.

Musik i förskolan - Ett medvetet arbetssätt eller tidsfördriv?

Vi är båda Musikintresserade och vårt syfte med studien är att undersöka pedagogers förhållningssätt och syfte till Musikaktiviteter samt hur de utövar Musik i verksamheten.En kvalitativ enkätundersökning genomfördes med pedagoger i förskolan för att få svar på våra frågor. Resultatet visade att fjorton av tjugo pedagoger ansåg att deras eget förhållningssätt påverkade hur mycket Musik som används i förskolan. De menar att det är lättare att ge barnen en positiv inställning till Musik om man själv tycker det är roligt. Musik utövas nästan varje dag enligt pedagogerna. Oftast sjungs det i sångsamlingar, men även vid spontana tillfällen under dagen.

Musik i vården

Musik är ett viktigt redskap för att främja och bevara hälsa. Musiken främjar avslappning och kan förändra sinnesstämning genom att skapa känslomässiga upplevelser hos lyssnaren. Musik kan också användas som avslappning i sjukhusmiljöer exempelvis med lugnande Musik som patienten kan välja att lyssna eller inte lyssna på. Det kan också skapa ett samband mellan vårdgivare och vårdtagare att dela en estetisk upplevelse som Musik. Det är enligt Erikssons teori i förhållandet mellan vårdgivaren och patiente som vårdandet formas där vårdtagaren ses som en unik människa med kropp, själ och ande.

Musikens roll i skolan - Hur några lärare och rektorer ser på musik i skolan

Studien visar vad några lärarna och rektorerna på tre utvalda skolor har för inställning till Musik i skolan och vilka möjligheter de ser med Musik. De teoretiska utgångspunkterna beskriver författares olika syn på vad Musikalitet är, vilken roll läraren har i Musiken, vad som påverkar Musik i skolan och vilken inverkan Musiken har på hjärnan. Intervjuer har genomförts med en rektor, en Musiklärare och en klasslärare på tre utvalda skolor. Resultatet visar att alla de intervjuade är positivt inställda till Musik och ser den som en viktig del i skolan men endast en skola använder Musiken som en självklar integrerad del i skolans verksamhet. De intervjuade ser tid, resurser och kunskap som viktiga faktorer som påverkar hur skolorna kan arbeta med Musik som en integrerad del i verksamheten..

Fröken, varför skriker delfinen? - en studie av musikens betydelse för barn under vilostunden på en förskola

Vår problemprecisering lyder; Hur reagerar barn under deras vilostund på förskolan till olika sorters Musik? Finns det någon Musik som är mer fördelaktig? Hur används Musik under vilostunden på förskolan? Utifrån dessa meningar har vi gjort vår studie för att medvetandegöra Musikens användning under vilostunden på en förskola. Litteraturen behandlar barns behov av vila och hur Musik påverkar människan. Där har vi funnit att Musik påverkar människor utifrån deras erfarenheter och känslor, även att harmonisk Musik är mer fördelaktig till vila. Vi har intervjuat två förskolepedagoger och gjort sex observationer på barns vilostund på förskolan.

Musik som ett medel i undervisningen ? användandet av musik i undervisningen i åk F-6

Denna C-uppsats handlar om Musik som ett medel i undervisningen i årskurs F-6. Litteraturen tar upp en rad positiva inlärningstendenser och beskriver att Musiken skall vara ett verktyg och sättas in i ett sammanhang. Vår kvantitativa enkätundersökning som är gjord i två skånska kommuner visar att 64,7 % använder Musiken som ett medel i undervisningen minst en gång i veckan. Vidare gav vårt resultat en tydlig antydan att Musiken fått en mer undanskymd roll än vad Skolverkets forskningsrapport tidigare visat. Användandet av Musik som ett medel sjunker drastiskt i de högre årskurserna (åk 5-6) och de som examinerats 1991 eller senare använder till låg andel Musiken som ett medel.

Musikens påverkan på elevernas övriga studier

Syftet med denna studie är att undersöka om elevernas koncentration i de teoretiska ämnena påverkas av huruvida eleverna exponeras för Musik under dagen eller ej. Genom observationer av tre klasser och intervjuer med fyra klasslärare har jag försökt att ta reda på om koncentrationsförmågan förbättras med hjälp av Musik. Jag har räknat antalet koncentrationsrubbningar och jämfört resultaten från de dagar då eleverna inte utövar Musik med de dagar då de gör det. Litteraturöversikten handlar om hur Musik på olika sätt hjälper människan att utvecklas som människa och tidigare forskning som känns relevant för denna studie.       Några slutresultat som jag har kommit fram till är att majoriteten av eleverna drabbas av färre koncentrationsrubbningar under de dagar då inslag av Musik förekommer.

Musik som medel - ett mål: en studie av pedagogers uppfattning om hur musik kan användas i arbetet med barn med koncentrationssvårigheter

Syftet med denna undersökning var att undersöka olika pedagogers uppfattning om vilka behov barn med koncentrationssvårigheter har och hur Musik kan fylla dessa behov. Sex personer, fyra kvinnor och två män, intervjuades. De hade alla erfarenhet av både Musik och barn med koncentrationssvårigheter. Intervjuerna varade i 30-60 minuter. Metoden var löst strukturerade intervjuer och samtalen tolkades på ett hermeneutiskt sätt.

<- Föregående sida 3 Nästa sida ->