Sökresultat:
2165 Uppsatser om Lösningsinriktad pedagogik - Sida 60 av 145
AnvÀndarundervisning pÄ gymnasiebibliotek ? Sju gymnasiebibliotekariers pedagogiska undervisningsmetoder
This Master?s thesis investigates user education at high school libraries. The aim of this study is to examine user education and the educational approach that librarian?s experience in their teaching. The method used for the study is qualitative interviews with seven high school librarians.
LÀsinlÀrning : En kvalitativ undersökning hur sju lÀrare arbetar med lÀsning i Ärskurs 1
Syftet med denna undersökning Àr att undersöka hur lÀrare arbetar med lÀsinlÀrning i Ärskurs 1, pÄ vilka grunder de vÀljer metod för lÀsinlÀrning och hur lÀrarna resonerar kring lÀromedel, höglÀsning samt hur de skapar lÀsintresse hos eleverna. Som metod för att undersöka detta har vi anvÀnt oss av kvalitativ samtalsintervju med sju lÀrare som arbetar eller har arbetat med elever i Ärskurs 1.Resultatet visar att flertalet av lÀrarna anser att man mÄste blanda ljudmetoden (syntetisk ljudmetod) och helordsmetoden (analytisk metod) för att skapa den bÀsta lÀsinlÀrningen. Tre lÀrare utgÄr frÄn specifika metoder och arbetssÀtt vilka Àr Trageton, Montessoripedagogik och ett individualiserat arbetssÀtt med laborativt material. Resterande har inte nÄgon utarbetad pedagogik i sin undervisning. HöglÀsning förekommer hos samtliga lÀrare dÀr syftet Àr att vÀcka lÀsintresse.
Ledarens olika nyanser: En kvalitativ studie i hur ledarskap gestaltas och hur kommunikation anvÀnds utifrÄn ett ledarskapsperspektiv
UtifrÄn ett kvalitativt perspektiv har vi undersökt hur ledare i Norrköping upplever sig sjÀlva i sin roll och hur kommunikation anvÀnds som verktyg i ledarskapet. Studien har genomförts som examensarbete vid institutionen för Konst, kommunikation och lÀrande inom vetenskapsdisciplinen Pedagogik. DÄ vi valt att anvÀnda oss av en kvalitativ ansats har det varit av stor vikt att förhÄlla oss objektivt gentemot de sex informanter som deltagit i vÄr studie. Resultatet visar att ledarskap Àr ett komplext fenomen och gÄr dÀrför inte att koppla till en tydlig ledarroll. Ledarskapet Àr beroende av individens egenskaper och hur de tillÀmpas i ledarskapet.
Vilka lÀrandemöjligheter finns i ett call-centerföretag?Om utvecklingsinriktat lÀrande, delaktighet, kommunikation och variation
Den hÀr C-uppsatsen syftar till att öka förstÄelsen för vilka lÀrandemöjligheter som finns i ett call-centerföretag. Fokus ligger pÄ utvecklingsinriktat lÀrande och tre faktorer som ingÄr i utvecklingsinriktat lÀrande. Dessa tre faktorer Àr delaktighet, variation samt kommunikation och variationen pÄverkar delaktigheten genom att man blir insatt i andra arbetsuppgifter och omrÄden i företaget. Studien genomfördes med hjÀlp av halvstrukturerade intervjuer, observationer och en handledare med anknytning till Àmnet pedagogik. Resultatet visar att möjligheterna till lÀrande i det undersökta företaget utgörs av god kommunikation mellan kolleger och det goda arbetsklimatet.
SprÄkmönster i elevtexter : En undersökning av elevtexter ur ett genusperspektiv
The aim with this study is to conduct a text analysis of 40 texts from www.skrivbanken.se . The texts were written by fifteen year old boys and girls in the school subject Swedish. The texts were analyzed from a gender perspective. The differences in contents, the use of concepts, attitudes towards the imposed information and formality were examined.. The theoretical background on expectations on gender roles was used to construct a framework for analyzing the text. The result shows that there were more differences between the individuals in every sex group rather than between the two groups.
Samspel mellan pedagogik och arkitektur : En studie av den svenska grundskolans framvÀxt och utveckling speglad genom erfarenheter hos elever och personal i samband med renovering och ombyggnad av en 1960-talsskola för 2000-talets behov
I denna uppsats undersöks hur Kronofogden har byggt upp sin bestÀllarkompetens inför och under upphandlingen av sitt första affÀrssystem, samt vilken inverkan behovet av bestÀllarkompetens har haft pÄ upphandlingens upplÀgg.Genom att studera den upphandlingsprocess Kronofogden bedrev vid upphandling av nytt affÀrssystem och med hjÀlp av en modell för bestÀllarkompetens identifieras vilka faktorer som pÄverkat upphandlingen samt vilken inverkan dessa faktorer haft.Kronofogden har byggt upp sin bestÀllarkompetens genom att utgÄ ifrÄn verksamhetens behov och lÀrt sig hur ett affÀrssystem kan tillfredsstÀlla behovet. DÀrigenom har man förbÀttrat sina möjligheter att genomföra en framgÄngsrik upphandling trots att Kronofogden inte har nÄgra tidigare erfarenheter av affÀrssystem. UtifrÄn den förstÄelse Kronofogden har byggt upp rörande affÀrssystem har man valt att begrÀnsa sin lösning för att sedan fortsÀtta successivt och genom att anvÀnda ett testsystem har de fÄtt in en extra sÀkerhet i upphandlingen..
Interaktivitet skapar vi tillsammans : En studie om lÀrares arbete med interaktiva skrivtavlor
Interaktiva skrivtavlor blir ett allt vanligare inslag i svenska skolor. Detta examensarbete intar ett lÀrarperspektiv med syftet att undersöka hur den interaktiva skrivtavlan pÄverkar lÀrares syn pÄ undervisning. Fyra lÀrare har intervjuats kring vilka möjligheter och svÄrigheter de ser i utvecklingen av de egna undervisningsmetoderna med hjÀlp av interaktiva skrivtavlor. Andra frÄgestÀllningar Àr hur lÀrarna ser pÄ interaktivitet och om den interaktiva skrivtavlan anvÀnds som ett hjÀlpmedel för att stÀrka eller utveckla en viss pedagogik.Resultatet för undersökningen visar pÄ att Àven om lÀrarnas undervisningsmetoder har utvecklats och blivit mer varierade sÄ Àr deras pedagogiska grundsyn fortfarande densamma. Interaktivitet innefattar inte bara interagerandet med den interaktiva skrivtavlan utan Àven den kommunikation och det samarbete som sker mellan elever och lÀrare.
Friluftsliv i undervisningen : En studie om hur lÀrare inom idrott och hÀlsa förhÄller sig till friluftsliv i undervisningen för grundskolans senare Är.
Friluftsliv kan utgöra allt ifrÄn att sitta intill solvÀggen en dag i maj till att Äka vattenskidor. LÀrare har ett samhÀllsuppdrag att i sin undervisning följa styrdokumenten och överföra dessa till realitet i undervisningen. Examensarbetet syftar till att undersöka hur idrott och hÀlsa lÀrare uppfattar friluftsliv i undervisningen. Studien belyser lÀrarnas attityder till omrÄdet friluftsliv samt beskriver hur deras undervisning Àr utformad. Studien bygger pÄ en kvalitativ forskningsmetod som utgöres av 5 intervjuer med verksamma lÀrare inom Àmnet idrott och hÀlsa för grundskolans senare Är. Intervjumaterialet har analyserats och diskuterats utifrÄn studiens syfte och frÄgestÀllningar. Resultatet av studien visar att friluftsliv Àr en sjÀlvklar del av Àmnet idrott och hÀlsa enligt samtliga intervjuade lÀrare.
Kulturmöten i klassrummet En kvalitativ intervjustudie av invandrarförÀldrars syn pÄ kontakten med den svenska skolan
Studiens huvudsyfte Àr att undersöka hur kontakten mellan invandrarförÀldrar och deras barns skola fungerar. Jag har i mitt arbete utgÄtt frÄn invandrarförÀldrarnas synvinkel. Den litteraturstudie som ligger till grund för den utförda empiriska undersökningen berör lagar, flyktinginvandring och mottagande av invandrare i Sverige, skolan i Sverige samt skolan i andra lÀnder. Undersökningen bestÄr av intervjuer med fem invandrarförÀldrar. Intervjuerna Àr analyserade ur ett kvalitativt perspektiv och redovisas i form av löpande text.
Tysta, duktiga flickor : Vilka könsroller har flickor och pojkar i klassrummet och varför Àr en del högpresterande flickor sÄ tysta i klassrummet?
Mitt arbete undersöker hur tysta, duktiga flickor upplever sig sjÀlva i klassrummet och varför de, enligt sig sjÀlva, Àr sÄ tysta. Jag har Àven tittat pÄ hur de upplever klassrumssituationen. Jag har dels tagit reda pÄ hur fenomenet tysta, duktiga flickor behandlas i litteraturen och dessutom genomfört en undersökning dÀr jag anvÀnt mig av intervjuer. Jag har intervjuat tio flickor frÄn skolÄr fem till Är Ätta och som enligt deras lÀrare har passat in pÄ kriterierna för tysta, duktiga flickor. Undersökningen visade pÄ tvÄ huvudorsaker till varför tjejerna var sÄ tysta i klassrummet.
FrÄn överlevande till kvarleva - Teorier med muntlig historia och empatisk förstÄelse i fokus
Elevers empatiska förstÄelse och handlingsberedskap mot förtryck och rasism Àr intimt förknippad med den inlevelse som kan skapas med stöd av vittnesskildringar. LÀrdomar vi kan dra av Förintelsen Àr dÀrför ett viktigt stöd för att forma en kulturell norm för utbildning och pedagogik vilken vilar pÄ samhÀllets vÀrdegrund: demokrati, mÀnskliga rÀttigheter, tolerans och tÄlamod samt opposition mot rasism och totalitÀra ideologier. Detta examensarbete beskriver teorier om möjligheter och risker med olika sÀtt att hantera historia och ger förslag pÄ hur Förintelseöverlevandes berÀttelser kan föras vidare in i framtiden.
Den teoretiska basen Àr ett hermeneutiskt perspektiv pÄ den muntliga historiens anvÀndningsomrÄden, dess pÄlitlighet och betydelse som kÀlla samt vittnesmÄlens möjlighet att utveckla empatisk förstÄelse. Uppsatsen tar upp svÄrigheten att vittna och problematik i mötet mellan avsÀndare och mottagare, med hÀnsyn till möjligheten att förmedla vittnesmÄl med rörliga bilder för att möjliggöra empatisk förstÄelse..
"Det finns nÀstan inget de kan göra för innerst inne vet man att ingen gillar en" : En empirisk studie om rastvaktens agerande genom ett elevperspektiv
Syftet med denna studie har varit att studera uteslutning pÄ rasterna inom skolan ur ett elevperspektiv. Denna studie behandlar olika frÄgor om rastvaktens agerande, eller avsaknad av agerande. Författarna har anvÀnt sig av enkÀt som metod pÄ tvÄ icke nÀrliggande skolor, tvÄ klasser frÄn Ärskurs fyra, samt tvÄ klasser frÄn Ärskurs fem pÄ vardera skola vid insamlingen av empirin.Reslutatet har visat att majoriteten av eleverna anser att rastvakterna agerar direkt vid en uteslutande situation samt att rastvaktens agerande oftast eller ibland hjÀlper. Indirekt mobbning verkar inte vara vanligt förekommande med det existerar. Elevernas förslag pÄ ÄtgÀrder till rastvakterna Àr att de bör föra en dialog mellan rastvakter och elever.
Sjung en saga och mÄla ett rÀknetal : En studie om anvÀndning av estetiska inslag i undervisningen
Syftet med studien var att undersöka hur pedagoger pÄ en kommunal skola arbetar med estetiska inslag i sin undervisning och varför de gör detta. Vidare var syftet att fÄ reda pÄ vilka resurser som behövs för ett vidgat anvÀndande av estetiska inslag i undervisningen. Genom kvalitativ forskning har jag intervjuat fyra pedagoger om deras anvÀndning av estetiska inslag. Resultatet visade hur de intervjuade anvÀnder sig av estetiska inslag i sin undervisning. Det visade ocksÄ vilka motiv de har för att anvÀnda sig av dessa inslag.
Första mötet mellan skolan och en mÄngkulturell elev och hans/hennes familj
Syftet med detta arbete Àr att ge en bild av hur första mötet mellan skolan och en mÄngkulturell elev ochhans/hennes familj kan se ut i Motala kommun och hur beredskapen Àr för mottagandet, samt att studera adekvat litteratur i Àmnet. Finns det nÄgon skillnad mellan ideal och verklighet?De metoder som anvÀnts i arbetet Àr litteraturstudier och intervjuer.Resultatet av litteraturgenomgÄngen visar, att det Àr synnerligen viktigt att satsa pÄ det första mötet och att det Àr ett gyllenetillfÀlle att med familjen skapa en god och vÀrdefull kontakt för framtiden. Resultatet av intervjuerna pekar pÄ att det första mötet kan se vÀldigt olika ut, beroende pÄ vilken skola det gÀller. För alla skolor gÀller dock att det första mötet inte upplevs som nÄgot problem, nÄgot som framför allt har sin grund i det begrÀnsade antalet nyanlÀnda, mÄngkulturella elever som kommer till kommunen.
"Matematiken finns ju överallt"En studie om matematisk medvetenhet hos personal och rektorer i förskolan.
Denna studie handlar om personalens medvetenhet om matematik i förskolan. Syftet med undersökningen Àr att ta reda pÄ om det arbetas medvetet med matematik ute pÄ förskolorna. Jag Àr ocksÄ intresserad av rektorernas inflytande över personalens medvetenhet om matematik och verksamheternas arbetsplaner/mÄlformuleringar inom Àmnet. Intervjuerna gjordes med rektorer och personal i förskolan för att ringa in deras medvetenhet om matematiken i förskolan. Studien bygger pÄ kvalitativa forskningsintervjuer.