Sökresultat:
2165 Uppsatser om Lösningsinriktad pedagogik - Sida 59 av 145
Wiki pÄ skolbibliotek ? En fallstudie om anvÀndningen av wiki som stöd i informationssökningsundervisningen
The purpose of this Master?s Thesis is to examine and describe how a wiki can be used in the information seeking education. We believe that the preconditions for education and learning are changing; technology and Internet has introduced new tools for the learning situation. To examine this we will describe how the wiki technology can be used in the information seeking education, describe how the goals of the information seeking education are reached when using a wiki and lastly investigate the school librarian?s pedagogical role in wiki-based education.
Ăverföring av information om skriftsprĂ„ksutveckling i övergĂ„ngen frĂ„n förskola till förskoleklass : Intervjustudie med förskollĂ€rare i förskola och förskoleklass
Utomhusmatematik Àr en god arbetsform vid inlÀrning av matematik. Miljön utomhus skapar en lust och vilja för barn att utforska med hjÀlp av hela sin kropp och alla sina sinnen. För att stimulera barn i sin matematiska förmÄga har förskollÀraren en viktig roll. De behöver vara lyhörda, utmanande och engagerade i arbetet med barngruppen för att dÀrmed kunna synliggöra de matematiska möjligheterna. Syftet med den kvalitativa studien Àr att undersöka hur förskollÀrare pÄ olika förskolor förhÄller sig till utomhusmatematik, samt hur de synliggör denna pedagogik i verksamheten. Litteraturen berör tidigare forskning kring ÀmnesomrÄdet och utomhusvistelsens pÄverkan pÄ barn. Undersökningen bygger pÄ semistrukturerade intervjuer dÀr resultatet visar att förskollÀrare anser att utomhusmiljön Àr en god plats för stimulering av matematik.
Barn med Asperger syndrom
Det hÀr examensarbetet handlar om barn med Asperger syndrom. Syftet med arbetet var att ta reda pÄ vad Asperger syndrom Àr och hur man som lÀrare kan hjÀlpa dessa elever pÄ bÀsta sÀtt. Jag Àr intresserad av elever som har det svÄrt och antar att jag nÄgon gÄng under min tid som lÀrare kommer att stöta pÄ dessa elever. Arbetet inleds med en teorigenomgÄng dÀr jag frÀmst gÄr igenom de utmÀrkande dragen hos barn med Asperger syndrom. DÀr gÄr jag ocksÄ bl a igenom orsaker till Asperger och diagnostisering.
"Jag pÄverkade henne och hon pÄverkade mig" : en studie av personliga erfarenheter av att genomgÄ en Tapas Acupressure Technique- behandling
Att behÀrska tvÄ sprÄk och tvÄ lÀnders syn pÄ pedagogik Àr en bra förutsÀttning om man vill undersöka och jÀmföra dessa tvÄ lÀnders syn pÄ barn med funktionsnedsÀttning. Syftet med föreliggande uppsats Àr dÀrmed att belysa hur skolans styrdokument i Sverige och i Ungern formulerar och beskriver barn med funktionsnedsÀttning. En del av syftet Àr ocksÄ att finna likheter och skillnader mellan det svenska och det ungerska styrdokumentet.Som material till ÀndamÄlet anvÀnds den nya svenska Skollagen (2010) och den ungerska Utbildningslagen (1993). Analysen genomfördes med analysverktyget diskursanalys dÀr jag har analyserat sprÄket som beskriver barn med funktionsnedsÀttning.Resultaten visar att bÄda skollagarna har en tydlig koppling till de gÀllande internationella dokumenten dÀr allas lika vÀrde poÀngteras. Den svenska Skollagen har dessutom en relationell och deltagande syn pÄ funktionsnedsÀttning medan den ungerska Utbildningslagen, som Àr 17 Är Àldre Àn den svenska lagen, betonar en kompensatorisk och individinriktad syn..
"Ofta tÀnker man nog inte logiskt nÀr det intrÀffar en krissituation" : En studie om förskolors förberedelser inför en krissituation
Studiens syfte Àr att undersöka om och hur olika förskolor förbereder sig inför en krissituation. Vidare syftar studien till att studera hur olika krisplaner Àr utformade. Metoden vi anvÀnt oss av Àr dels intervjuer med förskollÀrare och förskolechefer, samt textanalyser av olika förskolors krisplaner. Det Àr inte respondenternas krisplaner vi analyserar utan dessa Àr helt oberoende av varandra.  Resultatet visar att olika förskolor har olika typer av förberedelse, vissa mer Àn andra.
Hur lÀrare konstruerar sexualitet i likabehandlingsdiskursen och dess konsekvenser i undervisningen
Skolan har ett viktigt demokratiuppdrag i frÄga om att arbeta med vÀrderingar och motverka diskriminering i samhÀllet. Skolan arbetar med likabehandlingsplaner som syftar till att skapa en skola dÀr alla behandlas med respekt och pÄ lika villkor. Likabehandlingsarbetet fokuserar mer ofta pÄ faktorer som genus och etnicitet Àn sexualitet, vilket Àr en aspekt som ofta förbises.
Denna studie har sin utgÄngspunkt i ett socialkonstruktionistiskt perspektiv och syftet Àr att undersöka hur lÀrare konstruerar sexualitet i aspekten likabehandling och hur detta pÄverkar deras undervisning.
Studien har genomförts genom kvalitativa intervjuer och analyserats med hjÀlp av perspektiv som socialkonstruktionism, queerteori och diskursanalys.
Resultatet visar att lÀrarna skapar en sexualitet som i första hand handlar om identitet och kÀrlek.
Att tala inför andra : Barns upplevelser och tankar
VÄrt arbete behandlar elevers upplevelser och tankar om att tala inför en grupp mÀnniskor. För att fÄ svar pÄ vÄra frÄgestÀllningar har vi lÄtit elever i Är 4 och Är 5, skriva ner sina tankar och funderingar kring detta Àmne. VÄra resultat Àr baserade pÄ tvÄ stycken undersökningar. Den första undersökningen behandlar elevers situation i kamratgrupper och den andra undersökningen beskriver elevers upplevelser och tankar om hur det kÀnns att framtrÀda inför en grupp mÀnniskor. I vÄra resultat visar det sig att övervÀgande av eleverna tycker det Àr en stor skillnad att prata inför hela klassen Àn med sina nÀrmaste kamrater.
NĂ„gra elevers uppfattningar om musik och musikundervisning
Huvudsyftet med detta arbete har varit att ta fram en enkÀt för att ta reda pÄ hur nÄgra elever förhÄller sig till musik och musikundervisning. EnkÀten tar upp elevers förhÄllande till musik i hemmet, i musikundervisning samt den övriga undervisningen. Denna enkÀt har sedan anvÀnts för att genomföra en undersökning av tre klasser i Är sex. EnkÀten har utformats utifrÄn vald litteratur, som bland annat tar upp hur mÀnniskan förhÄller sig till musiken, hur vi pÄverkas av musik samt hur barn pÄverkas av miljön i skolan. Resultatet visar att musik Àr viktigt för eleverna men att musikundervisningen kan behöva förÀndras för att passa eleverna bÀttre.
Det mÄlande barnet. Diskursanalys av estetiska lÀroprocesser i relation till Deweys estetiska erfarenhetsbegrepp.
THE PAINTING CHILD. A DISCOURSE ANALYSIS OF AESTHETIC PROCESSES OF LEARNING IN RELATION TO DEWEYÂŽS ART AS EXPERIENCE.The aim of this study is to present a discourse analysis made on five-year-old children during art activities in a preschool in Sweden. The questions asked are: how does interaction take place between the children, or the child and the teacher, during art activities? And what does this tell us about the relationship to art in preschool? In Art as Experience John Dewey claims that art is separated from other experiences of life, but that it ought to be close to ordinary life-experiences. Today visual culture is important in society but not in school.
IKT inom den pedagogiska verksamheten : Ur ett sociokulturellt perspektiv
Denna litteraturstudie avser att behandla IKT inom den pedagogiska verksamheten. UtgÄngspunkten Àr att konkretisera IKTs artefakter, sÄ som datorer och interaktiva skrivtavlor av bÄde lÀrare och elever. Genom en systematisk litteraturstudie har vi hittat aktuell forskning som problematiserar vÄrt syfte. Den aktuella forskningen pekar mot att elever övervÀgande anvÀnder datorn till att skriva med i skolan, men Àven att söka information för att fÄ mer kunskap. Det framkommer Àven att det Àr förnuftigt att lÄta elever anvÀnda datorer i tidig Älder för att bli förtrogen med den, dÄ datorn anvÀnds genom hela skolgÄngen.
VĂ€gen till det goda klassrumsklimatet
Jag har i mitt examensarbete empiriskt studerat klassrumsklimatet sett ur tvÄ perspektiv, elevperspektivet och lÀrarperspektivet.Genom enkÀtundersökningar i en sexa, sjua och Ätta har jag undersökt hur klassrumsklimatet kan gestaltas av elever. Detta Àr klasser som jag har undervisat i under mina tre veckor lÄnga högstadiepraktik pÄ grundskollÀrarutbildningen och jag har sammanfattat mina dagboksanteckningar om respektive klass för att fÄ ytterligare ett perspektiv pÄ klimatet i klassen.För att belysa klassrumsklimatet i bÄde ett elev- och lÀrarperspektiv har jag lÀst litteratur inom omrÄdet för attfördjupa mina kunskaper och för att anvÀnda som grund till den empiriska studien.UtifrÄn enkÀtundersökningen, dagboksanteckningarna och litteraturstudien ville jag ytterligare fÄ lÀrares perspektiv pÄ klassrumsklimatet. Jag har dÀrför gestaltat ett fall som bygger pÄ konflikter som framgÄr av enkÀtundersökningen och egna erfarenheter frÄn min praktik i sexan, sjuan och Ättan. Jag har sedan vÀnt mig till de tre klasslÀrarna till de aktuella klasserna för att fÄ deras bild av fallet och hur man gÄr till vÀga för att skapa ett gott klassrumsklimat. Jag har ocksÄ försökt belysa hur lÀrarens ledarskap pÄverkar klimatet i klassen..
Elektroniska spel och sprÄk
Syftet med det hÀr arbetet Àr att se hur dagens elektroniska spel pÄverkar elevernas
sprÄkutveckling, sÀrskilt i modersmÄlet, men Àven att diskutera den engelska och
svenska sprÄkutvecklingen, eftersom de flesta spelen har sina instruktioner pÄ engelska,
och det svenska (danska för tvÄ av de undersökta eleverna) sprÄket Àr som ett andra
modersmÄl hos de flesta av invandrareleverna.
Undersökningen genomfördes genom observation. Jag filmade sju elever i
Ärskurserna 6 och 7 samt tvÄ elever frÄn Danmark, som ocksÄ Àr i Ärskurs 6 och 7. Jag
intervjuade den första gruppen, samt deras lÀrare för att se hur deras sprÄk utvecklades
det senaste Äret i svenska och i engelska. Jag intervjuade ocksÄ den danska gruppen.
Resultatet visar att det engelska sprÄket utvecklas mer Àn det svenska och det
arabiska sprÄket, men det Àr de arabiska och svenska talsprÄken som utvecklas mer Àn
de skriftliga sprÄken. Det visar ocksÄ att spelen kan anvÀnds för nöje, pedagogik och
som ett socialt medium.
Slutsatsen Àr att elektronisktspel kan vara ett positivt medel för att utveckla sprÄket,
inte minst i engelska och svenska, men Àven i arabiskan som modersmÄlssprÄk..
Motivation och tematisk undervisning
Detta utvecklingsarbete har utgÄngspunkt i Skolverkets rapport Reformeringen av gymnasieskolan. Intentionerna med LÀroplanen för de frivilliga skolformerna (Lpf 94), var att lÀrare skulle föra metoddiskussioner och Àmnesintegrera olika kurser för att höja kvaliteten pÄ undervisningen. Syftet med vÄrt utvecklingsarbete var att undersöka om tematisk undervisning kan öka motivationen och intresset hos elever för samhÀllskunskap och svenska. Utvecklingsarbetet har genomförts inom gymnasieskolan, SamhÀllsprogrammet, samhÀllsvetenskaplig gren, Äk 2. Vi har genom kvalitativ fallstudiemetod intervjuat fyra elever samt utfört observationer och frÄgeformulÀr i helklass.
LÀsstunden i förskolan : pedagogers syn pÄ lÀsstunden i förskolan
LĂ€sstunden Ă€r nĂ„got som författaren till denna uppsats, ser som en sjĂ€lvklarhet i förskolan, men finns det en tanke bakom lĂ€sstunden och har lĂ€sstunden och pedagogernas syn pĂ„ den förĂ€ndrats genom Ă„ren? Ăr lĂ€sstunden nĂ„got planerat eller spontant? Detta Ă€r nĂ„got som vi vill undersöka dĂ„ vi mött sĂ„ mĂ„nga olika svar pĂ„ denna frĂ„ga under vĂ„r utbildning. Vi valde att intervjua fem pedagoger om hur de ser pĂ„ lĂ€sstunden idag och nĂ€r de började sitt yrkesverksamma liv. Samt om de har ett syfte bakom lĂ€sstunden. Resultatet visar att de flestahar en tanke bakom lĂ€sstunden men att det oftast sker vid spontana tillfĂ€llen.
Individualisering
Syftet med examensarbetet Àr att undersöka vad som skrivs om individualisering av undervisningen i lÀroplaner och litteratur samt vad ett antal lÀrare sÀger om individualisering och om olika sÀtt att individualisera i lÀs- och skrivinlÀrningen. Jag har genom min litteraturstudie studerat olika aspekter pÄ individualisering dÀr jagförst har tittat pÄ vilka motiv och vilken kritik som finns mot detta. DÀrefter har jag studerat lÀroplanerna frÄn Lgr-62 till Lpo 94 och ocksÄ respektive kursplan i svenska för att se hur individualiseringen har beskrivits genom Ären. Olika synvinklar pÄ individualisering i undervisningen dÀr jag tittar pÄ olika former, vilka Àmnen som Àr lÀmpliga att individualisera, lÀrarens roll och individualisering i Äldersblandad undervisning Àr nÀsta del av min litteraturgenomgÄng. Det sista jag beskriver Àr hur nÄgra författare ser pÄ hur- och varför lÀs- och skrivinlÀrningen bör individualiseras.