Sök:

Sökresultat:

1669 Uppsatser om Styrning av leverantörer - Sida 10 av 112

Att etablera styrning av en tjÀnsteorienterad IT-arkitektur inom offentlig hÀlso- och sjukvÄrd : Framtidens eHÀlsa i Stockholms LÀns Landsting

Inom Svensk hÀlso- och sjukvÄrd sker en stor förÀndring i IT-infrastruktur. En nationell tjÀnsteplattform som ska möjligt delning av information mellan vÄrdgivare i olika regioner har implementerats. Flera landsting och regioner har implementerat liknande arkitekturer lokalt för att uppnÄ samma effekt Àven internt, men ocksÄ för att underlÀtta uppkoppling till den nationella lösningen.Genom en kvalitativ fallstudie undersöker denna uppsats implementationen av en regional tjÀnsteplattform i Stockholms LÀns Landsting med fokus pÄ styrning. I en teoretisk undersökning behandlas teorier gÀllande IT inom offentlig hÀlso- och sjukvÄrd, IT-governance, SOA och SOA-governance.Syftet med studien Àr att analysera och utvÀrdera teorier gÀllande SOA-governance i relation till styrning av en regional tjÀnsteplattform inom offentlig hÀlso- och sjukvÄrd och pÄ sÄ sÀtt bidra till utveckling av aktuella teorier genom en diskussion gÀllande dess anvÀndbarhet inom en specifik sektor. Jag syftar ocksÄ att bidra till utveckling av den studerade verksamheten genom att identifiera/prognostisera möjligheter och problem med aktuella styrningsstrukturer.Resultaten indikerar att utmaningar för att etablera SOA-governance inom offentlig hÀlso-och sjukvÄrd frÀmst hÀrstammar ur organisationens natur.

Var har vi lagt den ? Makten?: Barns röster om lek i förskolan tolkade ur ett maktperspektiv

Syftet med denna studie var att belysa barns upplevelser och tankar om lek pÄ förskolan och tolka hur dessa kan förstÄs utifrÄn teorier om makt och styrning. UtifrÄn mitt syfte formulerade jag tre frÄgestÀllningar: Vad lÀgger barn i begreppet lek? Vilket inflytande upplever sig barnen ha över sin lek? Hur ser barn pÄ pedagogers deltagande i leken? För att uppnÄ syftet och svara pÄ mina frÄgestÀllningar anvÀnde jag mig av kvalitativ metod och genomförde semistrukturerade intervjuer med totalt tolv 4-5- Äriga barn pÄ en förskola med Reggio Emilia- inspirerad pedagogik. Jag analyserade och tolkade barnens utsagor utifrÄn en fenomenologisk-hermeneutisk ansats, för att sedan teoretiskt belysa dessa tolkningar utifrÄn Foucaults maktperspektiv. Resultatet visade att barns lek framför allt styrs och regleras genom inrutning av tid och rum och genom reglering av vad och hur barnen leker.

Styrning och kontroll med ett styrkort.

Syftet med detta arbete har varit att analysera effekterna av ett styrkort och dess samverkande system och hur styrkortet pÄverkar organisationen. Slutsatsen Àr att styrkortet inom fallföretaget Skandia Marknadsstöd Spar AB skapar engagemang och delaktighet i företagets samtliga processer genom sin fokusering pÄ rÀtt saker och aktivitetsbaserade styrning. Det Àr företagets huvudstyrsystem som ger en helhetsbild av verksamheten. Genom kopplingen till budget, mÄlstyrning och utvÀrdering, organisatoriskt lÀrande samt belöningssystem förbinds enhetens övriga aktiviteter till modellen. Belöningssystemet ger individen incitament och skapar trygghet i en kontext dÀr kontinuerliga förÀndringar efterfrÄgas och höga krav stÀlls pÄ kunskapsutveckling.

TvÀrvetenskap pÄ EHL - Ett mÄste för fortsatt innovation.

VÄrt syfte med denna uppsats Àr att undersöka och skapa en större förstÄelse för hur tvÀrvetenskaplig forskning tillÀmpas pÄ Ekonomihögskolan i Lund för att skapa innovation. VÄrt mÄl Àr att tillÀmpa befintlig teori pÄ insamlad empiri för att tillsammans med vÄr uppfattning fÄ insikt i hur en kunskapsintensiv organisation i universitetsmiljö följer de teoretiska referenser som finns till en sÄdan organisation. Genom en deskriptiv ansats undersöker vi empirin genom ett induktivt förfaringssÀtt. Vi anvÀnder en kvalitativ metod som bygger pÄ intervjuer med personer i ledningspositioner pÄ Ekonomihögskolan i Lund. I fallstudien anvÀnds teorier kopplade till kunskapsintensiva företag och styrning av dessa.

Internrevision i svenska myndigheter : En studie utifrÄn de tre ansvarslinjerna

Syftet med denna uppsats Àr att beskriva och analysera svenska myndigheters internrevision för att kunna dra slutsatser om i vilken ansvarslinje de befinner sig i dagslÀget samt att föra en diskussion kring internrevisionens oberoende. I denna uppsats har en kvalitativ studie genomförts. Med hjÀlp av semi-strukturerade intervjuer pÄ sex olika myndigheter med krav pÄ internrevision har empiri insamlats som tillsammans med teoretisk referensram ligger till grund för analys och slutsatser. Studien visar att svenska myndigheters internrevision befinner sig i den tredje ansvarslinjen. Vissa variationer inom den tredje ansvarslinjen kan urskiljas pÄ grund av dels otydliga riktlinjer för internrevisorerna för att kunna bibehÄlla ett oberoende i samband med rÄd och stöd och dels pÄ grund av bristfÀlliga kunskaper i den andra ansvarslinjen avseende hur ansvaret ska fördelas. .

Förordningen om Intern Styrning och Kontroll i statlifa myndigheter FISK

Bakgrund och problem: Redovisningsskandaler de senaste Ären har bidragit till minskat förtroende inte bara för nÀringslivet utan Àven för statliga organisationer. För att stÀrka förtroendet för statliga myndigheter har en ny förordning avseende intern styrning och kontroll, FISK, trÀtt i kraft 1 januari 2008. I och med FISK skall myndigheterna kunna försÀkra att den interna styrningen och kontroll bedrivs pÄ ett betryggande sÀtt. Syfte: Uppsatsens huvudsakliga syfte Àr att analysera myndigheternas arbete med intern styrning och kontroll, med avseende pÄ rapportering. Vidare avses Àven att identifiera och analysera förÀndringar och effekter som pÄverkat myndigheternas arbete med intern styrning och kontroll i och med införandet av FISK.

Budgetstyrning i praktiken: En fallstudie av LuleÄ tekniska universitet

Vi har studerat hur budget anvÀnds för planering och styrning vid en offentlig verksamhet, LuleÄ tekniska universitet. Syftet var att studera hur synen pÄ budgeten varierar mellan strategisk-taktisk respektive operativ nivÄ. Genom en fallstudie har intervjuer genomförts med totalt sex personer pÄ olika nivÄer i organisationen för att uppfylla studiens syfte. Resultatet visar att upplevda skillnader pÄ budgetens vÀrde varierar mer med typ av verksamhet Àn mellan olika nivÄer i organisationen. Samtliga Àr eniga om att budgeten har ett stort vÀrde för planering av verksamheten och Àven att den Àr viktig för den löpande dialogen och uppföljningen mot budget.

Aktieportfölj eller aktiefond? : Vad vÀljer en "lat" investerare?

IT ses idag som ett strategiskt verktyg med krav pÄ uppnÄdd lönsamhet i alla IT-relaterade investeringar och projekt. Lönsamhet och kostnadseffektivitet Àr tillsammans med nya lagar och förordningar för bolagsstyrning viktiga faktorer som fordrar bÀttre IT-styrning. Att bedöma och vÀrdera affÀrsnytta och nyttoeffekter av IT innebÀr att se vad IT?s egentliga vÀrde Àr för verksamheten och dess affÀrsprocesser. Genom att anvÀnda nÄgon av de nyare metoderna för nyttobedömning som ocksÄ har fokus pÄ ovÀntade och dolda kostnader men framför allt inkluderar skattning av snabba/lÄngsamma nyttor och direkta/indirekta nyttor, sÄ uppnÄr man bÀttre kontroll över verksamheten och att man fokuserar pÄ rÀtt saker och gör dem pÄ rÀtt sÀtt.

PÄgÄende arbeten : ett redovisningsproblem?

Bakgrund: PÄgÄende arbeten Àr ett omdebatterat omrÄde dÀr valet av redovisningsmetod fÄr stor inverkan pÄ det redovisade resultatet. Det finns tvÄ metoder att tillgÄ; successiv vinstavrÀkning och fÀrdigstÀllandemetoden. Beroende pÄ val av metod stÀlls olika krav pÄ t ex styrning, kalkyler och ekonomisystem. Syfte: Syftet med denna uppsats Àr att visa pÄ hur redovisning av pÄgÄende arbeten sker sÄvÀl internt som externt i de företag vi studerar och dÀrmed beskriva sambanden mellan extern och intern redovisning. För att erhÄlla en helhetsbild av pÄgÄende arbeten vill vi Àven studera styrningens, kalkylens och ekonomisystemets roll i ett projekt.Genomförande: BÄde litteratur och empiri har studerats.

Tillitens betydelse för styrningen i en outsourcingrelation: en kvantitativ studie av fem svenska storföretag

Sedan tidigt 1990-tal har ett ökat intresse visats för de möjligheter outsourcing ger. PÄ dagens marknad söker nÀmligen ledare efter en spetskompetens som kan leda till framgÄng och outsourcing Àr ett av de alternativ som kan leda till ökad konkurrenskraft. Det har argumenterats för att tillit Àr sÀrskilt relevant för outsourcingförhÄllanden eftersom tillit endast Àr nödvÀndigt i situationer dÄ det föreligger risk, vilket Àr fallet med outsourcing. FörhÄllandet mellan styrning och tillit Àr en komplicerad frÄga och endast begrÀnsad uppmÀrksamhet har Àgnats Ät den typ av styrning som Àr lÀmplig för outsourcing. Forskningen idag har endast begrÀnsad kunskap om vilken roll tillit spelar i sÄdana förhÄllanden, vi anser dessutom att detta Àr ett viktigt Àmne och att det borde finnas mer forskning pÄ omrÄdet.

"Man representerar alltid If, that?s it? : En studie om organisationskultur och styrning ur den anstÀlldes perspektiv

Ett stort fokus som vÀxt fram i dagens mÄngkulturella samhÀlle Àr kulturens betydelse inom organisationer samt hur denna kan anvÀndas som ett verktyg för styrning av anstÀllda. Efter att det inom organisationer skett ett skifte frÄn byrÄkratisk och hierarkisk kontroll till en normativ kontroll Àr det nu styrning av individers förestÀllningar och vÀrderingar som stÄr i fokus. Detta Àr en utgÄngspunkt för studien vars syfte Àr att undersöka anstÀlldas upplevelse av kulturen inom en organisation i försÀkringsbranschen. Ytterligare önskas belysa vilken pÄverkan kulturen inom organisationen har pÄ de anstÀlldas vÀrderingar och beteenden. En etnografisk ansats har tillÀmpats pÄ studien, vilket innebÀr att individers uppfattningar om hur de tÀnker och handlar i deras omgivning Àr centrala.

Förskolans utemiljö. En arena för barns lek.

Undersökningens syfte var att jÀmföra tvÄ förskolors utemiljöer och se hur barn och pedagoger samspelar dÀr. Vi ville se i vilken omfattning barnen har tillgÄng till material och vilket material och vilka platser de var intresserade av. UtifrÄn vÄrt syfte stÀllde vi oss frÄgorna: Hur ser förskolornas utemiljö ut? Vilket material finns tillgÀnglig för barnen? Vilka material och vilka platser visar barnen intresse för? Vad i leken blir föremÄl för pedagogernas samspel eller styrning? Skapar de olika utemiljöernas kontext olika förutsÀttningar för samspel och styrning? Forskning om barns utemiljöer som vi tagit del av Àr gjord av Grahn och MÄrtensson (1993, 1997, 2004). VÄr undersökning byggde pÄ ostrukturerade observationer och fotografering av lek och samspel pÄ de tvÄ förskolornas gÄrdar.

RIKSSERIEN ? DAMHOCKEYNS HÖGSTA SERIE : EN STUDIE AV DAMLAGENS ORGANISATIONER

 Svensk damhockey har de senaste Ären genomgÄtt stora förÀndringar och omorganiseringar vilket resulterade i en elitserie för damer ? Riksserien. Trots de senaste Ärens förÀndringar rÄder det alltjÀmt stora skillnader mellan de Ätta frÀmsta damlagen och sÀsongen 09/10 skiljde 68 mellan serievinnaren och serieförloraren. Rapporten Àmnar beskriva och analysera vilka skillnader som kan urskiljas i de Ätta Riksserielagens organisationer, styrning och föreningsstöd och om detta kan förklara de skillnader som finns i resultattabellen 09/10. Studien har fokuserat pÄ de Ätta damlag som sÀsongen 09/10 spelade i Riksserien. Vidare Àr studien inriktad pÄ att studera damorganisationernas sammansÀttning, styrning samt vilket föreningsstöd de upplever..

Venture capitalbolag - portföljföretag: involvering, bidrag och styrning

Svensk ekonomi prÀglas idag av lÄg tillvÀxt, svag sysselsÀttningsutveckling i den privata sektorn och ett fortsatt stort beroende av de svenska storföretagen. En lösning pÄ detta problem anses vara tillvÀxt i nya, smÄ och medelstora företag, men dessa företag har ofta svÄrt att fÄ hjÀlp med finansiering. Venture capitalbolag anses kunna avhjÀlpa detta problem eftersom de finansierar unga lovande företag. De anses Àven tillföra mer Àn kapital till de portföljföretag de Àr involverade i, vilket kan vara till stor hjÀlp för unga företag. Syftet med denna undersökning Àr dÀrför att beskriva till vilken grad venture capitalbolag Àr involverade i portföljföretag och vad de kan bidra med till portföljföretag.

Hur budgetlös styrning kan uppfylla budgetens syften

Syftet med denna uppsats Àr att beskriva hur tvÄ företag som frÄngÄtt den traditionella budgetprocessen arbetar med sin ekonomistyrning samt vilka verktyg de anvÀnder för att uppfylla budgetens syften. Utöver detta undersöks Àven vilka förutsÀttningar som krÀvs för att kunna arbeta budgetlöst.Datainsamlingen skedde genom granskning av litteratur samt en kvalitativ fallstudie. Semistrukturerade intervjuer genomfördes pÄ tvÄ företag, Ahlsell och Ikea. Empirin analyserades med hjÀlp av en deduktiv metod.  VÄr slutsats Àr att det Àr möjligt att fylla budgetens syften Àven vid budgetlös styrning.

<- FöregÄende sida 10 NÀsta sida ->