
Sökresultat:
5099 Uppsatser om Organisation - Sida 63 av 340
Finns det behov av utbildningsledare i företag och organisationer?
Den ökande globala konkurrensen om resurser och arbeten har lyft fram kompetens och kompetensutveckling som en nyckeluppgift för många företag och Organisationer. Forskningsrapporten inriktar sig på kompetensutveckling och hur denna tillgodoses inom företag och Organisationer.
Studien fokuserar på utbildningsledaren och dennes roll och inflytande över kompetensutvecklingen i Organisationer. Syftet är att ge en ökad kunskap om behovet av en utbildningsledare samt dennes roll och påverkan i Organisationen.
Metoden för studien är personliga intervjuer med utbildningsledare och deras överordnade i tre olika Organisationer, två internationella företag och en offentlig Organisation.
Studien visar att det fanns ett behov av att ha en funktion i undersökta Organisationer.
Mellanchefsrollen - Över- och underordnades syn på mellanchefer
Mellanchefspositionen beskrivs ofta som en utsatt position, de sitter mitt
emellan ledningens och de anställdas krav och förväntningar. Syftet med
uppsatsen är att se vilka likheter och skillnader det finns i synen på
mellanchefen och dess roll mellan över- och underordnade inom en Organisation.
Ett delsyfte är att se vad dessa likheter och skillnader innebär för
mellanchefen och hans eller hennes arbetssituation.
Det finns en mängd forskning inom ledarskap, i beskrivningen av tidigare
forskning berörs främst Brigitta Ahltorps avhandling ?Ledarskap ur ett
ledningsperspektiv? som syftar till att beskriva hur chefer ser på sig själva
och hur deras medarbetare ser på dem. Jag presenterar även en tidigare studie
som är en b-uppsats som hade syftet att ?belysa hur mellanchefer uppfattar sin
roll och situation inom två Organisationer?.
Att delta och förändra, trots kaos! - En studie om Försäkringskassans organisationsförändringar.
Earlier the regional social insurance office was exposed to critisism because of bad administration and a lack of providing public service. Among other things the regional social insurance office was attacked because of long investigation hours and indinstinct working methods and was blamed for not being able to solve the unhealth in the society. This lead to the reformation of the previous regional social insurance office into a government authority agency on the first of Januari, 2005. Extensive organizational changes were made so that regional social insurance office could handle the demands and become a uniform public administration. I have made a qualitative study where the purpose was to se how the changes affected the public administrators and I focused on their participation and willingness to change.
I gränslandet mellan management och evidens : Om skillnader och likheter inom och mellan behandlande och icke-behandlande organisationer
SammanfattningDå socialtjänstens insatser, exempelvis institutionsplaceringar, innebär en omfattande intervention i klientens liv, krävs att insatserna är av god kvalitet. Kvalitetsaspekten är något som alla Organisationer behöver förhålla sig till, och inom det sociala arbetet har den evidensbaserade praktiken utvecklats för att åstadkomma detta. Detta är dock beroende av hur Organisationen är utformad och hur arbetet bedrivs. Ansvaret för denna utformning åläggs ofta Organisationens ledning. Denna litteraturstudie syftar således till att närmare granska vilka grundläggande ledningsmässiga, organisatoriska och institutionella villkor samt komponenter som bör finnas för att ett effektivt och professionellt behandlingsarbete ska erbjudas institutionsplacerade ungdomar.
Organisationsutveckling av Försvarsmaktens ledningsorganisation
Huvudsyftet med uppsatsen är att klarlägga vilka förutsättningar och grundvärden som legat till grund vid designandet avFörsvarsmaktens ledningsOrganisation. Här belyses faktorerna som legat till grund för Organisationsdesignen, både deexplicita och de implicita faktorerna. Uppsatsen svarar på följande frågeställningar: Fanns det förutom de explicituttryckta utgångsvärdena några implicita som påverkade designen av Organisationen och vilka var de i sådana fall?Användes någon Organisationsteoretisk modell vid Organisationsutvecklingen och vilken vetenskaplig grund bygger dennya Organisationen på? Är Organisationen designad av eller med stöd av Organisationsteoretiska fackmän eller harOrganisationsutvecklingen drivits av lekmän? Vilka erfarenheter kan man dra av denna Organisationsförändring och hurskulle man kunna dra nytta av dessa vid en eventuell ny omOrganisation av ledningsOrganisationen?Den teoretiska ramen utgörs av Harold Leavitts (1965) systemmodell och modellen är en bra utgångspunkt för attdiskutera hur olika fenomen och problem i Organisationen hänger ihop. Modellen påminner oss om att strukturen alltid ärknuten till andra komponenter i Organisationen.
Medarbetarsamtalet som en del av strategin: en tvärsnittsstudie i en kunskapsintensiv organisation
Vår uppfattning är att Organisationen måste vara konsekvent i sitt strategiarbete, även för ett avgränsat område som medarbetarsamtalet, om målöverensstämmelse ska uppnås. Speciellt i kunskapsintensiva Organisationer där medarbetarsamtalet kan vara en grund för att kartlägga behov av kompetensutveckling. Uppsatsens syfte har varit att studera hur medarbetarsamtalet kan förmedla och stödja implementeringen av Organisationens övergripande strategi samt skapa målöverensstämmelse mellan medarbetare, ledning och verksamhet. Vår fallstudie, baserad på halvstrukturerade, personliga intervjuer, har utförts på tre olika hierarkiska nivåer inom en kunskapsintensiv Organisation. Analysen har grundats på Simons styrmodell ?levers of control? som bygger på att Organisationens alla värderingar, mätningar, interaktion och gränser tillsammans styr Organisationens medlemmar i samma riktning.
Att koordinera distribuerade IT-projekt med stöd av informations- och kommunikationsteknik : En fallstudie på IFS World Operations AB
IT-system utvecklas idag ofta i globalt distribuerade Organisationer. Detta görs för att möta de krav som ställs från omgivningen samt för att finna specialkompetens. En global Organisation kan medföra distribuerat arbete, alltså att utvecklingsgrupper sprids över flera platser. Ett problem med detta kan vara att få alla delar av verksamheten att arbeta mot ett gemensamt mål. Koordination ? att hantera beroenden mellan element i komplexa Organisationer för att möjliggöra effektivt arbete mot ett gemensamt mål ? blir då en viktig aktivitet.
Friskvård i arbetslivet : En studie om hälsa och friskvårdsarbete
Intresset för hälsa har fått allt större betydelse i människors vardag. Något som också tar sig uttryck i arbetslivet då allt fler Organisationer arbetar med friskvård. Friskvårdssatsningarna kan bland annat bestå av betalda träningskort och anmälningsavgifter till olika motionslopp men också lugnare aktiviteter som promenader och fiske. Syftet med undersökningen är att se hur ett stort företag i tillverkningsindustrin arbetar med friskvård och hälsa. Vi avser undersöka vilka de bakomliggande orsakerna till friskvård är, på vilket sätt friskvårdsarbetet bedrivs och hur detta upplevs av personalen.
Medstyrande grupper i busstrafiken: ett införandes
förutsättningar, principförslag och konsekvenser för Luleå
lokaltrafik AB
För att undersöka om medstyrande grupper går att införa i busstrafiken, hur en sådan Organisation i så fall skulle kunna se ut och vilka konsekvenser det skulle få på bland annat ekonomi, engagemang, arbetstrivsel och sjukfrånvaro analyserades Organisationen och arbetsförhållandena på Luleå lokaltrafik AB (LLT) hösten 2002. Informationen samlades främst in med ostrukturerade intervjuer med personal från alla avdelningar. Resultaten visade att förarna antingen har oregelbundna arbetstider eller långa arbetsdagar och att det finns en kraftig segregation mellan de kollektivanställda och tjänstemännen. Det framkom också att företaget präglas av ett strängt Taylorismiskt synsätt. Utredningen uppdagade också problem med det nya linjenätet som ska införas inom kort.
Hur har balanserat styrkort förändrat strategiformuleringen i svenska organisationer? : En studie om hur svenska organisationer arbetar med strategiformulering och strategikartor i relation till balanserat styrkort samt hur detta förändrat deras långsikti
Strategiprocessen är en viktig fas för en Organisation och är underlag för de strategiska mål, styrmått och handlingsplaner som styr den dagliga verksamheten. För de Organisationer som väljer att arbeta med styrkortsmodellen ger den strategiska planen underlag till strategiska mål i strategikartan som i sin tur leder till styrmått i styrkort och vidare till individuella handlingsplaner. Tidigare forskning visar att styrkortsmodellen passar bäst vid värdebaserad styrning och är ett strategiskt beslut där hela Organisationen bör förberedas och involveras. Strategikartan är en grafisk modell som enkelt kommunicerar strategiska mål och samband mellan perspektiven i styrkortet samt för att minimera risker och optimera Organisationen. En av de större utmaningarna för att lyckas med strategiformulering och styrkort är att hela Organisationen involveras i processen och att styrkortet integreras i affärssystem och rapportering.
Omstrukturering inom sjukvården
Syftet med uppsatsen är att beskriva de effekter som uppstår i en Organisation när denna står inför nya förutsättningar, samt hur anpassningen till dessa nya förutsättningar kan förändra tidigare inarbetade system. Metod: Med tanke på att uppsatsens syfte är av ett beskrivande slag, har studien utförts utifrån ett deskriptivt perspektiv. För att kunna genomföra detta har en kvalitativ metod valts. Själva undersökningen har utförts utifrån fallstudier, där intervjuobjekten har valts ut genom ett så kallat snöbollsurval. Informationen från intervjuerna har sedan anpassats till en modell, varmed uppsatsen haft en deduktiv ansats.Teoretiska perspektiv:Det teoretiska perspektivet i uppsatsen har utgått från styrning av verksamheter och då framförallt de beståndsdelar, i form av strategi, ledningsfilosofi, Organisationsstruktur och styrsystem, som ingår i denna styrning.
Att skapa gemensamma värderingar : en litteraturstudie om processer och villkor för att skapa gemensamma värderingar i organisationer
Många Organisationer idag har insett värdet av att styra genom värderingar. Trots seriösa försök är det ändå många som misslyckas. Vi har med denna uppsats haft som syfte att utifrån befintlig litteratur analysera innehållet i och villkoren för tänkbara processer, varigenom gemensamma värderingar kan skapas i en Organisation. Vår studie har genomförts som en kvalitativ litteraturstudie. Hela uppsatsen är en analyserande process, vilket gör att ett kort svar på vårt syfte är omöjligt att ge.
Kyrkan som mötesplats : en empirisk studie av om nätverk/organisation, tradition och det sätt individen upplever sig som kristen är sammanlänkade med gudstjänstdeltagande i svenska kyrkan
Motivet till studien var att finna orsaker till kyrkan som mötesplats i avseende på gudstjänstdeltagande. En övergripande frågeställning var att undersöka i vilken omfattning gudstjänstbesök i kyrkan kan relateras till personer som har en kristen övertygelse. Undersökningen baseras på tre aspekter som antas vara knutna till gudstjänstbesök i kyrkomiljö. Det har antagits att nätverk/Organisation, tradition och det sätt individen upplever sig som kristen är sammanlänkade med gudstjänstdeltagande i Svenska kyrkan. En beskrivning och jämförelse har genomförts av två geografiskt åtskilda kristna grupper med utgångspunkt i ovan nämnda faktorer.
Hälsopromotion ? fokus på företaget och personalens hälsa.
Personalen är en viktig byggsten i företagen som inteskall slösas bort. Individer i en Organisation måste känna sig behövd ochtrygg. På senare år har personalhälsa kommit i fokus på grund av de nyareglerna för sjukfrånvaroredovisning. Reglernas syfte är att företagen skall tatill aktion där det behövs och ta ansvar för den sjuka personalen. Företagenska undvika långvariga sjukskrivningar och förebygga ohälsa.
?Det gaur ente?, eller? ? att starta processer för entreprenörskap i Blekinge
Uppsatsen har som syfte att öka förståelsen kring initieringen av processer för
att stimulera entreprenörskapande i Blekinge. Undersökning har gjorts genom
intervjuer med nyckelpersoner på tre initiativ för att stimulera till
entreprenörskap i Blekinge. Uppsatsens slutsats är att det som tycks ha störst
betydelse för resultatet av en process för att stimulera entreprenörskap är att
den operativa gruppen lyckas skapa en lärande Organisation..