Sök:

Sökresultat:

220 Uppsatser om Kiruna - Sida 5 av 15

Uppdrag: Att flytta en stad : - en studie av planeringsprocessen i samband med Kiruna stadsomvandling

Vid årsskiftet 2003/2004 ställdes Kirunaborna inför det omvälvande faktum att Kiruna stad måste flyttas. Vid denna tidpunkt informerade LKAB kommunen om att beräkningarna över markdeformeringen inte stämde överens med den verkliga deformeringsutvecklingen. Staden skulle behöva flyttas på grund av malmbrytningen som är av avgörande betydelse för staden och dess befolkning. Det blev en rivstart för att snabbt arbeta fram en ny plan för Kiruna centralort. På ett tidigt stadium stod det klart att många intressenter och aktörer, samt inte minst medborgarna, skulle komma att beröras av flytten.

Utvecklingssamtal som metod för att implementera mål och strategier i företag: vid CSN och Radiotjänst i Kiruna AB

Dagens snabba utveckling och förändringstakt har resulterat i att företag har fått ett ökat behov av att styra och leda personal och deras kompetens. Organisationer och företag har alltid styrt och utvecklat sin personal på ett mer eller mindre utvecklat sätt. Förändringar inom både organisationer och i samhället i stort har gjort att behovet av att styra och leda personal har ökat med åren. Därför är det i dag viktigt att varje medarbetare inte bara kan sina arbetsuppgifter utan också förstår varför man utför dom. Det är även viktigt att ledaren förstår vardagen för medarbetaren för att de uppsatta målen ska uppnås.

Förnyelse VA Smedsgatan, Kiruna

Denna rapport behandlar den process som utförts för att ta fram korrekta ritningar över VAledningar, teknisk beskrivning och mängdförteckning samt de olika problem som stötts på under arbetets gång..

Aktörernas uppfattning av intern kontroll: en fallstudie om ekonomisk rapportering inom Kiruna kommun

Intern kontroll är ett begrepp som i dagsläget har olika definitioner beroende på situation, dessutom används begreppet i en mängd olika sammanhang. Intern kontroll existerar även inom kommunala verksamheter och denna interna kontroll är reglerad av lagar. Vårt syfte med denna studie är att undersöka hur kommunala styrelser, nämnder och förvaltningar uppfattar den interna kontrollen inom den egna verksamheten. Ekonomisk rapportering är en del av den interna kontrollen och lyfts fram i detta sammanhang. För att uppnå vårt syfte har vi genomfört en fallstudie av Kiruna kommun.

Kartläggning av kvalitetsbristkostnader vid Produktion Förädla, LKAB Kiruna

Under 1980- och 1990 talen har intresset för kvalitet ökat avsevärt. Tidigare ansågs att tillgängliga alternativ för företagsledningen var att välja mellan hög kvalitet och låga kostnader. Kvalitet är i själva verket anslutet till att göra det som kunden vill ha och är beredd att betala för samt till att bättra verksamhetens processer och eliminera överflödiga kostnader. Genom att kartlägga överflödiga kostnader, kvalitetsbristkostnader, ges stora möjligheter att effektivt bedriva förbättringsarbete samt öka medvetenheten hos medarbetare och ledning över de kostnader som uppkommer då kvalitetsnivån ej är den avsedda. Examensarbetet har utförts på uppdrag av LKAB Kiruna med syftet att kartlägga och ge exempel på kostnadsutfall för bristande kvalitet inom delprocessen Produktion Förädla.

Inre motivation genom arbetsmiljöarbete: undersökning av Kiruna kommuns arbetsmiljöarbetes effekter på inre motivation

I detta arbete undersöktes det systematiska arbetsmiljöarbetets (SAM) effekt på personal i Kiruna Kommun med avseende på hur deltagande i hälsofrämjande aktiviteter påverkar personalens inre motivation. Mätningar av inre motivation gjordes med Intrinsic Motivation Inventory (IMI) i en elektronisk enkät där även personalens deltagande i hälsofrämjande aktiviteter undersöktes. I enkäten prövades även ett frågeformulär för direkt mätning av förändring av den inre motivationen. Deltagande i hälsofrämjande aktiviteter hade inte något samband med upplevd förändring av inre motivation. Inre motivation hade dock ett samband med deltagande i hälsofrämjande aktiviteter.

Benchmarking spårbytesmetoder

På den skandinaviska marknaden finns ett brett utbud av entreprenörer som åtar sig spårbyte som helhet. Spårbytesmetoder är ett vitt område och i rapporten beskrivs tre olika spårbytesmetoder nämligen, traktormetoden, kranmodellen samt spårbytesmaskinmodellen. Målet med examensarbete är att genomföra en jämförelse mellan de valda spårbytesmetoderna, och genom detta komma fram till en eller flera metoder som passar för spårbytet på Malmbanan, bandelen Kiruna - Riksgränsen. Metoden för examensarbetet har varit studier av referensobjekt, en enkät samt intervjuer med nyckelpersoner hos beställare och entreprenörer. Utifrån de fyra olika produktionstiderna i enkäten (Se bilaga 1) har fyra olika typer av veckoscenarier tagits fram.

Föreningen Morgonrodnaden: en studie av Kirunas första kvinnliga förening

Att kvinnor ges ett ökat inflytande i föreningslivet på 1990-talet ses som en självklar och viktig fråga. Under hela 1900-talet så har det förekommit en kamp om att förbättra kvinnans villkor i samhället. Det fanns en allmän samhällssyn där kvinnans uppgift fanns inom hemmet. Sveriges lagändringar i början av 1900-talet berörde kvinnors myndighet och självbestämmanderätt. När kvinnan började engagera sig i välgörenhets- föreningar så var det hennes första steg ut ur hemmet och in i samhället.

Statistisk processtyrning och mineralanalyser: En fallstudie vid LKAB:s kulsinterverk

LKAB är en gruvkoncern som bland annat driver en järnmalmsgruva samt malmförädling i Kiruna. Huvudprodukten i Kiruna är järnmalmspellets, finmald järnmalm och tillsatsmedel som sintrats ihop. I anrikningsprocesserna separeras malmen från föroreningar. Den renade och finmalda malmen blandas sedan med tillsatsmedel, rullas till kulor och sintras ihop. Rätt blandning av malm och tillsatsmedel är viktig för kvaliteten.För att säkerställa kvalitet på produkten används flera kvalitetsparametrar, en av dessa är produktens kemiska sammansättning.

Är likvärdigheten i utbildningen hotad? : ? En kvantitativ studie om lärares förhållningssätt till begreppet lärande i Kiruna och Trelleborg kommun

Vårt syfte med denna uppsats är att studera om det råder skillnader i förhållningssätt till begreppet lärande för lärare i grundskolans senare år mellan två stickprov från Trelleborg och Kiruna kommun. Vi vill vidare, om sådana skillnader föreligger, skapa en debatt kring om likvärdigheten för utbildningen är hotad. För att undersöka lärarnas förhållningssätt till begreppet lärande har vi utgått ifrån de tre stora lärandeteorierna - behaviorismen, konstruktivismen och den sociokulturella teorin. Utifrån dessa lärandeteorier har vi konstruerat en enkät med påståenden som kan härledas till var och en av dessa teorier. Där har de deltagande lärarna från vardera kommunen värderat graden av deras medtyckande i varje påstående utan vetskapen om vilket påstående som kommer från vilken lärandeteori.

Markexploateringsfrågor i gruvsamhällen : En studie av minerallagen, miljöbalken och plan- och bygglagen

Det här examensarbetet tar upp en del av den problematik som uppstår då gruvverksamheten kommer in på tättbebyggt område. Arbetet består av att studera stadsomvandlingen av Kiruna och Malmberget utifrån tre valda problem: en samhällsekonomisk bedömning, miljöskada samt skyddszon mellan gruva och samhälle.Avsikten med den samhällsekonomiska bedömningen har varit att belysa huruvida de prövningar som görs för gruvverksamheten tar hänsyn till de ekonomiska konsekvenser som en statsflytt innebär.  För gruvan görs förvisso en ekonomisk bedömning av fyndighetens förutsättningar, men inga beräkningar på hur mycket intrånget som en avveckling och flytt av bebyggelse och infrastruktur innebär.Det andra problemet handlar om rätt till ersättning för miljöskada för dels isoleringen av östra Malmberget och dels randbebyggelse till gruvan. Störningen som förekom i östra Malmberget var en isolering av området gentemot övriga områden på orten, medan randbebyggelsens störningar utgjordes av förfulad omgivning, buller och skakningar samt en oro till följd av gruvverksamheten.  De störningar som inte ansågs vara orts- eller allmänvanliga kunde ge ersättning för miljöskada. I undersökningen så kom vi fram till att isoleringen av bebyggelsen i östra Malmberget inte var orts- eller allmänvanlig, däremot så ansågs störningen för randbebyggelsen vara det, dvs. rätt till ersättning förelåg inte.Det tredje och sista problemet tar upp en skyddszon mellan gruvan och samhället.

BIM - Tillämpning och effekt i byggprocessens olika skeden

Byggbranschen står inför stora förändringar i framtiden i och med att BIM (Building Information Model/Modelling/Management) successivt introduceras inom området. BIM innebär en förändrad arbetsmetod som kan ge förbättrade möjligheter att minska tidsåtgången och omarbetningar i ett förprojekteringsskede samt skapa ett effektivare projekterings- och produktionsskede med färre fel. BIM är ett relativt nytt sätt att inom byggbranschen bedriva projekt och innebär en förändring för olika skeden inom byggprocessen vilket påverkar inblandade parter.Syftet med denna studie är att ta reda på hur Peab i Kiruna på bästa sätt kan nyttja möjligheterna som finns med BIM samt redogöra för några av de förändringar BIM kan innebära jämfört med nuvarande arbetsmetoder.En teoretisk del beskriver BIM och dess för- och nackdelar inom olika områden samt vilka hinder det finns för arbetsmetoden. Ett resultat baserat på den teoretiska delen förklarar att BIM i dagsläget främst bör nyttjas av Peab i Kiruna i ett anbudsskede, där ett förfrågningsunderlag görs om till en BIM-modell. Detta kan leda till underlättande för företaget att se fel i förfrågningsunderlag samt att utförande av mängdavtagning och kalkylering kan ske på ett enklare sätt.

Produktionsförbättringar på återvinningssektionen vid LKAB Kiruna anrikningsverk 2

Detta examensarbete har genomförts för LKAB på Kiruna anrikningsverk 2, där återvinningssektionen (sektion 30) har studerats. Sektionens uppgift är att ta tillvara på järnmalmen som följt med i avfallet från magnetseparatorerna i anrikningsverket. Sektionen består av en avfallsförtjockare och två magnetseparatorer. Problemet med sektion 30 är de stora flödesvariationerna. Examensarbetet går ut på att lämna förslag på hur sektionen kan göras mindre flödeskänslig och därigenom minska järnförlusterna.

Processkartläggning: kartläggning av
tillverkningsprocesserna för GMK-koncernen i Kiruna

Detta examensarbete är utfört för GMK koncernen, bestående av AB Rönnquist & Wettainen och GMKAB i Kiruna, samt GMK Mekaniska i Svappavaara. Inget av företagen har idag något strukturerat kvalitetssystem implementerat i sin verksamhet. De har dock en önskan om att utforma och i framtiden implementera ett sådant system. Exakt hur detta kvalitetssystem skall vara utformat är oklart men det finns en önskan om att systemet kall efterlikna eller åtminstone vara i paritet med ISO 9000. Syftet med detta arbete har varit att lägga grund för utvecklandet av ett kvalitetssystem med ISO 9000 som förebild, där fokus legat vid kraven på processledning enligt ISO 9001.

?Vart ska jag ta vägen?? : En kvalitativ studie om kirunabornas, LKABs och Kiruna kommuns olika åsikter om den pågående stadsflytten

SammanfattningSyfte och frågeställningarSyftet med studien är att undersöka hur elever som idag inte aktivt deltar på lektionerna motiverar detta.Frågeställning:? Vilka faktorer påverkar eleverna till aktivitet/inaktivitet på lektionerna?? Vad krävs för att eleverna aktivt ska vilja delta på lektionerna?MetodVi har valt att utföra en kvalitativ intervjustudie med sju gymnasieelever med låg deltagande på lektionerna i idrott och hälsa. Elevernas svar har sedan tolkats med hjälp av den teoretiska modellen KASAM.ResultatEleverna anser att valet av aktiviteter är en stor anledning till att de inte deltar i undervisningen. De tycker att lektionsinnehållet är för enformigt och skulle istället vilja ägna sig åt mer individuellt anpassade aktiviteter som de har nytta av i framtiden. De saknar idag en motivering till varför de utför de olika momenten i undervisningen och förstår inte heller vad de ska ha för nytta utav den.SlutsatsResultaten visar att eleverna ofta väljer att inte närvara på lektionerna eftersom de känner sig dåliga.

<- Föregående sida 5 Nästa sida ->