Sök:

Sökresultat:

770 Uppsatser om Didaktik företagsekonomi - Sida 31 av 52

Utveckling av kreativitet i projektarbete: uppfattningar hos medarbetare pÄ Sony Ericsson

Uppsatsen syftar till att undersöka hur anstÀllda pÄ ett innovativt företag uppfattar kreativitet och hur de upplever villkoren för att utveckla kreativitet inom ramen för projektarbete. DÄ vi med vÄr studie vill beskriva variationer i uppfattningar av kreativitet hos personer som arbetar i projekt har vi valt den fenomenografiska forskningsansatsen. Vi har genomfört en kvalitativ empirisk studie med tio semistrukturerade intervjuer med anstÀllda som arbetar i projekt pÄ Sony Ericsson i Lund.I bearbetningen av materialet har vi lÄtit vÄr empiri styra vilka omrÄden vi har funnit intressanta i teorin. Detta har mynnat ut i ett antal omrÄden som vi diskuterar i vÄr analys.VÄrt resultat visar att intervjupersonerna uppfattar kreativitet pÄ olika sÀtt. Projektdeltagarna som hör till den nedre nivÄn i projektet uppfattar kreativitet frÀmst som problemlösning, medan kreativitet för projektledare pÄ den övre nivÄn framförallt innebÀr utvecklande av processer och arbetssÀtt.

SprÄkutveckling i förskolan

Arbetets syfte Àr att undersöka vad ett avgrÀnsat urval pedagoger verksamma inom förskolan berÀttar om sprÄkutveckling. Undersökningens fokus ligger pÄ de villkor och arbetssÀtt pedagogerna beskriver som signifikanta för gynnsam sprÄkutveckling. Det empiriska materialet som undersökningen bygger pÄ har samlats in genom öppna intervjuer som sedan transkriberats. Ett för studien relevant urval av teoretiska perspektiv och tidigare forskning har anvÀnts för att analysera och problematisera kategoriseringar av intervjumaterialet. Arbetet visar att sprÄkutveckling kan förstÄs i termer av en betydelsefull dialog med barnet och dess hem som kÀnnetecknas av ett tryggt men utmanande förhÄllningssÀtt dÀr tid i förskolans kontext utgör ett mÄngfacetterat och komplext villkor för kvalitén i den sprÄkliga utvecklingen.

Elevers attityder till naturvetenskap : En modell av orsak-verkan och ÄtgÀrder

Elevers intresse för naturvetenskapliga Àmnen minskar. Larmrapporter med dessa slagord kom för första gÄngen för mer Àn 30 Är sedan och liknande pÄstÄenden dyker alltjÀmt upp inom nyhetsrapportering dÄ utbildning diskuteras. Behovet av kunskaper inom det naturvetenskapliga omrÄdet har stadigt ökat under samma tidsperiod. Dels behövs vÀlutbildade experter inom naturvetenskapens olika delar och dels Àr det viktigt att ge alla elever en god naturvetenskaplig utbildning. Min frÄga i detta examensarbete har varit hur forskningen inom naturvetenskaplig didaktik tagit sig an detta problem.

"AnstÀllningsbarhet" : En studie om hinder för lÀrande

Jag har gjort en kvalitativ, empirisk undersökning av explorativ karaktÀr gÀllande vilka hinder som finns för lÀrande inom organisationer. Jag genomförde kvalitativa, semistrukturerade intervjuer med personer som arbetar som Arbetsförmedlare inom en mindre svensk kommun.Mitt syfte Àr att undersöka huruvida hinder för lÀrande Àr tydliga redan innan anstÀllning och, om sÄ Àr fallet, belysa vad som utgör hinder för individens lÀrande i arbetslivet.Vilka hinder finns för individens lÀrande att förÀndra sin instÀllning mot arbetssökande individer som betraktas som "icke-anstÀllningsbara" till att betraktas vara "anstÀllningsbara".Mina frÄgestÀllningar Àr sÄledes:1. Hur beskriver arbetsförmedlare arbetsgivares krav pÄ arbetssökande?2. I vilken utstrÀckning utgör arbetsgivares krav och förvÀntningar hinder för arbetssökande?3.

"Biologi Àr Àckligt, fysik trÄkigt och kemi svÄrt": att lÀra sig naturvetenskap i dagens grund- och gymnasieskola

UtgÄngspunkten för detta arbete har varit observerade och dokumenterade uttryck för negativa elevattityder till naturvetenskapliga Àmnen. En inledande frÄgestÀllning har rört hur utbredda sÄdana attityder Àr pÄ grundskolan och gymnasieskolan idag. Utöver förekomster av attityder har ocksÄ undersöks attitydernas pÄverkan pÄ lÀrandeprocesser, samt i vad attityderna kan ha sin grund. Arbetet Àr genomfört i form av en litteraturstudie.Studien visar dels att de negativa attityderna till naturvetenskap Àr vanliga, dels att sambandet mellan attityd, kunskap och lÀrande inom det naturvetenskapliga omrÄdet Àr komplext. Den abstraktionsnivÄ som krÀvs för att lÀra naturvetenskap Àr anstrÀngande och krÀver motivation.

KarriÀrplanering via e-learning, "K-modellen" : en empirisk studie

Organisationer med dess ledare intresserar sig i allt större utstrÀckning för att ha anstÀllda som har en balans i sin arbets- och livssituation. Ett sÀtt att hjÀlpa och stötta individen med att hitta harmoni mellan arbete och fritid Àr att erbjuda sÄ kallad karriÀrplanering. Det traditionella sÀttet att jobba med karriÀrplanering, det vill sÀga individen ansikte mot ansikte med en samtalspartner, Àr inget nytt, men alltsedan senare delen av 1990-talet Àr det ocksÄ möjligt att via e-learning genomföra karriÀrplanering. Att utifrÄn e-learning inhÀmta kunskap, krÀver stor sjÀlvdisciplin och prioritering av individen, och det finns bÄde för- och nackdelar.Syftet med undersökningen var att beskriva upplevelsen av karriÀrplanering via e-learning, "K-modellen", utifrÄn ett individperspektiv. Upplevelsen fokuserar pÄ funktionalitet i termer av upplevde Äterkoppling och anvÀndbarhet i termer av anvÀndarvÀnlighet.

En kartlÀggning av stödjande miljöer för att frÀmja hÀlsa hos Àldre mÀnniskor i Sverige

   Tröjbom, C. (2009) En karlÀggning av stödjande miljöer för att frÀmja hÀlsa för Àldre mÀnniskor i Sverige Högskolan i GÀvle; Institutionen för pedagogik, didaktik och psykologi. Abstrakt Denna surveystudie genomfördes from slutet av 2008 tom början av 2009 och urvalet var Sveriges kommuner (N=290). Syftet var att undersöka och kartlÀgga hÀlsofrÀmjande insatser för Àldre i Sverige för att ta reda pÄ vad olika kommuner vÀljer att kommunicera ut vad det gÀller att bidra till stödjande miljöer för mÄlgruppen. MÄlgruppen var Àldre mÀnniskor som i första hand inte har nÄgon beviljad insats. För att ta reda pÄ detta genomfördes en kartlÀggning av samtliga kommuner i Sverige via Internet samt dokumentanalys som metod.

Google Earth ? anvÀndbart fÄgelperspektiveller bara en fluga? : En didaktisk uppsats om digitala och analoga undervisningsmetoder inom gymnasiegeografi.

Bakom uppsatsen finns ett genuint intresse för kartmedier samt funderingen om kartan genomgÄr en evolution till att bli ett digitalt och interaktivt medium. I aktuella styrdokument för gymnasiegeogra-fin framgÄr att sÄvÀl kartor som GIS skall finnas med i undervisningen, motiveringen Àr dock bristfÀl-lig. I syftet vÀcktes dÀrför frÄgor om vilka belÀgg som fanns för digitala undervisningsmetoder inom geografi? Syftet kondenserades till frÄgestÀllningarna: Vad skrivs i litteraturen om digitalt lÀrande i geografi i allmÀnhet? Vad skrivs i litteraturen om att anvÀnda digitala kartor och programmet Google Earth i undervisningen i synnerhet? Hur svenska geografilÀrare ser pÄ samt i vilken omfattning de anvÀnder digitala kartmedier? För att besvara frÄgorna genomfördes en litteraturstudie samt en en-kÀtundersökning. Litteraturstudieresultatet visade frÀmst tvÄ saker.

En kartlÀggning av anstÀlldas uppfattning om förekomsten av friskfaktorer pÄ en arbetsplats samt upplevelsen av hur dessa pÄverkar deras hÀlsa

Gustafsson, F., & Törnquist, I. (2009) En kartlÀggning av anstÀlldas uppfattning om förekomsten av friskfaktorer pÄ en arbetsplats samt upplevelsen av hur dessa pÄverkar deras hÀlsa. C-uppsats i pedagogik, Institutionen för pedagogik, didaktik och psykologi, Högskolan i GÀvle.DÄ en stor del av den vuxna befolkningen befinner sig pÄ en arbetsplats samt spenderar mycket av sin tid dÀr har denna arena ett betydande inflytande pÄ individens hÀlsoupplevelse. Arbetsplatsen fungerar som en social miljö dÀr individen Àr en del av de dagliga systematiskt pÄgÄende processerna som pÄverkar hÀlsan. Att hitta friskfaktorer pÄ arbetsplatsen som pÄverkar hÀlsan i positiv riktning Àr sÄledes relevant i ett hÀlsofrÀmjande arbete.

Verktyg för att förstÄ fakta och fiktion? : En analys av lÀsförstÄelsediskurser i lÀroböcker för skolans mellanÄr.

Denna studie syftar till att beskriva och analysera vilken typ av lÀsförstÄelse som erbjuds i lÀromedel i svenska, naturkunskap och samhÀllskunskap i skolans mellanÄr. Undersökningen söker svar pÄ vilka textrörlighetsdiskurser som kan identifieras i lÀroböcker i svenska, samhÀllskunskap (geografi) och naturkunskap i grundskolans mellanÄr och hur dessa kan förstÄs i relation till teorier och forskning kring lÀsförstÄelse.Undersökningen omfattar analyser av en grundbok med tillhörande övningsbok i vardera skolÀmne, och genomförs med hjÀlp av kvalitativ textanalys. De lÀromedel som analyseras Àr Bums (svenska), Koll pÄ vÀrlden (geografi) och Naturkunskap 6 (naturkunskap). För att identifiera textrörlighetsdiskurserna anvÀnds af Geijerstams modell för textrörlighet som analysverktyg.Studien visar att samtliga lÀromedel domineras av en textbaserad textrörlighetdiskurs med en frekvensmÀssig hög andel av lÀsförstÄelsestrategin att dra ut huvudpunkter ur texten. SvenskÀmnets lÀromedel innefattar en större bredd av bÄde lÀsförstÄelsestrategier och inbegriper samtliga textrörlighetsdiskurser, medan den interaktiva textrörlighetsdiskursen saknas i lÀromedlen i samhÀllskunskap och naturkunskap.

Google Earth ? anvÀndbart fÄgelperspektiv eller bara en fluga? : En didaktisk uppsats om digitala och analoga undervisningsmetoder inom gymnasiegeografi.

Bakom uppsatsen finns ett genuint intresse för kartmedier samt funderingen om kartan genomgÄr en evolution till att bli ett digitalt och interaktivt medium. I aktuella styrdokument för gymnasiegeografin framgÄr att sÄvÀl kartor som GIS skall finnas med i undervisningen, motiveringen Àr dock bristfÀllig. I syftet vÀcktes dÀrför frÄgor om vilka belÀgg som fanns för digitala undervisningsmetoder inom geografi? Syftet kondenserades till frÄgestÀllningarna: Vad skrivs i litteraturen om digitalt lÀrande i geografi i allmÀnhet? Vad skrivs i litteraturen om att anvÀnda digitala kartor och programmet Google Earth i undervisningen i synnerhet? Hur svenska geografilÀrare ser pÄ samt i vilken omfattning de anvÀnder digitala kartmedier? För att besvara frÄgorna genomfördes en litteraturstudie samt en enkÀtundersökning. Litteraturstudieresultatet visade frÀmst tvÄ saker.

Klassanalys i utvÀrdering

I undersökningen presenteras skÀl till att ta in en klassanalys vid utvÀrderingar Àven av den enskilda skolans verksamhet.MÄnga undersökningar visar att det sker en social selektion vid övergÄngen frÄn grundskola till gymnasiet och dÀrmed till yrkes- och studieval senare i livet. Det kan betyda att skolan endast i ringa mÄn, om ens alls, bidragar till att motverka sÄdana begrÀnsningar i elevens studie- och yrkesval som grundar sig pÄ kön, social eller kulturell bakgrund. Denna undersökning visar att effekter av den sociala selektionen kan skönjas och att en klassanalys av verksamheten kan bidra till en förstÄelse av problematiken och dÀrmed till effektiva ÄtgÀrder för utveckling.Undersökningen bygger pÄ svaren frÄn majoriteten av alla elever i Är 5 och Är 8 i grundskolan samt Är 2 pÄ gymnasieskolan i en mellanstor kommun. EnkÀten var en ordinÀr enkÀt för utvÀrdering av skolverksamheten. Dessutom genomfördes intervjuer med tre av eleverna i Är 2 pÄ gymnasieskolans samhÀllsvetenskapliga program samt en av deras lÀrare.

LivsfrÄgor och nyttig kunskap : att lÀra om och av religion utifrÄn etik och moral i undervisningen

Sammanfattning I det hÀr arbetet har syftet varit att undersöka vilka delar det gÄr att upptÀcka inom de olika vÀrldsreligionerna att anvÀnda inom momentet etik och moral i skolans undervisning. Undersökningen har skett utifrÄn vad gymnasiets kursplan i religionskunskap uttrycker om momentet samt vad lÀroplanen nÀmner om ett etiskt förhÄllningssÀtt. För att uppnÄ syftet har en innehÄllsanalys av lÀromedel gjorts och dÀrmed en analys av hur de olika vÀrldsreligionerna presenterar begrepp som etik/moral och livsfrÄgor. Detta har medfört en sammanstÀllning av ett eventuellt material att anvÀnda inom religionsundervisningen med utgÄngspunkt i etik och moral. Metoden som anvÀnts Àr en innehÄllsanalys av bÄde kvantitativ och kvalitativ art.

Arbetslösa akademikers lÀrande i en arbetsmarknadsutbildning : en kvalitativ studie om deltagares upplevelser under pÄgÄende utbildningsinsats

Arbetslösheten bland akademiker har ökat ganska rejÀlt de senaste Ären och i takt med detta ökar Àven arbetsmarknadsutbildningar för högutbildade. Vi ville ta reda pÄ hur deltagare i sÄdana ÄtgÀrder upplever den kontext de befinner sig i. Dels ville vi se vad som motiverade dem att deltaga i utbildningen, dels hur de upplevde det att vara i den situation som utbildningen innebar och slutligen hur de upplevde att det de lÀrt sig skulle kunna bidra till att lÀttare ta sig in pÄ arbetsmarknaden men Àven vilken nytta de trodde den nya kunskapen skulle kunna ge i framtida arbete. Vi har genomfört en empirisk studie av en specifik utbildningsinsats pÄ Pedagogiska institutionen i Lund under vÄren 2006 genom kvalitativa intervjuer med sex stycken av deltagarna. NÀr vi genomförde vÄra intervjuer befann sig deltagarna ungefÀr halvvÀgs genom utbildningen som totalt omfattade 24 veckor.

YouTube, Facebook och bloggar i klassrummet : Fem gymnasielÀrares uppfattningar om och förhÄllningssÀtt till integrering av nÀtbaserade verktyg i undervisningen

I takt med att samhÀllet förÀndras gör Àven skolan det. Datorerna har fÄtt en stor och betydande plats i klassrummet och de verksamma inom skolan möter dÀrmed nya utmaningar. PÄ vilket sÀtt och till vad ska datorn anvÀndas Àr nÄgra av dem. NÀtbaserade verktyg i form av lÀrplattformar, YouTube, bloggar, chatt, UR-material och Facebook anvÀnds av flertalet verksamma lÀrare ute i skolorna idag. Vilka för-, och nackdelar/svÄrigheter och möjligheter finns det med att integrera verktyg av dessa slag, i klassrummet? Genom ett kvalitativt angreppssÀtt vill jag undersöka vad yrkesverksamma gymnasielÀrare har för uppfattningar om och förhÄllningssÀtt till att arbeta med nÀtbaserade verktyg i sin undervisning.

<- FöregÄende sida 31 NÀsta sida ->