Sök:

Sökresultat:

340 Uppsatser om Demokratisk fördjupning - Sida 19 av 23

Barnens budget : En studie av VÀxjö kommuns projekt i demokratisk skolning

Young people?s political influence has been surveyed, studied and discussed several times in Sweden during the last decade. There is a fear among the politicians that the young people are not interested in politics, especially not in party politics. On the other hand there is, among the youngsters a feeling of invisibility, not being seen or heard or for that sake respected. There are a lot of formal possibilities for young people?s political influence, but there are not as many real possibilities or situations to actually practice these possibilities.

LÀrorummets livsvÀrld och kunskapens maktdiskurs : Om spÀnningsförhÄllandet mellan de moderna och postmoderna kunskapsparadigmen samt deras relationer till lÀroplansförfattningen och klassrummets fysiska miljö

Uppsatsen har för avsikt att ur en filosofisk ansats försöka ÄskÄdliggöra teoretiska och tankemÀssiga komplikationer mellan kunskapssynen i lÀroplanen för de frivilliga skolformerna och det traditionella klassrummets fysiska och upplevda miljö. Detta för att pröva ansatsens möjligheter vid framtida teoretiska och empiriska studier. Uppsatsen vill dÀrför dels ta reda pÄ vad lÀroplanen och dess beredningsarbete föreskriver för typ av kunskapsundervisning, dels undersöka hur lÀroplanen och dess beredningsarbete resonerar kring kunskap. För att nÄ en djupare förstÄelse för lÀroplanens formuleringar i detta avseende, lÀgger jag ett utvecklingsperspektiv pÄ samhÀlle, skola och kunskap. Analysen visar att skolans kunskapsuppgift Àr tudelad.

Slöjden. Diskursen. LÀroplanen. : SlöjdÀmnets möjligheter att gestalta hÄllbar utveckling.

Visionen om hÄllbar utveckling Àr komplex, men trots detta ska slöjdundervisningen enligt Skolverket bidra till att eleverna utvecklar kunskaper som frÀmjar en hÄllbar utveckling.Uppsatsens syfte Àr att belysa förutsÀttningar för meningsskapandet ifrÄga om hÄllbar utveckling i slöjdÀmnet. Den första delen Àr klargörande: diskurser identifieras i Skolverkets kompletterande material till kursplanen i slöjdÀmnet. DÀrefter diskuteras potentiella konsekvenser i form av möjligheter och begrÀnsningar med fokus pÄ undervisningen och hÄllbar utveckling.Uppsatsens problemformuleringar Àr:1. Hur konstitueras slöjdÀmnet i Skolverkets kompletterande material till kursplanen i slöjdÀmnet?2.

Intolerans? En fallstudie bland unga pÄ temat sexuella minoritetsgrupper

VÄren 2006 infördes lagen om förbud mot diskriminering och krÀnkande behandling av barn och elever. I lagtexten framgÄr tydligt att krÀnkning och diskriminering inte fÄr förekomma pÄ grund av sexuell lÀggning. Det hÀr Àr ett examensarbete som just handlar om elevers instÀllning till sexuella minoritetsgrupper ? tolerans kontra intolerans. Mitt syfte anknyter övergripande till den nya diskrimineringslagstiftningen, skolans uppdrag och vÀrdegrund.

SamrÄdets praktik och legitimitet

En typ av medborgardialoger som visat sig populÀr för att lÄta samhÀllsgrupper som annars fÄr svÄrt att göra sig hörda i samhÀllsdebatten komma till tals Àr olika typer av rÄd och samrÄd. RÀtten till samrÄd Àr i mÄnga fall Àven lagstadgat för dessa grupper och i mÄnga fall lyfts intresseorganisationer fram som nyckelaktörer i samrÄdsförfarandet, vilket gör att samrÄdsförfarandet mer uppvisar korporativistiska Àn pluralistiska drag. Baserat pÄ dessa utgÄngspunkter Àmnar denna uppsats undersöka hur samrÄdsförfarandet kan förstÄs som demokratisk praktik och vilka förutsÀttningar samrÄdsförfarandet har att uppnÄ legitimitet i medborgarnas ögon. Studien inriktar sig pÄ samrÄdsförfarandets utfall i fallet finsksprÄkig förvaltning i svenska kommuner enligt lagen om nationella minoriteter och minoritetssprÄk och identifieringen av faktorer som pÄverkar hur det finska förvaltningsomrÄdets samrÄdsgrupper arbetar och fÄr genomslag. Studien baseras pÄ kommunala dokument som handlingsplaner och reglementen för samrÄden i det finska förvaltningsomrÄdet för att kunna ge en inblick i processens transparens och fÄ en inblick i vad kommunerna sjÀlva valt att belysa och lÀgga tyngd pÄ.

FrÄn hÄrt till mjukt ledarskap - en kvalitativ studie av kommunala chefers syn pÄ ledarskapets förÀndring över tiden.

Vid slutavverkning av skog, anvÀnds i dagslÀget skördar-/skotarsystemet nÀstan uteslutande inom den svenska skogsindustrin. Dock har det bedrivits en rad olika studier angÄende en ny typ av avverkningsteknologi, kallad direktlastningssystemet. Genom att kombinera det traditionella skördar-/skotarsystemet med de direktlastande systemen, kan branschen enligt kalkyler dra nytta av den tillvÀxt som en implementering av ny teknologi kan medföra.Syftet med uppsatsen har dÀrmed varit att undersöka de faktiska orsakerna till de uteblivna investeringarna i direktlastningssystemen samt att ge en bild över vilka faktorer och aspekter som bör beaktas vid en eventuell implementering av direktlastningssytemen.För att uppnÄ syftet utgick denna studie frÄn ett kvalitativt angreppsÀtt genom att tillÀmpa telefonintervjuer med individer inom skogsindustrin. Dessutom anvÀndes icke ? sannolikhetsurval för att kategorisera insamlad data.Det empiriska resultatet utgörs av en sammanstÀllning av de telefonintervjuer som genomfördes med tolv individer pÄ chefsnivÄ inom nÄgra av de största svenska skogsbolagen.Referensramen bestÄr utav studier relaterade till direktlastningssystemen ? drivarkonceptet och bestensystemet.

Local Hero : En studie av deliberativ demokrati

NÀr ungdomar startar verksamhet som temadagar och antidrogfestivaler för sin nÀrhet och sina jÀmnÄriga skapar de en tryggare miljö. Bara vetskapen om att jag som ung kan göra nÄgot Ät det som jag tycker Àr viktigt att arbeta med, kan nog skapa en trygghet hos individen. Vi vet idag att med hjÀlp av rollspel lÀr sig ungdomar att förstÄ olika sociala spel och hÀndelser i samhÀllet. Genom vÀrderingsövningar lÀr sig unga mÀnniskor nya sÀtt att förstÄ sig sjÀlva men ocksÄ sin nÀrmiljö. Detta ger individen en starkare sjÀlvkÀnsla men ocksÄ en starkare grund att stÄ pÄ dÄ de arbetar med drogförebyggande arbete.

Nyhetsförmedling genom en webblogg? : studie av webbloggar som kommunikativ kanal

Webbloggens aktualisering i medielandskapet har inspirerat oss till denna uppsats vilken behandlar detta nya fenomen. FrÀmst riktas uppsatsens fokus mot att studera hur webbloggens potential kan anvÀndas som komplement till andra kanaler som anvÀnds för nyhetsförmedling och debatt i det offentliga rummet. Vidare önskar vi finna svaret pÄ om nÄgon demokratisk funktion för webbloggen existerar? Kan webbloggen som kommunikationskanal bidra till att skapa en deliberativ demokrati genom att inbjuda till dialog i offentligheten. Kan den information som publiceras komplettera den traditionella nyhetsförmedlingen?Till grund ligger en kvalitativ studie som bygger pÄ fÀltstudier pÄ sex bloggande journalister och deras webbloggar.

Valfeber: en jÀmförelse mellan hur EU-parlamentsvalet 2009 och riksdagsvalet 2006 har skildrats i Svensk dagpress

Endast 31 procent av svenskarna kÀnde till att nÀsta europeiska val Àger rum under 2009. EU berÀknas ligga bakom 60 procent av det arbete som sker inom svenska kommuner och landsting varför det har stor betydelse vilket alternativ som vÀljs i ett EU-parlamentsval i Sverige. Trots det Àr det rent historiskt ett betydligt högre valdeltagande vid Riksdagsval i jÀmförelse med EU-parlamentsval. Vid de tvÄ senaste valen var valdeltagandet vid riksdagsvalet mer Àn dubbelt sÄ högt som vid EU-parlamentsvalet. RÀtten att rösta vid allmÀnna och rÀttvisa val Àr en grundlÀggande demokratisk rÀttighet som innefattar att medborgare vÀljer det alternativ som bÀst stÀmmer överens med deras preferenser.

Stor klass eller liten grupp? Elevers erfarenheter av olika undervisningsformer

DÄ elever har olika förutsÀttningar att lyckas i skolan kan undervisningen aldrig utformas lika för alla. I en del kommuner har man inom grundskolan valt att ha Àven smÄ undervisnings-grupper för elever som av nÄgon anledning inte kunnat tillgodogöra sig undervisningen i den stora klassen. I denna studie har jag intagit ett elevperspektiv dÀr jag försökt utröna vilka för-delar och nackdelar elever upplever med att ha undervisning i stor klass respektive liten un-dervisningsgrupp. Det Àr viktigt att klarlÀgga hur elever som varit föremÄl för olika specialpe-dagogiska insatser sjÀlva upplever sin skolgÄng.SmÄ undervisningsgrupper har kritiserats bl.a. inom den specialpedagogiska forskningen dÄ man sett risker med att elever exkluderats frÄn den ordinarie verksamheten.

Lag (1989 : 479) om ersÀttning för kostnader i Àrende och mÄl om skatt m m

Denna uppsats behandlar tillÀmpningen av lagen (1989:479) om ersÀttning förkostnader i Àrenden och mÄl om skatt, mm. Uppsatsens syfte Àr mot bakgrund avregelverket i ersÀttningslagen, förarbetsuttalandena samt tillÀmpningen analyseravilka kostnader som ersatts i Àrenden och mÄl om skatt. Vi har huvudsakligenkoncentrerat oss pÄ frÄgestÀllningen: Vilka kostnader ersÀtts i Àrenden och mÄl omskatt? Av Älder gÀller regeln i svensk rÀtt att en enskild sjÀlv svarar för sina kostnaderi förvaltningsÀrenden. Denna regel gÀller alltjÀmt i ordinÀra skattetvister infördomstol.

Är den auktoritĂ€ra ledaren mindre omtyckt Ă€n den demokratiska? En experimentell studie om ledarstilar

VÄr studie behandlar omrÄdet ledarstilar dÀr teorin baseras pÄ Lewin et al?s ledarstilsindelning, vilka Àr den auktoritÀra ledaren, den demokratiska ledaren och lÄt-gÄ ledaren. Vi har genomfört en situationsbaserad experimentell studie dÀr vi har berört bÄde attityds- och ledarskapsteorier. Oberoende variabel Àr ledarstilen medan de beroende variablerna Àr attityden till ledarstilen, attityden till arbetsplatsen samt intentionen att stanna kvar pÄ arbetsplatsen.Studien bestod av ett arbetssituationsscenario samt ett hÀfte med frÄgor angÄende scenariot. Försökspersonerna blev indelade i fyra grupper, tre med varsin ledarstil samt en kontrollgrupp som saknade en uttalad ledarstil.

Korruption : en kulturell förklaringsansats

Syftet med denna uppsats Àr att pröva om kulturella faktorer kan förklara den mellanstatligavariationen av korruption. En teoretisk genomgÄng pekar ut Transparency Internationals CorruptionPerception Index, samt VÀrldsbankens Control of Corruption Index som lÀmpliga indikatorerpÄ graden av korruption. Som kulturella förklaringsfaktorer anvÀnds tvÄ dimensionersom den amerikanske samhÀllsvetaren Ronald Inglehart (1997) extraherat ur det vÀrldsomspÀnnandeWorld Values Survey-materialet; dessa dimensioner avspeglar en tvÀrkulturellpolarisering mellan traditionella visavi sekulÀra vÀrderingar och överlevnadsvÀrden visaviemancipativa frihetsvÀrden (Warelius 2007). Inglehart och Welzel (2005) har lagt fram empiriskbevisföring för att socioekonomisk utveckling orsakar kulturell förÀndring, sÄledes anvÀndsdenna faktor som bakomliggande kontrollvariabel ? FN:s Human Development Indexnyttjas som indikator pÄ socioekonomisk utveckling.Flera teoretiker framhÀver nÀrvaron av formella demokratiska institutioner som en förklaringtill graden av korruption.

Dialog, information eller samtal?

Att samrÄda med sakÀgare och medborgare Àr sedan flera Är en obligatorisk del i kommunal fysisk planlÀggning, bÄde nÀr det gÀller detaljplaner och översiktsplaner. Inte minst har medborgardialog under 2000-talet framhÄllits som en viktig del i strÀvan efter den socialt hÄllbara staden. Att samrÄda om framtida planer med allmÀnheten syftar bland annat till att öka insynen i planprocessen, öka legitimiteten i beslutsfattandet samt att förbÀttra beslutsunderlaget med ytterligare information frÄn de boende pÄ platsen. Enligt aktuell plan- och bygglag Àr plansamrÄdet det enda momentet i detaljplaneprocessen dÀr kommunen mÄste erbjuda allmÀnheten att delta i diskussionen om planÀndringarna. PÄ sÄ sÀtt kan plansamrÄdet ses som ett minimikrav pÄ den del kommunikativ planering som kommunen Àr skyldig att tillÀmpa, dÀremot Àr kommunen fri att initiera en utökad dialog med medborgarna.

Medling som social fostran. Diskursanalys av en konflikthanteringsmodell i skolan

Syfte och frÄgestÀllningar. Studien syftar till att undersöka medling som social fostran och dess effekter för elevers identitet. FrÄgestÀllningar: Hur positioneras barns identiteter i medling som konflikthanteringsmodell? Vilka identiteter erbjuds? Vilken vÀrdegrund vilar medling som konflikthanteringsmodell pÄ? Vad har medling som konflikthanteringsmodell för funktion och betydelse ur ett makt- och styrningsperspektiv? Metod. Diskursanalytiskt angreppssÀtt med Laclau & Mouffes analysverktyg.

<- FöregÄende sida 19 NÀsta sida ->