Sök:

Sökresultat:

262 Uppsatser om Balanserat bestćnd - Sida 2 av 18

Traditionella situationsfaktorers pÄverkan vid utformandet
av ett balanserat styrkort: fallstudier av LuleÄ Kommun och
SSAB TunnplÄt

Uppsatsen avhandlar en kombination mellan situationsteorin och utformningsprocessen av ett balanserat styrkort. Grundidén med situationsteorin Àr att valen som görs Àr drivna av ett rationellt handlande som ett svar pÄ den situation som rÄder. Syftet med denna uppsats Àr att undersöka om omgivning, storlek, struktur och strategi kan vara viktiga pÄverkansfaktorer vid utformningsprocessen av ett balanserat styrkort och i sÄ fall pÄ vilket sÀtt. För att besvara detta har vi anvÀnt oss av relevant teori inom omrÄdet för balanserad styrning samt situationsteori kopplat till situationsfaktorerna. Fallstudier har genomförts pÄ LuleÄ kommun och SSAB TunnplÄt dÀr respondenterna har varit personer som haft en god inblick i processen.

Balanserat styrkort ur ett medarbetarperspektiv

En organisations styrning och uppföljning har tidigare frÀmst skett genom finansiella nyckeltal. En modell som vuxit fram under senare Är Àr balanserat styrkort. Metoden bygger pÄ enkelhet, bÄde chefer och anstÀllda ska förstÄ innebörden en organisationens strategier. LuleÄ kommuns socialnÀmnd har infört balanserat styrkort. I deras verksamhetsplan för 2005 ? 2007 beskrivs att det finns en stor samstÀmmighet om vÀrdet av att arbeta utifrÄn denna modell och mÄlsÀttningen Àr att balanserad styrning ska införas pÄ alla arbetsplatser.

Koppling mellan belöningssystem och balanserat styrkort pÄ individnivÄ - fallstudie av Tierps Kommun

Sammanfattning Syftet med denna uppsats Àr att utreda förutsÀttningarna för arbete med balanserat styrkort pÄ individnivÄn och dess koppling till belöningar i en offentlig organisation. För att lÀmna svar pÄ utredningens syfte har vi anvÀnt en kvalitativ/deduktiv ansats. Alla av oss genomförda intervjuer var icke-strukturerade. De teoretiska referenserna kommer frÄn vÄra akademiska studier, studier i litteraturen om balanserat styrkort och belöningssystem, vetenskapliga artiklar samt tidigare forskning. Vidare för att ytterligare breda ut den teoretiska referensramen har vi genomfört intervjuer med tre forskare med stor erfarenhet och kunskap inom omrÄdet balanserat styrkort.

Balanserat styrkort i bank: en fallstudie av flerdimensionell styrning i FöreningsSparbanken, Norra regionen

Företagen i dag existerar i en turbulent och snabbt förÀnderlig omvÀrldsmiljö. Det innebÀr att de mÄste vara flexibla för att vara konkurrenskraftiga och skapa lÄngsiktig lönsamhet. De finansiella nyckeltalen mÄste kompletteras med icke-finansiella. Syftet med denna uppsats har varit att undersöka hur ett tjÀnsteföretag kan anvÀnda sig av ett balanserat styrkort. Undersökningen baserar sig pÄ en fallstudie i FöreningsSparbanken, Norra regionen.

Balanserat styrkort i smÄ och medelstora företag : SmÄ och medelstora företags arbete med nyckeltal och strategi relaterat till balanserat styrkort

Bakgrund och problemdiskussion: Det balanserade styrkortet Kaplan och Norton tog fram i början pÄ 1990-talet Àr idag ett vÀl beprövat verktyg inom verksamhetsstyrningen i större företag. Det rÄder dock delade meningar om hur vÀl det lÀmpar sig att anvÀnda balanserat styrkort i smÄ och medelstora företag. Utbudet av studier inom detta omrÄde Àr begrÀnsat men den tidigare forskning som finns visar att anvÀndandet av balanserat styrkort i smÄ och medelstora företag Àr lÄgt. Arbete med nyckeltal Àr dÀremot relativt vanligt och i vissa undersökningar kan vi hitta att arbetet pÄminner om ett balanserat styrkort men att företagen, eftersom de inte kÀnner till begreppet, inte kallar det just balanserat styrkort. Syfte: Uppsatsens syfte Àr att undersöka hur SMF-företag arbetar med nyckeltal kopplade till det balanserade styrkortets fyra perspektiv. Vi ska ocksÄ undersöka hur kopplingen till företagets strategi ser ut och om deras arbetssÀtt kan relateras till ett balanserat styrkort.

Balanserat styrkort som styrverktyg inom hÀlso- och sjukvÄrden : En fallstudie pÄ Karolinska Universitetssjukhuset

Den offentliga svenska hÀlso- och sjukvÄrden som Àr styrt av landstinget har under historiens gÄng stött pÄ ett antal finansiella problem, vilket har bidragit till behovet av nya styrmedel. Bland annat har balanserat styrkort som styrmedel uppmÀrksammats alltmer dÄ den Àr ett styrmedel som tar fasta pÄ finansiella sÄvÀl som icke-finansiella perspektiv. Det primÀra syftet med denna studie Àr att utforska hur balanserat styrkort anpassas inom offentliga hÀlso- och sjukvÄrdsorganisationer. Metoden i denna studie Àr en kvalitativ fallstudieundersökning pÄ ett offentligt svenskt sjukhus. Den huvudsakliga teorin som presenteras Àr: processen kring balanserat styrkort samtanpassningen av styrkortet inom hÀlso- och sjukvÄrden utifrÄn tre valdaaspekter.

Implementeringen av balanserade styrkort ? med avseende pÄ information, dialog och delaktighet

Syfte: Att studera och analysera hur implementeringen av balanserat styrkort gÄr till i tvÄ verksamheter med avseende pÄ information, dialog och delaktighet. Metod: Vi har anvÀnt oss av semistandardiserade personliga intervjuer pÄ lednings-, facklig och individnivÄ, i tvÄ tillverkande företag. Det material som vi erhÄllit ligger till grund för vÄr analys och vÄra slutsatser som vi har arbetat med utifrÄn vÄr problemdiskussion. Slutsatser: I de tvÄ tillverkande företagen vi studerade lades ingen vikt vid delaktigheten hos de anstÀllda vid införandet av balanserat styrkort. Bristen pÄ delaktighet skapade dÄlig eller ingen acceptans till förÀndringen. Detta i sin tur minskade engagemanget och motivationen hos de anstÀllda och resultatet blev inte det ledningen förvÀntade sig.

Styrning med bÄde budget och balanserat styrkort - en studie om hur arbetet kan förbÀttras

Syftet Àr att beskriva hur man i ett företag arbetar med bÄde budget och balanserat styrkort samt att analysera detta arbetssÀtt och ge förslag till förbÀttring och samordning av de bÄda styrverktygen. En kvalitativ ansats, i form av en fallstudie, ligger till grund för studien och data har insamlats sÄvÀl genom intervjuer som genom litteraturstudier. Teorier med anknytning till uppsatsens huvudomrÄden budget och balanserat styrkort har anvÀnts. DÀrutöver har Àven teorier som berör samordningen mellan de tvÄ styrverktygen tillÀmpats. Den empiriska studien utgörs av det material som framkommit vid intervjuer med respondenter frÄn fallföretaget.

Varför en resultatenhet valde att inte implementera balanserat styrkort : En fallstudie hos Parafon Akustik AB

NÀr man lÀser om olika managementkoncept kan man ibland fÄ uppfattningen om att de Àr lösningen pÄ mÄnga av de problem som organisationer upplever sig ha. Ett av dessa koncept Àr balanserade styrkortet som kan anvÀndas för styrning av företag pÄ bÄde strategisk nivÄ sÄsom pÄ operativ nivÄ. Resultatenheter som bedriver ekonomistyrning enligt traditionella formella styrmedel och som försökt implementera det balanserade styrkort har troligtvis nÄgon gÄng upplevt att de hamnat i konflikt med de finansiella krav som organisationen stÀller. Vidare tycks det finnas en övertro pÄ att det balanserade styrkortet ska vara anpassningsbart för varje organisation i varje situation samt att det har en positiv effekt pÄ det ekonomiska resultatet. NödvÀndigtvis behöver ett införande av ett balanserat styrkort inte innebÀra att styrning av en organisatorisk enhet förbÀttras..

Balanserat styrkort i en kommun

Olika former av prestationsmÄtt har sedan en tid tillbaka provats i kommuner. En av de modeller som kommuner har hÀmtat frÄn privata företag Àr balanserat styrkort. Ett problem Àr huruvida en modell som Àr framtagen för privata företag direkt kan tillÀmpas inom kommuner trots de skillnader som finns mellan dessa verksamheter. Syftet med denna uppsats Àr att, ur ett ledningsperspektiv, öka förstÄelsen för hur en kommun kan utforma och anvÀnda sig av balanserat styrkort. Delsyftet Àr att identifiera vilka fördelar och nackdelar som kan uppstÄ vid anvÀndning av balanserat styrkort i en kommun.

En modell för uppföljning och revidering av ett balanserat
styrkort: en studie i tvÄ svenska företag

Dagens företag befinner sig i en förÀnderlig omvÀrld som krÀver flexibilitet, kreativitet och innovationsförmÄga frÄn dess aktörer. Bland annat utifrÄn den kritik som framkommit mot traditionell ekonomistyrning, har ett flertal prestationsmÀtningssystem vuxit fram, varav det balanserade styrkortet Àr ett. Att utforma och implementera ett balanserat styrkort Àr ett komplext och resurskrÀvande arbete som Àr mycket avgörande för funktionen. Men att följa upp och uppdatera det Àr Àn betydelsefullare. Ett balanserat styrkort som inte följs upp, Àr till slut ett balanserat styrkort utan funktion.

En sparbank - TvÄ perspektiv : Balanserat styrkort i Kinda-Ydre Sparbank

Bakgrund:Med hjÀlp av ett Balanserat Styrkort kan en organisation hitta en balans mellan monetÀra och icke-monetÀra mÄtt. I och med att organisationen delas upp i olika perspektiv leder det i sin tur till att organisationen kan se vad det Àr den behöver utveckla för att uppnÄ ett Ànnu bÀttre resultat. Detta dÄ ett vÀl fungerande Balanserat Styrkort skapar en lÄngsiktig balans som inte bara visar vad som Àr bra idag, utan Àven i framtiden.Syfte:Syftet med denna studie var att arbeta fram mÄl och mÄtt som Àr anvÀndbara för Kinda-Ydre Sparbank inom det finansiella perspektivet och medarbetarperspektivet.Metod:I vÄr studie har vi tillÀmpat en fallstudie med kvalitativt inslag dÀr vi har samarbetat med Kinda-Ydre Sparbank. För att fÄ in det material som vi behövde för att arbeta fram styrkortet har vi intervjuat personal med olika befattningar i banken, men Àven arbetat fram en referensram för att kunna besvara vÄr problemformulering.Slutsats:De mÄl och mÄtt som vi arbetat fram för Kind-Ydre Sparbank anser vi vara viktiga att ha med i modellen. Detta för att VD och styrelse ska kunna se hur hela organisationen pÄverkas i takt med att nyckeltalen förÀndras..

Balanserat styrkort i sjukvÄrden ? en jÀmförelse mellan offentliga och privata organisationer

Syfte: Att jÀmföra offentliga och privata vÄrdgivare utifrÄn deras motiv, utformning och anvÀndning av balanserat styrkort. Metod: Genom anvÀndandet av kvalitativ metod i form av telefonintervjuer utreder vi hur offentliga och privata organisationer motiverar, utformar och anvÀnder sitt styrkort. Teoretiska perspektiv: Vi har valt att presentera vÄr teori uppdelat pÄ tre huvudrubriker; motiv, utformning och anvÀndning. Under dessa avsnitt behandlar vi först en mer generell teori kring balanserat styrkort, för att sedan inkludera en mer specifik teori kring balanserat styrkort i sjukvÄrdskontext. Empiri: I empiriavsnittet presenteras resultaten frÄn vÄra intervjuer.

Ökad kommunikation med balanserat styrkort: en fallstudie i kommunal verksamhet

För att nÄ en önskad vision sÄ behöver en organisation, sÄ Àven kommuner, styra med strategier mot mÄl. För att styrningen ska fungera och nÄ alla medlemmar i organisationen krÀvs kommunikation av vision, strategi, mÄl, och budget. I vÄr uppsats definierar vi kommunikation som dubbelriktad kommunikation dÀr sÀndaren av ett meddelande fÄr nÄgon sorts respons av mottagaren att meddelandet kommit fram och hur det uppfattats. Vi har i denna uppsats analyserat om balanserat styrkort förÀndrat kommunikationen av innebörden med vision, strategi, mÄl, och budget i offentlig verksamhet. VÄrt valda undersökningsobjekt, LuleÄ kommun, Àr intressant dÀrför att de har en tydlig, politiskt vald vision, vision 2010.

Balanserat Styrkort Ett verktyg för att belysa icke finansiella mÄtt

Det traditionella styrmedlet, budgeten, har under de senaste Ären blivit starkt ifrÄgasatt. Den största anledningen till detta Àr att företag har svÄrt att konkretisera sina lÄngsiktiga mÄl via budgeten. Företaget som författarna kommit i kontakt med fokuserar starkt pÄ tre finansiella mÄl, och risken finns dÄ att de förbiser de icke finansiella mÄtten, som Àr lika viktiga för att bibehÄlla de goda resultat de haft de senaste Ären..

<- FöregÄende sida 2 NÀsta sida ->