Sök:

Snacka sex på socialkontoret. - En kvalitativ studie med fokus på om socialsekreterare arbetar för att klienter ska känna sig bekväma med att ta upp frågor av sexuell karaktär på socialkontoret


Syftet med uppsatsen är att undersöka om man på socialkontor i Göteborg arbetar på något sätt för att klienter ska känna sig bekväma med att ta upp frågor av sexuell karaktär, både i det faktiska samtalet vid det första mötet med klienten och i skriftliga material, samt vilka regler kring detta som gäller på arbetsplatsen. Detta har jag gjort genom kvalitativa intervjuer med två socialsekreterare. Jag har även granskat de dokument de använder i sina samtal med klienter samt om de på något sätt använder väntrummet för att öppna upp för denna typ av samtalsämne. För att gå än mer på djupet när det gäller hur man kan arbeta för att öppna upp för samtalande om frågor av sexuell karaktär har jag även intervjuat en kurator på en ungdomsmottagning. Utöver det har jag intervjuat en person vilken arbetar på en verksamhet som arbetar med utbildning och information riktad till personer som arbetar inom Göteborgs stad via e-mail. De två sistnämnda informanternas svar har jag valt att relatera till socialsekreterarnas svar i analys- och resultatkapitlet, som till största delen har fokuserat kring socialsekreterarnas svar. Resultatet visar att socialsekreterarna i studien inte arbetar aktivt för att klienterna ska känna att de kan ställa frågor av sexuell karaktär, trots att de anser att det är viktigt att klienterna känner att de kan det om de skulle behöva. De undersökta socialkontoren använder inte heller väntrummen för att signalera för klienten att det är accepterat att ställa frågor av sexuell karaktär. En stor anledning till varför de inte arbetar aktivt med att öppna upp för samtal kring frågor av sexuell karaktär med klienten uppges vara att de enligt lag inte får utreda mer än vad som behövs för den aktuella ansökan. Jag har därför inkluderat ett verksamhetsexempel i empirin av uppsatsen. Verksamheten Sexperterna är ett projekt inom RFSL Stockholm som arbetar bland annat med information kring sexualitet till hbt-personer. Uppsatsens resultat leder till en rekommendation till Göteborgs stad eller de olika stadsdelarna att öppna upp en vuxenmottagning, liknande en ungdomsmottagning, dit vuxna personer kan komma med sina frågeställningar.

Författare

Linda Gustafsson

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för socialt arbete

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..