Sök:

Sökresultat:

81 Uppsatser om Matlagning - Sida 1 av 6

Grundläggande matlagning i kurslitteraturen

En väg till att öka kvaliteten på undervisningen i gymnasieskolan kan vara användandet av lämplig kurslitteratur. Syftet med detta arbete är att med hjälp av en kvalitativ litteraturstudie, undersöka om informationen i kurslitteraturen som används på restaurangutbildningen är relevant för att eleverna skall kunna utveckla grundläggande yrkeskunskaper.NyckelordMatlagningskunskap, grundläggande Matlagning, Matlagningsmetoder, kurslitteratur.

Fume : Design för hållbar utveckling i köket

Målet med mitt examensarbete har varit att skapa en produkt som underlättar hållbar Matlagning - hållbar för miljö och hälsa. I denna uppsats redogör jag för de beslut jag fattat i min designprocess.Utifrån intervjuer, ITK (Identity Tool Kit) och research om ämnet, blev det tydligare för mig vad hållbar Matlagning kunde innebära. Jag beslutade att arbeta vidare med ångkokning, en metod som bland annat bevarar näringsämnen på ett bra sätt.Jag har utvärderat marknadens utbud av ångkokare och i observationer studerat Matlagningsprocessen och vilka problem som kan uppstå.Resultatet blev Fume, en ångkokare som erbjuder Matlagning på höjden, samtidigt som den kräver små ytor vid förvaring..

Sit and Go : Ett hjälpmedel som underlättar för rullstolsanvändare vid matlagning

Antalet personer med rörelsehinder förväntas öka i takt med att allt fler människor lever längre med sin funktionsnedsättning. För att öka självständigheten hos de rörelsehindrade måste nya innovativa hjälpmedel tas fram och redan befintliga hjälpmedel vidareutvecklas.Idén till projektet uppkom då en av projektdeltagarna under en längre tid har sett sin rullstolsburna familjemedlem hitta på egna lösningar vid Matlagning på spisen i ett ickehandikappanpassat kök. Huvudsyftet med projektet har därför varit att lösa de problem som rullstolsanvändare kan ha vid Matlagning på spisen, till exempel att de inte når eller ser. Målet har varit att ta fram en fungerande prototyp för att kunna utföra användartester. Det här för att säkerställa förbättrad ergonomi och möjlighet till ökad självständighet hosrullstolsanvändaren.Projektet resulterade i en användarvänlig fungerande prototyp.

Hälsosam mat och matlagning är det något för oss? En intervjustudie med kvinnliga deltagare i en ?Kom i form? - grupp

Allt fler människor drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och högt blodtryck. Detta är kostrelaterade sjukdomar och risken att drabbas av dessa sjukdomar ökar för en person med övervikt eller fetma. För att underlätta för människor att äta hälsosamt finns ett flertal kostrekommendationer. Dessa rekommendationer är bra, men är de tillräckliga? Räcker det att veta vilka livsmedel som är hälsosamma för att äta sunt?Vi anser att kunskap om Matlagning behövs som ett komplement till de kost-rekommendationer som finns.

Vård- och omsorgspersonals erfarenheter av städ, tvätt och matlagning i klientens bostad utifrån skonsam arbetsteknik

Bakgrund: Vård- och omsorgspersonal som arbetar på gruppbostäder utför en mängd sysslor bl.a. hushållssysslor som städ, tvätt och Matlagning. Dessa kan vara belastande vid frekvent och ogynnsamt utförande om personalen exempelvis saknar tid eller kunskaper/färdigheter om skonsam arbetsteknik. Syftet med studien var att kartlägga vårdpersonalens (inom LSS) erfarenheter av städ, tvätt och Matlagning i klientens bostad utifrån skonsam arbetsteknik. Syftet var även att kartlägga personalens uppfattningar kring utbildning i skonsam arbetsteknik gällande städ/tvätt/Matlagning.

Utekök för Muurikka

SammanfattningSyftet med arbetet har varit att utveckla och formge ett utekök i materialet trä, för en mångsidig Matlagning utomhus, anpassat till företaget Opa Muurikkas produkter och varumärkesprofil, både till form och funktion. En viktig del i utvecklingsarbetet var att köket skulle främja samarbete och samvaro medan Matlagning sker. Köket skulle även få ett visuellt uttryck som harmoniserar med trädgårdar och naturen. Därför har trä varit det huvudsakliga materialet. Egna resonemang byggda på vardagliga företeelser som jag sett, läst eller upplevt har dokumenterats för att ge läsaren förståelse för besluten i utvecklingsarbetet.

Det finaste som finns är att laga mat med hjärtat : En kvalitativ undersökning av matjournalistikens förändring i två svenska tidningar

Syftet med uppsatsen är att undersöka hur mediers gestaltning av mat och Matlagning reproducerar livsstilar och identiteter. De senaste åren har mat börjat förekomma alltmer frekvent i olika medier. Varje dag släpps en ny bok om Matlagning i Sverige, när vi bläddrar bland kanalerna på tv:n visas nästan alltid någon form av Matlagningsprogram och i affären syns rader av matmagasin i tidningsställen.I genomförandet av vår undersökning har vi valt att använda oss av identifikationsteorin och teorin om användarperspektivet. För att göra detta har vi gjort en kvalitativ textanalys av artiklar ur två svenska tidningar, Dagens Nyheter och Allt om mat. Med hjälp av ett kodschema har varje artikel analyserats på både makro- och mikronivå.

MAT PÅ 30 MINUTER! : Ett designförslag på hur seriellt berättande kan främja matlagningen för den unga nybörjaren i köket

Dagens ungdomar lagar för lite mat själva och konsumerar för mycket halv- och helfabrikat. De har växt upp i ett samhälle där snabbmaten är så lättillgänglig att de inte behövt eller känt behov av att lära sig laga mat, förutsatt att de inte har ett genuint intresse för Matlagning. Denna brist på kunskap och erfarenhet kring Matlagning resulterar i allt för ohälsosamma matvanor när de väl flyttat hemifrån och står på egna ben. När vi dessutom lever i en tid där skola, träningar och andra aktiviteter tar stor del av vår vardagliga tid, är den egna tiden i köket och viljan att försöka lära sig, något som lätt prioriteras bort. Syftet med detta examensarbete är därför att skapa ett designförslag, ett fiktivt supplement till ICA Bokförlags Rutiga Kokboken, som skall förbättra förutsättningarna för ungdomars vardagliga Matlagning och därmed främja deras matvanor.

Upplevelsen av aktivitet och delaktighet i aktiviteten matlagning hos kvinnor med Reumatoid Artrit

Sammanfattning: Matlagning är för de flesta en aktivitet som utförs varje dag. Det är en aktivitet som påverkas vid funktionsnedsättning på grund av Reumatoid Artrit (RA). Kan inte personen med RA vara aktiv i Matlagningen så kanske hon/han vill vara delaktig i denna aktivitet.Denna studie såg aktivitet och delaktighet enligt Model of Human Occupation (MOHO). Aktivitet är beroende av det vi vill, kan och gör. Aktivitet möjliggörs eller begränsas av social och fysisk miljö.

Genus & Mat : en analys av "Mat" och "Vad blir det för mat?" utifrån ett genus- och dramaturgiskt perspektiv

Syftet med denna studie var att undersöka samspelet mellan genus och Matlagning samt hur deras roller utspelas i Matlagningsprogrammen. Ett urval av tidigare forskning som behandlar vårt specifika ämne samt hur vår studie särskiljer sig från dem återfinns under kapitel två. Med hjälp av de två metoderna kvantitativ och kvalitativ innehållsanalys analyserades innehållet i utvalda avsnitt ur ?Mat? och ?Vad blir det för mat??. Urvalet av de avsnitt som studerade skedde med ett systematiskt urval.

Kreativ matlagning ? värdering av kreativitet i tävlingen Årets Kock

Inledning: Begreppet kreativitet används inom restaurangbranschen och av massmedia som positiv egenskap hos kockar. Forskningen visar att kreativa maträtter och produkter utvecklas när kockar kommunicerar med personer från andra discipliner. Unga kockar tränas traditionsenligt att bli skickliga hantverkare för att repetera mästerkockarnas maträtter. I kocktävlingen Årets Kock uppmuntras kockar till kreativitet, maträtterna som de tävlande kockarna skapar bedöms av tidigare vinnare och mästerkockar som vill bli både överraskade och samtidigt känna igen sig.Syfte: Syftet är att belysa vad begreppet kreativitet står för inom gastronomi och Matlagning, med särskild inriktning mot vad kreativitet står för som det kommer till uttryck vid bedömningen av maträtterna i kocktävlingen Årets Kock.Metod och material: Flera metoder har använts för att öka förståelsen för eventet och kocktävlingen Årets Kock. Tävlingsledningen har intervjuats och matbilderna från åren 2007 - 2012 på de vinnande maträtterna har analyserats.

Matematik i ämnet matlagning : Hur förändra elevernas attityd till matematik på Restaurang- & Livsmedelsprogrammet

Most of my 16 students show a negative attitude towards mathematics and have difficulty understanding why they need mathematics to work as cooks. Their lack of knowledge has a negative effect on their work in the kitchen because they cannot master relatively simple mathematical solutions. The purpose of this study is to examine if an integrated working method of the subjects mathematics and cooking can change students? attitude towards mathematics and increase their understanding of the value of it in restaurant work. An integrated working method means to integrate the core subjects with programme specific subjects and that teaching is directed towards the main features of the vocational programme in order to create a holistic view.A theory of action research has been applied in this study, aiming to change something perceived as problematic through combining theory and practice in the cooking subject.

9-12-åringars syn på mat, måltider och restaurangbesök : En kvalitativ intervju- och observationsstudie

Dagens svenska barn baserar många av sina restaurangerfarenheter från pizzerior och snabbmatsrestauranger, då det är denna typ av barnvänliga restauranger som de oftast kommer i kontakt med. Barnmenyerna på Sveriges restauranger är förutsägbara och lämnar få valmöjligheter. Syftet med uppsatsen är att belysa hur barn i åldern nio till tolv år ser på ämnen som mat, måltider och restaurangbesök och även om platsen och upplevelsen kring måltiden har betydelse. Resultaten kan användas till att utveckla området mat- och måltid för barn genom en ökad förståelse för barns egna tankar, förväntningar och upplevelser av mat, ätande och måltider såväl i hemmet som på restauranger.Fyra fokusgrupper med sammanlagt nitton barn har genomförts. Två observationer av sammanlagt sju barn har genomförts då de lagade mat i ett restaurangkök.Resultatet visar att barn vill vara delaktiga i familjens val av mat samt Matlagning, de visar en preferens för typiska barnrätter och snabbmat men även plockmat såsom tacos och bufféer.

Glutenfri trend? : En studie utförd på studenter vidUppsala universite

Bakgrund: En ofördelaktig hälsotrend relaterat till bristande kostvanor sprider sig över världen. Flera studier visar att universitetsstudenter har bättre kostvanor än personer med lägre utbildning. Vana är en stark komponent när det kommer till livsmedelsval. Kostråd ges ut för att främja folkhälsan, men följsamheten och kunskapen kring råden är låg.Syfte: Att undersöka vad studenter väljer för matfett vid Matlagning, bakning och smörgåsberedning, samt i vilken omfattning de äter fisk. Vidare undersöka anledningar till dessa val och hur fördelningen ser ut för kvinnor respektive män, samt vilka källor till kostinformation studenterna använder sig av.Metod: En enkätstudie genomfördes vid två campus vid Uppsala Universitet.

Val av matfett och fiskintag, samt källor till kostinformation, bland universitetsstudenter i relation till svenska kostråd

Bakgrund: En ofördelaktig hälsotrend relaterat till bristande kostvanor sprider sig över världen. Flera studier visar att universitetsstudenter har bättre kostvanor än personer med lägre utbildning. Vana är en stark komponent när det kommer till livsmedelsval. Kostråd ges ut för att främja folkhälsan, men följsamheten och kunskapen kring råden är låg.Syfte: Att undersöka vad studenter väljer för matfett vid Matlagning, bakning och smörgåsberedning, samt i vilken omfattning de äter fisk. Vidare undersöka anledningar till dessa val och hur fördelningen ser ut för kvinnor respektive män, samt vilka källor till kostinformation studenterna använder sig av.Metod: En enkätstudie genomfördes vid två campus vid Uppsala Universitet.

1 Nästa sida ->