Sök:

Genus & Mat

en analys av "Mat" och "Vad blir det för mat?" utifrån ett genus- och dramaturgiskt perspektiv


Syftet med denna studie var att undersöka samspelet mellan genus och matlagning samt hur deras roller utspelas i matlagningsprogrammen. Ett urval av tidigare forskning som behandlar vårt specifika ämne samt hur vår studie särskiljer sig från dem återfinns under kapitel två. Med hjälp av de två metoderna kvantitativ och kvalitativ innehållsanalys analyserades innehållet i utvalda avsnitt ur ?Mat? och ?Vad blir det för mat??. Urvalet av de avsnitt som studerade skedde med ett systematiskt urval. Med Erving Goffmans teori och utvalda nyckelbegrepp skapades ett kodschema som vi sedan applicerade i studiens analysdel. Vi har på ett detaljerat sätt studerat programmen för att se vem som gör vad samt på vilket sätt det presenteras med genusperspektivet i åtanke. Det vi kom fram till var att genus var en väsentlig faktor till de främsta skillnaderna i programmen som i sin tur påverkade aktörernas roller.

Författare

Ulrika Rangmark Konstantin Sidorenko

Lärosäte och institution

Södertörns högskola/Institutionen för samhällsvetenskaper

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..