Sök:

Val av matfett och fiskintag, samt källor till kostinformation, bland universitetsstudenter i relation till svenska kostråd

Bakgrund: En ofördelaktig hälsotrend relaterat till bristande kostvanor sprider sig över världen. Flera studier visar att universitetsstudenter har bättre kostvanor än personer med lägre utbildning. Vana är en stark komponent när det kommer till livsmedelsval. Kostråd ges ut för att främja folkhälsan, men följsamheten och kunskapen kring råden är låg.Syfte: Att undersöka vad studenter väljer för matfett vid matlagning, bakning och smörgåsberedning, samt i vilken omfattning de äter fisk. Vidare undersöka anledningar till dessa val och hur fördelningen ser ut för kvinnor respektive män, samt vilka källor till kostinformation studenterna använder sig av.Metod: En enkätstudie genomfördes vid två campus vid Uppsala Universitet. Resultaten redovisades i tabeller och diagram.Resultat: Olja var det matfett som främst användes i matlagning. I bakning var smör vanligast och vid smörgåsberedning använde merparten bordsmargarin med 70-80 % fett. Vana och smakpreferens påverkade matfettsvalen främst. De flesta deltagarna åt fisk mer sällan än en gång per vecka. Endast 24 % åt fisk i enlighet med rekommendationer. Av deltagarna kände 47 % till Livsmedelsverkets kostråd, och 58 % av dessa besvarade frågor angående råden korrekt. Internet var den främsta källan till kostinformation.Slutsats: För deltagarna i denna undersökning fanns utrymme för förbättring när det kom till vilka livsmedelsval som görs för att bättre uppfylla Livsmedelsverkets rekommendationer. Kunskap kring livsmedelsval och anledningar till detta är viktigt i dietistens arbete för att förbättra folkhälsan.

Författare

Malin Andrén Josefin Dahl

Lärosäte och institution

Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..