Sök:

Sökresultat:

20 Uppsatser om Cykeltider - Sida 1 av 2

Förstudie gällande införande av cykeltider efter slutmontering på Volvo Bussar AB i Borås

Uppdraget var att undersöka huruvida det är möjligt att införa fasta flyttider efter slutmontering på Volvo Bussar AB. Undersökningar i verksamheten har visat på att det finns stora kvalitets- och materialbrister som hindrar verkligt effektiva flöden. Examensarbetet resulterade i två tekniska förslag, med utgångspunkt i två olika scenarion. Det första förslaget är att verksamheten ligger kvar i de lokaler de idag förfogar över, men fasta flyttider införs. Det andra förslaget är att stegen efter slutmontering flyttas ihop med de aktiviteter som ligger före slutmonteringen.

Simulering och cykeltidsberäkning av automatiserad produktionslina med hjälp av Process Simulate

Detta examensarbete har utförts i samarbete med Löfqvist Engineering i Örebro. Uppgiften har varit att utföra en simulering av en stor automatiserad produktionslina som ska användas vid tillverkning av avgassystem till lastbilar. Utifrån denna simulering skall exakta Cykeltider för produktionen bestämmas. Dessa tider kan sedan användas av Löfqvist Engineering för att verifiera tidigare uppskattade tider.Arbetet inkluderar en litteraturstudie om Lean Production och hur det fungerar ihop med automation. Det finns även med lite bakgrundsinformation om Just In Time, olika filformat och robotsimulering i allmänhet för att ge en bättre överblick av ämnet.Programmet som har valts för att utföra simuleringen är Tecnomatix Process Simulate och den inbyggda Line Simulation modulen.

Produktionsekonomiska förbättringar hos Wasabröd i Filipstad

Att bestämma hur många enheter som skall köpas eller tillverkas varje gång är ett klassiskt problem inom material- och produktionsstyrning. Wasabröd i Filipstad, som är världens största producent av knäckebröd, är inget undantag. Problemet är att det idag inte finns något verktyg för att bestämma optimala serielängder eller som bestämmer i vilken ordning de olika produkterna som tillverkas i samma produktionsutrustning ska följa. Syftet med examensarbetet är därför att ur ett ekonomiskt perspektiv skapa dessa verktyg. Dessutom skall de nuvarande nivåerna av produkter i arbete ifrågasättas och nya nivåer rekommenderas.

Analys och åtgärdsförslag för ledtidsreducering vid fönstertillverkning

Detta examensarbete har utförts vid Elitfönster AB i Vetlanda. Elitfönster AB är Sveriges största leverantör av fönster och fönsterdörrar.Syftet med arbetet är att ta fram åtgärdsförslag för att minska ledtiderna, då korta leveranstider blir ett allt viktigare konkurrensmedel. Arbetet innebar en kartläggning av nuvarande produktionsflöde och identifiering av problemområden.Arbetet genomfördes med hjälp av tidsstudier och intervjuer med arbetsledare och personal. Arbetet bygger även en hel del på observationer, iakttagelser och studerande av statistik.I stora drag kan man dra slutsatsen att de långa ledtiderna beror på främst två orsaker;? hyvelbanornas långa ställtider som medför körningar i veckosatser? kvalitetsbrister och bristfälliga kvalitetskontroller samt trästycken som ?försvinner? längs förädlingskedjan.

Utformning av ny verkstadslayout för att öka produktiviteten och minska slöseri : En fallstudie på DMB Scania AB

Detta examensarbetet har utförts vid Scania AB i Södertälje. Syftet var att genom en fallstudie undersöka möjligheter till ökad produktivitet och minskade slöserier genom införandet av en ny verkstadslayout. Examensarbetet baseras dels på en litteraturstudie där ett antal leanprinciper, olika sorters produktionssystem och layoutarbete behandlas samt en empirisk studie på Scania AB.Fallstudien var uppdelad i tre faser:? Kartläggning av nuläget? Layoututformning? Analys av den föreslagna layoutenTill kartläggning av nuläget utfördes en datainsamling. Datainsamlingen bestod av både tillhandahållen sekundärdata från fallföretaget samt primärdata från egna mätningar, observationer och intervjuer för öka arbetets trovärdighet.

Ökad produktivitet i ett automatiserat produktionssystem:
metodik för utvärdering och förbättring

LV Motors tillverkar elmotorer till framför allt den europeiska marknaden. Konkurrenssituationen på den marknad där LV Motors verkar är hård med många konkurrenter förlagda i låglöneländer. Kostnaden för att tillverka en motor är för LV Motors jämförelsevis hög och det finns ett ständigt fokus på att sänka tillverkningskostnaderna. För att sänka kostnaderna har LV Motors flyttat viss del av tillverkningen till låglöneländer och då framför allt Tjeckien. Även ökad automatiseringsgrad i tillverkningen har använts för att stärka konkurrenskraften.

Utredning av ämnesmaterial för framtidatillverkning av svarvverktyg

Sandvik Coromant är ett världsledande företag inom tillverkning av skärande verktyg för metallbearbetning. I Gimo finns deras största produktionsanläggning, där pågår ett ständigt arbete med moderniseringen av maskinparken för att både öka effektivitet på produktionen men också driva på utvecklingen av nya produkter. Ett större projekt drogs igång under augusti 2012 med målet att bestämma framtida ämnestillverkning av svarvbommar. Detta examensarbete var en del i projektet och hade syftet att undersöka vilket ämnesmaterial som ska användas i de framtida flödena för tillverkning av svarvbommar. Utöver detta skulle ämnesvalets inverkan på flödena samt möjliga förbättringar för den framtida materialhanteringen också utredas.

Värdeflödesanalys med fokus på förbättring av ledtid och leveransprecision

Detta examensarbete har utförts inom borrstålstillverkningen på Sandvik Materials Technology (SMT) i Sandviken. Borrstål är en viktig produkt för SMT, vars efterfrågan har ökat stadigt under en lång tid och även i framtiden spås öka. SMT har länge strävat efter att höja leveransprecisionen på det borrstål som levereras, då leveransprecisionsmålet som i dagsläget ligger på 95 procent inte har uppnåtts på länge. SMT har även uttryckt önskemål om en kortare ledtid för tillverkningen av borrstål från råvara till kund, vilken historiskt sett uppskattats till åtta veckor.Syftet med examensarbetet är att, genom utförandet av en värdeflödesanalys, identifiera förbättringsförslag som kan effektivisera produktions- och planeringsprocessen vid ett tillverkande företag.De metoder som har använts för att utföra examensarbetet är litteraturstudier, observationer samt intervjuer. Utöver detta har prognos-, beställnings- och leveransdata samlats in med hjälp av de system som används på SMT samt även information kring Cykeltider för de ingående processerna i borrstålsflödet.De mest tongivande teorierna som examensarbetet utgått ifrån och som författarna genomgående haft i åtanke är Lean Production, värdeflödesanalys, lagerstyrningsprinciper, linjebalansering och SMED.Genomförd kartläggning av nuläge och analys visar att kundernas prognos- och beställningsmönster inte stämmer överens av olika orsaker samt att balansen i borrstålsflödet inte är optimal.

Värdeflödesanalys av pressverktygstillverkningen på AB Sandvik Coromant i Gimo. : En kartläggning och förbättring av befintligt produktionsflöde för pressverktyg.

Enheten för skärtillverkning på Sandvik Coromant i Gimo ansvarar bland annat för nytillverkningen av pressverktyg. Avdelningen som gör detta är GHB5. Kunden för pressverktyg är pressverktygsförrådet på Sandvik Coromant i Gimo samt andra produktionsenheter inom Sandvikkoncernen. Pressverktyg fördelas in i två system; det gamla och det nya. I rapporten studeras det nyare pressverktygssystemet vars efterfrågan förväntas öka i framtiden.

Standardisering av en analysmetod och introducering av ett simuleringsverktyg på Gestamp HardTech

Gestamp HardTech är en ledande tillverkare av säkerhetskomponenter för bilindustrin. Genom att presshärda stolpar och sidokrockskydd är det möjligt att ge komponenterna de egenskaper som kunderna söker. Den berörda produktfamiljen kräver bearbetning enligt flödet; stansning, presshärdning, fixturblästring och laserskärning där den även emballeras. Bakgrunden till att studien har utförts är på grund av företagets avsaknad av en uppdaterad och standardiserad analysmetod vid nyintroduktioner av produkter. De saknar även möjligheten att djupare analysera ett produktflöde och visualisera flaskhalsar via en produktionssimulering.

Energiåtgång och Kostnad för Interna Transporter

Detta examensarbete är genomfört åt Sandvik Mining and Construction inom ramen för det statliga samarbetsprojektet MinBaS II. Sandvik Mining and Construction är ett av Sandvik koncernens affärsområden och har en världsledande position på marknaden för maskiner och tekniska lösningar för bergbrytning m.mMinBas II är ett samarbetsprojekt mellan ett stort antal företag och universitet där staten står som huvudman och löper till 2010.Uppgiften med examensarbetet var att se om det fanns någon metod för att kartlägga de interna transporterna och beräkna deras energiåtgång i en bergtäckt. I brist på en befintlig skulle det tas fram en ny metod och sedan testa denna genom att genomföra fältstudier i en bergtäkt tillhörande Skånska Makadam AB för att sedan göra beräkningar på energiåtgången där.Volvo CE har under arbetet ställt upp med information och även givit oss SiteSimulation, ett simuleringsprogram för simulering av användning av deras maskiner.En del av arbetet var också att utreda hur energiåtgången ändras om förkrossen placeras på en högre respektive lägre nivå än det ställe där bergbrytningen genomförs.För att införskaffa underlag till beräkningarna har fältstudier genomförts i Skånska Makadam AB:s bergtäkt. Där gjordes bl.a. uppmätningar av den fysiska miljön som t.ex.

Kombinerade flöden på slutmonteringen för gruv- och bergborrmaskiner på Atlas Copco

Atlas Copco i Örebro tillhör affärsområdet gruv- och bergbrytningsteknik där de utvecklar, tillverkar, marknadsför och forskar på bergborrmaskiner, borraggregat, lastare samt truckar. Affärsområdet gruv- och bergbrytningsteknik består av olika divisioner som till exempel URE (Underground Rock Excavation). De maskiner som tillverkas på denna division är bland annat Boltec, Simba, Scaletec och Boomer. Dessa maskiner är alla olika typer av bergborrmaskiner och borraggregat. På produktionsavdelningen och slutmonteringen för dessa maskiner sker i dagsläget slutmontering av samtliga maskinerna som ett modulbygge och de flesta maskinerna stationsmonteras.

Utformning av salong för en modern Yacht

SammanfattningDenna rapport behandlar införandet av standardiserat arbete i produktionssystemet hos företaget Inission Munkfors AB. Arbetet har utförts i kursen Examensarbete för högskoleingenjörsexamen i maskinteknik (MSGC17), som ges vid Fakulteten för hälsa, natur & teknikvetenskap på Karlstads universitet.Företaget Inission Munkfors AB har som mål att från år 2012 till år 2017 kunna fördubbla omsättningen och halvera ledtiden, med samma personalstyrka som år 2012 (75st anställda). Detta kallar företaget "Inspirit 2x2 2017", och strategierna för att nå målen är att: skaffa fler och rätt kunder, ha en unikt bra leveransprecision och alla medarbetare ska vilja vara med. Detta ska uppnås genom att bl.a. tillämpa standardiserade arbetssätt, som är en av Toyotas 14 principer.Denna studie fokuserar på monteringsprocessen av ett specifikt elektronikskåp.

Standardiserat arbete i produktionssystemet hos Inission Munkfors AB

SammanfattningDenna rapport behandlar införandet av standardiserat arbete i produktionssystemet hos företaget Inission Munkfors AB. Arbetet har utförts i kursen Examensarbete för högskoleingenjörsexamen i maskinteknik (MSGC17), som ges vid Fakulteten för hälsa, natur & teknikvetenskap på Karlstads universitet.Företaget Inission Munkfors AB har som mål att från år 2012 till år 2017 kunna fördubbla omsättningen och halvera ledtiden, med samma personalstyrka som år 2012 (75st anställda). Detta kallar företaget "Inspirit 2x2 2017", och strategierna för att nå målen är att: skaffa fler och rätt kunder, ha en unikt bra leveransprecision och alla medarbetare ska vilja vara med. Detta ska uppnås genom att bl.a. tillämpa standardiserade arbetssätt, som är en av Toyotas 14 principer.Denna studie fokuserar på monteringsprocessen av ett specifikt elektronikskåp.

Förbättringsarbete från order till leverans: End-2-end studie i en icke repetitiv MTO-baserad tillverkningsmiljö enligt VSM

I dagens konkurrensmässiga och bitvis turbulenta och komplexa miljö som företag befinner sig i är behovet av ständiga förbättringar inte bara i produkter och tjänster utan även processer centralt. Vikten av att arbeta med förbättringsarbete inom alla delar av ett företag är idag stor samtidigt som förändringstakten förmodligen aldrig har varit större. Lean tillverkning som först implementerades av Toyota har en mängd värdefulla verktyg i verktygslådan och ett av dessa verktyg är VSM. VSM har använts som ett ovärderligt verktyg för att identifiera förbättringsmöjligheter i form av slöseri, kvalitetsbrister och för att reducera ledtider med stor framgång främst inom repetitiv icke MTO-baserad tillverkningsmiljö. ABB Metallurgi är en ledande leverantör av systemlösningar för omrörning av metallurgisk smälta och stabiliseringsutrustning för valsverk.

1 Nästa sida ->