Sök:

Sökresultat:

14576 Uppsatser om Vad är kunskap - Sida 19 av 972

Vad innebÀr HBT-kunskap för sjuksköterskor?

Enligt tidigare forskning upplever homosexuella, bisexuella och transpersoner (HBT) att de blir diskriminerade och osynliggjorda i vÄrden till skillnad frÄn heterosexuell befolkning. HBT-personer undviker delvis att uppsöka vÄrden, samt att vara öppna med sin sexuella lÀggning av rÀdsla för negativt bemötande vilket fÄr konsekvenser för deras hÀlsa. DÀrför efterfrÄgas mer HBT-kunskap i vÄrden av dessa patienter. HBT-patienter efterfrÄgar en öppenhet för att kunna tala om livet i alla dess aspekter i vÄrden. Studiens syfte var att undersöka vad sjuksköterskor innefattar i HBT-kunskap och hur det pÄverkar vÄrden, bemötande för denna patientgrupp i praktiken.

Personer med schizofreni och deras uppfattning om fysisk aktivitet : NĂ€r kunskap och upplevelse krockar

Bakgrund: Personer med schizofreni har lÀgre livslÀngd, drabbas av fler livsstilssjukdomar och Àr mindre fysiskt aktiva Àn befolkningen i övrigt. Syfte: Syftet var att undersöka vad personer med schizofreni har för uppfattning och kunskap om fysisk aktivitet samt att undersöka upplevelsen av fysisk aktivitets pÄverkan pÄ den egna hÀlsan. Metod: Studien Àr en explorativ kvalitativ studie med sex respondenter som deltog i en intervju. Kvalitativ innehÄllsanalys anvÀndes för att bearbeta materialet. Resultat: Resultatet visade att kunskap om fysisk aktivitets goda effekter pÄ hÀlsan fanns bland respondenterna.

Mc-relaterad kriminalitet i VĂ€stmanland

VÄrt syfte med detta arbete Àr att förvÀrva kunskap om den mc-relaterade brottsligheten, som Àr ett mytomspunnet och hotfullt problem i Sverige. Att det sedan blev mer specificerat till just VÀstmanland beror pÄ att vi kommer att göra vÄran aspiranttjÀnst dÀr. Dessutom vill vi ge andra personer som Àr intresserade, en inblick/kunskap om hur den mc-relaterade brottsligheten ser ut och hur polisen i VÀstmanland arbetar mot mc-relaterad kriminalitet. För att detta arbete ska bli sÄ förstÄeligt som möjligt har vi valt att dela upp det i olika stycken med underrubriker. Vi börjar med en kort inblick i hur det ser ut i mc-vÀrlden, skillnaden mellan mc-gÀng och mc-klubbar, vilken slags kriminalitet som mc-gÀngen sysslar med, samt hur polisen i VÀstmanland jobbar mot mc-kriminalitet.

En outnyttjad resurs? : Ett företags hantering av ÄtervÀndares kunskap

Syftet med denna uppsats att pÄ företaget Roxtec undersöka vilka kunskaper ÄtervÀndarnaerhÄller och hur hanteringen av ÄtervÀndarna pÄverkar överförandet av kunskap. Genom enundersökning av företaget Roxtec vill vi belysa vilka för företaget anvÀndbara kunskaperÄtervÀndarna har och hur företaget tar hand om dessa kunskaper. Vi sÄg att ÄtervÀndarnalÀrt sig kunskaper under sin utlandsstationering. Vidare undersöktes om formellahanteringssÀtt fanns innan, under och efter utlandsstationeringen. Det visade sig attföretaget endast hade enstaka formella hanteringssÀtt som för kunskaper vidare.

LÀker tiden alla sÄr? : Sjuksköterskans hinder och möjligheter för att utföra sÄrvÄrd

SÄr och sÄrvÄrd har existerat lika lÀnge som mÀnniskan levt. För att kunna utföra sÄrvÄrd som tÀcker patientens vÄrdbehov Àr sjuksköterskan i nulÀget dÄligt utrustad. Sjuksköterskan har liten kunskap om prevention, bedömning och behandling av sÄr. Syftet var att belysa faktorer som pÄverkar sjuksköterskans sÄrvÄrd. En litteraturstudie utfördes enligt Fribergs modell.

Kunskapsdelning : Viljan att dela sina kunskaper

Kvalificerad arbetskraft Àr en av de viktigaste resurserna ett företag kan tillgÄ. DÄ kunskap, fÀrdigheter och expertis generellt sett inte Àr allmÀnt tillgÀngligt krÀvs det dÀrför att hitta vÀgar för att bibehÄlla kunskapsbÀrande arbetskraft och kanske Ànnu viktigare, att attrahera till gemensamt utnyttjande av kunskap. Gemensamt utnyttjande av olika individers kunskaper Àr dock inget som skall tas förgivet eftersom en rad olika faktorer inverkar pÄ individers vilja att dela med sig av sitt kunnande.En grundförutsÀttning för kunskapsdelning Àr beroende pÄ organisationers uppbyggnad och vilket företagsklimat som finns. Mindre formaliserade organisationer Àr att föredra dÀr handlingsfriheten och öppenhet Àr framtrÀdande. Gemenskap, delaktighet, ansvar och förtroende Àr viktiga incitament för viljan att dela sina kunskaper..

Kunskap för kreativitet : En undersökning av kreativitet i teori och praktik

Den hÀr studien undersöker teoretiska definitioner av kreativitet, förhÄllandet mellan kreativitet och kunskap, och lÄtskrivares strategier för att uppnÄ kreativitet. LÄtskrivande Àr den skapandeprocess som ska resultera i en fÀrdig musikprodukt. Kreativitet innebÀr brytande av gamla regler och konventioner för att skapa nÄgonting nytt. Varje musikgenre har specifika regler och konventioner för hur den ska lÄta och uppfattas, vilket dÄ innebÀr att man mÄste ha kunskap om dem för att kunna skriva musik inom den valda genren. Detta kan fÄ lÄtskrivarprocessen att förefalla som ickekreativ, trots att lÄtskrivande Àr kÀnt som en konstnÀrlig och kreativ uttrycksform.

Hur förhÄller sig lÀkare och sjuksköterskor till handhygien?

Den vanligast förekommande smittspridningen sker via hÀnder. Trots stor kunskap om vikten av handhygien bland sjukvÄrdspersonal har olika studier visat att följsamheten inte motsvarar det förvÀntade. Syftet med den hÀr litteraturstudien Àr att belysa lÀkares och sjuksköterskors kunskap om, attityder och följsamhet till handhygien samt att belysa eventuella skillnader. Arbetet omfattar tio vetenskapliga artiklar frÄn Europa och Nordamerika samt litteratur för att besvara uppsatsens frÄgestÀllning. Resultatet i den hÀr uppsatsen visar att bÄde lÀkare och sjuksköterskor har relativt goda kunskaper om handhygien men dÀr lÀkare och sjuksköterskor jÀmförs har sjuksköterskor bÀttre kunskaper. De vanligaste orsakerna till negativa attityder Àr tidsbrist samt torr och irriterad hud p g a handtvÀttningsmaterial.

Familjens upplevelser av omvÄrdnad av nÀrstÄende

Bakgrund: VÄrdpersonal inom psykiatrisk verksamhet kan ha svÄrigheter att förhÄlla sig till personer med borderline personlighetsstörning (BPS) eftersom BPS Àr en emotionell instabil personlighetsstörning dÀr humöret Àr oberÀkneligt, handlingarna impulsiva och beteendet konfliktsökande. Syfte: Syftet var att beskriva sjuksköterskor sÄvÀl som annan vÄrdpersonals erfarenheter och attityder till personer med BPS inom psykiatrisk verksamhet. Metod: UtifrÄn syftet gjordes en litteraturstudie baserad pÄ vetenskapliga artiklar frÄn olika databaser. Analys av artiklarna innebar att varje artikels resultatdel lyftes fram för att finna likheter, skillnader och bÀrande rubriker. Resultat: Resultatet visade att en stor del av vÄrdpersonalen hade negativa erfarenheter och attityder till personer med BPS, vilket frÀmst berodde pÄ för lite kunskap om denna patientgrupp.

Kunskap om skaderisk och preventiv trÀning vid frÀmre korsbandsskador bland trÀnare för 14-15-Äriga fotbollsspelande flickor: En enkÀtstudie

Fotbollen Àr en av de mest skadedrabbade sporterna i Sverige. ACL-skada Àr den allvarligaste knÀskadan med en lÄng rehabiliteringstid. Det har tidigare rÄtt oenighet om förebyggande trÀning haft nÄgon effekt pÄ om en skada kan förhindras. Senare Ärs forskning har visat att förebyggande trÀning har god effekt för att förhindra dessa skador. Undersöka kunskapen om förebyggande trÀning för att undvika frÀmre korsbandsskador, samt undersöka kunskapen om skaderisken för frÀmre korsbandsskador bland trÀnare för 14-15 Äriga flickor inom Norrbottens, Göteborgs och SkÄnes fotbollförbund.

Kvinnors kunskap om bröstcancer och förekomst av sjÀlvundersökning

BakgrundI Sverige ökar antalet insjuknanden i bröstcancer Ärligen. Diagnostisering med hjÀlp av mammografi och sjÀlvundersökning bidrar till tidig upptÀckt av cancertumörer vilket ger bÀttre prognos. För att alla kvinnor ska sjÀlvundersöka brösten och gÄ pÄ erbjuden mammografi Àr kunskap om bröstcancer en god förutsÀttning.SyfteSyftet med denna forskningsstudie var att undersöka kvinnors kunskap om bröstcancer och sjÀlvundersökning av brösten. Syftet var ocksÄ att undersöka huruvida sÄdan kunskap skiljer sig mellan kvinnor i och utanför det nationella screeningsprogrammet för bröstcancer samt huruvida det finns en skillnad i förekomst av sjÀlvundersökning. HÀnsyn togs Àven till de eventuella faktorer i kvinnornas bakgrund och vanor som kan ha en inverkan pÄ resultatet.MetodEn empirisk studie med kvantitativ ansats.

TvÄ förskolors förutsÀttningar vad gÀller arbetet med barn i behov av sÀrskilt stöd

Hansson, Marie & Petersson, Emma (2010) TvÄ förskolors förutsÀttningar vad gÀller arbetet med barn i behov av sÀrskilt stöd. Malmö: LÀrarutbildningen Detta examensarbete handlar om tvÄ förskolors förutsÀttningar nÀr det kommer till att arbeta med barn i behov av sÀrskilt stöd. Syftet med studien Àr att undersöka förskollÀrarnas kunskaper om barn i behov av sÀrskilt stöd och hur samarbetet ser ut mellan olika mÀnniskor som ska verka för barns bÀsta. FrÄgestÀllningarna som undersökningen grundar sig pÄ Àr: Vilken kunskap har förskollÀrarna nÀr det gÀller att arbeta med barn i behov av sÀrskilt stöd? Hur ser samarbetet ut mellan dels pedagogerna och andra yrkeskategorier och dels mellan pedagogerna och ledningen ur pedagogernas perspektiv? Tidigare forskning tar upp begrepp sÄ som kunskap, samarbetet och nÀrheten till chefen.

Samlingens funktion i förskolan. En studie om förskollÀrares erfarenheter om samlingens förekomst

VÄrt syfte med denna studie har varit att undersöka samlingens funktion och i vilket syfte samlingen förekommer i förskolan. Vi utförde sex intervjuer med tre förskollÀrare som arbetar pÄ samma förskola. Som komplement till intervjuerna observerade vi deras samlingar för att sedan analysera deras erfarenheter av samlingens form och innehÄll. Vi valde att tolka vÄrt insamlade material utifrÄn ett socialkonstruktionistiskt perspektiv, som framhÀver en syn pÄ barn, kunskap och lÀrande som Àr lÀmpligt för studiens Àmne. VÄr tolkning av vÄr insamlade empiri visade resultat pÄ att förskollÀrarnas utbildning, yrkeserfarenheter, intressen och förskollÀrarnas syn pÄ barn, kunskap och lÀrande formar deras konstruktioner av samlingen. En av de medverkande förskollÀrares arbetssÀtt skiljer sig frÄn de tvÄ resterande respondenterna dÄ förskollÀraren arbetar utifrÄn, vÄr tolkning, ett socialkonstruktionistiskt perspektiv och vÀljer att verka som en medkonstruktör av barns kunskap och identitetsutveckling.

Ungdomars kunskap om klamydia

Klamydia Àr idag den vanligaste sexuellt överförbara infektionen i Sverige. Antalet klamydiafallhar ökat i Sverige sedan 1997 och mest bland ungdomar i Äldern 15 till 24 Är. Syftet med denna studie var att kartlÀgga kunskapslÀget om klamydia hos elever i Ärskursnio i Sverige och att undersöka varifrÄn de fÄtt information och kunskap.En enkÀt med bÄde strukturerade och ostrukturerade frÄgor delades ut i tvÄniondeklasser i Göteborg. Av 28 möjliga respondenter valde 26 av dessa att delta i studien.Materialet frÄn datainsamlingen analyserades dels i statistikprogrammet SPSS och dels enligtkvantitativ innehÄllsanalys.Respondenterna visste generellt att klamydia Àr en könssjukdom som smittar viasex/samlag och att 9/10 fall av klamydia Äterfinns bland dem som Àr 15-29 Är. NÀstan allarespondenter visste att man kan skydda sig mot klamydia genom att anvÀnda kondom.

Kunskap a?r mer dialogbaserat a?n monologbaserat : En studie om Knowledge Sharing i sma? och medelstora fo?retag

Befintlig forskning pa? omra?det har dragit slutsatsen att Knowledge Sharing a?r av stor vikt fo?r ett fo?retags framtida o?verlevnad och att sma? och medelstora fo?retag i ma?nga fall inte tagit de a?tga?rder som beho?vs fo?r att fra?mja en o?kad kunskapsdelning mellan medarbetarna. Studien belyste da?rfo?r Knowledge Sharing inom sma? och medelstora, projektbaserade fo?retag. Syftet med studien var att o?ka fo?rsta?elsen och bidra med kunskap ga?llande hur medarbetarna inom sma? och medelstora fo?retag arbetar med och kan stimulera Knowledge Sharing.

<- FöregÄende sida 19 NÀsta sida ->