Sök:

Kunskap om skaderisk och preventiv träning vid främre korsbandsskador bland tränare för 14-15-åriga fotbollsspelande flickor

En enkätstudie


Fotbollen är en av de mest skadedrabbade sporterna i Sverige. ACL-skada är den allvarligaste knäskadan med en lång rehabiliteringstid. Det har tidigare rått oenighet om förebyggande träning haft någon effekt på om en skada kan förhindras. Senare års forskning har visat att förebyggande träning har god effekt för att förhindra dessa skador. Undersöka kunskapen om förebyggande träning för att undvika främre korsbandsskador, samt undersöka kunskapen om skaderisken för främre korsbandsskador bland tränare för 14-15 åriga flickor inom Norrbottens, Göteborgs och Skånes fotbollförbund. En webbenkät utformades som skickades ut till Norrbottens, Göteborgs och Skånes fotbollförbund för vidare distribution till tränare för 14-15 åriga flickor. Totalt svarade 32 tränare. Inom Norrbottens fotbollförbund angav 61,5 % av tränarna att de hade kunskap eller erfarenhet av förebyggande träning för skador på främre korsband, denna siffra var 100 % för Göteborgs och 85,7 % för Skånes fotbollförbund. Totalt bedriver 92,3 % av deltagarna inom Norrbottens fotbollsförbund och 100 % av deltagarna inom Göteborgs och Skånes fotbollsförbund aktivt förebyggande träning i syfte att minska eller undvika främre korsbandsskador. Vad gäller kunskap om skaderisk för främre korsbandsskador svarade 61,5 % i Norrbottens fotbollförbund, 100 % i Göteborgs fotbollförbund och 71,4 % i Skånes fotbollförbund att de hade kunskap om skaderisken för främre korsbandskador. Det förekom en tydlig skillnad mellan förbunden gällande kunskap om skaderisken för främre korsband, även skillnader i kunskap om och erfarenhet av förebyggande träning samt den mängd aktivt förebyggande träning som bedrivs.

Författare

Jan Dahlberg Jimmy Öhr

Lärosäte och institution

Luleå/Institutionen för hälsovetenskap

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..