Sökresultat:
792 Uppsatser om Ta tillvara pć mat - Sida 19 av 53
Attefallshus som plusenergihus?
Att bygga hÄllbart och energieffektivt Àr framtiden inom byggsektorn om klimatmÄlen 2020 ska kunna uppnÄs. Ett sÀtt att bygga miljövÀnligt Àr att bygga plusenergihus. Ett plusenergihus Àr ett hus som producerar mer energi Àn vad det förbrukar. För att uppnÄ det krÀvs ett tÀtt klimatskal, lÄga driftkostnader och tillförd energi genom antingen solceller, solfÄngare eller en kombination av dem. Syftet med examensarbetet Àr att rÀkna pÄ tre olika vÀggtjocklekar i massivtrÀ och se om det gÄr att projektera attefallshuset som ett plusenergihus med nÄgon av dessa vÀggtjocklekar.
FrÄn individ till kollektiv och en lÀrande organisation : En empirisk studie om kunskapshantering
Studien har tagit sin utgÄngspunkt i det kunskapsintensiva arbetslivet dÀr individen ses som kunskapsbÀrare. Det blir avgörande för organisationen att ta tillvara pÄ denna kunskap och sÄledes stÀlls kunskapshantering centralt för studien. Syftet har varit att undersöka hur chefer upplever och uttrycker hur individburen kunskap kan komma organisationen till gagn. För kunskapsöverföring, mellan individ och organisation, har forskning betonat vikten av ett kollektivt lÀrande. Studien utgÄr dÀrför frÄn ett socialt perspektiv pÄ lÀrande.Med hjÀlp av en kvalitativ strategi med semistrukturerade intervjuer inhÀmtades empirin.
Ett lÀrorikt medarbetarskap - Medarbetares syn pÄ medarbetarskapet inom högskola/universitet
Syftet med studien Àr att undersöka pÄ vilket sÀtt medarbetare upplever och lÀr
av sitt medarbetarskap samt hur de upplever medarbetarskapets betydelse för den
lÀrande organisationen. En kvalitativ intervjustudie med 11 medarbetare pÄ tvÄ
olika lÀrosÀten i Sverige har genomförts med hjÀlp av intervjutekniken
@ography, vilket innebÀr intervjuer gjorda via e-post. Resultatet visar att
gemenskap, samarbete, ansvar och jÀmstÀlldhet upplevs som betydelsefullt. Det
Àr Àven viktigt att medarbetare Àr delaktiga i processen, att kompetensen tas
tillvara pÄ samt att det finns utrymme för utveckling och lÀrande. Att utbyta
samt besitta kunskap om mer Àn sina egna arbetsuppgifter upplevs Àven som
betydelsefullt.
Den pedagogiska innemiljöns betydelse : Hur pÄverkar den pedagogiska innemiljön barnens lek och skapande
Syftet med undersökningen Àr att pÄ en förskola utforska de olika avdelningarnas pedagogiska innemiljö. Hur planerar pedagogerna den pedagogiska innemiljön och vilka konsekvenser fÄr detta för barnens lek och skapande. För att ta reda pÄ detta genomfördes intervjuer med pedagogerna, observationer av barnens lek och beskrivning med hjÀlp av kort pÄ avdelningarnas olika rum.Resultatet visar att pedagogerna anser att barnens intressen och behov styr hur de planerar den pedagogiska innemiljön. Genom observationer av barnens lek och samtal med barnen tar pedagogerna reda pÄ detta. Eftersom mÄnga saker finns utom barnens rÀckhÄll och de inte fÄr anvÀnda alla material hur de vill begrÀnsas deras skapande och lek.
Införandet av en databas i offertarbetet och dess effekter
Examensarbetet Àr utfört pÄ Volvo Aero Corporation i TrollhÀttan, pÄ divisionen Engine Services avdelning AffÀr, Teknik och Kundstöd. Enginge Services Àr ett av vÀrldens största underhÄlls- och servicecenter för flygmotorer och gasturbiner. De underhÄll som utförs innefattar olika nivÄer av service, allt frÄn lÀttare detaljreparationer till kompletta motoröversyner. NÀr offerter ska tas fram i samband med nya underhÄllskontrakt saknas idag ett verktyg för att analysera data frÄn tidigare utförda arbeten och det upplevs som ett problem. Syftet med examensarbetet Àr att bygga en databas som ska anvÀndas i offertarbetet samt att studera vilken nytta databasen kan medföra.
Chefers intentioner och dess pÄverkan - en fallstudie av FörsÀkringskassan
Syftet med denna uppsats Àr att undersöka hur chefer under ett möte förmedlar sina intentioner till de anstÀllda och hur de uppfattas. Ledarskap Àr ett relativt komplext och svÄrdefinierat Àmne som inte lÀmpar sig att fÄnga upp via enkÀter. Vi har dÀrför valt att göra en fallstudie dÀr vi avgrÀnsat oss till ett specifikt möte i en organisationsförÀndring pÄ FörsÀkringskassan. VÄr empiri Àr baserad pÄ intervjuer med tre enhetschefer, medarbetare samt en observation. Vi Àr intresserade av att i en specifik situation försöka fÄnga vad chefer faktiskt gör och inte bara vad de sÀger att de gör.
Makt i relation till elevers inflytande i undervisningen.
Syftet med denna studie Àr att fÄ en djupare insyn i hur elevinflytande tas tillvara pÄ i undervisningen, samt belysa vad elevinflytande betyder för respondenterna. De frÄgestÀllningar som studien har utgÄtt frÄn har varit: Hur arbetar lÀrarna i studien för att ge eleverna mer inflytande och makt i undervisningen? Hur resonerar eleverna i studien om sitt inflytande och sin makt i undervisningen? För att utföra studien har vi tagit del av historisk bakgrund och litteratur som har varit relevant för vÄr undersökning.
Vi har sett likheter mellan tidigare forskning och det som vi har sett i vÄra undersökningar. Forskningen har pÄvisat att elevinflytandet i undervisningen inte Àr speciellt starkt och att mÄnga elever skulle önska att de fÄr ha mer inflytande i deras undervisning. Genom kvalitativa intervjuer med tvÄ lÀrare och tjugo elever har vi försökt att fÄ en inblick i hur elevinflytandet ser ut i undervisningen, i den valda skolan.
SÀsongslagrad spillvÀrme för avisning av Kallax landningsbana
Snöröjningen och isbekÀmpningen pÄ Kallax flygplats i LuleÄ sköts idag med hjÀlp av plogning, sopning, borstning med stÄlborstar och anvÀndning av isbekÀmpningsmedel som Urea. Det Àr en vÀldigt kostsam verksamhet och Àven miljöbelastande dÄ Urea har en gödande effekt pÄ sin omgivning. Det hÀr examensarbetet undersöker ett alternativt sÀtt att hÄlla banan fri frÄn snö och is. Genom att lÀgga ner rör i asfalten och i dessa rör cirkulera varmt vatten kan man vÀrma upp banan sÄ att den fallande snön smÀlter. VÀrmen utgörs av spillvÀrme som lagras i ett bergvÀrmelager frÄn inköpstillfÀlle till anvÀndning, dvs frÄn sommar till vinter.
Pedagogisk dokumentation: - sÄ fungerar det i praktiken
Syftet med vÄr studie har varit att ta reda pÄ hur pedagogerna arbetar med pedagogisk dokumentation i verksamheten med inriktning pÄ Reggio Emilia pedagogiken. Kortfattat handlar pedagogisk dokumentation om att pedagoger tar tillvara pÄ barns tankar och nyfikenhet för att kunna anvÀnda sig av dem i verksamheten. Pedagogen bör vara medforskande och genuint intresserad av att lyssna och se barnen. För att ta reda pÄ syftet har vi anvÀnt oss av metoden kvalitativa intervjuer och vi har utgÄtt frÄn det sociokulturella perspektivet. I de kvalitativa intervjuerna valde vi att intervjua pedagoger som alla har Reggio Emilia utbildning samt arbetar pÄ förskolor med inriktning pÄ Reggio Emilia pedagogiken.
Skapad för ett liv i rörelse - en studie om barns motivation till fysisk aktivitet
Syftet med denna studie Àr att titta nÀrmare pÄ om det finns nÄgra skillnader mellan pojkar och flickor, barn som bor pÄ landsbygd respektive stad i deras motivation till fysisk aktivitet. Vi har Àven undersökt vilka faktorer som kan ligga till grund för ett barns motivation. Alla barnen, oavsett kön och bostadsort var vÀldigt positiva till fysisk aktivitet och de hade alla en inre motivation till fysisk aktivitet, d.v.s. de var aktiva av eget intresse. NÀrmiljön var en viktig faktor i barnens val av aktiviteter.
à ter till kompost! : en teoretisk genomgÄng och jÀmförelse mellan olika komposteringsmetoder
Varje Är försvinner enorma mÀngder odlingsbar mark som direkt följd av erosion, försaltning, kompaktering, försurning och kemisk förorening av jorden. Att tillsÀtta organiskt material, t.ex. i form av kompost, Àr ett sÀtt att motverka denna utveckling. Kompostering Àr ocksÄ en viktig metod för att ta tillvara vÄrt ökande matavfall. I den hÀr uppsatsen beskrivs mekanismerna bakom den biologiska
nedbrytningen som sker i en kompost.
Hur upplevs hemkomsten? : Vad innebÀr det för individen att flytta tillbaks till Sverige efter en utlandsstationering?
Vi har i denna studie undersökt hur repatriater upplever sin hemkomst tillbaka till Sverige efter nÄgra Ärs tjÀnst och bosÀttning i ett frÀmmande land. Vi har framför allt studerat hur de upplever responsen och bemötandet frÄn hemma-organisationen. Har hemmaorganisationen tagit tillvara pÄ de nyvunna kunskaperna, erfarenheterna och kontakterna frÄn tiden utomlands? En stor del av fokusen ligger pÄ eventuellt upplevda omvÀnda kulturchockar. Studien grundar sig pÄ fem kvalitativa intervjuer med mÀn frÄn tre olika multinationella företag.
Skolan-En betydelsefull arena för frÀmjandet av elevernas hÀlsa
VÄrt arbete beskriver hur EN skola arbetar pÄ ett hÀlsofrÀmjande arbetssÀtt. Möjligheterna och eventuella svÄrigheter med ett hÀlsofrÀmjande arbete i skolan kommer att presenteras. Med hjÀlp av enkÀter och intervjuer undersöker vi hur skolledaren, pedagogerna och skolhÀlsovÄrden ser pÄ sin roll i deras hÀlsofrÀmjande arbete. VÄr frÄga Àr: Vad betyder begreppet hÀlsa för skolan och hur omsÀtts det i praktiken? VÀrldshÀlsoorganisationen (WHO) instÀllning till hÀlsa Àr inte bara att förhindra sjukdomar och dÄlig hÀlsa, utan att förebygga bÄde fysiskt och psykiska hÀlsa.
?jag vill göra sĂ„ mycket jag nĂ„nsin kan? Ăldres aktiviteter i och utanför hemmet
Att kunna utföra de aktiviteter som man vill Àr betydelsefullt för hÀlsa och vÀlbefinnande. Att bli Àldre innebÀr att vissa besvÀr och funktionshinder kan öka. Det kan leda till att individen fÄr svÄrt att utföra de aktiviteter som den vill. Syftet med studien var att undersöka Àldre personers aktiviteter i och utanför hemmet samt vad de skulle vilja göra. Vidare var syftet att beskriva Àldres uppfattning om hjÀlpen de fÄr med dessa aktiviteter.
SprÄkutveckling i förskolan. : En kvalitativ undersökning om det medvetna sprÄkstimulerande arbetet i tvÄ förskolor.
VÄrt syfte med detta arbete Àr att jÀmföra hur den medvetna sprÄkstimulerande verksamheten ser ut i tvÄ förskolor. Vi kommer att undersöka sprÄkstimuleringen pÄ en förskola med hög andel flersprÄkiga barn och en förskola med lÄg andel flersprÄkiga barn. VÄra frÄgestÀllningar Àr: Hur arbetar pedagogerna med sprÄkstimulering? Vilka likheter/olikheter framkommer i sprÄkstimuleringen hos en förskola med hög andel flersprÄkiga barn och en förskola med lÄg andel flersprÄkiga barn. Vi har valt att genomföra en kvalitativ undersökning med bÄde intervjuer av totalt fyra pedagoger men ocksÄ kompletterande observationer av nÄgra för verksamheten naturliga vardagssituationer.