Sök:

Sökresultat:

1669 Uppsatser om Styrning av leverantörer - Sida 21 av 112

eWord-of-Mouth : - En kvalitativ studie om smÄföretags marknadsföring pÄ Facebook.

Diskussioner kring kostnader inom hÀlso- och sjukvÄrdsverksamhets kan betraktas som ett omtvistat Àmne. AvvÀgningen mellan kostnad och kvalitet Àr kanske mer komplext pÄ detta omrÄde Àn pÄ mÄnga andra. Moraliska aspekter, liksom vÀrdighet och diskretion Àr exempel pÄ avseenden som Àr svÄra att mÀta i ekonomiska termer men som Àr nödvÀndiga för att kvaliteten pÄ vÄrden skall betraktas som hög. Det kan sÄledes anses finnas en inbyggd konflikt mellan vissa kvalitetsaspekter och kostnaden för vÄrden.Denna uppsats har sin utgÄngspunkt i vÄrdverksamhetens ökade ekonomiska styrning, vilket Àr en följd av de rationaliseringar och omstruktureringar som sedan 1980-talet uppmÀrksammats inom den offentliga sektorn och som gÄr under benÀmningen New Public Management. Syftet Àr att utifrÄn relevant teori genomföra intervjuer för att samla information om hur de förÀndringar som kommit att ta plats inom hÀlso- och sjukvÄrden mÀrks av och hur de bemöts av vÄrdpersonalen, samt konsekvenser av styrningens villkor och effekter.Slutsatserna har landat i att det inte rÄder nÄgot tvivel om att New Public Management kommit att förÀndra organisation och styrning inom hÀlso- och sjukvÄrden.

Styrning i universitetsvÀrlden : En studie av tvÄ institutioner vid Uppsala universitet

Att Ästadkomma en önskvÀrd styrning mot gemensamma mÄl Àr ett stÀndigt pÄgÄende arbete inom samtliga organisationer. De styrmedel som studeras Àr informella och formella styrmedel samt organisationsstruktur. I denna uppsats studeras de ovan nÀmnda styrmedlen utifrÄn de anstÀlldas perspektiv vid tvÄ institutioner inom Uppsala universitet. För anstÀllda vid institutionerna finns tre arbetsuppgifter; forskning, undervisning och administrativt arbete. Enligt Ouchi pÄverkas valet av styrmedel bland annat av organisationens storlek, dÀrför skiljer sig institutionerna Ät i storlek, bÄde vad gÀller antalet anstÀllda samt antal helÄrsstudieplatser.Vi har inte funnit nÄgra skillnader mellan institutionernas formella styrmedel.

Offentlig upphandling - och dess utmaningar : Hur styr Landstinget i Uppsala LÀn, vÄrdenheten Uppsala NÀrakut?

I denna uppsats har författarna studerat hur Landstinget i Uppsala LÀn styr och kontrollerar Uppsala NÀrakut. Syftet Àr att beskriva pÄ vilket sÀtt detta sker och pÄ vilka grundförutsÀttningar styrningssÀttet baseras.Den vetenskapliga teorin, som denna uppsats vilar pÄ, bestÄr av de generella teorierna kring definiering av styrning och kontroll som hÀrstammar frÄn Forsell & Ivarsson Westerberg (2007) samt (Kotterman 2006). De mer specifika teorierna berör dels agent- och stewardshipteorierna, presenterade av Eisenhardt (1989), Davis et al. (1997) samt Van Slyke (2007) och dels styrning via incitament och informationsövervakning av Merchant & Van der Stede (2007) respektive (Lambright 2008). Dessa teorier behandlar kontraktsstyrning och hjÀlper oss att förankra förutsÀttningen för styrningen med relevant teori.

Kunskap med kvalitet : En diskursanalys av gymnasieskolans utbildningspolitik

Gymnasieskolan stÄr inför förÀndring och vad jag kommer fördjupa mig i denna uppsats Àr gymnasieskolans utbildningspolitik och dess pÄverkan pÄ utbildningens utveckling. DÀrför finner jag det intressant att titta nÀrmare pÄ hur statens utbildningspolitiska styrning tar sig i uttryck i propositionen och hur den sprÄkliga framstÀllningen pÄverkar de professionellas handlingsmönster.Min frÄgestÀllning i uppsatsen lyder: hur pÄverkar den utbildningspolitiska diskursen gymnasieskolans utveckling? För att besvara frÄgestÀllningen kommer den utbildningspolitiska diskursen frilÀggas genom en Foucaultinspirerad lÀsning, diskursanalys av propositionen 2003/04:140 Kunskap och kvalitet ? elva steg för utvecklingen av gymnasieskolan.Styrningens makt- och pÄverkansprocesser som utbildningspolitiken utgör pÄ de professionella bÄde som enskilda individer och som kollektiv grupp till kropp och sjÀl utövar inflytande pÄ och styr individens sÀtt att tÀnka, tala och handla och faktiskt begrÀnsar vad som Àr möjligt att tÀnka, tala och handla inom en viss praktik. Vad som gömmer sig bakom vÀlpolerade begrepp sÄsom kunskap och kvalitet i propositionen handlar om traditionella tankemönster och en ansats till att styra mer. Den pÄverkan som sÄdana tankegÄngar för med sig konserverar snarare Àn utvecklar gymnasieskolan.Nyckelord: Foucault, utbildningspolitik, gymnasieskolan, diskurs, kunskap och kvalitet..

Att skapa en miljö för lÀrande och kreativitet : En balansgÄng i företagets styrning och struktur

Bakgrund: De flesta företag lever idag under ett stort konkurrenstryck som tvingar dem att stÀndigt utveckla, förbÀttra och anpassa sig. NÄgra aspekter som styrs och kontrolleras som Àr av vikt för ett företags agerande och hanterande av konkurrensen Àr lÀrande, information samt kreativitet. Genom att studera tvÄ fallföretag har vi försökt utröna hur aspekterna hanteras och balanseras i respektive verksamhet. Syfte: Med uppsatsen avser vi att a) beskriva strukturen och styrningen i tvÄ företag med olika förutsÀttningar samt med den beskrivningen som grund b) diskutera möjliga vÀgar för företagen att förbÀttra förutsÀttningarna för lÀrande och kreativitet. Genomförande: Vi har genomfört en etnografiliknande studie baserad pÄ observationer och intervjuer i tvÄ fallföretag.

Elevers delaktighet och inflytande i grundskolan

Syftet med vÄrt arbete Àr att undersöka vad elevers delaktighet och inflytande innebÀr i Ärskurs tre och fem pÄ de grundskolor som vi besöker för intervjuer. I arbetet tar vi Àven reda pÄ vad begreppen delaktighet och inflytande betyder ur lÀrarnas och rektorernas perspektiv, samt hur lÀrarna i en Ärskurs fem och i en Ärskurs tre anser sig arbeta med elevers delaktighet och inflytande. Empirin Àr samlad frÄn tre olika skolor dÀr kvalitativa intervjuer genomfördes med tvÄ grundskollÀrare och tvÄ rektorer. Vidare har det empiriska materialet kopplats samman med styrdokument och tidigare forskning i Àmnet. Studien visar olika förslag pÄ strategier om elevers delaktighet och inflytande som lÀrarna och rektorerna kan anvÀnda i sitt arbete.

PÄverkar regleringar styrelsenÀtverket? : En studie av Svensk kod för bolagsstyrnings pÄverkan pÄ det svenska styrelsenÀtverket

Bakgrund:                   Under senare Är har de börsnoterade bolagens styrning kommit att intressera samhÀllet. Ett viktigt fenomen i bolagens styrning Àr styrelserna. Under de senaste 15 Ären har omfattande regleringar införts för att klargöra och definiera hur styrelserna i de börsnoterade bolagen skall sÀttas samman och arbeta.Syfte:                            Syftet med denna studie Àr att undersöka om, och i sÄ fall hur, det svenska styrelsenÀtverket förÀndras efter utvecklandet och implementeringen av en reglering. VÄr ambition Àr att ge förklaringar till varför eventuella förÀndringar sker.AvgrÀnsning:               Studien har utgÄtt frÄn Svensk kod för bolagsstyrning som ett fall av reglering för att se hur denna har pÄverkat styrelsenÀtverket.Metod:                          En social nÀtverksanalys av styrelseledamöternas nÀtverk har genomförts. Studien omfattar bolag noterade pÄ en svensk reglerad marknad med sÀte i Sverige.Slutsats:                        Studien pÄvisar att införandet av en styrelsereglering inte behöver leda till förÀndringar i styrelsenÀtverket.

En tvÄa Absinth - En studie i informationsflöde och grÀnssnittsdesign inom fjÀrrvÀrme

Dagens samhÀlle strÀvar efter allt fler miljövÀnliga lösningar pÄ energiförsörjning. Alla letar efter nya miljövÀnliga energikÀllor, men detta arbete gÄr lÄngsamt framÄt samtidigt som behovet av energi stÀndigt ökar. Det Àr dÀrför viktigt att man vidareutvecklar de miljövÀnliga lösningar som redan finns, sÄ att de i sÄ stor grad som möjligt tÀcker det stÀndigt ökade behovet. FjÀrrvÀrme Àr ett kostnadseffektivt och miljövÀnligt alternativ som tÀcker en stor del av det behov av vÀrme och varmvatten som finns inom bÄde bostÀder och industrier. FjÀrrvÀrme har funnits i Sverige sen slutet pÄ fyrtiotalet och har sedan dess vuxit, och tÀcker idag cirka 40 % av vÀrmemarknaden i Sverige. Vi har i detta projekt studerat de system som idag anvÀnds för övervakning och styrning av fjÀrrvÀrmenÀt. Vi har Àven satt oss in i hur det stora Absinthe-projektet ska göra energiproduktionen mer effektiv. VÄr rapport Àr en del av forskningsprojektet Absinthe vars grundidé Àr att med hjÀlp av agentteknologi förbÀttra kontroll och övervakning av fjÀrrvÀrmenÀt. Vi har studerat de möjliga anvÀndarna av Absinthe-systemet, och utifrÄn deras behov och Absinthe-projektets grundtankar utvecklat ett anvÀndargrÀnssnitt..

Nytt sÀtt att arbeta pÄ inom prehospital vÄrd : en studie om fast och rörlig arbetskraft

De olika landstingen i Sverige bedriver den prehospitala vÄrden utifrÄn olika styrning, verksamheten har en avsaknad av en gemensam styrning, samordning och nationella riktlinjer. Flera landsting i Sverige har svÄrigheter att bibehÄlla arbetskraft inom verksamheten, med detta menas att i vissa fall tenderar verksamheten till att inte kunna hantera att bemanna ambulanserna.Studien uppmÀrksammar en rad samhÀlleliga förÀndringar som skett under nittiotalet och som har inneburit en rad förÀndringar avseende ökade krav pÄ bland annat rörlighet och flexibilitet för bÄde organisationen och individen. Dessa förÀndringar pÄverkar förutsÀttningarna för den prehospitala vÄrden och de individer som Àr yrkesverksamma i den. Studien undersöker arbetskraftens upplevelser utifrÄn deras yrkesroll, belöningssystem och lönesystem, arbetskraftens tillfredsstÀllelse i arbetet och Àven förutsÀttningarna för att kunna vara hantverksskicklig. Arbetsklimatet inom prehospital vÄrd har förÀndrats och verksamheten har fÄtt en tydligt ökad omsÀttning av arbetskraft.

Applicering av styrning i interkommunal verksamhet inom kommunalteknik. - En fallstudie pÄ Renova AB

Bakgrund och problem: I en global ekonomi som stĂ„r inför stora förĂ€ndringar, dĂ€rkonjunkturen fluktuerar och tillvĂ€xten avtar, Ă€r utveckling och förĂ€ndringar avverksamheter mer aktuellt Ă€n pĂ„ lĂ€nge. En del av de förĂ€ndringar som sker Ă€r inom detinterorganisatoriska omrĂ„det dĂ€r nya insikter om samverkan vĂ€xer fram. Samverkan inomden kommunala sektorn har fĂ„tt allt större betydelse och Ă€r en tydlig trend blandkommuner nĂ€r det handlar om att pĂ„ ett allt effektivare sĂ€tt hantera nya utmaningar i sinverksamhet.Styrningen av samĂ€gda bolag kan mĂ„nga gĂ„nger skapa problem med att hitta rĂ€tt formerför hur den ska utformas. Ägarna kan te sig otydliga i sina styrsignaler vilket pĂ„verkarsamspelet med bolaget och dess möjligheter att fullgöra sina Ă„taganden. Den eventuellasvaga styrningen utmynnar i oklara uppdragsbeskrivningar och en dĂ„lig mĂ„lkongruens.

Raalie steering systems

Under HT08 och VT09 har vi under vÄrt examensarbete tagit fram en ny mekanisk produkt. Det Àr ett mekaniskt styrsystem för sjukhussÀngar. Det Àr ett enkelt och billigt system, och det kommer att underlÀtta för personalen pÄ sjukhusen runt om i landet. DÄ produkten gör det lÀttare för personalen att kontrollera sÀngen, samt att det nu rÀcker med en person som utför arbetet med att knuffa sÀngen..

New Public Management : förekomst och effekter inom hÀlso- och sjukvÄrdsorganisation

Diskussioner kring kostnader inom hÀlso- och sjukvÄrdsverksamhets kan betraktas som ett omtvistat Àmne. AvvÀgningen mellan kostnad och kvalitet Àr kanske mer komplext pÄ detta omrÄde Àn pÄ mÄnga andra. Moraliska aspekter, liksom vÀrdighet och diskretion Àr exempel pÄ avseenden som Àr svÄra att mÀta i ekonomiska termer men som Àr nödvÀndiga för att kvaliteten pÄ vÄrden skall betraktas som hög. Det kan sÄledes anses finnas en inbyggd konflikt mellan vissa kvalitetsaspekter och kostnaden för vÄrden.Denna uppsats har sin utgÄngspunkt i vÄrdverksamhetens ökade ekonomiska styrning, vilket Àr en följd av de rationaliseringar och omstruktureringar som sedan 1980-talet uppmÀrksammats inom den offentliga sektorn och som gÄr under benÀmningen New Public Management. Syftet Àr att utifrÄn relevant teori genomföra intervjuer för att samla information om hur de förÀndringar som kommit att ta plats inom hÀlso- och sjukvÄrden mÀrks av och hur de bemöts av vÄrdpersonalen, samt konsekvenser av styrningens villkor och effekter.Slutsatserna har landat i att det inte rÄder nÄgot tvivel om att New Public Management kommit att förÀndra organisation och styrning inom hÀlso- och sjukvÄrden.

Kommersiellt kontra kooperativt: styrning av franchisetagare och motiv till franchising i en ekonomisk förening

I Sverige har vi en företagsform som heter ekonomisk förening. I en sÄdan ska dess medlemmars intressen frÀmjas genom att föreningen driver en affÀrsmÀssigt organiserad verksamhet i vilken medlemmarna deltar. Detta innebÀr att den ekonomiska föreningen mÄste tillfredstÀlla bÄde medlemmarnas finansiella önskemÄl sÄvÀl som deras önskemÄl om vad verksamheten ska tillhandahÄlla. Har den ekonomiska föreningen mÄnga medlemmar kan det bli svÄrt för den att tillfredstÀlla alla medlemmars önskemÄl. Ett alternativ som vissa ekonomiska föreningar dÄ nyttjar Àr verksamhetsformen franchising.

Upplevd problematik vid styrning av outsourcade funktioner

I dagens hÄrda konkurrens blir det allt viktigare för organisationer att koncentrera sig pÄ sina kÀrnkompetenser och minska sina kostnader. Detta kan göras genom outsourcing som har blivit en allt mer utbredd företeelse bland organisationer. Intressant Àr att relativt lite uppmÀrksamhet har Àgnats Ät relationerna mellan organisationer och leverantörer och hur organisationer kan styra och kontrollera dessa relationer. Den existerande litteraturen idag behandlar frÀmst relationerna inom en organisation och inte mellan organisationer. Vi har dÀrför valt att studera den eventuella problematik en organisation upplever nÀr de styr sina outsourcade funktioner.

Strategisk styrning av nÀtverksrelationer: fallstudie av outsourcing vid L M Ericsson

Vi har med detta magisterexamensarbete avsett att belysa outsourcingens roll i och med en allt mer nÀtverksliknande organisationsform och hur L M Ericsson styr de stora organisationsmönster som blir kontentan av dessa utlÀggningar. Genom teorier angÄende outsourcingens karaktÀristika, imaginÀra organisationer och med Simons ekonomistyrningsteorier som utgÄngspunkt har vi försökt skapa oss en bild av vÄr frÄgestÀllning. Denna har vi sedan testat empiriskt genom att göra en fallstudie i L M Ericsson som har genomfört dessa förÀndringar i sÄ pass stor omfattning och under sÄdan tid att det gjort det möjligt att fÄ ut resultat som Àr gÄngbara i andra fall och företag som funderat pÄ eller genomfört liknande omstruktureringar. Den analys som följt av teori och empiri har bland annat gett oss slutsatsen att styrningen av leverantörer och outsourcingpartners mÄnga gÄnger Àr de samma oavsett om de ses som ?köp-sÀlj? relationer eller djupare allianser.

<- FöregÄende sida 21 NÀsta sida ->