Sökresultat:
24426 Uppsatser om Socialt förebyggande arbete - Sida 58 av 1629
Ett arbete om blyga barn pÄ förskolan
Syftet med studien Àr att undersöka förskollÀrares syn pÄ blyghet hos barn samt att ta reda pÄ hur man som förskollÀrare kan stödja blyga barn pÄ förskolan. Detta eftersom vi under utbildningens gÄng saknat att fÄ ta del inom omrÄdet. Ett ytterligare syfte Àr att utforska vad teorin och forskning belyser gÀllande blyghet och blyghet hos barn.Studien visar pÄ att blyga barn kan ha svÄrigheter och vara i behov av stöd, precis som barn med t.ex. ADHD. Blyghet hos barn kan bland annat pÄverka de kommunikativa fÀrdigheterna negativt samt ge svÄrigheter med att inleda sociala kontakter med jÀmnÄriga.
Aktivare - tack vare rehabhunden
Syftet med denna kvalitativa studie var att beskriva en grupp personer med fysiska funktionshinders erfarenheter av fritidsaktiviteter tillsammans med rehab-/servicehund. För att samla in data gjordes semistrukturerade intervjuer med elva personer med fysiska funktionshinder som innehar en rehabhund. Data analyserades med innehÄllsanalys och resulterade i fyra kategorier: ?Nya möjligheter och ett nytt liv?, ?Hunden som assistent?, ?Hunden ett redskap för sociala relationer?, ?Hunden en trygghet som skapar aktivitet?. Det sammanfattande resultatet av denna studie visar att rehabhunden har bidragit till ett ökat fysisk, psykiskt och socialt vÀlmÄende hos sina förare.
Vems val? - En studie av sex gymnasielÀrares möjlighet att fritt vÀlja undervisningsmetoder i Àmnet matematik
Vi Àmnar med detta arbete identifiera faktorer som hindrar eller gör det svÄrare för sex olika gymnasielÀrare att fritt vÀlja undervisningsmetoder. För att uppnÄ detta mÄl har vi valt att utföra kvalitativa intervjuer som sedan har analyserats med hjÀlp av ramfaktorteori i allmÀnhet och institutionsteori i synnerhet. Resultatet visar att bland annat elever, kolleger, skolledning samt lÀrarens didaktiska kunskaper kan spela en viktig roll för vilken undervisning som lÀraren finner möjlig att genomföra. I slutet diskuteras lÀrarutbildningarnas, skolledningarnas och de individuella lÀrarnas ansvar för att matematikundervisningen ska kunna distanseras frÄn den i dag vÀldigt utbredda traditionella undervisningen..
EN JĂMN PINA!
Artros Àr en vanlig folksjukdom dÀr 3-5 procent av Sveriges befolkning Àr drabbad. Oftast drabbas höft- och knÀlederna vilka Àr de viktbÀrande lederna men Àven andra leder kan drabbas. Syftet med denna systematiska litteraturstudie Àr att belysa vuxna patienters upplevelser av artros i det dagliga livet. Studien Àr baserad pÄ 11 kvalitativa och kvantitativa artiklar dÀr Goodmans sju steg anvÀnds som metod. Resultatet presenteras under temat smÀrta och de tre kategorierna:
fysisk funktionsnedsÀttning, psykisk pÄverkan och sociala begrÀnsningar.
Sociala mediers pÄverkan pÄ trÀningsmotivation
Intresset för trÀning och hÀlsa ökar idag och anvÀndare pÄ sociala medier blir allt fler. Syftet med detta examensarbete var att genom en litteraturstudie utröna om sociala medier kan anvÀndas för att öka individers trÀningsmotivation. Resultatet frÄn fem vetenskapligt granskade artiklar har granskats, sammanstÀllts och slutsatser baserat pÄ dessa har dragits. Resultatet visar att sociala medier Àr anvÀndbara för att öka individers fysiska aktivitetsnivÄ. Det har framkommit att nyttjandet av ett socialt nÀtverk online frÀmjar trÀningsmotivationen hos individer och att det upplevs positivt att vara aktiv pÄ sociala medier.
ATT GE OCH TA EMOT FEEDBACK : nÄgra lÀrares upplevelser av feedback i sin arbetssituation
Syftet med föreliggande studie var att fÄ en större förstÄelse för hur nÄgra lÀrare upplevde feedback i sin arbetssituation. De frÄgestÀllningar som studien baserades pÄ var: Vilken inverkan har feedback pÄ arbetsglÀdjen pÄ en arbetsplats, sett ur ett medarbetarperspektiv? PÄ vilket sÀtt har denna feedback en relation till lÀrarnas utveckling av sin egen feedbackkompetens? Det metodologiska angreppssÀttet var en semistrukturerad intervjuguide. Urvalet bestod av Ätta lÀrare. Intervjuerna varade 20-35 minuter.
Hiv/Aids : Vad rör det mig ?
Over 40 miljon people in the world suffer from hiv/aids today. Africa is the continent that is worst affected by hiv/aids but how is the situation in Sweden? Why is it so quiet concerning hiv/aids in Sweden? Our aim with this work was to find out about the hiv/aids situation in Sweden and particulary in Malmö. The result of our research was that hiv/aids have increased since the year 2000 and most of the people had caught the infection in other countries than Sweden. This raised our curiosity concerning how immigrants/refugees are being treated when they arrive in Malmö and what are being done to stop hiv/aids from spreading further.We became very disappointed when we realised how little that is actually being done and how poorly the collaboration between the institutions are working.
Socialt entreprenörskap pÄ landsbygden : en kÀlla för inspiration, engagemang och socialtvÀrdeskapande
För att uppnÄ mÄlet med en levande landsbygd i Sverige finns ett antal ÄtgÀrder och program vilka syftar till att utveckla landsbygden. Trots detta karaktÀriseras den svenska landsbygden av urbanisering, lÄg ekonomisk tillvÀxt och avveckling av mjölkföretag. Ur ett globalt perspektiv stÄr svenska livsmedelsproducenter pÄ landsbygden inom de gröna nÀringarna inför stora konkurrenskraftsutmaningar. Antalet mjölkföretag har halverats pÄ tio Är och det Àr nÄgot som inte sker i linje med mÄlet om en levande och livkraftig landsbygd.
Landsbygden stÄr för en central del av den hÄllbara utvecklingen. Utarmningen av mjölkföretagen innebÀr negativa miljökonsekvenser och dÀrmed kan inte en hÄllbar samhÀllsutveckling nÄs.
Förskolan i rymden : Om hur ett praktiskt temaarbete kan utveckla barns kunskaper och förstÄelse kring ett kunskapsomrÄde
Syftet med undersökningen Àr att ta reda pÄ hur ett praktiskt temaarbete kan förÀndra förskolebarns kunskaper och förstÄelse kring ett kunskapsomrÄde. Temat handlar om rymden och vÄrt solsystem. Undersökningen utgÄr ifrÄn ett sociokulturellt perspektiv pÄ lÀrande och utveckling, dÀr samtal och samarbete utgör en viktig del av arbetet pÄ förskolan, inte minst inom ramen för tematiskt arbete. En annan viktig aspekt att studera inom lÀrande Àr barnens egna inre drivkrafter och hur förskolan skapar förutsÀttningar att vÀcka intresse och vetgirighet hos barnen. Den empiriska undersökningen bestÄr av intervjuer med förskolebarn i början respektive slutet av temaarbetet, och med förskolans lÀrare efter avslutat tema, för att fÄ bilder ur olika perspektiv av vad temaarbete kan ge i form av kunskaper och insikter. Studien visar att tematiskt arbete ger mycket goda möjligheter till ett mÄngsidigt lÀrande, dÀr nya kunskaper utvecklas och sÀtts in i ett relevant sammanhang. Intervjuerna med barnen visar en tydlig utveckling av sÄvÀl kunskaper om solsystemet som förstÄelse kring himlakropparnas kopplingar och relationer.
Karlstads kommuns tillvÀxtstrategi : En fallstudie i urban ekonomi
  Karlstads kommun har en mÄlsÀttning om att kommunen Är 2020 skall vara 100 000 invÄnare till antalet. För att detta mÄl skall nÄs inom en rimlig tid sÄ har kommunen tre hÄllbarhetsstrategier som skall ligga till grund för kommunens arbete de kommande Ären. De tre hÄllbarhetsstrategierna Àr folkhÀlsostrategin, tillvÀxtstrategin och miljö- och klimatstrategin, som skall se till att kommunen skall kunna vÀxa pÄ ett socialt, ekonomiskt och miljömÀssigt hÄllbart sÀtt.  Den hÀr uppsatsen undersöker Karlstads kommuns tillvÀxtstrategi och hur bra den och dess mÄl och delmÄl passar in pÄ ekonomiprofessorn Richard Floridas teorier om den kreativa klassen och pÄ ekonomiprofessorn Edward Glaesers teorier om humankapital och stadstillvÀxt..
Socialarbetaren som tolkanvÀndare
Eftersom tolkanvÀndning Àr vanligt förekommande i socialt arbete ville vi undersöka socialarbetarens erfarenheter av tolkanvÀndning. Syftet med vÄr studie var att fÄ ta del av socialarbetarens uppfattning om sin egen roll som tolkanvÀndare, hennes syn pÄ tolkens roll och pÄ tolkförmedlingens indirekta roll i tolksamtal. Studien baserades pÄ tidigare forskning i omrÄdet och kvalitativa intervjuer med Ätta social-arbetare inom socialtjÀnsten som var vana vid att tala genom tolk. Intervjusvaren analyserades med hjÀlp av socialkonstruktivistiska och handlingsteoretiska begrepp. VÄr slutsats var att socialarbetaren saknade norm för tolkanvÀndning och dÀrmed stÀllde orimliga krav och förvÀntningar pÄ tolken, vilket kunde vara en av orsakerna till att grÀnsöverskridanden sker.
Sociala interaktioner i idrottshallen
Sociala konstruktivister menar att lÀrandet bestÄr av sociala interaktiva processer mellan eleven och dess omgivning (Palinscar, 1998). Det betyder att lÀrarna har en viktig och unik roll i klassrummet eftersom de medvetet eller omedvetet skapar förutsÀttningarna för de sociala interaktionerna i lÀrandemiljön ? mellan lÀraren och eleverna men Àven den sociala interaktionen eleverna sinsemellan (Todorovich, 2009). Syftet med denna studie var att undersöka hur skapandet av ett bra socialt klimat i klassrummet tar sig form i dagens skolor.
Med hÀnsyn till studiens syfte valdes att göra en empirisk, kvalitativ studie med ett fenomenologiskt synsÀtt. Sex lÀrare inom idrott och hÀlsa i grundskolans senare skolÄr och gymnasieskola intervjuades om deras upplevelser av sociala interaktioner i skolan.
Dans i skolan
Syftet med detta arbete Àr att utreda om vi ska ha obligatorisk dansundervisning i skolan och pÄ vilka sÀtt dans i skolan kan bidra till en positiv utveckling för barn. Jag vill Àven undersöka pojkars instÀllning till dans, hur denna uppkommer och möjliga ÄtgÀrder för att förbÀttra dansens rykte i det hÀnseendet. Finns historiska belÀgg för denna instÀllning som mÄnga killar har eller uppkommer den i dagens samhÀlle och i sÄ fall, kan kanske dans i skolan förÀndra detta? Litteraturstudien beskriver Äsikter och teorier utifrÄn frÄgestÀllningen och utgÄr bl a frÄn tre indelningar gÀllande barns utveckling genom dans: fysiskt, psykiskt och socialt. Med hjÀlp av olika experters teorier utreds vad barn kan vinna inom dessa omrÄden genom kontinuerlig dansundervisning.
Mode med Socialt Samvete ? En jÀmförande studie om hur tvÄ modeföretag arbetar med CSR - strategier
En bit in pÄ det nya millenniet har Asien blivit vÀrldens handelscentrum nÀr det gÀller produktion av textil. Inte minst modeföretag i Skandinavien förlÀgger sin produktion i omrÄden dÀr utbildningsnivÄn Àr lÄg och dÀr fabriksarbetarnas rÀttigheter förbises i jakten pÄ dem lÀgsta priserna. Till de konsekvenser som de nya uppmÀrksammade globala marknadsvillkoren innebÀr, rÀknas konsumenternas intresse för fabriksarbetarnas rÀttigheter. Kundernas ökade krav och pÄtryckningar om att modeföretag ska ta socialt ansvar har varit och Àr en pÄdrivande kraft för textilföretagens sociala ansvarstagande, ett ansvarstagande mest kÀnt under förkortningen ?CSR?.
Gymnasievalet ur ett förÀldraperspektiv
Syftet med vÄrt arbete Àr att undersöka förÀldrars erfarenheter kring sin egen pÄverkan vid sina ungdomars gymnasieval och om det finns skillnader mellan olika kulturella bakgrunder gÀllande förÀldrapÄverkan. Vi vill Àven undersöka om det finns andra bakomliggande pÄverkansfaktorer vid gymnasievalet.
I vÄr undersökning har vi anvÀnt oss av den kvalitativa metoden bestÄende av semistrukturerad intervjuguide. Vi ansÄg att denna metod var mest lÀmplig för vÄr undersökning dÄ vi var intresserade av informanternas egna erfarenheter och vi ville fÄ en djupare förstÄelse och kunskap inom det valda omrÄdet. Urvalet bestod av sju förÀldrar, tre med svensk bakgrund och fyra med annan kulturell bakgrund.