Sök:

Sökresultat:

24426 Uppsatser om Socialt förebyggande arbete - Sida 59 av 1629

"Alla tycker ju att det Àr viktigt, alla vill. Men det kan finnas en osÀkerhet ocksÄ." : En kvalitativ studie om hur yrkesverksamma inom socialtjÀnstens del RÄd & Stöd ser pÄ och arbetar med barns delaktighet i samband med familjeproblematik

Sverige har skrivit under Förenta Nationernas barnkonvention (1989) och Àr dÀrmed skyldigt att göra sitt yttersta för att följa den. Konventionen beskriver barns rÀttigheter, varav en av dessa Àr delaktighet och en annan Àr omsorg och skydd. Dessa tvÄ upplevs ibland krocka med varandra, inte minst inom socialtjÀnstens verksamheter dÀr denna bedömning kan bli aktuell.Syftet med denna kvalitativa studie Àr att belysa barns delaktighet i samband med socialt stöd för familjeproblematik. För att fÄ kunskap om detta gjordes Ätta halvstrukturerade intervjuer med yrkesverksamma inom socialtjÀnstens del RÄd & Stöd. Intervjuerna har tolkats utifrÄn en hermeneutisk ansats och metod samt analyserats utifrÄn de tvÄ teorierna, Harts delaktighetsstege (1992) och empowerment.Resultatet framhÄller att det finns tre olika sÀtt att se pÄ barns delaktighet bland studiens informanter samt att arbetet med att delaktiggöra barn Àven görs pÄ tre olika sÀtt, vilket anpassas frÄn fall till fall.

"Att vara eller icke vara" : En studie av hur mobiltelefoner anvÀnds i klassrumsmiljö

Uppsatsens undersökningar har bÄde en kvalitativ och kvantitativ karaktÀr. EnkÀtmaterialet har givit uppsatsen den kvantitativa kvaliteten dÄ vi lÄtit lÀrare och elever besvara enkÀter angÄende hur man hanterar mobiltelefoner i klassrummet och sedan har vi utifrÄn dess data fÄtt resultat som gett oss en grund till hur elever och lÀrare ser pÄ mobiltelefonanvÀndandet. Vi har i enkÀterna lÄtit bÄde lÀrare och elever besvara, dels frÄgor dÀr svarsalternativen varit givna men Àven öppna frÄgor som gett den svarande möjligheten att förklara och utveckla sina svar. Vi har parallellt med dessa enkÀter ocksÄ tittat pÄ de regelverk som skolorna har angÄende mobiltelefoner och hur dessa fÄr anvÀndas i och under lektioner. Denna undersökning har varit en kvalitativ undersökning eftersom vi tagit fasta pÄ formuleringar och tolkat dessa.

Den yrkesverksamma trummisen : En studie om trummisars syn pÄ sin yrkesverksamhet

Syftet med den hÀr uppsatsen Àr att undersöka hur trummisar fÄr jobb idag och om nÀtverk pÄverkar detta. Studien har genomförts med en kvalitativ metod bestÄende av djupintervjuer med fem lÀmpliga representanter för yrket. Resultatet visar att trummisarna i huvudsak fÄr jobb genom kontakter och personliga nÀtverk och att de förlitar sig till stor del pÄ kontakter och nÀtverk för framtida jobb. Rykte har ocksÄ visat sig vara en bidragande faktor för yrkesverksamheten. Studien visar Àven att det inte rÀcker med att endast vara en bra trummis för att bli anstÀlld, utan att man Àven mÄste ha tillrÀckliga sociala fÀrdigheter, dÄ jobbet sÀllan gÄr ut pÄ att bara spela trummor utan Àven inkluderar sociala företeelser.

Socialt kapital i Sverige. : - en jÀmförande studie om det sociala kapitalets utformning i Sveriges lÀn.

Syftet med denna studie Àr att se hur det sociala kapitalet ser ut i Sverige utifrÄn lÀnsuppdelningen. Syftet Àr Àven att studera sambandet mellan det sociala kapitalet och ett antal faktorer, pÄ individnivÄ och lÀnsnivÄ. I denna studie har jag anvÀnt mig av material frÄn SOM-institutet och gjort en jÀmförande studie för att dels beskriva hur det ser ut men Àven pröva teorier. Jag har anvÀnt mig av teorin kring det sociala kapitalet som frÀmst Robert D. Putnam och Bo Rothstein har problematiserat och definierat.

"Man kÀnner sig ju lite grann som en spelpjÀs" : Ett klientperspektiv pÄ samverkansmöten inom SocialtjÀnsten

Detta Àr en kvalitativ studie med syfte att fÄ en djupare förstÄelse av klienters delaktighet i samverkansmöten. Fyra klienter frÄn SocialtjÀnsten har intervjuats i en semistrukturerad intervju. Det har sedan gjorts en innehÄllsanalys pÄ empirin.Studien visar att ett samverkansmöte Àr uppbyggt av sociala processer som antingen kan skapa delaktighet för klienten eller försvÄra för densamma. Studien pÄvisar Àven att det finns maktskillnader i samverkansmöten och att dessa mÄste synliggöras kontinuerligt för att kunna skapa en mer jÀmlik diskussion. Det har ocksÄ framkommit att det finns faktorer pÄ individ- grupp- och strukturellnivÄ som försvÄrar eller frÀmjar klientdelaktighet..

Hur vÀljer företag att publicera CSR? : En undersökning av tre företags externa CSR-kommunikation

Uppsatsen bygger pÄ en undersökning om hur tre företag arbetar med CSR. Syftet med undersökningen har varit attgranska hur de utvalda företagen vÀljer att kommunicera dess CSR-arbete till externa intressenter.De frÄgestÀllningar studien bygger pÄ Àr:Hur vÀljer företag att kommunicera CSR?Kommunicerar företag inom olika branscher CSR pÄ samma sÀtt?Ser företag inom olika branscher samhÀllsansvaret pÄ likvÀrdigt sÀtt?Finns det nÄgon koppling mellan företags externa kommunikation av CSR och företags medierelation?Under arbetets gÄng har en respondent frÄn respektive företag intervjuats. En innehÄllsanalys har Àven genomförts av företagens hemsidor. Undersökningen har gett författaren kunskap om att de undersökta företagen anser att CSR-arbetet bör finnas utspritt inom hela verksamheten och inte enbart skötas av en person.

Utomhuspedagogik : En studie om utomhuspedagogik och fritidspedagogens roll i verksamheten

Syftet med föreliggande studie var att undersöka huruvida det finns nÄgot samband mellan personlighet, arbetskrav och resurser och de tre begreppen arbetsengagemang, organisatorisk samhörighet och arbetsinvolvering. 43 deltagare fyllde i en enkÀt, vilken bestod av frÄgor som behandlade arbetskrav, kontroll, socialt stöd, arbetsengagemang, organisatorisk samhörighet, arbetsinvolvering och personlighet. Deltagarna var alla anstÀllda pÄ ett privatföretag som bedriver skola och boende och bestod sÄledes av sÄvÀl lÀrare som boendepersonal. Resultatet visade pÄ att anstÀlldas personlighet korrelerar med den anstÀlldes upplevelser av kraven och kontrollen inom arbetet, det sociala stödet, samt den anstÀlldes attityder gentemot arbetet och organisationen. Resultatet visade Àven pÄ att arbetskontroll och socialt stöd korrelerar positivt med arbetsengagemang, organisatorisk samhörighet och arbetsinvolvering.

SOCIAL KOMPETENS: betydelse och bedömning utifrÄn rekryterarens perspektiv

Social kompetens Àr en viktig kompetens för att den handlar om socialt samspel som Àr oerhört centralt i vÄrt samhÀlle. Rekryterares jobb handlar om att stÀndigt bedöma arbetssökandes personlighet och kompetenser varav social kompetens Àr en av dessa. Hur rekryterare beter sig för att avgöra huruvida en person Àr socialt kompetent Àr oftast upp till rekryteraren.Syftet har varit att undersöka hur rekryterare definierar begreppet, dess betydelse i relation till andra urvalskriterier och arbetslivet och hur de sedan anvÀnder deras uppfattning om begreppet nÀr de bedömer om en person Àr socialt kompetent. Denna studie syftar till att undersöka och beskriva rekryterarnas perspektiv för att fokusera pÄ deras förstÄelse av begreppet och dess betydelse och som fokus för bedömningen Àr intervjusituationen.Detta Àr en kvalitativ fallstudie dÀr empirin har insamlats genom intervjuer. Jag har intervjuat elva rekryterare pÄ olika företag frÀmst bemanningsföretag.

UtbrÀndhet, livsviktiga och traumatiska hÀndelser

LÄngtidssjukskrivningarna har under de senaste tio Ären fördubblats i Sverige. Stressrelaterade sjukdomar stÄr för den största ökningen. Denna enkÀtstudie syftade till att undersöka skillnader mellan en grupp individer sjukskrivna för utbrÀndhet/utmattningssyndrom (n=10) och en kontrollgrupp (n=12), med avseende pÄ olika erfarenheter och upplevelser av livsviktiga och traumatiska hÀndelser och med avseende pÄ upplevelsen av socialt stöd. Frekvensen av sÄdana livsviktiga och traumatiska hÀndelser i barndomen eller i nÀra anslutning till insjuknandet, visade sig vara högre i patientgruppen och har i jÀmförelse med kontrollgruppen, i större utstrÀckning skett i relation till nÀrmaste familj eller nÀra vÀnner, samt varit upprepade eller pÄgÄtt under en lÀngre period. Personerna i patientgruppen har ocksÄ uppgett att de blivit starkare pÄverkade av de livsviktiga och traumatiska hÀndelserna jÀmfört med personerna i kontrollgruppen.

"Som politiker ska man vara noga med att inte lÀgga sig i"- Om politisk pÄverkan i socialt arbete

This study is about the perception of politics in social work. The aim of the study was to seehow people working with social work in municipalities describe their perception of how politicsaffect their work. The study was conducted in two municipalities in middle Sweden,which had a transfer of power in the 2006 election. Six people; two social workers, two executivedirectors and two politicians was interviewed about their perceptions about politics, ifthe ideological direction of the municipal matters, and how politics effect social work and theorganization. As analyze method organizational theory with focus on change and power wereused.

Guide till ATEX : FramstÀllning av ett virtuellt verktyg för arbete med ATEX hos PlÄt och spiralteknik AB

I detta arbete har vi fördjupat oss i ATEX-direktiven för att undersöka hur PlÄt och spiralteknik ABs arbete pÄ omrÄdet kan förbÀttras. I dagslÀget sÀljer företaget ATEX-godkÀnd utrustning periodvis men anser att deras kunskaper om ATEX inte Àr tillrÀckliga för att tillgodose alla kunders behov. MÄlet med detta arbete var att ta fram en manual för de regler kring explosionsförebyggande föreskrifter som gÀller företagets produkter. Detta arbete har resulterat i en manual i form av en lathund för arbete med ATEX anpassad för PSTs verksamhet..

Sjuksköterskans upplevelse av den palliativa vÄrden : En litteraturstudie

AbstraktDen palliativa vÄrden har utvecklats under de senaste Ären och hospicerörelsen med dess filosofi har vuxit sig stark i Sverige. Sjuksköterskan har en stor roll inom denna vÄrdform vilket innebÀr en aktiv helhetsvÄrd av den sjuke patienten och dess familj. Syftet med denna litteraturstudie var att belysa sjuksköterskans upplevelse av att arbeta inom palliativ vÄrd. Metoden som anvÀndes var systematisk litteraturstudie och antalet vetenskapliga artiklar som inkluderades var 13 till antalet. Tre kategorier vÀxte fram av detta material och dessa var att arbeta inom den palliativa vÄrden, copingstrategier och sjuksköterskans roll.

Socialt stöd för personer med intellektuell funktionsnedsÀttning

Introduction: The health for individuals with intellectual disabilities is asubject that is prioritized by the Swedish Institute for Public Health. Socialsupport has been proven to be important for health and quality of life. Despitethis fact there is no research available regarding the influence social support hason health and quality of life for people with intellectual disabilities in Sweden.Aim: To describe social support and the consequence of social support forhealth and quality of life for individuals with intellectual disabilities. Method:A litterature review of research in a defined area with a descriptive design.Systematic searches for articles were done in several databases and ultimately16 articles were chosen. Themes and categories were created with respect to theaim of this study during the analysis of the articles.

HĂ„llbarhetsintegration i banksektorn ?en fallstudie om SEB

Bakgrund och problem: Banker har en viktig roll i ekonomin och samhÀllet. De har inte enstor direkt miljöpÄverkan, dock pÄverkar de indirekt genom att finansiera och investera iföretag som har miljöpÄverkan. Detta har lett till att banker i viss mÄn tappat samhÀlletsförtroende. DÀrför Àr det vÀsentligt att undersöka i vilken utstrÀckning integrerar bankerhÄllbarhet i sin dagliga verksamhet nuförtiden och vad som driver integrationen.Syfte: Syftet med studien Àr att analysera hur hÄllbarhet integreras och varför i den svenskabankbranschen.AvgrÀnsningar: Vi har avgrÀnsat oss till en av storbankerna i Sverige, SEB. OmrÄdet som vivalt att gÄ in pÄ Àr bankens miljö- och sociala aspekter vilka har delats upp i fyra grupperenligt Scholtens modell (2009): 1.

HÄllbar utveckling i skolan : - en studie om hur lÀrare arbetar med hÄllbar utveckling i skolan

HÄllbar utveckling i skolan? en studie om hur lÀrare arbetar med hÄllbar utvecklingSustainable development in school? a study about teachers work with sustainable developmentI detta arbete har jag tittat pÄ hur lÀrare med inriktning mot naturvetenskapliga Àmnen arbetar med hÄllbar utveckling i klassrummet. Jag har i teoriavsnittet valt att börja med en definition av begreppet hÄllbar utveckling dÀr de tre olika perspektiven miljö, socialt och ekonomi tas upp. Sedan beskrivs det aktuella miljöproblemet global uppvÀrmning, för att sedan i teori delen ta upp vad som stÄr om hÄllbar utveckling i lÀroplanen och i kursplanerna för kemi, biologi och fysik. I det sista teoriavsnittet beskrivs hur tvÄ olika skolor har arbetat pÄ olika sÀtt med hÄllbar utveckling.Metoden som har anvÀnts i undersökningen Àr kvalitativa intervjuer dÀr fyra naturvetenskapslÀrare har intervjuats om sin undervisning i hÄllbar utveckling.

<- FöregÄende sida 59 NÀsta sida ->