Sök:

Sökresultat:

3232 Uppsatser om Skolans miljö - Sida 9 av 216

Skönlitteraturens möjligheter i undervisningen : en studie om sex lÀrares uppfattningar om skönlitteratur som lÀromedel i skolans tidigare Är

Bakgrunden till vÄr studie Àr vÄrt gemensamma intresse för skönlitteratur och vÄr nyfikenhet över hur den anvÀnds i dagens skola. Syfte var att ta reda pÄ om samt hur lÀrare, verksamma inom skolans tidiga Är, anvÀnder sig av skönlitteratur i sin undervisning. Vi har undersökt hur lÀrare tÀnker kring skönlitteratur i sin undervisning och i vilka syften som skönlitteratur anvÀnds. Genom kvalitativa intervjuer med sex verksamma lÀrare fick vi det material som vi sedan analyserade. Vi fann att lÀrarna var vÀl medvetna om skönlitteraturens möjligheter, inte bara i svenska utan i skolans alla Àmnen.

Styrdokumenten i skolan- en skolas lokala lÀroplansarbete

Skolans styrdokument har varit pÄ tapeten sedan den"nya"lÀroplanen Lpo-94 kom. LÀnge har diskussioner om det nya mÄlrelaterade betygssystemet pÄgÄtt pÄ skolorna mellan lÀrare och skolledare och Àven pÄ kommunal nivÄ. Denna lÀroplan innehÄller mÄnga nya uppgifter för skolan i sig och Àven för lÀraren och eleverna. FrÄgan om vad som skall göras, och hur, har ofta dykt upp hos mÄnga lÀrare och det Àr det som jag har riktat in mig pÄ. Hur ska man och hur har man tolkat lÀroplanen.

"Vi fattar inte det dÀr tror jag" : En studie om hur personalen uppfattar skolans arbete för att motverka mobbning pÄ sociala medier

I studien studeras hur en personalgrupp som Àr engagerade i antimobbningsfrÄgor pÄ olika skolor uppfattar den egna skolans arbete för att motverka mobbning pÄ sociala medier. För studien har semi-strukturerade intervjuer anvÀnts som metod. TvÄ skolor har deltagit i studien och fyra personer ur personalen pÄ vardera skola har intervjuats. En tematisk analysmetod med semantiska teman har genomförts, vilket innebÀr att valda teman tydligt sammanfattar och svarar pÄ studiens frÄgestÀllningar.I resultatet framgÄr att skolorna inte arbetar pÄ nÄgot speciellt sÀtt för att förebygga eller ÄtgÀrda mobbning pÄ sociala medier. Personalen pÄ en av skolorna menar att eleverna bör fÄ undervisning om etik pÄ internet men att skolan inte har tagit nÄgot beslut om att sÄdan undervisning ska bedrivas.

Kompetensutveckling via e-learning- en litteraturstudie om sjuksköterskans instÀllning och upplevelser.

Syftet med mitt examensarbete Àr att lyfta fram vad mobbning innebÀr. Vad Àr det som definierar mobbning, vilka utformningar den kan ha och varför det bara Àr vissa som blir mobbade. Min avsikt Àr Àven den att lyfta fram skolans ansvar gentemot mobbning. Hur kan man arbeta förebyggande samt vilka ÄtgÀrder finns det i skolan mot mobbning. Mina tre frÄgestÀllningar i mitt arbete Àr följande: ? Vad Àr mobbning? ? Hur kan mobbning förebyggas i skola? ? Vilka ÄtgÀrder inom skolan finns mot mobbning? Som hjÀlp till mitt arbete har jag anvÀnt mig av relevant fakta och litteratur.

Diskriminerad, trakasserad, krÀnkt? : En kvantitativ studie om hur elever upplever skolans likabehandlingsarbete

Studien handlar om i vilken omfattning eleverna kÀnner sig delaktiga i skolanslikabehandlingsarbete samt i vilken omfattning eleverna upplever förekomsten avdiskriminering, trakasserier och krÀnkande behandling i skolan. Syftet Àr attkartlÀgga elevernas uppfattning om skolans likabehandlingsarbete samt förekomstenav krÀnkande behandling i skolans olika miljöer. Vi har valt ett kvantitativtangreppssÀtt dÄ vi genomfört en enkÀtstudie som lÀmnats ut till totalt 101 elever iÄrskurs fem. Resultatet visar att mÄnga elever inte kÀnner tillit till alla vuxna i skolan.Mer Àn hÀlften av eleverna kÀnner inte till likabehandlingsplanen och nÀstan allaelever upplever att de inte har fÄtt varit delaktiga i likabehandlingsarbetet. ElevernaefterfrÄgar mer stöd frÄn de vuxna genom en större vuxennÀrvaro dÄ de serkrÀnkande behandling som ett problem i skolan.

En studie av ungdomars skrivpraktik i skolan och pÄ fritiden

De olika skrivpraktikerna som ungdomar idag möter rymmer olika former och villkor dÀr skolans mer formativa förhÄllningssÀtt stÀller andra krav bÄde till sitt innehÄll och form jÀmfört med fritidens skrivpraktik dÀr ungdomarna ofta sjÀlva vÀljer bÄde textarena och formen för denna. Syftet med den hÀr undersökningen var att försöka förstÄ och ge en bild av de olika skrivpraktiker som eleverna möter dels pÄ sin fritid och dels i skolan. Vi ville Àven studera om fritidens skrivpraktik pÄverkade skolans skrivpraktik och i sÄ fall hur. Undersökningen har genomförts med hjÀlp av Ätta olika informanter, lika mÄnga flickor och pojkar, fördelat pÄ fyra stycken i Ärskurs 8 pÄ grundskolan och fyra stycken i Ärskurs 1 pÄ gymnasiet. Resultatet har sedan analyserats utifrÄn tidigare forskning och visade att det skiljer sig mellan ungdomars privata skrivpraktik jÀmfört med skolans mer formella genreinriktade skrivpraktik. Skillnaderna utgörs av vad som inspirerar ungdomar till skrivande, om ÀmnesomrÄdet har en verklighetsförankring med en autentisk mottagare, samt syftet med sjÀlva skrivpraktiken..

Elevinflytande i mÀstarlÀra, möjligt eller omöjligt? : en studie om dansundervisning pÄ gymnasiet i ett lÀrarperspektiv

Detta Àr en studie om hur elevinflytande kan möjliggöras i dansundervisningen pÄ gymnasieskolans estetiska program. Danseleverna trÀnar konstnÀrlig dans för scenen, med rötter i vÀsterlÀndska danstraditioner. Det Àr i mötet mellan skolans styrdokument och dansundervisning som mÀstarlÀra, som studien rör sig. Jag har anvÀnt mig av halvstrukturerade, kvalitativa intervjuer och stÀllt frÄgor till nÄgra danslÀrare med lÄng erfarenhet av att undervisa i dans. UtifrÄn nÄgra valda mÄl i Àmnet Dansteknik har jag formulerat ett antal intervjufrÄgor.

Skolans vÀrdegrund : -en studie om lÀrares förutsÀttningar att förankra vÀrdegrunden i praktiken

Den hÀr c-uppsatsen tar upp Àmnet vÀrdegrund i skolan vilket utgör det inledande kapitlet iskolans lÀroplan, Lpo 94. Vi genomför en studie om lÀrares förutsÀttningar att förankravÀrdegrunden i praktiken. Syftet med studien Àr att undersöka vilka förutsÀttningar för lÀrarensom finns formulerade och konkretiserade i skolors lokala arbetsplaner, att bland annat genomsamtal och dialog, kunna förankra vÀrdegrunden i den dagliga verksamheten. VÄrforskningsfrÄga Àr; hur formulerar och konkretiserar skolor i de lokala arbetsplanerna sin vÀgtill att förankra vÀrdegrunden i den dagliga verksamheten. I bakgrunden redogör vi för vadskolans styrdokument uttrycker samt aktuell forskning i Àmnet.

Portfolio utifrÄn elevperspektiv

Portfolio Àr ett bra verktyg för att dokumentera och synliggöra lÀrandet. Det har forskats om portfolio ur lÀrarperspektivet men mindre utifrÄn elevernas perspektiv. Syftet Àr att eleverna ska se sin kunskapsutveckling och sitt eget lÀrande under hela skolgÄngen. Det Àr inte dokumentationen i sig som Àr det viktiga utan de reflektioner den ger upphov till. UtgÄngspunkten Àr elevernas egna satta mÄl.

Laborativt arbete i grundskolans naturorienterande ÀmnesomrÄde : En problematiserande analys om grundskolans relationer till omvÀrlden, utifrÄn tre identifierade omrÄden, med biogas som ett praktiskt exempel.

I detta arbete anvÀnds biogasprocessen som ett exempel pÄ hur ett samhÀllsrelaterat vetenskapligt omrÄde kan lyftas in i skolans naturvetenskapliga undervisning. Vi har arbetat fram en laboration om biogas och givit förslag pÄ hur en sÄdan kan anvÀndas direkt i skolan naturvetenskapliga laborativa delar. Vi föreslÄr ett sÀtt att prova om elevers nyfikenhet och upptÀckarglÀdje för naturvetenskap och teknik ökar om undervisningens innehÄll och upplÀgg Àr aktuellt och samhÀllsrelaterat. I arbetet har vi kommit i kontakt med tre omrÄden: Ett naturvetenskapligt forskarsamhÀlle, tillÀmpningar i samhÀllet av ett naturvetenskapligt innehÄll samt skolans naturvetenskapliga undervisning. Relationerna mellan dessa delar Àr med och formar skolans innehÄll och lÀraryrkets komplexa uppdrag.

Trygghetsgruppens implementering : Elevers uppfattning om skolans antimobbningsprogram

Syftet med denna studie var att ta reda pÄ hur vÀl inarbetad skolansantimobbningsprogram var hos eleverna. Studien som gjordes var av enkvantitativ ansats dÀr en enkÀtundersökning hos elever i Ärskurs nio genomfördesför att besvara studiens frÄgestÀllningar. Resultatet visade att majoriteten aveleverna i Ärskurs nio inte kÀnde sig bekanta med skolans Trygghetsgrupp. MÄngahade heller inte koll pÄ vilka som tillhörde Trygghetsgruppen och visste alltsÄ intevilka de skulle vÀnda sig till nÀr mobbningen intrÀffade. Resultatet pÄvisade Àvenatt elever som utsatts för mobbning inte haft kunskap om Trygghetsgruppensarbete.

LÀs- och skrivutveckling - betydelsefulla styrdokument? En intervjuundersökning med verksamma pedagoger

Detta arbete handlar om pedagogers förhÄllningssÀtt till styrdokumenten samt arbetssÀtt för barns lÀs- och skrivutveckling i förskoleklassen och i skolans tidigaste Ärskurser. Arbetes problemprecisering Àr att undersöka hur olika pedagoger uppfattar, och arbetar efter, skolans styrdokuments riktlinjer för god lÀs- och skriv- undervisning. Resultatet visar att de intervjuade pedagogerna pÄ mÄnga sÀtt uppfyller styrdokumentens mÄlsÀttningar och intentioner men sjÀlva verkar de ej se detta samband. Genom intervjuer med verksamma pedagoger har det framkommit att det inte finns en ŽallenasaliggörandeŽ metod att arbeta utifrÄn nÀr barnen ska lÀra sig att lÀsa och skriva. Viktigt Àr att en god sprÄklig och fonologisk medvetenhet byggs upp hos barnen - för att de sedan utifrÄn den ska kunna knÀcka lÀs- och skrivkoden..

Vad finns bakom knuten? : En undersökning av hur lÀrare pÄ en skola tar tillvara nÀrmiljön i undervisningen

Syftet med studien Àr att undersöka pÄ vilket sÀtt lÀrarna pÄ en skola anvÀnder sig av uterummet i undervisningen. Jag vill ta reda pÄ vilka fördelar respektive nackdelar lÀrarna pÄ skolan ser med att anvÀnda uterummet och att arbeta pÄ ett utomhuspedagogiskt arbetssÀtt. Jag vill Àven undersöka om lÀrarna Àr medvetna om de objekt som faktiskt finns i skolans nÀrhet vilket innebÀr att jag ocksÄ gjort en inventering av objekt i skolans nÀrhet som kan vara intressanta ur ett utomhuspedagogiskt perspektiv.DÄ min intention Àr att undersöka hur det kan se ut pÄ en skola har samtliga Ätta klasslÀrare pÄ skolan deltagit i min undersökning. Min studie har en kvalitativ karaktÀr trots att jag har genomfört en enkÀtundersökning eftersom min enkÀt endast innehÄller öppna frÄgor.Resultatet pekar pÄ att lÀrarna upplever det som positivt att anvÀnda nÀrmiljön och utomhuspedagogik i undervisningen. Detta innebÀr dock inte att det Àr nÄgot de gör speciellt ofta eller pÄ kontinuerlig basis.

LÀrarnas undervisning - bÄde traditionell och
processorienterad: en studie av gymnasielÀrares
skrivundervisning i Àmnet svenska

Syftet med vÄrt arbete var att ta reda pÄ hur lÀrare arbetar med skrivundervisning i Àmnet svenska vid gymnasiet. Genom detta ville vi kunna beskriva huruvida lÀrarens skrivundervisning kunde jÀmstÀllas med en traditionell- eller processorienterad skrivtrÀning. Dessutom ville vi skapa förstÄelse för vad som ligger till grund för lÀrarnas val av skrivundervisningssÀtt. För att kunna beskriva olika sÀtt att se pÄ skrivundervisning har vi i den teoretiska bakgrunden beskrivit den forskning som Àr aktuell för vÄrt arbete. Vi har Àven beskrivit teorier om skrivande och lÀrande.

Studie- och yrkesvÀgledning som hela skolans ansvar

Syftet med denna uppsats Ă€r att undersöka hur en grundskola arbetar för att implementera studie- och yrkesvĂ€gledning i vid bemĂ€rkelse, som hela skolans ansvar. Styrdokument beskriver att skolor bör arbeta med studie- och yrkesvĂ€gledning pĂ„ ett lĂ„ngsiktigt och individanpassat sĂ€tt för att ge elever möjlighet att göra vĂ€l underbyggda val i framtiden. ÄndĂ„ visar olika granskningar att utbudet av studie- och yrkesvĂ€gledning i grundskolan mĂ„nga gĂ„nger Ă€r bristande och av varierad kvalitet. En grundskola i SkĂ„ne arbetar i nulĂ€get för att implementera studie- och yrkesvĂ€gledning under lektionstid, som ett projekt i skolorganisationen. Projektets implementering ska leda till att skolans elever ska fĂ„ verktyg för framtida val men Ă€ven att skolan aktivt ska arbeta med studie- och yrkesvĂ€gledning som ett gemensamt ansvar. Undersökningen genomfördes med en kvalitativ metod dĂ€r intervjuer gjordes med fem lĂ€rare och en studie- och yrkesvĂ€gledare alla verksamma inom den undersökta skolorganisationen.

<- FöregÄende sida 9 NÀsta sida ->