Sök:

Sökresultat:

116 Uppsatser om SSAB Tunnplåt - Sida 3 av 8

SSAB - stålman eller järnankare? : En företagsanalys och aktievärdering

I en tid där nästan hela svenska folket är aktieägare har företagsvärdering och därtill relaterad information fått en allt större uppmärksamhet i media. Ett av dessa företag som debatterats och analyserats på senare tid ? med helt olika rekommendationer som följd ? är Svenskt Stål AB, SSAB, företaget som blev föremålet också för vår värdering. SSAB verkar som stålpro-ducent i en bransch som närmast dagligen diskuterats i media under senare år, framför allt på grund av kraftigt stigande stålpriser och de inverkningar detta har fått på resten av industrin. Syftet med denna uppsats har varit att med hjälp av den diskonterande kassaflödesmodellen uppskatta ett värde på SSAB och jämföra detta med den rådande aktiekursen för att därefter undersöka vad eventuella skillnader kunde bero på.

Att förmedla budskap med Steel - Hur SSABs anställda uppfattar personaltidningen

Titel:Att förmedla budskap med Steel - Hur SSABs anställda uppfattar personaltidningenFörfattare:Tobias Anderberg och Daniel KarlssonUppdragsgivare:Svenskt stål AB (SSAB)Kurs:Examensarbete i Medie- och kommunikationsvetenskap vid Göteborgsuniversitet, Institutionen för journalistik, medier och kommunikationTermin:Vårterminen 2011Handledare:Jonas OhlssonSidantal:45 sidor, 11 616 ordSyfte:Att ta reda på om företagets personaltidning förmedlar mål, vision ochvärderingar så att de anställda identifierar demMetod:Kvantitativ webbenkätMaterial:Webbenkät med 293 svarande av totalt 712 anställdaHuvudresultat:Resultatet visar att budskapen om mål, vision och värderingar i Steel kan identifieras av läsarna. Steel upprätthåller denna kunskap. Det är inte någon stor skillnad på vad de anställda tycker om tidningen sett till vilket affärsområde de arbetar i. Det som de allra flest förväntar sig och får är kunskap om SSAB. De flesta anställda förväntar sig dock mer än vad deanser sig få ut av tidningen.

Mätning av centrumsegringar i varma respektive kalla stålämnen: En undersökning vid SSAB i Luleå

Vid SSAB:s produktionsanläggning i Luleå är slutprodukten slabs, ett rektangulärt stålämne cirka elva meter långt samt en och en halv meter brett. Dessa ämnen tillverkas enligt kundens önskemål och har olika sammansättningar. Konkurrensen är hård vilket innebär att det är viktigt för SSAB att stålet har de egenskaper som kunden efterfrågar. SSAB säkerställer att ämnet uppfyller kundens krav genom att ta stålprover för analys. På stålproverna mäts olika materialegenskaper, den så kallade inre kvaliteten, och de undersöks också för att kontrollera att stålämnena inte innehåller stora sprickor eller allt för stora centrumsegringar som bildas då stålet stelnar.Då många legeringar löser sig lättare i det flytande stålet än i det stelnade innebär det att koncentrationen av dessa ämnen blir högre i de delar som stelnar sist, centrumsegringar har därmed uppstått.

Staten och skifferoljan : Om Svenska skifferoljeaktiebolaget 1941 till 1961 - ett beredskapsföretag i fredstid

SammanfattningUppsatsen undersöker historien om Svenska skifferoljeaktiebolaget (SSAB): de centrala aktörerna och de argument som de framförde för företagets uppstart, fortlevnad och sedermera nedläggning. Svenska skifferoljeaktiebolaget startades som ett beredskapsföretag under andra världskriget och fick vid krigsslutet status som ett "normalt långtidsföretag". Företaget hade en livslängd på 25 år, från 1941 till 1966. SSABs huvudsakliga ändamål vid starten var att utvinna olja ur alunskiffer i Kvarntorp, Närke, för att sedan sälja detta till marinen. SSAB var alltid helt ägt av staten och var beroende av stora mängder statligt kapital för att kunna finansiera verksamheten.

Utformning av projektmodell för kreativ dokumentation av industriverksamhet

Den här rapporten är ett resultat av ett examensarbete på 30 högskolepoäng, vid Linköpings Universitet. Rapporten behandlar projektmodeller som kan appliceras på projekt vars syfte är att ta fram informationsmaterial för industriverksamhet. Idén till arbetet väcktes då SSAB beställde en informationsfilm som de skulle kunna använda vid upphandling med nya leverantörer. Filmen skulle belysa hur deras produkter ska hanteras. Filmprojektet var mycket omfattande och för att kunna utföra det med ett tillfredsställande resultat krävdes det att arbetet strukturerades upp ordentligt.

Identifiering av påverkande faktorer för oscillationsmärkesdjupet vid stränggjutning: en studie utförd med hjälp av statistisk försöksplanering vid SSAB Tunnplåt AB

SSAB Tunnplåt AB i Luleå tillverkar höghållfasta stål och ett viktigt processteg är stränggjutningen, där flytande stål gjuts till så kallade slabs: stålstycken som sedan valsas till plåt. Under gjutningen rör sig den första delen av anläggningen i en oscillerande rörelse som är viktig för processen, men denna rörelse genererar också intryck i det nybildade stålskalets yta, varpå stålet riskerar att spricka. Dessa inre och yttre sprickor försämrar slabsens kvalitet. Sprickförekomsten kan påverkas genom att styra oscillationsrörelsen under gjutningen. Sprickfrekvensen skattas genom att mäta det så kallade oscillationsmärkesdjupet.

Mikrostrukturundersökning av varmvalsat stål

SSAB Tunnplåt i Borlänge har under en längre tid utvecklat ett varmvalsat bainitiskt stål med en sträckgräns på 900 MPa. Den höga sträckgränsen och en tjocklek mellan 5-6 mm gör stålet perfekt för applikationer där nyttolasten kan ökas, som till exempel i chassi och utrustning till tunga fordon. Det kan också med framgång användas i bommar till lyftkranar för att kunna lyfta mer längre ut. Ett problem vid tillverkning har varit att de mekaniska egenskaperna hos materialet har visat stor spridning. För att kunna sälja stålet till sina kunder måste SSAB Tunnplåt kunna visa att stålet klara de givna målen.

Nyckeltal inom underhållsverksamhet: en fallstudie av underhållsenheten på SSAB Tunnplåt AB i Luleå

I det här arbetet kommer ett tillvägagångssätt för framtagning av nyckeltal inom underhålls-verksamhet att presenteras. Uppdraget har tilldelats av SSAB Tunnplåt i Luleå, en av Nordens största ståltillverkare. Nyckeltal inom underhåll är ett eftersatt ämne inom både litteratur och bland företag vilket föranledde SSAB ett behov att kartlägga sin underhållsverksamhet för att kunna ta fram nyckeltal anpassade för den egna verksamheten. Anledningen till att använda nyckeltal grundar sig i ett behov av att mäta prestanda. Att mäta prestanda för ett företag är nödvändigt för att kunna förbättra verksamheten.

Återvinning av industriell restvärme som värdeskapande process : En fallstudie på SSAB EMEA i Borlänge

The industrial sector accounts for a large share of greenhouse gas emissions. To reduce its negative impact on the environment is crucial in the quest for a sustainable future. In discussions of the industrial sector's impact on the environment guidelines have been highlighted as a tool to assist the industries in their efforts to change the relationship between the consumption of energy and production. This by improving energy efficiency and a shift to the best available technology. During the past 30 years the steel industry has reduced its energy consumption per ton of steel produced by 50 percent.

Fördjupad brandöversyn: fartygsmanufaktur, SSAB-tunnplåt, Luleå

Sammanfattning Projektarbetet syftar till ett åtgärdsprogram för brandskyddet på SSAB- tunnplåts gamla fartygsmanufakturbyggnad i Luleå. De resulterade brandskyddsförslagen fastställdes genom riskidentifieringar och undersökningar av lokalens verksamheter. Analyser utfördes på de valda riskobjekten samt bearbetades med ett flertal metoder. Rapportens huvudsakliga beslutsstöd är ett datorbaserat simuleringsprogram, Fire Dynamics Simulator. Programmet genomför bland annat beräkningar på brand- och rökgasspridning, effektutveckling och temperatur i lokalens brandceller, på dess material och fordon.

Fräsmaskin: för fräsning av ugnsdörrarnas tätningsramar

Vi har arbetat med att ta fram en fräsmaskin åt SSAB Luleå. Med fräsen skall man planfräsa ungsdörrarnas tätningsramar. Ugnsdörrarna till antalet 108 stycken sitter placerade i koksverkets ugnsbatteri. Problemet är ramarnas storlek (7000x700 mm). Idag finns inga standardutrustningar att köpa för att fräsa detaljer av dessa dimensioner..

Utformning av nytt Centralt Autolab på SSAB Tunnplåt AB i
Luleå

Det här projektet har syftat till att utforma en layout av ett nytt driftlaboratorium på SSAB Tunnplåt i Luleå. Flödeseffektivitet, flexibilitet och arbetsmiljö är begrepp som genomsyrat projektet från början till slut. Driftlaboratoriet på ett stålverk spelar en central roll, då både de material som används vid ståltillverkningen och de färdiga produkterna kräver analyser av sin sammansättning. SSAB Tunnplåt är inriktat på att tillverka höghållfast stål och i takt med att utvecklingen går framåt ökar även kraven på laboratoriefunktionen. Eftersom nuvarande driftlab inte svarar upp mot framtidens krav är det nödvändigt att investera i ett nytt laboratorium med en delvis automatiserad funktion.

Energi- och exergiflöden i stålframställningsprocesser vid
SSAB Tunnplåt AB i Luleå

Energy costs are high nowadays and that is the reason why the energy consumption needs to become as small as possible in most of the companies. To accomplish the small energy usage one needs to map the energy flows, study them and monitor them. One method that can be used for this is energy balance calculation. The method gives an opportunity to separate different energy flows and see where each flow is heading. There is also another method which is more advanced than energy balance calculation.

Riskanalys av omklädningsrummen på SSAB

Målet med arbetet är att utreda säkerheten i de befintliga omklädningsrummen som SSAB´s personal använder. ? Mekaniska verkstaden ? Stålkontoret ? Koksverket ? PB73 Mekaniska verkstaden är byggd 1948 de övriga lokalerna är uppförda omkring -70 talet. I närheten av alla de undersökta omklädningsrummen finns gasledningar och invid den mekaniska verkstadens omklädningsrum även en ammoniaktank. Lokalerna har i flera fall inte samma standard på brandsäkerhet som krävs vid nybyggnation.

Duglighetsstudie: en fallstudie på SSAB Tunnplåt AB i Borlänge

I mitten av 90-talet vidareutvecklade den amerikanska bilindustrin, genom Chrysler, Ford och General Motors, ISO 9000 och resultatet blev kvalitetssystemet QS-9000. Denna kvalitetsstandard utvecklades för att biltillverkarna skulle kunna ställa gemensamma och höga krav på sina leverantörers kvalitetssystem och förbättringsarbete. Eftersom SSAB Tunnplåt tillverkar plåt som används inom bilindustrin är de certifierade enligt QS-9000. QS-9000 standarden ställer krav på det certifierade företaget att det skall arbeta med duglighet och att de vid förfrågan skall kunna påvisa att deras processer är dugliga. Den ställer även krav på att företaget regelbundet skall använda duglighetsindex.

<- Föregående sida 3 Nästa sida ->