Sök:

Sökresultat:

737 Uppsatser om Pragmatiskt synsätt - Sida 32 av 50

"Visst Àr det svÄrt!", det dÀr med pojkar och flickor. : ? En studie av en lÀrares bemötande i idrott och hÀlsa ur ett genusperspektiv.

SammanfattningDetta examensarbete grundar sig i en videoobservationsstudie dÀr vi anvÀnt oss av stimulated recall som kompletterande metod. Detta innebÀr att flera lektionstillfÀllen videofilmats och ur detta material utformades en intervju. Informanten (lÀraren som blivit videoobserverad), och forskarna ser pÄ utvalda sekvenser frÄn observationstillfÀllena ihop och diskuterar hÀndelserna pÄ lektionen utifrÄn detta. Observationerna och stimulated recall intervjun i denna uppsats syftar till att belysa en lÀrares bemötande av elever och hur hens olika bemötande befÀster eller reproducerar stereotypa könsmönster samt genussystem.   Tidigare forskning tar upp att det görs skillnader pÄ pojkar och flickor i undervisningen i idrott och hÀlsa. Forskningen visar ocksÄ pÄ att lÀrare ofta för vidare samhÀllets ideal och mönster in i klassrummet och att förvÀntningar pÄ elever Àr olika beroende pÄ deras kön.

Etiska fonder : skiljer sig avkastningen Ă„t mellan etiska och traditionella fonder?

Eftersom det rÄder osÀkerhet kring hur avkastningen mellan etiska och traditionella fonder skiljer sig Ät pÄ den svenska marknaden, undersöker uppsatsen detta förhÄllande. JÀmförelsen bestÄr av Ätta fonder, dÀr de fyra fonder Àr etiska och fyra fonder Àr traditionella. Fonderna har matchats med varandra enligt matched-pair analysis för att sÀkerstÀlla att det Àr avkastningen som mÀts och att inga yttre faktorer som kan pÄverka avkastningen inkluderas. Vidare har tvÄ statistiska t-test genomförts för att undersöka huruvida resultatet frÄn jÀmförelsen kan besvara frÄgestÀllningen i uppsatsen. De statistiska t-testen har utgÄtt frÄn ett större stickprov som bestÄr av 32 fonder, 16 etiska och 16 traditionella, Àven dÀr matchades fonderna enligt matched-pair analysis.

Att leva med fibromyalgi - kvinnors och mÀns upplevelser

Fibromyalgi Àr en sjukdom dÀr patienterna ofta blir misstrodda och vi ville som blivande sjuksköterskor ta reda pÄ mer om deras upplevelser för att bÀttre kunna bemöta dem i hÀlso- och sjukvÄrden. I Sverige berÀknas ca 3-5 % ha sjukdomen som till 90 % drabbar kvinnor men det kan vara sÄ att fler mÀn Àn vad som framkommer har sjukdomen. Syftet med studien var att beskriva mÀns och kvinnors upplevelser av hur det dagliga livet pÄverkas av fibromyalgi och identifiera eventuella skillnader mellan deras upplevelser. Metoden som anvÀndes var en litteraturstudie med 13 artiklar som analyserades induktivt. För att fÄ fram dessa artiklar gjordes sökningar i databaserna Cinahl, PubMed och via manuell sökning i referenslistor.

Att leva med whiplashrelaterade besvÀr

Whiplash Àr en skada som uppstÄr efter ett nacktrauma och besvÀr som uppstÄr pga denna skada benÀmns whiplashrelaterade besvÀr (WAD). Alla som rÄkar ut för ett nacktrauma fÄr inte bestÄende men, men för de 10% dÀr besvÀren kvarstÄr pÄverkas livsituationen avsevÀrt. Skadan gÄr inte att pÄvisa med den medicintekniska apparatur som finns idag. De kroniska besvÀren Àr mÄnga och omfattande, ofta diffusa och kan inte alltid logiskt kopplas till nacktraumat. Patienten kÀnner att skadan ideligen mÄste ?bevisas? eftersom den inte syns.

FrÄn F till A : En ny betygsskala för grundskolan

I föreliggande uppsats jÀmförs karaktÀrsdragen i den vetenskapliga bedömningsdiskursen med den politiska och offentliga diskursen utifrÄn frÄgorna: vad talas det om och vad talas det inte om nÀr det gÀller: elevers prestation och motivation, utvÀrdering av skolan, tydlighet/ rÀttvisa, lÀrande/examination/undervisning samt urval? FrÄgorna stÀlls till de lÀsta texterna inom de valda diskurserna. LÀroplansteori har anvÀnts som begreppsligt verktyg och till att synliggöra talet om en flergradig betygsskala. JÀmförelsen av karaktÀrsdragen visar att bÄda diskurserna talar om en upplevd ökad motivation, prestation, tydlighet och rÀttvisa. Samtidigt rapporteras i den vetenskapliga bedömningsdiskursen om en ökad stress, svÄrigheter att sprÄkligt uttrycka kunskapskrav och kriterier för sex betygssteg samt att variera examinationsformerna och samtidigt bedöma enligt en sexgradig skala. Det talas i bÄda diskurserna om en oro för ytinlÀrning och en större fokusering pÄ detaljer, Àven om detta mest syns i den vetenskapliga bedömningsdiskursen.

Varför söker mÀn till socionomutbildningen? En undersökning vid Malmö Högskola utifrÄn kulturellt kapital och hegemonisk maskulinitet

Denna undersökning utfördes vid Malmö Högskola (MAH). Syftet med undersökningen var att kartlÀgga hur könsfördelningen ser ut pÄ socionomutbildningen vid MAH, ge en preliminÀr bild av dess manliga studenter utifrÄn deras attityder gentemot yrket och att söka svaret pÄ frÄgan: Vad Àr det som karaktÀriserar den manliga socionomstudenten? Som huvudfrÄgestÀllning valde vi: Varför vÀljer mÀn att lÀsa till socionom? Och följdfrÄgorna till huvudfrÄgestÀllningen var: Hur pÄverkar det kulturella kapital man bÀr med sig detta val? samt Hur pÄverkar den hegemoniska maskuliniteten detta val? För att svara pÄ detta genomförde vi en enkÀtundersökning riktad till samtliga manliga socionomstudenter pÄ MAH. Intresset för detta Àmne kom till i mötet med arbetslivet, dÀr det samtidigt rÄder brist pÄ mÀn och en önskan om ett ökat antal mÀn. Dessutom syns den skeva könsfördelningen Àven tydligt inom skolan dÀr endast ca 15 % av studenterna Àr mÀn.

Bakom Hemsidan : Viktiga faktorer för e-handlare

Titel:                Bakom hemsida ? Viktiga faktorer för e-handlareFörfattare:      Jeanette Flystam-Alvarsson & Therese TossavainenProgram:       Ekonomprogrammet, inriktning redovisning/ekonomistyrningHandledare:    Thomas KarlssonInstitution:       Ekonomihögskolan vid Linnéuniversitetet i KalmarBakgrund:Distanshandel har ökat starkt under de senaste Ären och det beror pÄ att de som handlar pÄ nÀtet gör det oftare. De viktigaste faktorerna för kunderna Àr att det Àr bekvÀmt, priserna Àr bÀttre och det Àr flexibelt. Produkterna som sÀljer bÀst Àr böcker och CD-skivor, elektronik och klÀder. Kunderna söker information pÄ nÀtet innan de handlar och det gÀller att företagen syns dÀr kunderna finns.

SprÄklig identitet och klassbakgrund- syns det i elevtexter? : -En studie av pedagogers uppfattningar om statusmarkörer i elevtexter

Syftet med examensarbetet var att belysa hur pedagoger ser pÄ skriftsprÄket som social markör. I vÄr bakgrundsbeskrivning utgÄr vi frÄn Bourdieus begrepp; symboliskt, ekonomiskt och kulturellt kapital samt habitus, som bidrar till att reproducera samhÀllsklasser frÀmst inom utbildningssystemet. Dessa har en avgörande roll för mÀnniskors fortsatta livschanser och tillgÄng/begrÀnsningar av maktpositioner i samhÀllet. Vi belyser Àven Bernsteins resonemang, kring sprÄkkoder kopplat till social klass, vilka han benÀmner som utvecklad respektive begrÀnsad kod. Barns sprÄk och uppvÀxtmiljö Àr de faktorer som Àr bidragande för skolprestationer, och som avslöjar identiteter i kommunikativa sammanhang.

Vad lÀr sig elever i friluftsliv? : En kvalitativ studie om hur elever i grundskolan uppfattar vad de lÀr sig i friluftsliv

SammanfattningSyfte och frÄgestÀllningarForskning visar att friluftsliv utövas i liten utstrÀckning mot vad som föresprÄkas i lÀroplanen, Lpo94. Det som utövas mest Àr friluftsaktiviteter och det som ses som friluftsliv utövas inte över huvudtaget, vilket kan bero pÄ idrottslÀrarens tolkning av vad som Àr friluftsliv och vad som Àr dess innebörd. Syftet med denna undersökning Àr att ta reda pÄ hur elever i Ärskurs fem och nio upplever undervisningen i friluftsliv, utgÄende frÄn en ny lÀroplan som föreskriver ett större innehÄll i momentet friluftsliv.De frÄgor jag vill försöka besvara och diskutera Àr följande: Vad lÀr sig elever i friluftsliv?Hur lÀr de sig?Vad undervisas i friluftsliv? MetodFör att genomföra detta arbete har en kvalitativ forskningsmetod anvÀnts dÀr intervjuer har gjorts i sÄ kallade fokusgrupper. Fokusgrupperna har utgjorts av fyra elever frÄn Ärskurs 5 och fyra elever frÄn Ärskurs 9.

Generationsskillnader - En studie om attityder och vÀrderingar bland de anstÀllda pÄ en bank

Sverige kommer inom en snar tid att stÄ inför stora förÀndringar pÄ arbetsmarknaden gÀllande generationer. Baby boom generationen kommer att gÄ i pension och arbetsmarknaden tas över av generation X och Y. Genom att baby boomers lÀmnar arbetslivet och tar med sig sina kunskaper, blir det ett stort tomrum som kan vara svÄrt att fylla av de nÀstkommande generationerna. Emellertid har generation X och Y andra kunskaper som baby boomers saknar. Karakteristiska vÀrderingar Äterfinns hos de olika generationerna, exempelvis vÀrdesÀtter baby boomers hÄrt arbete och lojalitet.

I studens hetta : Rapporteringen om kravallerna i Husby 19-24 maj 2013 i aftonbladet.se och expressen.se.

I denna uppsats undersöks medierapporteringen i expressen.se och aftonbladet.se under kravallerna i Husby 19-23 maj 2013, samt dagen dÀrpÄ, den 24 maj 2013. Fokus ligger pÄ olika gruppers förekomst som kÀllor, exempelvis poliser, Husbybor och organisationen Megafonen.Uppsatsen bestÄr av en kvantitativ och en kvalitativ undersökning. Den kvantitativa delen fokuserar pÄ vilket utrymme olika grupper fÄr i egenskap av kÀllor. Artiklarna har samlats in och dÀrefter analyserats utifrÄn variabler som grupp, kön och citatlÀngd. I den kvalitativa delen undersöks pÄ vilket sÀtt kÀllorna framstÀlls i tre utvalda texter.

Officers- och underofficerskÄrens social och geografiska bakgrund i Sverige : Upplan och VÀstergötland

UtifrÄn de stÀllda frÄgorna under rubriken syfte och frÄgestÀllningar sammanfattar jag nedan min studie. De resultat jag kommit fram till och som jag presenterat ovan Àr att geografiskt rekryterade krigarstÄndet sina officer- och underofficerare sÄ nÀra geografiskt som det var möjligt. Tittar man pÄ Upplands regemente rekryterades officer- och underofficerare frÀmst frÄn Uppland och Stockholm. Samma mönster Äterkommer hos VÀstgöta kavalleriregemente som var förlagt till VÀnersborg. Den största rekryteringen skedde frÄn VÀstra Götaland och i andra hand frÄn övriga Götaland.PÄ den sociala frÄgan, dvs vad fadern hade för yrke sÄ dominerade de vars far ocksÄ hade militÀr bakgrund rakt igenom hela min studie.

Ett kvinnligt perspektiv pÄ work-life balance : samhÀlleliga förutsÀttningar, jÀmstÀlldhet och strategier

I mitten av 1900-talet steg antalet kvinnor pÄ arbetsmarknaden dramatiskt vilket fick tillföljd att debatten kring möjligheten till balans mellan arbete och fritid, work-life balance, tog fart pÄ allvar.Det övergripande syftet med denna studie Àr att bringa en bredare förstÄelse kring kvinnor i förhÄllande till aspekter av arbete, som berör balansen mellan privatliv och yrkesliv. Intentionen Àr att tillföra personalomrÄdet en djupare och bredare förstÄelse kringde villkor som kvinnliga arbetstagare dagligen mÄste förhÄlla sig till och dÀrmed ocksÄ arbetsgivare.Resultatet visar, utifrÄn kvinnornas berÀttelser, att samhÀlleliga förutsÀttningar för balans och integration, jÀmstÀlldheten i parrelationen och dess betydelse för balans och integration samt kvinnornas egna strategier kring balans och integration Àr viktiga aspekter för kvinnorna i hur de balanserar och hanterar work-life balance.Det har Àven visat sig att förÀndringar i ovannÀmnda perspektiv av work-life balance Àr smÄ mellan generationerna. I de samhÀlleliga förutsÀttningarna för balans och integration syns tydliga förÀndringar mellan generationerna. Politiska och organisatoriska förutsÀttningar har förÀndrats över tid. Nya hjÀlpmedel och möjligheter för individen har etablerats och den samhÀllsekonomiska situationen förÀndrats.

Vad ligger bakom"knÀet"pÄ industrisysselsÀttningskurvan?

Vi utgÄr frÄn ett diagram över utvecklingen av andelen sysselsatta i de tre sektorerna jordbruk, industri och tjÀnster under 1900-talet i Sverige. I detta diagram syns nÄgon gÄng pÄ 1960-talet en kraftig förÀndring, industrisysselsÀttningens andel ger sken av att minska kraftigt frÄn ett Är till ett annat. Uppsatsens syfte Àr att ta reda pÄ vad som ligger bakom denna markanta förÀndring,"knÀet". Vi vill ta reda pÄ om det verkligen sker en sÄ kraftig förÀndring som diagrammet ger sken av eller om andra faktorer som omdefinieringar av statistiken kan förklara"knÀet". Vidare vill vi ta reda pÄ hur industrisysselsÀttningens utveckling vid denna tid kan förklaras.

Inre och yttre motivation till trÀning : en kvalitativ studie bland regebundet aktiva kvinnor

Bakgrund: Regelbunden trÀning Àr viktig för bÄde fysiskt och psykisktvÀlbefinnande. För att bibehÄlla en regelbundenhet i trÀningen krÀvs det ettengagemang och en motivation. En person kan motiveras av bÄde inre ochyttre faktorer beroende pÄ personens intresse. Trots att mÀnniskor tenderaratt vara mer stillasittande, tycks intresset för trÀning och hÀlsa öka. Inteminst syns detta pÄ sociala medier, dÀr bilder och inlÀgg medtrÀningsbudskap förmedlas frekvent.

<- FöregÄende sida 32 NÀsta sida ->