Sök:

Sökresultat:

28 Uppsatser om Materialbrist - Sida 2 av 2

Analys av sambanden mellan informationsflöden och en effektiv produktion : En fallstudie utförd på Koenigsegg Automotive AB

En viktig del i ett företags strävan i att bli mer lönsamt, samt att hålla ned kostnader till ett minimum, är en effektiv produktion. Detta arbete handlar mycket om att identifiera och eliminera slöseri i olika former. Väntan i produktionen är en form av slöseri och kan till exempel uppkomma när personalen inte kan arbeta på grund av Materialbrist eller att de letar verktyg eller delar. En annan form av slöseri är att producera eller korrigera defekta enheter.För att minimera dessa former av slöseri krävs förutsättningar för en god informationsstruktur med en väl fungerande kommunikation och dokumentation. Dessa förutsättningar kan erhållas genom standardiserade arbetssätt.

Prestera mera - ? en kvalitativ studie om genus och psykisk ohälsa hos högstadieelever

Studiens syfte är att undersöka den psykiska ohälsan hos elever som går på högstadiet ur kuratorers perspektiv. Detta för att lyfta deras syn på problematiken och det preventiva arbete som bedrivs. Forskning visar att elevers psykiska hälsa har försämrats de senaste 20 åren och att tjejer mår sämre än killar. Med anledning av detta utgår denna studie med fokus på den sociala konstruktionen av roller och kategorier. Studiens frågeställningar är som följer:- Hur påverkar kön, klass, etnicitet och sexualitet tjejers psykiska ohälsa?- Vilken betydelse har konstruktionen av genus för hur tjejer och killar mår? - Vad har tjejer för makt att påverka sitt eget mående? (ej behandlad pga.

Slipvinklar för bergkristall: hur stor betydelse har vinklarna för briljansen i en slipad bergkristall?

Det finns en uppsjö olika kvalitéer på fasetterade stenar. När ljus når fasetterna kommer de att reagera olike pga. slipvinklar, poleringens kvalité, råmaterialets kvalité, fasettmöten mm. Att det slipas så mycket sten som inte uppfyller dessa kriterier beror bland annat på tidsbrist, Materialbrist och kunskapsbrits. Även den utbildade sliparen kan ibland justera slipvinklarna något för att behålla så mycket material som möjligt, och denna rapport skrevs för att ta reda på hur mycket kan man laborera med slipvinklarna och hur storbetydelse har de om man gjort allt annat enligt böckerna, dvs.

Kapitalrationalisering vid Plannja AB

I ett historiskt perspektiv har leverantörerna försökt närma sig marknaden genom att en tätare relation med slutkunden upprättas. Eftersom dagens företag är hårt konkurrentutsatta krävs en effektiv försörjningskedja med leveranser i rätt tid och rätt kvantitet. Det krävs även att företagen har en effektiv lager- och produktionsstyrning för att tillgodose marknadens varierande efterfrågan. Plannja har under de två senaste decennierna försökt etablera sig på nya marknader genom att köpa upp befintliga bolag. Utökningen har inneburit att företaget har kommit närmare slutkunden och att försörjningskedjan blivit längre.

Lagerstyrning baserad på produktsegmentering och säsongsvariation: en fallstudie vid Plannja AB

Byggbranschen i Sverige är en väldigt säsongsvarierad bransch. Detta medför att företag tillverkar mot lager under sen höst och vinter för att klara av att möta en hög efterfrågan under sommarhalvåret. Samtidigt menar Lars Olofsson, platschef på Plannja i Järnforsen, att det är viktigt att hålla leveransöverenskommelser eftersom byggprojekt vanligtvis samordnar beställningar av material tillsammans med hjullastare, plåtslagare, grävmaskiner etc. i en detaljplan. Om leveranser då försenas kostar det väldigt mycket pengar när övriga aktiviteter och resurser blir stående.

Intern materialhantering på Fläkt Woods AB

Intern materialhantering är ett ofta bortglömt område inom logistik, ett ämnesområde som annars i takt med den snabba och globala utvecklingen har fått ökad uppmärksamhet de senaste åren. I detta examensarbete studeras den interna materialhanteringen på Fläkt Woods ABs fabrik i Jönköping begränsat till flödet mellan godsmottagning och slutmontering. Syftet med fallstudien är att undersöka vilka problem som finns med den nuvarande interna materialhanteringen samt ge förbättringsförslag för hur den skulle kunna utvecklas för att minimera antalet produktionstopp orsakade av Materialbrist.Studien har en abduktiv ansats där datainsamling genom dokumentation, observationer och intervjuer ligger till grund för en flödeskartläggning av tre produktgrupper som företaget bedömt vara mest intressanta att studera. Utifrån flödet identifieras möjliga problem och med hjälp av ett analytiskt ramverk klassificeras dessa för att urskilja de problem som leder till produktionsstopp. Studien visar att dessa handlar om att komponenter av någon anledning är felaktiga/skadade, lagras in/plockas på ett felaktigt sätt eller att det sker felaktigheter vid godsmottagning med avseende på registrering och sortering.Genomförda litteraturstudier ligger till grund för ett teoretiskt ramverk innehållande principer som bör tas i beaktning vid arbetet med intern materialhantering.

Simuleringsstudie av ett framtida materialflöde på Outokumpu i Avesta

Outokumpu håller på att investera fem miljarder kronor i verket i Avesta, investeringan ska vara klar år 2015. Investeringen innebär en förändring i företagets försörjningskedja. Detta innebär konsekvenser för flödet genom verket. Den här rapporten syftar till att undersöka hur materialflödet ska styras genom verket, samt att identifiera problemområden som kan uppstå och ge förslag till lösningar på dessa.Denna studie har dels bedrivits genom fältstudier i form av intervjuer och observationer, dels genom en simuleringsstudie som behandlar verkets flöde från slipning till färdigställning. Data som har använts i simuleringsstudien är till exempel lagernivåer, ledtider och beläggningsgrader.Utifrån detta har följande frågeställningar formulerats:- Hur ser nuläget ut på Avesta Jernverk utifrån teoretiska analysmetoder och analys av observerade problem?- Vilka problem (höga lagernivåer, trånga sektorer och så vidare) kan Avesta Jernverk möta i och med investeringen Projekt 2015 och hur kan dessa hanteras?- Vilka blir konsekvenserna för flödet i och med Projekt 2015 vid ett antal olika scenarion, se avsnitt ref{s:experimentering}?- Hur skulle ett scenario behöva se ut för att flödet ska klara av den framtida ökade produktionstakten?    I nulägesanalysen framkom brister i framförallt informationsflödet.

Hantering av varulager: Ökad förståelse för lager med avseende på mätetal

Att minimera kapitalbindning är något önskvärt inom alla företag, det gäller även för Volvo Aero Corporation, VAC. För att kunna minska kapitalbindningen vill avdelningen för materialstyrning öka förståelsen för deras varulager före produktion, VLFP, med avseende på mätetal och ABC-klasser. Mätetalen är kapitalbindning/varulager, omsättningshastighet, leveransprecision och servicenivå. Huvudsyftet för examensarbetet är att öka förståelsen kring varulager före produktion, på VAC i Trollhättan med avseende på mätetal och ABC-klassificering. Utöver detta syftar arbetet till att ge förslag för hur VAC skall arbeta för att minska kapitalbindningen.

Utveckling av prognosmodeller på Carlsberg Sverige

Denna rapport beskriver ett projekt utfört på Bjurab Sweden AB i Halmstad. Syftet med projektetär att finna och åtgärda de faktorer som sänker tillförlitligheten i affärssystemets saldo, samtskapa bättre kontroll över olika artiklars placering på olika lagerplatser. Anledningen till att företagetvill genomföra detta projekt är att deras inköpsarbete idag blir lidande av att saldot i affärssystemetinte stämmer. Detta i kombination med att de har dålig kontroll på var materialet ärplacerat leder till att de lägger mycket tid på att leta efter material, och att inköp ibland sker såsent att produktionen tvingas stanna upp på grund av Materialbrist.Arbetet inleddes med kartläggningar av informations- och materialflödet, och insamling av historiskdata från affärssystemet. Detta kompletterades sedan med intervjuer med de berörda i företaget.Genom detta upplägg studerades situationen först på lite avstånd med syftet att hålla objektivitetenhög, och i den efterföljande intervjun tilläts sedan objektiviteten sjunka något för attkunna komma riktigt nära det undersökta.

I strävan mot bättre leveransprecision: en fallstudie vid Hydrauto Medium Cylinders Skellefteå AB

Denna rapport är resultatet av ett examensarbete som är genomfört vid Hydrauto Medium i Skellefteå. Hydrauto Medium är en del av Hydrauto Group och tillverkar hydraulikprodukter till mobila enheter såsom lastkranar, skogskranar och lastväxlare. Hydrauto Group är ensam leverantör av hydraulikprodukter till Konekoncernen där bland annat krantillverkaren Hiab ingår. Under det senaste året har Hydrauto Mediums leveransprecision försämrats och ett visst eftersläp har uppstått. Examensarbetet syfte var att undersöka problem som ledde till försämrad leveransprecision samt ge konkreta förslag för hur de skulle lösas.

Kvalitetssäkring av informations- & materialflöde inom den interna supply chain på Bjurab Sweden AB

Denna rapport beskriver ett projekt utfört på Bjurab Sweden AB i Halmstad. Syftet med projektetär att finna och åtgärda de faktorer som sänker tillförlitligheten i affärssystemets saldo, samtskapa bättre kontroll över olika artiklars placering på olika lagerplatser. Anledningen till att företagetvill genomföra detta projekt är att deras inköpsarbete idag blir lidande av att saldot i affärssystemetinte stämmer. Detta i kombination med att de har dålig kontroll på var materialet ärplacerat leder till att de lägger mycket tid på att leta efter material, och att inköp ibland sker såsent att produktionen tvingas stanna upp på grund av Materialbrist.Arbetet inleddes med kartläggningar av informations- och materialflödet, och insamling av historiskdata från affärssystemet. Detta kompletterades sedan med intervjuer med de berörda i företaget.Genom detta upplägg studerades situationen först på lite avstånd med syftet att hålla objektivitetenhög, och i den efterföljande intervjun tilläts sedan objektiviteten sjunka något för attkunna komma riktigt nära det undersökta.

Utvärdering och utveckling av värdeflödeskedjor på BoRö Pannan AB: Förslag till förändring från tillverkning mot prognos till tillverkning mot order

Det här examensarbetet har utförts på BoRö Pannan AB, som är ledande inom norden då det gäller tillverkning av ackumulatortankar och solfångare. Den största verksamheten ligger i Kalix, men verksamhet finns också i Motala, Övertorneå och Bosnien. Syftet med projektarbetet var att försöka korta deras ledtider för att bland annat förbättra omsättningen och effektivisera produktionsflödet genom fabriken i Kalix så att icke värdeadderande arbete kunde minimeras. För att åstadkomma detta så utnyttjades det existerande verktyget värdeflödesanalys. För kartläggningen av nuläget så valdes ackumulatortanken IVT 185/40 FR.

Hur ledtidsstörningar påverkar tillgängligheten på material hos ITAB Shop Concept : En studie för att säkerställa att rätt material finns tillgängligt i rätt tid

ITAB Shop Concept är ett multinationellt företag som utvecklar, tillverkar, säljer samt installerar inredningskoncept och produkter till butikskedjor. En del av denna produktion innefattar tillverkning av kassadiskar, vilka består av komplexa produktstrukturer med hundratals ingående komponenter. På grund av att ITAB upplevde att komponenter saknades vid start av kassadiskmontaget, gavs uppdraget att undersöka orsakerna till detta.Studiens syfte var att kartlägga och analysera orsaker till störningar i ledtider som påverkar tillgängligheten på komponenter till monteringsavdelningen på ITAB Shop Concept Jönköping samt ge rekommendationer.Produktionen av kassadiskar var helt kundorderstyrd och produktionsplanering skedde med hjälp av affärssystemet Jeeves Universal. Metoden som användes var materialbehovsplanering, vilket innebär att planeringen av tillverkning och inköp baseras på kassadiskarnas produktstrukturer, lagersaldon och ledtider. ITAB producerade mellan 50-60 kassadiskar vid högsäsong och mellan 30-40 stycken vid lågsäsong.Vid insamlingen av dataunderlaget undersöktes tillverkningsorder som inte var startklara vid planerat startdatum.

<- Föregående sida