Sök:

Sökresultat:

297 Uppsatser om Matematisk förstćelse - Sida 4 av 20

Matematikundervisning ur ett multimodalt perspektiv

Med utgÄngspunkt frÄn svenska elevers sjunkande resultat i TIMSS 2007, PISA 2007 och Skolverkets nya satsning pÄ att höja matematiklÀrares didaktiska kunskaper, ansÄg vi att vi behövde stÀrka vÄra kunskaper kring matematisk didaktik för att pÄ sÄ sÀtt stimulera vÄra framtida elevers inlÀrning i Àmnet. För att fÄ svar pÄ vÄr frÄgestÀllning har vi utgÄtt frÄn relevant litteratur och genomfört klassrumsobservationer samt lÀrarenkÀter. Vi har i detta arbete undersökt vilka pedagogiska tekniker lÀrarna vi observerat anvÀnt sig av, ur ett multimodalt perspektiv, i sin matematikundervisning samt hur dessa pedagogiska tekniker samverkar med klassrumsinteraktionen. UtifrÄn vÄra observationer fick vi fram ett resultat, som vi analyserade utifrÄn vÄra tvÄ huvudfrÄgor. UtifrÄn vÄra erfarenheter frÄn vÄr undersökning diskuterade vi vÄrt resultat i en slutsats. DÀr kom vi fram till att genom att lÄta eleverna arbeta med konkret material och genom möjligheter att samarbeta, ökade elevinteraktionen vilket stimulerade lÀrandet..

Matematisk historia i matematikundervisningen : - en jÀmförelse mellan förr och nu

Det hÀr arbetet handlar om matematisk historia i matematikundervisningen. Huvudsyftet Àr att undersöka hur den matematiska historiens innehÄll inom skolÀmnet matematik har utvecklats genom att jÀmföra lÀroböcker, intervjua lÀrare, samt att jÀmföra dagens lÀroplan och kursplaner med den förra lÀroplanen för gymnasiet, matematik för treÄrig naturvetenskaplig linje och fyraÄrig teknisk linje. Förutom huvudsyftet har jag Àven försökt ta reda pÄ vad lÀrare tycker om matematisk historia och har dÀrför medelst intervjuer försökt ta reda pÄ vad dessa Äsikter stÄr för. FrÄgestÀllningar som besvaras i arbetet Àr hur historiemomentet inom matematikundervisningen har utvecklats i lÀroböcker och vad lÀro- och kursplaner sÀger om historiemomentet förr och nu. Eftersom betygskriterierna i nuvarande kursplaner sÀger att eleverna ska ha kunskap om den matematiska historien pÄ olika sÀtt, har jag ocksÄ valt att granska de nationella proven, för att ta reda pÄ om de innehÄller nÄgot matematikhistoriskt inslag.

"Yes, jag klarade det" : En intervjustudie med elever som anvÀnder interaktiva svarsdosor pÄ matematiklektioner.

I detta examensarbete har vi kartlagt förskollÀrares instÀllning till matematik. Hur förskollÀrare arbetar med Gelman och Gallistels fem principer i matematik, samt hur medvetna de Àr om principerna. Tidigare forskning pekar pÄ vikten av att barn fÄr förstÄelse fo?r Gelman och Gallistels fem principer, för att utveckla en grundlÀggande matematisk förstÄelse. I vÄr studie visar vi pÄ hur man kan arbeta med principerna pÄ förskolan.

Pedagogernas betydande roll för barns lÀrande i matematik pÄ förskolan

Syftet med fallstudien var att ta reda pĂ„ hur sju pedagoger synliggör, stimulerar och skapar en miljö för matematisk stimulering och utveckling. Undersökningen gjordes med bĂ„de observationer och intervjuer. Det som jag observerade och intervjuade var hur pedagogerna synliggör matematiken i barnens vardag, dĂ„ i bland annat samlingen och i leken. Även miljön observerades, och pedagogerna blev Ă€ven intervjuade om deras syn pĂ„ miljöns betydelse för matematisk stimulering. Resultatet visades att pedagogerna Ă€r med och stimulerar matematik under hela dagen pĂ„ förskolan.

 Elever som missat logiktÄget :  Kopplingar mellan gymnasieelevers inlÀrningsstrategier och multipla intelligenser

Den hÀr studien syftar till att klargöra hur gymnasieelevers inlÀrningsstrategier Àr relaterade till deras förmÄgor. FörmÄgorna synliggjordes som intelligensprofiler baserat pÄ Gardners teori om multipla intelligenser. Att Äka med logiktÄget definieras som att förstÄ logik sÄ att det i varje nytt avsnitt i matematik eller fysik endast Àr den nya logiken som behöver förstÄs. Studien genomfördes med en enkÀtundersökning samt med uppföljande intervjuer. Resultaten visar att elever med lÀgre logisk-matematisk intelligens Àn lingvistisk intelligens anvÀnder ytinlÀrning eller procedurmemorering och dÀrmed missar delar av logiken i matematik och fysik.

Procentprojektet. Ett undervisningsförsök i matematik i skolÄr 6 med fokus pÄ elever i matematiksvÄrigheter.

Procentprojektet. Ett undervisningsförsök i matematik i skolÄr 6 med fokus pÄ elever i matematiksvÄrigheter.Syftet med följande arbete Àr att studera elevers lÀrande i matematik med fokus riktat mot elever i behov av sÀrskilt stöd. Undersökningsmetoden Àr ett undervisningsförsök. Undervisningens ÀmnesinnehÄll Àr introduktion av begreppet procent i skolÄr 6. Försöket utgÄr frÄn matematisk modellering som teori. Först görs en genomgÄng av faktorer som kan bidra till gynnsamma villkor för elevers lÀrande.

Matematisk kommunikation : i förskolebarns bygglek

Jag har undersökt vilken matematisk kommunikation som förekommer i förskolebarnets bygglek. Jag valde metoden videoinspelning dÀr jag observerade fem olika bygglekssituationer som jag sedan tolkade och analyserade. För att fÄ en större förstÄelse kring byggmiljön stÀllde jag ocksÄ nÄgra frÄgor till pedagoger som ansvarade för konstruktionsverkstaden. Resultatet visade att det konkreta materialet förstÀrkte översÀttningsledet frÄn det barnet redan kan (första ordningens sprÄk) till det barnet Ànnu inte förstÄr (andra ordningens sprÄk). Pedagogerna kunde med materialets hjÀlp göra ett matematiskt begrepp konkretare.

FörstÄr de vad de gör? En fallstudie om sprÄk och matematik i klassrummet

Mina erfarenheter av att jobba med elever inom matematik har pekat pÄ vikten av sprÄklig förstÄelse sÄvÀl som algebraisk förstÄelse för en enskild elevs kunskapsutveckling. Sambandet mellan matematisk kunskapsutveckling och sprÄklig förstÄelse Àr inte fullt utrett trots tidigare forskning och denna studie Àmnar vidare kartlÀgga sÄdana samband. Undersökningen genomfördes som en fallstudie i tvÄ klasser i Ärskurs sex pÄ tvÄ olika skolor i Malmö, genom intervjuer, prov och observationer som dÀrefter analyserats genom bÄde kvalitativa och kvantitativa metoder. Resultaten visar tydligt att eleverna i undersökningen med invandrarbakgrund, uppvisar sÀmre resultat inom Àmnet matematik Àn motsvarande elever med etnisk svensk bakgrund. Min studie pekar pÄ att det finns en klar korrelation mellan sprÄklig kunskapsutveckling och matematisk kunskapsutveckling.

SmÄ Matematiker

MÄlet med denna studie Àr att undersöka hur matematiskt sÀrbegÄvade elever upplever sin matematikundervisning i skolan. För att uppnÄ studiens syfte har ett antal preciserade frÄgestÀllningar utarbetats, och som ocksÄ har legat till grund för studiens empiriska undersökning. FrÄgestÀllningarna har hanterat sÄvÀl elevernas som deras förÀldrars subjektiva upplevelser av barnens matematiska begÄvning, hur den matematiska undervisningen för dessa barn ser ut samt hur förÀldrarna upplever att skolan stimulerar och uppmuntrar sÀrbegÄvade barn. Examensarbetets metodologiska tillvÀgagÄngssÀtt har baserats pÄ en kvalitativ undersökning dÀr materialet har baserat pÄ sex elever med matematisk sÀrbegÄvning och deras lÀrare. Dessa har intervjuats.

Problematik i matematisk enhetsteknik - elever och enheter

The aim of the study was to do an analysis about the conceptions of units and unit con-version. Investigating the studentsÂŽ attitudes towards their own mathematical ability and the studentsÂŽ understanding of the conception of units..

Konkursprediktioner inom olika branscher : Nyckeltal som verktyg för att föturse en konkurs

Effektiv logistik Àr ofta nyckeln bakom framgÄngsrika företag. DÄ logistik Àr ett vÀldigt komplext problemomrÄde har det blivit nödvÀndigt att utveckla intelligenta system som hjÀlpmedel vid beslutsfattande. Klassificeringssystem av artiklar Àr ett sÄdant system, vilket ska underlÀtta att flytta fokus frÄn den enskilda artikeln till artiklar som krÀver extra mycket uppmÀrksamhet.En stor del forskning har utförts inom klassificeringsomrÄdet de senaste Ären. Denna har dock varit av ren matematisk karaktÀr dÀr olika lösningar presenterats vilka i grund och botten behandlat skapande av en artikelrangordning utifrÄn en samling parametrar. Hur parametrarna vÀljs och vilka implikationer valet av matematisk modell fÄr Àr Ànnu obehandlat ur ett logistiskt perspektiv.

Matematik och det matematiska förtroendet - En studie av elevers pÄ samhÀllsprogrammet förtroende för sin matematiska förmÄga relaterade till moment i kursen matematik B

Kursen Matematik B Àr en de kurser som stÀller störst krav pÄ nytt konceptuellt tÀnkande för gymnasieelever vilket stÀller höga krav pÄ ett flexibelt sinne. DÀrför ansÄg jag det vara intressant att undersöka nÀrmare de aspekter som kringgÀrdar kursen. Jag försökte i min undersökning att hitta svar pÄ vilka moment inom denna kurs dÀr elever med samhÀllsvetenskaplig inriktning pÄ gymnasiet kÀnner att de har minst tilltro för sin egen matematiska förmÄga. Men Àven vad som kan ligga bakom de resultat som uppstÄr, samt vilka förÀndringar som kan vara lÀmpliga. Undersökningen genomfördes som en kvantitativ studie dÀr elever fick uppskatta sin förmÄga att behÀrska olika moment inom de avsnitt som ingick i kursen via en enkÀt. Dessa sammanstÀlldes sedan för analys. I diskussionen försöker jag mÄla upp ett samband mellan studiens resultat och elevernas motivation och matematisk förmÄga samt vilka lÀmpliga ÄtgÀrder som kan tÀnkas behövas göra för att utveckla bÀttre resultat..

Krutetskiis matematiska förmÄgor och elevers betyg : GÄr de hand i hand?

VÄrt syfte med uppsatsen Àr att se vilka av Krutetskiis matematiska förmÄgor som kommer till uttryck under problemlösning och om det Àr de högpresterande eleverna som visar pÄ flest förmÄgor. Uppsatsens fallstudie genomfördes i slutet av vÄrterminen pÄ tvÄ skolor i mindre orter i södra Sverige. Undersökningsgruppen bestod av 14 elever i skolÄr Ätta som delades in i fyra grupper. GruppsammansÀttningen varierade, i en grupp var majoriteten högpresterande och i en annan var majoriteten lÄgpresterande. De fyra grupperna visade alla prov pÄ förmÄgan att samla matematisk information.

RÀkna med lÀsning : En undersökning bland elever i Ärskurs nio om samband mellan lÀsförstÄelse och matematisk problemlösningsförmÄga

Swedish students' knowledge of both mathematics and reading comprehension has deteriorated in recent years. Scientists are discussing whether there is a connection between these areas and that the pupils deteriorating math skills may have something to do with their increasingly lower results in terms of reading comprehension. To investigate this possible connection, I conducted a survey among students in ninth grade and have come to the conclusion that the scientists are right: this connection absolutely exist. Students who received a high score on tasks designed to test students' mathematical problem-solving skills, also received high results on the reading comprehension test. And students who received a poor performance on the problem-solving tasks, were also low performers in the reading comprehension test.

Kvasistatisk SpricktillvÀxt i en Halvcirkelskiva

Detta kandidatexamensarbete behandlar en matematisk idealisering av spricktillvÀxt i en halvcirkelskiva, med givna randvÀrden. Ett samband kunde hÀrledas mellan spricklÀngden beskriven av och den idealiserade deformationen f pÄ randen till skivan. Informellt kan detta skrivas enligt relationen nedan, dÀr cm och Fm Àr tvÄ explicit givna funktioner..

<- FöregÄende sida 4 NÀsta sida ->