Sök:

Sökresultat:

297 Uppsatser om Matematisk förstćelse - Sida 3 av 20

"VadÄ matte pÄ fritiden?" En studie av fyra gymnasieelevers uppfattning om matematik i vardagen.

Skolan har som uppdrag att förbereda eleverna för det liv de gÄr till mötes efter studentexamen. I den nationella gymnasieskolan kommer alla elever i kontakt med matematik i olika utstrÀckning. Oavsett hur vardagen ser ut finns matematiken i flertalet situationer, dock osynlig för de flesta. Matematisk kunskap anvÀnds och skapas men kÀnns inte igen som matematik. Vardagliga sammanhang kan fungera som broar mellan inlÀrning och anvÀndning, men enbart om de anvÀnds pÄ rÀtt sÀtt.

Matematisk kod i grafisk design

MÄlet har varit att undersöka hur grafiska formgivare kan anvÀnda sig av matematisk kod i form av fraktala system för att skapa inspirerande grid. Genom att titta pÄ befintliga fraktala mönster och sedan anpassa vissa av dem till gridsystem skapades under designprocessen ett antal olika fraktala grid. Hur vÀl dessa gridsystem fungerade testades i en skisskalender - en fickkalender för formgivare med plats att skissa. För att kontrollera och verifiera de resultat som kom fram under designprocesssen jÀmfördes de med Äsikter frÄn en fokusgrupp bestÄende av grafiska formgivare. Slutsatsen blev att fraktala gridsystem inspirerar grafiska formgivare att skapa dynamiska och harmoniska layouter.

Konsten att prata matematik : En studie om kommunikativ förmÄga i matematik i Ärskurs 4-6.

Syftet med den hÀr studien Àr att undersöka hur verksamma lÀrare i Ärskurs 4-6 beskriver hur de tolkar kommunikativ förmÄga i matematik, hur lÀrare kan arbeta med omrÄdet samt vilka möjligheter och svÄrigheter som kan förekomma vid undervisning i matematisk kommunikation. Studien har genomförts med hjÀlp av kvalitativa intervjuer med sex lÀrare. Resultatet visar att lÀrare beskriver matematisk kommunikation som ett sÀtt för elever att tillsammans prata matematik och bli medvetna om sitt eget lÀrande. De anser att elever ska fÄ arbeta tillsammans och att problemlösning kan vara ett sÀtt att arbeta med omrÄdet. LÀrarna menar att den största möjligheten Àr att elevers förstÄelse för matematik ökar men att det kan vara svÄrt att individanpassa undervisningen..

BÀttre taluppfattning : En pilotundersökning om hur Learning Study metoden pÄverkar elevers förstÄelse av brÄktal

Syftet med min studie var att undersöka om elevernas matematiska förstÄelse i taluppfattning inom brÄktal kunde förbÀttras med hjÀlp av Learning Study metoden.Learning Study Àr en metod som fokuserar pÄ elevernas missförstÄnd (kritiska aspekter) i lektionens mÄl (LÀrandeobjekt) samt lÀrarens professionella utveckling och lÀrarsamverkan i skolan.För att utföra studien behöver man minst tvÄ klasser med olika lÀrare. I metoden fokuserar man pÄ tvÄ aspekter, lÀrarens undervisning och elevresultaten efter tvÄ planerade tester.De kortsiktiga studieresultaten ökade för de deltagande klasserna men i olika hög grad vilket talar för att metoden inte Àr ett sÀtt att nÄ alla elever. Metoden krÀver mycket tid och ett lÄngsiktigt arbete.Nyckelord: Learning Study, matematisk förstÄelse och brÄktal..

Datorstöd i matematikundervisning och matematiklÀrande : Att simulera och modellera i problemlösningssituationer.

Datorstöd i matematikundervisning och matematiklÀrande ? att simulera och modellera i problemlösning, handlar om vilka förmÄgor som kan utvecklas och vilka kursmÄl i matematik som kan realiseras i elevernas interaktivitet med programvara för dynamisk geometri. Studien baseras pÄ en lektionsserie som bygger pÄ en problemlösningssituation med GeoGebra som verktyg. Arbetet har en del beröringspunkter med aktionsforskning, men kan nÀrmast definieras som undervisningsförsök. I studien görs ett försök att följa undervisnings- och inlÀrningsprocessen och reflektera över vad som sker.

Kalkylprogram som hjÀlpmedel i matematikundervisningen

Detta examensarbete har som syfte att undersöka om kalkylprogram kan vara ett anvÀndbart hjÀlpmedel i matematikundervisning pÄ högstadiet. Den frÄgestÀllning som legat till grund för undersökningen Àr: Vilka skillnader finns i elevernas kommunikation kring en matematisk uppgift, dÄ de arbetar med ett kalkylprogram, jÀmfört med nÀr de löser samma uppgift med papper och penna? 14 elever indelade i sju par deltog i undersökningen. Försöken inleddes med att de fick se en ca fem minuter lÄng instruktionsvideo om kalkylprogram. DÀrefter fick de lösa en matematisk uppgift med papper och penna respektive pÄ datorn.

Rörelse i matematikinlÀrning : En studie om rörelsens betydelse för matematisk begreppsinlÀrning

Att anvÀnda sig av rörelse i undervisningen för att förstÀrka inlÀrning Àr en beprövad didaktisk metod speciellt med barn i förskoleÄldern. Syftet med uppsatsen Àr att belysa rörelsens omfattning och betydelse för inlÀrning av matematik upp till skolÄr tre.Genom litteraturstudier har vi sökt fakta kring inlÀrningsteorier, matematiska begrepp och dess koppling till rörelse. Vi har Àven fokuserat pÄ rörelse i lek samt rörelsens positiva inverkan pÄ utvecklingen. Via enkÀter har vi fÄtt fram hur ofta, samt i vilken form, pedagoger anvÀnder sig av rörelsemoment för att förstÀrka matematisk inlÀrning, samt vilka matematiska begrepp som medvetet har anvÀnts vid rörelsepassen i matematikundervisningen.Resultatet visade att mÄnga pedagoger medvetet anvÀnder sig av rörelse i sin undervisning, frÀmst i de lÀgre skolÄren. De har Àven en god insikt om rörelsens betydelse för inlÀrning och socialt vÀlbefinnande..

Simulering av vÀrmeförluster i ett vÀrmevattensystem : för distrubution av vÀrmevatten till disk, tvÀttmaskin samt torktumlare.

Den hÀr studien syftar till att klargöra hur gymnasieelevers inlÀrningsstrategier Àr relaterade till deras förmÄgor. FörmÄgorna synliggjordes som intelligensprofiler baserat pÄ Gardners teori om multipla intelligenser. Att Äka med logiktÄget definieras som att förstÄ logik sÄ att det i varje nytt avsnitt i matematik eller fysik endast Àr den nya logiken som behöver förstÄs. Studien genomfördes med en enkÀtundersökning samt med uppföljande intervjuer. Resultaten visar att elever med lÀgre logisk-matematisk intelligens Àn lingvistisk intelligens anvÀnder ytinlÀrning eller procedurmemorering och dÀrmed missar delar av logiken i matematik och fysik.

GÄr det att förbÀttra barns matematiska förstÄelse inför skolstart? : En studie om tidig matematisk stimulans av sexÄriga barns förstÄelse för tallinjen 1-10.

Studie Àr baserad pÄ Siegler & Ramani (2008) ?Playing linear numerical board games promotes low-income child­renŽs numerical development?. Syfte Àr att undersöka om det med intensivtrÀning (i form av ett linjÀrt tÀrningsspel) gÄr att stimulera sexÄriga barns talförstÄelse inom talomrÄdet 1-10. Metoderna som valts Àr fÀltexperiment och observation. FÀlt­experimentet pÄvisar att intensivtrÀning med ett tÀrningsspel, utfört under 4 stycken 15 minuters lektioner under en tvÄveckors period, tydligt kan förbÀttra barns talförstÄelse medan observationen visar att utfallet pÄverkas av pedagogens olika yrkesverktyg samt undervis­ningens organisation (en-till-en undervisning).

Demokrati i skolan

Procentprojektet. Ett undervisningsförsök i matematik i skolÄr 6 med fokus pÄ elever i matematiksvÄrigheter.Syftet med följande arbete Àr att studera elevers lÀrande i matematik med fokus riktat mot elever i behov av sÀrskilt stöd. Undersökningsmetoden Àr ett undervisningsförsök. Undervisningens ÀmnesinnehÄll Àr introduktion av begreppet procent i skolÄr 6. Försöket utgÄr frÄn matematisk modellering som teori. Först görs en genomgÄng av faktorer som kan bidra till gynnsamma villkor för elevers lÀrande.

"Det handlar mer om impulser om att försöka styra de första kÀnslorna" : En intervjustudie om utagerande barn i förskolan

Syftet med fallstudien var att ta reda pĂ„ hur sju pedagoger synliggör, stimulerar och skapar en miljö för matematisk stimulering och utveckling. Undersökningen gjordes med bĂ„de observationer och intervjuer. Det som jag observerade och intervjuade var hur pedagogerna synliggör matematiken i barnens vardag, dĂ„ i bland annat samlingen och i leken. Även miljön observerades, och pedagogerna blev Ă€ven intervjuade om deras syn pĂ„ miljöns betydelse för matematisk stimulering. Resultatet visades att pedagogerna Ă€r med och stimulerar matematik under hela dagen pĂ„ förskolan.

"Vardagsmatematik - hur synliggörs den?" En studie om barns matematiska begreppsbildning i förskolan

BakgrundMatematik Àr nÄgot som finns omkring oss hela tiden. Förskolans lÀroplan har under Är 2010 blivit reviderad och blivit mer tydlig i vad bÄde förskollÀrare och förskolans arbetslag skall strÀva efter för att utveckla barnen inom matematisk begreppsbildning. Barn stöter pÄ matematik i vardagen nÀr de leker och anvÀnder sig av olika material, vid dukning och nÀr de Àter. Men för att barnen skall förstÄ att det Àr matematik de hÄller pÄ med, behöver pedagogerna ha pÄ sig sina ?matematikglasögon? och synliggöra matematiken i vardagen pÄ ett lustfyllt sÀtt.SyfteSyftet med denna undersökning Àr att ta reda pÄ i vilka vardagliga situationer som nÄgra förskollÀrare anser att de stimulerar barns matematiska begreppsbildning, vilka material som anvÀnds vid dessa tillfÀllen och vilka kunskaper som de menar att barnen fÄr möjlighet att utveckla.MetodVi har valt att anvÀnda oss av kvalitativ metod.

Högpresterande och matematikbegÄvade elever. Hur stimuleras de i matematikundervisningen?

Denna uppsats har som syfte att skapa förstÄelse för hur högpresterande och sÀrskilt matematikbegÄvade elever blir stimulerade i matematikundervisningen. Genomförandet av undersökningen startade med en kvantitativ enkÀtstudie med standardiserade pÄstÄenden för att finna ett lÀmpligt urval av elever. DÀrefter utfördes standardiserade kvalitativa intervjuer med utvalda elever, som ansÄgs uppfylla de kriterier som beskriver högpresterande och sÀrskilt matematikbegÄvade. Analysen av resultatet hade en fenomenologisk ansats och har tolkats utifrÄn hermeneutiken. Resultatet visar att eleverna stimuleras av en matematikundervisning som i hög grad innehÄller experimenterande och undersökande moment, dÀr de kan fÄ utlopp för sina kreativa matematiska tankar.

SÄrbarhetsanalys ur ett optimeringsperspektiv : TillÀmpningsomrÄde: Stockholms kollektivtrafik

Genomförandet av en sÄrbarhetsanalys syftar till att identifiera svaga delar av ett system för att pÄ effektivaste sÀtt förebygga och ÄtgÀrda eventuella brister i systemet. Ett sÀtt att identifiera de svaga delarna Àr att simulera olika scenarier genom att anvÀnda en matematisk modell. I den hÀr studien byggs en matematisk modell upp med hjÀlp av optimeringslÀra, en gren inom matematiken som anvÀnds för att hitta ett optimalt vÀrde till en funktion under vissa begrÀnsande villkor. OptimeringslÀra lÀmpar sig vÀl for att studera flöden, sÄ som till exempel Stockholms kollektivtrafik.Stockholms kollektivtrafik kan ses som ett flöde av resenÀrer som sÄ snabbt som möjligt vill ta sig frÄn en punkt till en annan under begrÀnsade villkor i form av utrymme, tid och förbindelser. Stockholms kollektivtrafik förenklas till ett system bestÄende av 34 noder, sammanlÀnkade genom SL:s spÄrtrafik Och stombusslinjer.

Matematik ? ?överflödiga kunskaper?? - En studie om hur förskollÀrare arbetar med matematik pÄ förskolan

I detta examensarbete har vi kartlagt förskollÀrares instÀllning till matematik. Hur förskollÀrare arbetar med Gelman och Gallistels fem principer i matematik, samt hur medvetna de Àr om principerna. Tidigare forskning pekar pÄ vikten av att barn fÄr förstÄelse fo?r Gelman och Gallistels fem principer, för att utveckla en grundlÀggande matematisk förstÄelse. I vÄr studie visar vi pÄ hur man kan arbeta med principerna pÄ förskolan.

<- FöregÄende sida 3 NÀsta sida ->