Sök:

Sökresultat:

301 Uppsatser om Matematisk förstćelse - Sida 5 av 21

Kvasistatisk SpricktillvÀxt i en Halvcirkelskiva

Detta kandidatexamensarbete behandlar en matematisk idealisering av spricktillvÀxt i en halvcirkelskiva, med givna randvÀrden. Ett samband kunde hÀrledas mellan spricklÀngden beskriven av och den idealiserade deformationen f pÄ randen till skivan. Informellt kan detta skrivas enligt relationen nedan, dÀr cm och Fm Àr tvÄ explicit givna funktioner..

Gödels ofullstÀndighetsteorem

Denna uppsats behandlar Gödels ofullstÀndighetsteorem. Jag redogör för Gödels bevis av teoremen med hans ursprungliga terminologi, som jag ocksÄ konkretiserar genom egna exempel. I uppsatsen visar jag Àven att Gödel begÄr ett misstag som gör att hans bevis för ofullstÀndighetsteoremen formellt sett inte hÄller (Àven om bevisidén inte pÄverkas). Jag har inte kunnat finna att detta misstag har pÄtalats i litteraturen, sÄ det Àr möjligt att denna uppsats utgör ett bidrag till debatten. Vidare omformulerar jag Gödels resonemang pÄ ett sÄdant sÀtt att (de nya) bevisen hÄller, förutsatt att det inte finns nÄgot annat misstag som ingen Ànnu har upptÀckt.

Den stora parameterjakten : Riktlinjer för skapande av en artikelklassificering ur ett logistiskt perspektiv

Effektiv logistik Àr ofta nyckeln bakom framgÄngsrika företag. DÄ logistik Àr ett vÀldigt komplext problemomrÄde har det blivit nödvÀndigt att utveckla intelligenta system som hjÀlpmedel vid beslutsfattande. Klassificeringssystem av artiklar Àr ett sÄdant system, vilket ska underlÀtta att flytta fokus frÄn den enskilda artikeln till artiklar som krÀver extra mycket uppmÀrksamhet.En stor del forskning har utförts inom klassificeringsomrÄdet de senaste Ären. Denna har dock varit av ren matematisk karaktÀr dÀr olika lösningar presenterats vilka i grund och botten behandlat skapande av en artikelrangordning utifrÄn en samling parametrar. Hur parametrarna vÀljs och vilka implikationer valet av matematisk modell fÄr Àr Ànnu obehandlat ur ett logistiskt perspektiv.

Att skriva en ekvation. En studie av hur elever i Är 9 översÀtter en matematisk problemtext till en ekvation

Detta arbete handlar om elevers kunskaper i att översÀtta en matematisk problemtext till en ekvation. Jag har dels studerat tidigare forskning inom omrÄdet och dels gjort en egen studie. Huvudsyftet med arbetet Àr att ta reda pÄ om det finns problem för elever i Ärskurs nio att finna en ekvation som kan lösa en bestÀmd uppgift och i sÄ fall vilka Àr svÄrigheterna för eleverna. För att uppfylla syftet med detta arbete har jag valt att göra en litteraturstudie, en kvantitativ studie samt en mindre kvalitativ studie. I litteraturstudien tar jag bland annat upp vad algebra och ekvationer Àr för nÄgot, algebrans betydelse i skolan och vad tidigare undersökningar sÀger i det omrÄde jag undersöker.

Förklarande faktorer bakom statsobligationsspread mellan USA och Tyskland

Det hÀr kandidatexamensarbetet inom matematisk statistik och industriell ekonomi undersöker förklarande faktorer bakom rÀnteskillnad, sÄ kallad spread, mellan amerikanska och tyska statsobligationer. De obligationer som undersöks har en löptid pÄ fem respektive tio Är. Den huvudsakliga analysen görs genom multipel linjÀr regression. Regressionsmodellering av statsobligationsspread Àr vanligt förekommande i bankvÀrlden och det hÀr kandidatexamensarbetet kan utgöra en grund för vidare modellering och förbÀttring av befintliga modeller. Problemformuleringen och arbetsupplÀgget har utformats i samarbete med en svensk bank, som inte nÀmns vid namn pÄ grund av sekretesskÀl.Kandidatexamensarbetet bestÄr av tvÄ huvuddelar.

Tarzan and the shattered mind : en kvalitativ studie av teorin om de multipla intelligenserna i relation till gymnasieskolans friluftslivsundervisning

SammanfattningSyfte och frÄgestÀllningarSyftet med studien har varit att undersöka relationen mellan multipla intelligenser och skolans friluftslivsundervisning. FrÄgestÀllningarna har varit:Vilka intelligenser utvecklas inom skolans friluftslivsundervisning, enligt lÀrare och elever?Genom vilka moment i friluftslivsundervisningen utvecklas intelligenserna?MetodDatainsamlingen har skett genom ostrukturerade, djupgÄende intervjuer. TvÄ lÀrare och tvÄ tredjeÄrselever pÄ gymnasiet har enskilt intervjuats om hur friluftsliv har bedrivits i skolundervisningen. Intervjuerna har analyserats med ett schema, byggt pÄ Howard Gardners teori om de multipla intelligenserna men utformats att tillÀmpas pÄ friluftsliv.ResultatResultaten visar att paddling stimulerar interpersonell, kroppslig, visuell-spatial och logisk-matematisk intelligens.

Talad kommunikation i matematikklassrummet : Den talade kommunikationens utrymme i och betydelse för lÀrande och bedömning i matematik.

Syftet med denna studie Àr att, utifrÄn lÀrare som ingÄr i Matematiklyftet, beskriva och analysera lÀrares erfarenheter av muntlig kommunikation som en del av matematik-undervisning, matematiklÀrande och matematikbedömning, samt hur detta kan förstÄs. Studien utgÄr frÄn en kvalitativ ansats och bygger pÄ halvstrukturerade intervjuer med 12 lÀrare som Àr behöriga i samt undervisar i matematik i Ärskurserna 1-9 i grundskolan. Intervjuerna har bearbetats och analyserats ur ett sociokulturellt perspektiv med den didaktiska triangeln som analysverktyg. Studien synliggör en enighet rörande den muntliga kommunikationens betydelse för att frÀmja elevers matematiklÀrande. UtifrÄn studiens lÀrarröster framtrÀder lÀrarens Àmneskunskap och didaktiska val rörande allt frÄn lÀrandemÄl, elevgrupperingar och aktiviteter till genomförande och bedömning som viktiga faktorer för elevens möjligheter att utveckla sin matematiska kompetens.

Varför matematikmaterial? : Material i Montessoriinriktade och Reggio Emilia inspirerade förskolor

Vi har utgÄtt ifrÄn det sociokulturella och  fenomenografiska  perspektivet i vÄr studie. VÄr studie har behandlat vilket material som finns och anvÀnds pÄ respektive förskolor i arbetet med matematiken.  Vi har Àven undersökt pÄ vilket sÀtt materialet anvÀnds av lÀrarna och av barnen samt om det finns en  matematisk  miljö  pÄ  förskolorna,  och  i  sÄ  fall, hur  den  kommer  till uttryck.   Syftet   med  vÄr  studie   var  att   ta   reda   pÄ   anvÀndningen   av matematikmaterialet  pÄ  förskolor  som  arbetar  utifrÄn  Montessori  inriktad pedagogik och Reggio Emilia inspirerad pedagogik. Vi har Àven tagit reda pÄ pedagogers tankar bakom matematikmaterial. Studien har inte som syfte att jÀmföra de olika pedagogikernas anvÀndning av material. VÄrt empiriska insamlande  material  har  tagits  fram  via  intervjuer  och  observationer.

Beslutsstöd för lagerhantering : Matematisk optimeringsmodell för godsplanering och simulering

Det Àr allt vanligare inom tredjepartslogistik att kunder hyr en yta för lagring. För den uthyrande parten, i detta fall Delta Terminal, Àr arean den begrÀnsande faktorn för hur stor yta som kan hyras ut. Idag anvÀn-der sig Delta Terminal av beslutsunderlag i form av lokalernas area och erfarenhet vart gods ska placeras och har inget hjÀlpmedel för att berÀkna vart och hur mycket gods som kan allokeras för att anvÀnda sÄ liten yta som möjligt. Studiens syfte har dÀrför varit att ta fram ett faktabaserat hjÀlpmedel som kan anvÀndas som beslutsunderlag. För att uppnÄ syftet har en matematisk modell utvecklats för att optimera hur gods kan placeras till olika lokaler för att anvÀnda sÄ liten area som möjligt och Àven kunna simulera förÀndringar.

Kommunikation i matematikundervisningen - LÀrares skilda uppfattningar av uppdraget att utveckla elevers kommunikationsförmÄga i matematik

SammanfattningI den nya lÀroplanen, Lgr 11, har kommunikation en central plats i matematikundervisning. De senaste Ärens studier rörande matematisk kommunikation har frÀmst behandlat sprÄklig progression, interaktion och matematiska diskurser. DÀremot saknas forskning kring hur lÀrare kan arbeta med matematisk kommunikation. I denna studie undersöks lÀrares skilda uppfattningar av hur de arbetar med uppdraget att utveckla elevernas kommunikations-förmÄga i matematik. Uppsatsens empiriska del utgÄr frÄn en enkÀtundersökning och tre intervjuer.

Skillnader och likheter. FörstÄelse av matematik i förskolan

SyfteStudiens syfte Àr att studera och kritiskt granska hur ett antal lÀrare uttrycker barns matematiska förstÄelse och hur forskare vÀljer att formulera sig i ett observationsprotokoll som tagits fram i syfte att beskriva barns matematiklÀrande. De frÄgestÀllningar som Àr knutna till syftet Àr hur matematik framstÀlls i observationsprotokollet, vilka matematiska och didaktiska kunskaper som dÄ krÀvs av lÀrare för att de ska kunna observera och beskriva barns matematiska uttryck och till sist, hur barnet och dess matematiska lÀrande konstrueras i observationsprotokollet.MetodJag har studerat observationsprotokollen med utgÄngspunkt i en reflexiv ansats. Detta innebÀr att jag vill förstÄ hur observationsprotokollet Àr utformat, hur lÀrarna uttrycker sig i det och hur de förstÄr dess innehÄll. BÄde dessa olika ?nivÄer? och relationerna mellan dem skall vara lika betydelsefulla.

Cliffordalgebra för gymnasieelever

Det hÀr examensarbetet Àr ett projekt att förenkla Cliffordalgebra till en nivÄ sÄ att vissa gymnasieelever kan förstÄ lite av grunderna. Ett kompendium Àr skrivet med definitioner, förklaringar, exempel, övningar och svar pÄ dessa. MÄlgruppen Àr intresserade gymnasieelever med bra matematisk grund och som vill lÀra sig nÄgot nytt. Materialet i kompendiet har diskuterats med en grupp gymnasieelever. Diskussionen gav ett önskvÀrt.

Vilka kunskaper behöver lÀrare för att arbeta med öppna uppgifter i matematik? : En undersökning av ett utvecklingsarbete för lÀrare, med fokus pÄ öppna uppgifter.

Öppna uppgifter kan generera flera lösningar och lĂ„ter Ă€ven eleverna utveckla sin problemlösningsförmĂ„ga. Syftet med undersökningen har varit att ta del av erfarenheter som lĂ€rare gjort genom att delta i ÄlMa, ett fortbildningsprojekt med fokus pĂ„ öppna uppgifter. Undersökningens frĂ„gestĂ€llning Ă€r: Vad behöver lĂ€rare kunna för att arbeta med öppna uppgifter och hur har lĂ€rarna utvecklats genom att delta i projektet? Undersökningen har bestĂ„tt av intervjuer dĂ€r sex lĂ€rare som deltagit i projektet, beskriver sitt arbete med öppna uppgifter. För att arbeta med öppna uppgifter anser lĂ€rarna att de behöver kunskaper som flexibilitet, att lĂ€raren lĂ„ter eleverna diskutera, att lĂ€raren vĂ„gar slĂ€ppa kontrollen, samt att lĂ€raren har matematisk kunskap.

Problemlösning i grundskolan : En kvalitativ studie i hur fyra grundskolelÀrare definierar matematisk problemlösning

Efter att ha lÀst kurser i didaktisk matematik har jag fÄtt ett ökat intresse för Àmnet och för hur lÀrarna arbetar med problemlösning i undervisningen. Under mina perioder av VFU (verksamhetsförlagd utbildning) har jag flera gÄnger upplevt att kunskaperna kring arbetet med problemlösning i matematikundervisningen varit bristfÀllig och att undervisningen dÀrför skulle kunna utvecklas. Flera undersökningar visar att svenska elevers resultat sjunker inom bland annat matematiken. Problemlösning Àr ett brett omrÄde att arbeta med och eleverna mÄste kunna mÄnga olika moment och strategier för att bemÀstra förmÄgan. Syftet med uppsatsen har pÄ grund av detta varit att ta reda pÄ hur lÀrare i en liten kommun i VÀstra Götaland definierar problemlösning i matematiken och vad detta kan innebÀra för elevernas undervisning och i lÀngden ocksÄ deras resultat.

Kan man bedöma och utveckla elevers kunskaper i matematik med utgÄngspunkt i problemlösning?

Bakgrund:Svensk matematikundervisning har under de senaste Ären debatteras livligt. Flera undersökningar pekar pÄ att elevresultaten sjunker. Alltför mÄnga elever har ocksÄ lÄg motivation nÀr det gÀller det egna matematiklÀrandet. Tilltron till det egna kunnandet sviktar och mÄnga elever Àgnar mycket av tiden pÄ matematiklektionen Ät ett oreflekterat arbete. Att hitta alternativa arbetssÀtt och arbetsformer för att hjÀlpa eleven att bygga nya begrepp och tillÀgna sig hÄllbara och generaliserbara strategier Àr nödvÀndigt.

<- FöregÄende sida 5 NÀsta sida ->