Sök:

 Elever som missat logiktåget

 Kopplingar mellan gymnasieelevers inlärningsstrategier och multipla intelligenser


Den här studien syftar till att klargöra hur gymnasieelevers inlärningsstrategier är relaterade till deras förmågor. Förmågorna synliggjordes som intelligensprofiler baserat på Gardners teori om multipla intelligenser. Att åka med logiktåget definieras som att förstå logik så att det i varje nytt avsnitt i matematik eller fysik endast är den nya logiken som behöver förstås. Studien genomfördes med en enkätundersökning samt med uppföljande intervjuer. Resultaten visar att elever med lägre logisk-matematisk intelligens än lingvistisk intelligens använder ytinlärning eller procedurmemorering och därmed missar delar av logiken i matematik och fysik. Det är dessa elever som så att säga missat logiktåget. För elever med stark logisk-matematisk intelligens i för hållande till lingvistisk intelligens fanns stark koppling till att de åker med logiktåget samtidigt som de hade svag koppling till någon speciell inlärningsstrategi i matematik och fysik.

Författare

Fredrik Nordlander

Lärosäte och institution

Stockholms universitet/Stockholms universitet/Naturvetenskapliga fakultetenInstitutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik

Nivå:

"Masteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete) om 30 högskolepoäng (med vissa undantag) utfört för att erhålla masterexamen.

Läs mer..