Sök:

Sökresultat:

216 Uppsatser om Maskin - Sida 5 av 15

Förstudie av gränssnitt och styrprogram till SD-180

En av Glimek AB:s mest förekommande Maskiner är SD-180 som används för degavvägning. Den finns i flera olika varianter. Den enklaste har enbart start- och stoppknapp och en potentiometer för att ställa hastigheten och en mer avancerad variant har en operatörspanel där olika möjligheter till inställningar finns.Konstruktionen på denna Maskin hade inte uppdaterats på många år och behövde en uppdatering av användargränssnitt, programvara och elkonstruktion. Arbetet har framförallt koncentrerat sig på användargränssnittet till panelen.En del av arbetet var att undersöka om det var möjligt att utesluta PLC ur konstruktionen och använda en mer avancerad programmerbar frekvensomformare. Eftersom det blev problem med lanseringen av programvara till frekvensomformaren och enbart en mindre bra fungerande demoversion fanns tillgänglig så var detta tyvärr inte möjligt.I arbetet har olika varianter på operatörspaneler utretts.

Utveckling av operatörsinterface till verktygsmaskiner

På Scanias motorbearbetningsfabrik finns det ett stort antal verktygsMaskiner av olika modeller och fabrikat med varierande styrsystem. VerktygsMaskinerna styrs av operatörer via operatörspaneler, en huvud- och en verktygspanel. Det är vanligt att en operatör är ansvarig för flera Maskiner under en arbetsdag. Operatörspanelernas gränssnitt skiljer sig åt från Maskin till Maskin beroende på vilken Maskintillverkare och vilket styrsystem den har. Detta gör att operatörerna kan ha svårt att hitta funktioner eller information i gränssnittet när de går från en Maskin till en annan.

Ställtidsförbättring på Cejn AB : SMED arbete i maskiner som bearbetar rostfritt material

Företaget Cejn AB har idag svårt att konkurrera prismässigt på marknaden när det gäller vissa rostfria detaljer. Ett led i att minska kostnaderna för att producera artiklarna är önskemålet från företagets sida att se efter om det går att genomföra en ställtidsreducering på Maskincellen, se bilaga 5, som tillverkar rostfritt. Företaget har även önskemål om att en checklista ska tas fram för hur ställarbetet ska gå till i cellen, för om möjligt standardisera arbetet. Skiftgången i cellen är idag tvåskift och Maskinerna är bemannade med en operatör per Maskin och skift. Nulägesanalysen, som gjordes i början av projektet, visar att den genomsnittliga ställtiden idag är på ca 18 % av planerad produktionstid.Önskad arbetsmetod från företagets sida var SMED (Singel Minute Exchange of Die), metoden myntades av Shiego Shingo som kom fram till att ett ställ, tiden det tar att byta produktion i en Maskin av en produkt till en annan, bör kunna ske på under tio minuter.

OCT (Optical Coherense Tomography): Teknik och tillämpning

Före år 1895 kunde läkarna endast ställa en sannolik diagnos utifrån vad patienten kunde berätta och om det syntes någon förändring på utsidan av kroppen. Med röntgen blev det möjligt att se insidan av patienten utan att först skära upp densamma, man kan säga att säga att röntgen blev startskottet för diagnostisk avbildning.Vidareutvecklingen av röntgen gav CT (Computed Tomography) där röntgenrör och detektorer roterar runt patienten samtidigt som patientbordet förflyttas. Förutom CT utvecklades även MRI (Magnetic Resonance Imaging), PET (Positron Emission Tomography) och Ultraljud. Gemensamt för alla dessa olika metoder är att det produceras 3D-bilder.1990 kom en helt ny metod för diagnostisk avbildning, OCT (Optical Coherence Tomography), genom att mäta fasförskjutningen och intensitet av reflekterande ljus, ger det i realtid och oförstörande mätning (in vivo) en upplösning på 1 till 15 µm, mycket högre än alla andra vanliga bildåtergivningstekniker. OCT-Maskinen kan jämföras med ultraljud, som använder reflektion av ljudvågor för tolkning [1].De första OCT-Maskinerna var av typ TD (Time Domain), dessa hade låg upplösning och låg skanningshastighet.

Utveckling av grafiskt pekskärmsgränssnitt

Syftet med detta examensarbete är i första hand att utröna vad som händer med interaktionsspråket mellan operatör och och Maskin då ett gränssnitts aktiva yta förminskas. På ett övergripande plan kan syftet utryckas i termer av vad som händer med användarens varseblivning och förståelse av gränssnittet då detta krymper.Det konkreta syftet med detta arbete är att utröna om det går att ersätta ett nuvarande foliegränssnitt (42 x 42 cm) med en pekskärm (10 x 7,5 cm) som har en aktiv gränssnittsyta som svarar mot c:a 10 % av foligränssnittets.Utvecklingen av pekskärmsgränssnittet har gjorts i samarbete med Tetra Pak i Lund. Pekskärmsgränssnittet, som skall ersätta foliegränssnittet, hör till en förpackningsMaskin som emballerar dryckesförpackningar i kartonger. Guidelines av Ben Shneiderman (1992) har legat till grund för gränssnittsutformningen.Utvärdering av det nya pekskärms- och det gamla foliegränssnittet har genomförts med ICS-metoden (Interacting Cognitive Subsystems) och fokus har varit på vad som händer då gränssnittet krymps. En jämförelse mellan gammalt och nytt gränssnitt ligger till grund för att peka på kognitiva förändringar som det nya gränssnittet kan tänkas medföra.Det teoretiska syftet med detta arbete är att utvärdera ICS-metoden i sig, samt att jämföra denna med Shneidermans guidelines..

Effekten av ett sammanlagt nio veckor långt plyometriskt träningsprogram på accelerationsförmåga, snabbhet i riktningsförändringar och kraftutveckling hos manliga juniorishockeyspelare

Ishockey är en explosiv idrott och plyometriska övningar främjar explosiviteten, en ishockeyspelare behöver explosiv styrka för att prestera på isen. Syftet med den genomförda studien var att genom ett sammanlagt nio veckor långt plyometriskt träningsprogram, under off-season perioden, undersöka effekten på accelerationsförmåga, snabbhet i riktningsförändringar och kraftutveckling i nedre extremiteterna hos manliga juniorishockeyspelare. Totalt deltog åtta manliga juniorishockeyspelare. I undersökningen användes mätinstrumenten Harres test, Muscle Lab model 4000 (Ergotest Technology, Norge), 10 meter Sprint test och Power and Force explosiv knäböjning i Smith-Maskin. Resultatet visade på signifikanta samband mellan för- och eftertestet för riktningsförändringar.

Konstruktion av 6:e axel på 5-axligportalfräsmaskin

During springterm 2010 Erik Persson and Magnus Hansson performed their ThesisWork with DIAB Laholm, in Hallands County for University of Halmstad.The project has been a product development project without exterior customers. Thusit had a great emphasis on functionality and less emphasis on marketing and such.This reflects the ambition to develop machinery to be used within the productionfacilities of DIAB Laholm, not to be sold to exterior customers.Main objective has been to create machinery which enables the production ofrotational symmetric work pieces within a NC-milling machine with 5 axles. Thework pieces milled will be made of DIAB?s material Divyncell with varyingdensities.The project has followed Fredy Olssons method involving Principal ? Primary ?Manufacturing constructions. However a complete manufacturing construction hasnot been made since DIAB just wanted a good Primary construction which will serveas a base for finishing touches at DIAB.By the end of the project material including calculations has been sent to DIAB andthey will finish the work and manufacture the machine if they find economic viabilityin this.The work method has been suited for this by several reasons, it was created withthese projects in mind and it?s also the method most familiar to us..

Tillståndskontroll av vätskeringpumpar

Bakgrunden till detta examensarbete är ett behov av att införa vibrationsmätning i form av ett tillståndsbaserat underhåll vid AB Sandvik Coromants produktionsanläggning i Gimo. Underhållsarbetet på AB Sandvik Coromant i Gimo bedrivdes vid tidpunkten för studien som avhjälpande och förebyggande med olika fasta underhållsintervaller. Att införa tillståndsbaserat underhåll skulle kunna reducera kostnaderna, samt medföra en ökad uppföljning av varje Maskin i form av hälsotillstånd. Målsättningen med examensarbetet var att utvärdera vibrationer som mätmetod. Arbetet har innefattat fyra, huvudsakliga moment.

Demonstrering av taktil presentation

Det finns många Människa ? Maskin system där utvecklare gör avkall på en del funktionalitet för att inte riskera att systemets användare överbelamras med information. En användare kan till exempel få så mycket information presenterad via synsinnet att synsinnet inte hinner med, eller information som presenteras via flera sinnen och är motsägelsefull och därför medför att hjärnan gör felaktiga tolkningar av systemets tillstånd. Sinnesöverbelastning och kognitiv överbelastning medför att användaren riskerar att inte längre kunna utföra sina uppgifter tillräckligt snabbt, tillräkligt säkert eller överhuvudtaget.Taktil presentation är presentation som använder känselsinnet. Genom att använda taktil presentation kan man avlasta övriga informationskanaler såsom synsinnet och hörselsinnet.

Analys av frekvensstudien som förbättringsverktyg

Vi fick i uppdrag av Aros Industrikonsult AB att ta fram ett presentationsmaterial för en av derastjänster, frekvensstudien. Frekvensstudien är ett effektivitetsförbättringsverktyg som kan användasför att utvärdera hur effektivt tiden utnyttjas i en viss verksamhet. För att skapa underlag till enanalys av frekvensstudien som verktyg genomförde vi två frekvensstudier. Frekvensstudien är ettstatistiskt datainsamling- och sammanställningsverktyg. Studiens planeras genom attavläsningsbaser utses och aktiviteter kodas.

Gränssnitt och tjänster för IP-tv

Examensarbetet handlade om att ta fram ett användarvänligt gränssnitt för digital-tv över IP, detta gränssnitt skulle fungera både på en set-top box och på en dator. En set-top box är en mottagare som tar emot en digital kanal och gör om den så den kan visas på en analog tv. Det här gränssnittet skulle också ha ett antal tjänster och vara baserat på HTML. Användargränssnittet skulle ersätta ett så kallat middleware. Detta middleware är länken mellan Maskin och människa.

Kåpning till brandspaningsrobot FUMO 3

Detta projekt har utförts på en 10 veckors period och ligger på C-nivå (15högskolepoäng). Projektet gick ut på att ta fram ett kåpningsförslag för FUMO 3. Under denna period har de första 6 veckorna bestått av konceptframtagning och bearbetning av koncept, och de sista 4 av själva prototypframtagningen. Metoderna som använts för idégenerering och konceptframtagning har varit diverse produktutvecklingsverktyg. Då många ändringar och korrigeringar gjordes framför allt gällande basplatta, IP-lådor och externa enheter ganska sent in i projektet kunde gruppen inte fastställa ett konceptförslag förrän närmare slutet av arbetet med detta projekt.

Produktionsuppföljning på WilloMaskin AB

The purpose with this bachelor thesis is to identify risks and insufficiencies concerning the production at WilloMaskin AB. The project is limited to only 4 machines, where theories as ?OEE? (overall equipment efficacy) should be illuminated and analyzed. The theory of ?Single Minute Exchange of Die? is also presented.The method used in this project is mostly based on qualitative studies but also quantitative studies are presented.

Rengöringsmaskin av produktionslina : Rengöring av band i produktion

The project was carried out with SwedSafe AB, engaged in hearing and manufacture of earplugs. Since the company is a world leader in the sale of these products, it is important that they keep a higher level of quality of these products.Production of earplugs is currently a automated manufacturing process that is divided into four conveyor belts and one of the conveyor belts is what will be affected in the project. The belt affected during this process is exposed to various elements such as filling, closing, fermentation and extraction of products. Because the belt gets dirty, degraded products and the work environment is affected. To increase the quality of products and improve the working environment requires an automatic cleaning process, which collects dirt from the belt.The aim of the project is to design a machine that prevents the belt from becoming dirty, preserve molds clean and improve the working environment without disrupting production.

A Computer Laboratory on Active Sound Control

Syftet med detta examensarbete är att utveckla en datorlaboration baserat på aktiv ljudreglering för kursen reglerteknik allmän kurs för Maskin och farkostteknik vid Kungliga Tekniska Högskolan KTH. Arbetet ska innefatta en utveckling av en matematisk modell av rörsystemet som ska regleras med en lead-lag regulator. Rörsystemet vid Marcus Wallenberg Laboratoriet ska användas som modellsystem, och den matematiska modellen ska baseras på mätningar insamlade på detta system.Den matematiska modellen skapades med hjälp av ett s.k. identifieringsexperiment och identifieringen baserades på en viktad minsta kvadratanpassning av insamlade frekvensdata. Modellen anpassades till en överföringsfunktion som visade sig ha ett nollställe i komplexa högra halvplanet, vilket motsvarar en svår bandbreddsbegränsning för den aktiva ljuddämpningen.

<- Föregående sida 5 Nästa sida ->