Sök:

Sökresultat:

216 Uppsatser om Maskin - Sida 14 av 15

Mätning av utrustningseffektivitet : En fallstudie utförd på Gnutti Powertrain AB

Syftet med studien är att få en förståelse för hur utrustningseffektiviteten kan mätas i ett producerande företag. Vår studie utförs på ett företag i Alvesta som heter Gnutti Powertrain AB som bland annat tillverkar precisionskomponenter till motorer.Genom att vi skapar en analysmodell utifrån studerade teorier beskrivs ett systematiskt tillvägagångssätt som slutligen ska leda till att syftet uppnås. Utifrån analysmodellen studeras och beskrivs först Gnutti Powertrain AB´s nuvarande tillvägagångssätt för att sedan jämföras och analyseras gentemot de studerade teorierna. Med hjälp av analysmodellen struktureras också vår studie på företaget och vårt utförande och resultat utifrån detta kommer sedan att presenteras.Analysmodellen nämner att en processkartläggning först ska göras. I processkartläggningen väljs först en specifik process ut, vilken i vårt fall blev produktionsprocessen för en rulle av stål.

Utveckling av provanordning för svivlar åt Bräcke Mekan AB: från idé till färdig maskin

Bräcke Mekan AB tillverkar, bland mycket annat, kompletta svivlar åt Engcon Holding. Dessa svivlar sitter i Engcons rotortiltar som i sin tur ofta kan ses på grävMaskiner. De är placerade mellan grävMaskinens grävarm och skopa. Tack vare sviveln kan skopan roteras ett obegränsat antal varv runt den egna axeln samt upprätthålla en kontinuerlig hydraulisk förbindelse mellan verktyg och hydraulsystem. Svivelns funktion medför att grävMaskinen inte behöver förflyttas lika mycket som då en rotortilt inte används. Sviveln som Bräcke Mekan AB tillverkar är således en mycket viktig komponent i rotortilten. Skulle någon svivel inte fungera så som det är tänkt blir det stora kostnader för att åtgärda detta då svivelns placering är mycket central i rotortiltens konstruktion. Målet med projektet är att ta fram en ny provanordning för att testa de av Bräcke Mekan AB tillverkade svivlarna i ett så autentiskt tillstånd som möjligt.

Utveckling av provanordning för svivlar åt Bräcke Mekan AB:
från idé till färdig maskin

Bräcke Mekan AB tillverkar, bland mycket annat, kompletta svivlar åt Engcon Holding. Dessa svivlar sitter i Engcons rotortiltar som i sin tur ofta kan ses på grävMaskiner. De är placerade mellan grävMaskinens grävarm och skopa. Tack vare sviveln kan skopan roteras ett obegränsat antal varv runt den egna axeln samt upprätthålla en kontinuerlig hydraulisk förbindelse mellan verktyg och hydraulsystem. Svivelns funktion medför att grävMaskinen inte behöver förflyttas lika mycket som då en rotortilt inte används.

Eftermarknadsstrategier för originaltillverkare: en fallstudie på Metso Paper Service

Metso Paper är en global marknadsledande leverantör av utrustning och tillverkningslinjer för massa- och pappersindustrin. Detta examensarbete är utfört vid Metso Service Sundsvall ett dotterbolag till Metso Paper. Metso Service Sundsvall, ansvarar för servicen på eftermarknaden för den installerade Maskinbasen av kemisk och mekanisk massateknologi hos Metso Papers kunder. Massa- och pappersindustrin har under de senaste åren genomgått en transformation som kommer att bli allt mer tydlig i framtiden. Vinsterna för företagen inom massa- och pappersindustrin har sjunkit till följd av bland annat fallande världsmarknadspriser.

Förstudie till layoutförändring på Volvo CE i Eskilstuna

Detta examensarbete behandlar och föreslår förbättringar på kort och på lång sikt vad gäller layouten av Volvo Construction Equipment Components AB:s produktionsanläggning i Eskilstuna för transmissions- och axelkomponenter. Utgångspunkten är att skapa bättre och tydligare materialflöden. Examensarbetet föreslår för underavdelningen kugghjul och axlar en blocklayout, vilket innebär att layouten är bestämd till var Maskingrupper ska placeras men ingen detaljplanering är utförd, och riktlinjer för kommande layoutförändring. Den förslagna blocklayouten tar hänsyn till en kommande inflytt av härdning och härdverk till transmissionskomponenternas förädlingsflöde. Examensarbetet använder sig i stor utsträckning av B Andreasson tillvägagångssätt i Handledning i verkstadslayout: råd och tips när layouten skall förändras (Bengt Andreasson, IVF, 1997).

Integrerad stubbskörd och trädfällning

Denna rapport är ett resultat av ett examensarbete på civilingenjörsprogrammet Teknisk design, vid Luleå tekniska universitet (Ltu). Uppdraget i examensarbetet var att utveckla ett virtuellt koncept för integrerad stubbskörd och trädfällning åt Iggesund Forest AB/Olofsfors AB. I dagsläget sker trädfällningen och stubbskörden genom två separata operationer. Intresset för stubbskörd och skogens totala biomassauttag har idag ökat för att klara av de nya uppsatta EU målen med krav om att minst 20 procent av dagens energianvändning skall komma från förnyelsebara energikällor till år 2020, där skogen utgör en av de största förnyelsebara källorna. De stubblyftningsmetoder som används idag är inte helt optimala och effektiva för att det ska vara kostnadseffektivt att ta hand om stubbarna.En förstudie med en grundlig benchmarking gjordes över de olika stubblyftningsmetoder som används idag för att ta reda på och undersöka vad som fungerar bra respektive mindre bra med dem.

Maskinsamarbete mellan mjölk- och nötköttsproducenter : ett lönsamt alternativ?

På senaste tiden har flera mjölkproducenter valt att lägga ner sin verksamhet, till följd av dålig lönsamhet (www, Svensk Mjölk, 2009a). Minskad efterfrågan och en stark Euro har lett till sänkta avräkningspriser, samtidigt som kostnaderna i mjölkproduktionen är trögrörliga (www,Svensk Mjölk, 2009b).En ökad avkastning per ko har lett till en minskad mängd mjölkkor (www, LRF, 2009b). Denna utveckling i kombination med ökad efterfrågan på kött har lett till ett större behov av dikor. Den ökade efterfrågan täcks idag av importerat kött (Kumm, 2005). För att återta marknadsandelar från utländskt köttet krävs bättre lönsamhet i produktionen.

Varsam och inspirerande design av utemiljön vid äldreboenden

På senaste tiden har flera mjölkproducenter valt att lägga ner sin verksamhet, till följd av dålig lönsamhet (www, Svensk Mjölk, 2009a). Minskad efterfrågan och en stark Euro har lett till sänkta avräkningspriser, samtidigt som kostnaderna i mjölkproduktionen är trögrörliga (www,Svensk Mjölk, 2009b).En ökad avkastning per ko har lett till en minskad mängd mjölkkor (www, LRF, 2009b). Denna utveckling i kombination med ökad efterfrågan på kött har lett till ett större behov av dikor. Den ökade efterfrågan täcks idag av importerat kött (Kumm, 2005). För att återta marknadsandelar från utländskt köttet krävs bättre lönsamhet i produktionen.

Avtal om produktutveckling och design - en rättslig studie av SGECC Design- och uppdragsavtalet i svensk rätt

Avtalsrätten innehåller en kärna av lagar, regler och principer av gammal hävd. Dessa rättsliga normer är produkten av traditionella avtalsformer. Många praktiskt betydelsefulla avtalstyper av modernare slag står oreglerade i svensk rätt. Det är emellertid inte detsamma som att säga att svensk rätt inte har förmåga att hantera också sådana avtalstyper. Tack vare de principer som utvecklats inom avtalsrätten, genom lagstiftning, rättspraxis och framförallt doktrin, erbjuder svensk rätt flexibla redskap att tillämpa i olika typer av frågor och problem. Detta arbete syftar till att undersöka det svenska rättsläget beträffande de typer av immateriella uppdrag som närmast kan betecknas som avtal om produktutveckling och design.

Flöden av råmaterial: en studie vid SCA Hygiene Products i
Falkenberg

SCA Hygiene Products i Falkenberg tillverkar barn- och inkontinensblöjor vid de olika produktionsavdelningarna Baby och Inko. Produktion sker främst av de egna varumärkena Libero och Tena. Under de senaste åren har produktionen av barnblöjor förändrats genom att en större andel produceras för kunders egna varumärken, så kallade private labels. Detta har fått till följd att antalet ingående material har fördubblats under den senaste treårsperioden. Ökningen ställer högre krav på utnyttjande av lager och rutiner vid hanteringen.

Förslag till förbättrat pluggbyte vid rörverk 4 på Ovako i
Hofors: analyser av nuläget och förbättringsförslag

Denna rapport är ett resultat av ett examensarbete vid Luleå tekniska universitet initierat av Ovako i Hofors. Vid rörverk 4 tillverkas rör och vid hålverket sker pluggbytet med olämpliga arbetsställningar. Problematiken är att pluggens fäste är en gänga och för att lossa pluggen från dess stång används slägga och slagnyckel. Bruket av släggan innebär att operatören arbetar med stora kroppsrörelser och medför att många operatörer har ådragit sig belastningsskador i rygg, armbågar och handleder. Syftet med examensarbetet är att utveckla konkreta för att underlätta pluggbytet samt dess hantering av pluggar ur ett belastningsergonomiskt perspektiv men även ur ett perspektiv av tillgänglighet för rörtillverkningen vid hålverket.

Felkällor och systematiska avvikelser i kvalitetsuppföljningen av tidnings- och journalpapper

I papperstillverkning ställs det krav inte bara på kvalité och kvantitet utan också att stickprov från produktion utförs och tas hand om på ett korrekt sätt. Från det att ett stickprov tas ut och undersöks på brukets laboratorium kan en del källor till förändringar på provresultatet uppstå. Sådana förändringar kan uppstå för det första vid hanteringen av stickprov från pappersMaskin och provens transportering till laboratoriet och för det andra vid laboratoriets hantering och uppföljning av kvalitén. En annan faktor som kan påverka stickproven är klimatet. Årstiderna vår och höst är de tider som proverna kan påverkas mest.

Felkällor och systematiska avvikelser i kvalitetsuppföljningen av tidnings- och journalpapper

I papperstillverkning ställs det krav inte bara på kvalité och kvantitet utan också att stickprov från produktion utförs och tas hand om på ett korrekt sätt. Från det att ett stickprov tas ut och undersöks på brukets laboratorium kan en del källor till förändringar på provresultatet uppstå. Sådana förändringar kan uppstå för det första vid hanteringen av stickprov från pappersMaskin och provens transportering till laboratoriet och för det andra vid laboratoriets hantering och uppföljning av kvalitén. En annan faktor som kan påverka stickproven är klimatet. Årstiderna vår och höst är de tider som proverna kan påverkas mest.

Arbetsgivarens arbetsmiljöansvar : en rättsvetenskaplig studie med inriktning på sanktionssystemet

Arbetsmiljö är något som berör i stort sett alla människor; att ha en bra, trygg och säker arbetsplats borde rimligen vara en självklarhet. I verkligheten ser det dock inte alltid ut så. Arbetssjukdomarna ökar, människor skadas regelbundet och varje år omkommer ca 50 personer i arbetsplatsolyckor. Statistik från Arbetsmiljöverket visar även att ett stort antal av Sveriges arbetsplatser brister i sitt arbetsmiljöar-bete. Härmed är det intressant att studera vilket ansvar arbetsgivaren åläggs beträffande arbetsmiljöfrågor och då utifrån ett arbetsrättsligt perspektiv.Syftet med uppsatsen är att söka redogöra för gällande rätt vad gäller arbets-givarens och likställd med arbetsgivares rättsliga arbetsmiljöansvar och här med utgångspunkt i vilka möjliga sanktioner som finns att rikta mot denne i fall där den bryter mot arbetsmiljölagstiftningen.

En analys av materialförsörjningen till projekt hos
Banverket Produktion Mitt

Banverket Produktion är en producerande resultatenhet inom myndigheten Banverket. Banverket Produktions huvudaffärer är att bygga, driva och underhålla järnvägens infrastruktur och detta sker genom dess fyra affärsområden: entreprenad, service, tele och Maskin. Affärsområdet Entreprenad utför större och mindre järnvägsentreprenader på en marknad som sedan 2001 är helt konkurrensutsatt. Konkurrensutsättningen bidrog till att Banverket genomförde en översyn av materialförsörjningen med syfte att reducera sina kostnader. Resultatet blev att ledningen nu planerar att genomföra en successiv överföring av allt material som används för felavhjälpning till Banverket Materialservice.

<- Föregående sida 14 Nästa sida ->