Sök:

Sökresultat:

2033 Uppsatser om Malmö stad - Sida 60 av 136

En tryggare stad genom trygghetskapande ÄtgÀrder : Fysisk planerings inverkan pÄ kvinnors trygghet i kommuner

Syftet med uppsatsen Àr att undersöka hur kommuner i sin fysiska planering genomtrygghetsskapande ÄtgÀrder utifrÄn ett jÀmstÀlldhetsperspektiv pÄverkar tryggheten för kvinnor. Detsker genom kvantitativa statistiska metoder i tvÄ delar: dels i en jÀmförande tidsserie som mÀterskillnaden i upplevd otrygghet för kvinnor mellan kommuner som arbetat med trygghetsskapandeÄtgÀrder utifrÄn ett jÀmstÀlldhetsperspektiv jÀmfört med kommuner som inte arbetat pÄ detta sÀtt:dels via tvÀrsnittsdata undersöks vilka faktorer som pÄverkar otryggheten för kvinnor i olikakommuner.Resultatet visar att kvinnor Àr mer otrygga i de kommuner som arbetat med trygghetsskapandeÄtgÀrder utifrÄn ett jÀmstÀlldhetsperspektiv. Störst förklaring till varför kvinnor upplever otrygghetpÄ kommunnivÄ Àr i tur och ordning andelen boende i flerfamiljshus, andelen utlÀndsk bakgrund,andel yngre kvinnor, kommunstorlek samt andelen ensamstÄende. Det kan dock finnas förklaringartill det delvis ovÀntade undersökningsresultatet, vilket öppnar upp för framtida forskning om hurkommuner kan minska otryggheten för kvinnor..

Stadens mellanrum : fenomenet; upplevelsen & pÄverkan pÄ mÀnniskan

Detta examensarbete behandlar det fenomen somhÀr Àr kallat för ?stadens mellanrum?. Uppsatsenutreder vad ett mellanrum i staden kan tÀnkas varaför nÄgot, mÀnniskors upplevelse av dem samt omde kan tÀnkas ha nÄgon betydelse för en personsvÀlmÄende.Arbetet Àr framtaget genom anvÀndandet av litteraturstudier,egna observationer och en kvalitativstudie. Studien som Àr genomförd i arbetet fokuserarpÄ förvÀrvsarbetande vuxna och deras upplevelseav stadens mellanrum lÀngs resvÀgen till och frÄnarbetet. Resultaten frÄn dessa pekar mot att mÄngaav dessa mellanrum Àr sÄ pass neutrala att de inteuppmÀrksammas avsevÀrt mycket av invÄnarna.

Hur gymnasieelever ser pÄ sin framtid och studie- och yrkesvÀgledning : - en komparativ studie mellan studieförberedande program och yrkesprogram

Syftet med den hÀr studien var att undersöka om det finns nÄgra skillnader i hur gymnasieelever ser pÄ sin framtid nÀr det gÀller studier och arbete, och om de anser att de fÄr sina vÀgledningsbehov tillgodosedda. HÀr jÀmförde jag elevernas svar utifrÄn om de gick högskoleförberedande eller yrkesprogram samt kön, klass och bostadsort. För att ta reda pÄ detta gjorde jag en kvantitativ enkÀtundersökning med 250 gymnasieelever i Ärskurs 3 i en Norrlandskommun. Resultaten jag fann var att elever frÄn högskoleförberedande program, övre klass, som bor i stad och Àr killar, generellt har större handlingshorisont. De vet i större utstrÀckning vilken utbildning de vill gÄ och ser sig i större utstrÀckning ha mycket goda möjligheter att fÄ arbete i framtiden.

Parkering i Karlskrona innerstad - Handelshamnen

Biltrafiken ökar idag i allt större utstrÀckning. Bilen, och dÀrmed parkeringsytorna, anses ofta vara viktiga för stadens tillgÀnglighet och ger starkt utslag i sÄvÀl handeln, arbeten och kulturlivet i staden. För de stÀder som har en trÄng stadskÀrna kan det vara svÄrt att tillgodose behovet av parkeringsplatser. Framförallt i innerstaden Àr det hög efterfrÄgan pÄ parkeringsplatser samtidigt som konkurrensen om marken Àr hög för alternativ markanvÀndning. Biltrafiken tar ofta Àven upp stora ytor i stÀderna och kan pÄ sÄ vis bidra till en lÀgre densitet och en mer bilberoende stad. För att minska bilberoendet kan stÀderna satsa pÄ förtÀtning som gynnar alternativa transportmedel som cykel, gÄng och kollektivtrafik.

Mer eller mindre. Om resursfördelning för elever i behov av sÀrskilt stöd i matematik

SyfteSyftet var att undersöka hur resursfördelningen för elever i behov av sÀrskilt stöd i matematik ser ut idag. Vad Àr resurs för sÀrskilt stöd i matematik och vem Àr i behov utav det? Hur fördelas de och stÀmmer fördelningsmodellen med behovet av sÀrskilt stöd i matematik? Hur anvÀnds resurserna och har det blivit mer eller mindre resurser till förmÄn för sÀrskilt stöd i matematik?MetodMed en kvalitativ forskningsansats intervjuades fyra rektorer i ett lÄgt, lÄgt/medelt, medelt respektive högt resurstilldelningsomrÄde. DÀrefter följdes resultatet upp och stÀlldes mot forskningsbaserad litteratur och styrdokument. Fenomenet belystes ocksÄ utifrÄn information frÄn personal inom den administrativa resursfördelnings faktorn.

Entreprenöriellt lÀrande sett ur elevens perspektiv

Sammanfattning Studiens syfte var att undersöka hur eleverna uppfattar det entreprenöriella lÀrandet. VÄr intention med arbetet var ocksÄ att ta reda pÄ hur eleverna ser pÄ lÀrarens roll i denna pedagogiska modell, samt belysa vilka de tycker Àr dem största skillnaderna mellan det entreprenöriella lÀrandet och traditionell undervisning. Vi har valt att genomföra kvalitativa intervjuer för att finna svar pÄ det vi vill undersöka. Undersökningsgruppen bestÄr av Ätta personer vilka ÀndamÄlsenligt har valts ut av lÀraren i respektive klass. Respondenterna Àr jÀmnt fördelade utifrÄn sÀrskilda kriterier efter vÄrt önskemÄl.

En förening i förÀndring : om idrottsföreningar pÄ landsbygden och deras utmaningar i ett postmodernt samhÀlle

I denna uppsats redovisas en studie av hur svenska idrottsföreningar pÄ landsbygden pÄverkas av de samhÀllsförÀndringar som intÄget i det postmoderna samhÀllet har medfört. Det studerade datamaterialet har samlats in genom kvalitativa intervjuer och dÀrefter analyserats genom forskningsmetoden grundad teori. De informanter som deltagit i studien Àr alla sjÀlva verksamma inom idrottsklubbar pÄ smÄ orter, och denna uppsats ger en inblick i deras erfarenheter som förhoppningsvis kan bidra till en ökad kunskap om hur svenska idrottsföreningar pÄ landsbygden kan komma att utvecklas inom de nÀrmaste Ären. Resultaten avslöjar att de studerade föreningarna upplever stora problem vid rekryteringen av sÄvÀl nya medlemmar som ideellt engagerade trÀnare och styrelseledamöter. Dessutom pÄvisar studien en pÄgÄende konflikt mellan stad och landsbygd som i synnerhet berör resursfördelning och politisk prioritering..

Vad innebÀr mÄngkulturellt socialt arbete? : en kvalitativ studie om socialsekreterares syn pÄ mÄngkulturellt socialt arbete

Socialarbetare som arbetar med barn och ungdomar och deras förÀldrar kommer i sitt arbete ofta i kontakt med mÀnniskor med en annan kulturell bakgrund Àn den egna. PÄ grund av detta kan det vara viktigt att tala om mÄngkulturellt socialt arbete.Syftet med denna uppsats Àr att belysa hur socialsekreterare som arbetar med utredningar rörande barn och ungdom uppfattar mÄngkulturellt socialt arbete. I denna uppsats Àr den valda frÄgestÀllningen följande: Vad innebÀr mÄngkulturellt socialt arbete för socialsekreterare som arbetar med utredningar rörande barn och ungdom?Studien Àr en kvalitativ studie som bygger pÄ fem samtalsintervjuer med socialsekreterare som arbetar med utredningar rörande barn och ungdomar inom Stockholms stad. De teorier som anvÀnts för att analysera det empiriska materialet Àr mÄngkulturalism och universalism.De resultat som framkommit i analysen visar pÄ att socialsekreterare som arbetar med utredningar rörande barn och ungdomar anser att mÄngkulturellt arbete innebÀr att man skall respektera varje mÀnniska utifrÄn dennes förutsÀttningar och erfarenheter och att man som socialsekreterare bör skaffa sig kunskap om andra kulturer Àn den egna..

Vem Àr ni?: en undersökning av idrottslÀrarens
yrkesidentitet

Den mÄlstyrda lÀroplanen stÀller krav pÄ lÀrares förmÄga att utforma, utföra och vÀrdera sin undervisning i större utstrÀckning Àn tidigare. Detta medför ocksÄ att lÀrare mÄste ges möjlighet att utveckla denna förmÄga. Syftet med denna undersökning Àr att studera idrottslÀrarnas yrkesidentitet. I och med denna studie vill vi engagera till en medvetenhet kring lÀrarnas yrkesidentitet och hur den möjligtvis pÄverkas. Vi har begrÀnsat oss till gymnasieidrottslÀrare pÄ grund av ett antal skÀl.

Vem Àr ni?: en undersökning av idrottslÀrarens yrkesidentitet

Den mÄlstyrda lÀroplanen stÀller krav pÄ lÀrares förmÄga att utforma, utföra och vÀrdera sin undervisning i större utstrÀckning Àn tidigare. Detta medför ocksÄ att lÀrare mÄste ges möjlighet att utveckla denna förmÄga. Syftet med denna undersökning Àr att studera idrottslÀrarnas yrkesidentitet. I och med denna studie vill vi engagera till en medvetenhet kring lÀrarnas yrkesidentitet och hur den möjligtvis pÄverkas. Vi har begrÀnsat oss till gymnasieidrottslÀrare pÄ grund av ett antal skÀl.

?Vi har aldrig pratat om hÀlsa? : En kvalitativ undersökning av högstadieelevers uppfattningar om hÀlsa inom Àmnet Idrott och hÀlsa

Syftet med det hÀr examensarbetet Àr att undersöka vad elever pÄ högstadiet har för uppfattningar om hÀlsoarbetet i Àmnet Idrott och HÀlsa. Syftet med arbetet har tillkommit utifrÄn personliga preferenser dÀr vi anser att det kan finnas en viss relevans kopplat till vÄr framtida profession. Examensarbetet kommer Àven undersöka hur eleverna upplever sitt och idrottslÀrarens arbete med hÀlsa inom Àmnet Idrott och HÀlsa frÀmst utifrÄn elevernas perspektiv. Enligt den tidigare forskningen inom omrÄdet anses begreppet hÀlsa vara ett vÀldigt diffust och komplext begrepp dÄ det tolkas olika av olika individer, dÀrför undersöks elevernas egna tankar kring begreppet hÀlsa. Undersökningen genomförs med hjÀlp av en kvalitativ intervjumetod pÄ en grupp högstadieelever i en mellanstor stad i mellersta Sverige.

Personlighet, hÀlsobeteende och attityder till friskvÄrd : Hos personal pÄ FörsÀkringskassa i en medelstor stad i södra Sverige

Objectives. The aim of the present study was to examine the relationship between the personality variables Multidimensional Health Locus of Control (MHLC), Negativ affect and Social inhibition (the D-personality), and health behavior and attitudes toward keep-fit measures.Methods. The participants in this study were 170 embloyees at a regional social insurance office in a midsize town in the south of Sweden. Scales concerning health behavior and attitudes toward keep-fit measures were constructed and the participants completed these scales as well as those of MHLC and D-personality.Results. Participants with strong beliefs that other people, such as doctors or family-members, are responsible for their health, showed a more positive attitude as to keep-fit measures than those with a belief that health is controlled by themselves.

SkÀlig levnadsnivÄ - ett luddigt begrepp En kvalitativ studie om bistÄndshandlÀggares yrkesutövning.

Syftet med studien var att analysera hur bistÄndshandlÀggarna i vÄr studie bedömer och hur de upplever att bedöma enligt begreppet skÀlig levnadsnivÄ för personer över 65 Är. Vi utgick frÄn följande frÄgestÀllningar: Hur definierar bistÄndshandlÀggarna begreppet skÀlig levnadsnivÄ? Vad Àr mest svÄrhanterligt för bistÄndshandlÀggarna i deras bedömningar enligt skÀlig levnadsnivÄ? Hur stort handlingsutrymme har bistÄndshandlÀggarna i bedömningarna? Studien baserades pÄ en kvalitativ metod i form av enskilda intervjuer dÀr vi utgick frÄn en halvstrukturerad intervjuguide. Vi intervjuade fem bistÄndshandlÀggare som arbetade inom tvÄ olika stadsdelar i Göteborgs stad. Genom studien fann vi att bistÄndshandlÀggarna anser att skÀlig levnadsnivÄ Àr svÄrdefinierat men att de flesta menar att det syftar till att de grundlÀggande behoven tillgodoses.

KartlÀggning av entreprenöriellmotivation : Vad driver en retaurangÀgare?

Baserad pĂ„ en enkĂ€tundersökning som besvarades av 55 olika restaurangĂ€gare i Uppsala undersöker denna uppsats frĂ„gan; vilka motiv har varit mest inflytande för personer som har startat en restaurang i Uppsala stad? Efter en genomgĂ„ng av tidigare teoretisk litteratur ochstudier av motivation för entreprenörer, samt en kvalitativ- undersökning, identifierades 8 motiverande psykiska faktorer. De motiverande faktorerna undersöktes med frĂ„gor som stĂ€lldestill respondenterna i studien. En analys av insamlat data visar att de fyra mest motiverande faktorerna var (rangordnat) sjĂ€lvstĂ€ndighet, passion, materiell rikedom och att utvecklas som person. Även de faktorerna som fick lĂ„gt resultat Ă€r av intresse.

??och den ljusnande framtid Àr vÄr?? - En studie om gymnasieelevers instÀllningar och villkor för studier vid

Syftet med uppsatsen var att undersöka om det fanns skillnader i gymnasieelevers instÀllningar och villkor till att studera vidare pÄ universitet och högskola utifrÄn ett kön -, klass- och etnicitetsperspektiv.Metod: Författarna har införskaffat det empiriska materialet genom en kvantitativ metod i form av en enkÀtundersökning. Undersökningen genomfördes vid tvÄ olika gymnasieskolor inom Göteborgs Stad dÀr 54 elever som gick sista Äret pÄ ett samhÀllsvetenskapligt program deltog i studien. För bearbetning har statistikprogrammet SPSS anvÀnts. Resultatet har analyserats utifrÄn tidigare forskning och ett socialkonstruktivistiskt perspektiv samt teorier och begrepp kring kön, klass och etnicitet. Resultat: I undersökningen har författarna funnit ett flertal skillnader i instÀllningar baserade pÄ könstillhörighet, klasstillhörighet samt etnisk bakgrund.

<- FöregÄende sida 60 NÀsta sida ->