Sök:

Sökresultat:

6032 Uppsatser om Lyssna till elevers röster - Sida 6 av 403

"Motivation Àr att lyckas" : En studie om lÀrares resonemang kring elevers motivation och sjÀlvbild kopplat till lÀsinlÀrning.

Syftet med aktuell studie var att undersöka hur lÀrare resonerade kring elevers motivation och sjÀlvbild med inslag av och koppling till inlÀrning, frÀmst lÀsinlÀrning. UtifrÄn erfarenheter frÄn VFU har skillnaderna i elevers olika motivation pÄverkat oss starkt, att det finns elever som inte ser nÄgon mening med vissa Àmnen eller uppgifter och inte tycker det Àr roligt att gÄ till skolan. Detta beteende har fÄngat vÄr uppmÀrksamhet och lett till att vi valt att studera motivation och sjÀlvbild.FrÄgestÀllningarna i studien var:Hur resonerar lÀrare kring elevers motivation till lÀsning?Hur upplever lÀrare elevers metakognition?Vilken betydelse anser lÀrare att elevers motivation och sjÀlvbild har för lÀsinlÀrningen?För att besvara frÄgestÀllningarna genomfördes kvalitativa intervjuer. Urvalet utgjordes av sex lÀrare frÄn grundskolans tidigare Är med varierande Älder, Àmnesbehörigheter och antal Är i yrket.

SjÀlvförtroende i skolan: hur lÀrare stÀrker elevers
sjÀlvförtronde

Rapporten beskriver vad sjÀlvförtroende Àr, vad styrdokumenten sÀger, hur det uppkommer och stÀrks samt hur viktig lÀrarens roll Àr för elevers sjÀlvförtronde. Den beskriver vidare att sjÀlvförtroendet Àr en av de viktigaste grundförutsÀttningarna för en individs vÀlbefinnande och för det livslÄnga lÀrande. Vi ville undersöka lÀrarnas uppfattningar och erfarenheter om elevers sjÀlvförtroende, samt hur lÀrare upplever att de stÀrker elevers sjÀlvförtroende i grundskolans tidigare Är. Detta gjorde vi genom att ta del av litteratur, teorier och tidigare forskning. Undersökningsgruppen omfattade sex verksamma lÀrare i en liten skola i Norrbotten.

Om jag fÄr vÀlja mitt eget stöd : Ungdomars upplevelser av skolans stöd i lÀsning och skrivning

Syftet med denna studie Àr att fÄ kunskap om hur elever med lÀs- och skrivsvÄrigheter/dyslexi upplever skolans stöd i lÀsning och skrivning. Sex ungdomar mellan 12 och 20 Är har intervjuats. Utsagorna har analyserats tematiskt med en fenomenologisk ansats. Resultatet visar att eleverna vill att lÀrarna ska lyssna och beakta deras Äsikter gÀllande vilket stöd som de behöver, samt var, hur och nÀr detta ska ges. Eleverna upplever skilda svÄrigheter i lÀsning och skrivning, vilket Àven kan resultera i problem gÀllande de teoretiska Àmnena.

LÀrarkompetens-En studie av elevers uppfattningar om lÀrarkompetensens olika delar

Den Àndrade synen pÄ lÀrarrollen i samhÀllet skapar andra förvÀntningar pÄ lÀrarens kompetens. Syftet med undersökningen Àr att ge insikter om elevers förvÀntningar gÀllande kompetensen hos lÀrare. Undersökningens fokus ligger pÄ hur elever vÀrderar vikten av social kompetens hos matematiklÀrare jÀmfört med Àmneskompetens och bedömningskompetens. Enligt vÄr uppfattning finns det begrÀnsad forskning rörande elevers syn pÄ lÀrares kompetens. Vi valde dÀrför att genomföra en enkÀtundersökning pÄ tvÄ skolor i en storstad med flera etniciteter representerade.

NÀrvarandet i det vÄrdande mötet - en litteraturstudie

Inom alla vÄrdformer möts patienter och vÄrdare. En viktig komponent i det vÄrdande mötet som presenteras i olika omvÄrdnadsteorier Àr att vÄrdaren Àr nÀrvarande i mötet med hela sitt jag. DÄ kan patienten kÀnna sig sedd och hörd samt kÀnna att vÄrdaren Àr delaktig. Studiens syfte var att belysa hur nÀrvarandet framtrÀder i ett vÄrdande möte. VÄr studie utgÄr frÄn en kvalitativ metodansats med fem vetenskapliga artiklar som analyseras med hjÀlp av innehÄllsanalys.

Nyckeln till lÀslustporten - en studie om lÀrares tankar och arbete kring elevers lÀslust

Synen pÄ skönlitteraturlÀsning i skolan har Àndrats genom tiderna frÄn kunskap om litteratur till kunskap genom litteratur. Under vÄr verksamhetsförlagda del av lÀrarutbildningen har vi blivit medvetna om att det Àr lÀttare i teorin Àn i praktiken att fÄ alla elever att vilja lÀsa. Syftet med vÄr studie Àr att undersöka vilka faktorer som Àr betydelsefulla för elevers lÀslust, samt hur kunskap om detta pÄverkar lÀrares förmÄga att handleda elever att genom ökad lÀslust ta del av skönlitteraturens kunskapskÀlla.Litteraturen pekar pÄ olika faktorer, som elevers sociala bakgrund, svÄrigheter med lÀsteknik och lÀsförstÄelse, lÀrares engagemang och arbete, yttre och inre förutsÀttningar i klassrummet, lÀsning och bearbetning av olika slag, bokval som fÀngslar samt ett skolbibliotek med en intresserad bibliotekarie, som betydelsefulla för lÀrares planering och arbete med att handleda elever till ökad lÀslust. LÀrares kÀnnedom om elevers lÀrande och om skönlitteratur Àr utgÄngspunkt för lÀrares uppdrag att arbeta för elevers lÀslust.Metoden vi valde för vÄr undersökning var kvalitativa intervjuer med verksamma lÀrare. Undersökningen visar att de intervjuade lÀrarna anser att motivation behövs och att de faktorer som listats ovan Àr viktiga för elevers lÀslust..

"Jag Àr nöjd med allt fröknar bestÀmmer!? : En studie kring elevers tankar och upplevelser om elevinflytande

Studien handlar om elevers tankar och upplevelser kring elevinflytande pÄ fritidshem. Syftet Àr att se hur elevers tankar och upplevelser kommer till uttryck i verksamheten. Metoderna som har anvÀnds i undersökningen Àr samtalspromenader dÀr elevers tankar och upplevelser ska lyftas fram.DÀrför har vi valt demokrati och elevinflytande som argumenterande forskning för vÄr studie. VÄrt teoretiska perspektiv Àr barns perspektiv som anvÀnds för att se elevernas erfarenheter, uppfattningar och förstÄelse av sin livsvÀrld.I studien framgÄr det att eleverna har inflytande nÀr det gÀller vissa saker pÄ fritidshemmet. Eleverna har Àven en viss förstÄelse kring begreppet inflytande och fritidslÀrarna har goda möjligheter att bygga vidare pÄ detta utifrÄn elevernas perspektiv..

Introduktionsperioden för nya lÀrare

I denna uppsats tas problematiken i lÀrares upplevelse av lÀrande och de olika tillvÀgagÄngssÀtt de anvÀnder sig av i det mÄngkulturella klassrummet. Undersökningen Àr gjord pÄ en skola i Malmö dÀrmed handlar vÄr uppsats endast om den skolan. De frÄgestÀllningar som stÀlls Àr: Hur upplever pedagoger elevers lÀrande pÄ skola A? Hur arbetar pedagoger med mellanöstern i historieundervisning pÄ skola A? Syftet med uppsatsen Àr att studera hur lÀrare upplever lÀrandesituationen i samband med elevers lÀrande. Undersökningen Àr en kvalitativ undersökning som bygger pÄ intervjuer.

Stimulering av elevers lÀslust : En kvalitativ studie om lÀrares undervisningsmetoder samt uppfattningar om hur skolbibliotek kan utvecklas för att fungera som resurs för elevers lÀslust.

Syftet med denna studie Àr att undersöka hur lÀrare undervisar för att stimulera elevers lÀslust, samt hur de anser att skolbibliotek bör utvecklas för att kunna fungera som en resurs i arbetet med detta. För att uppnÄ studiens syfte har jag genomfört semistrukturerade intervjuer med sex lÀrare. Resultatet visar att lÀrare frÀmst anvÀnder ett varierat arbetssÀtt för att stimulera elevers lÀslust, men Àven lÄter eleverna vÀlja böcker och samarbetar med de lokala folkbiblioteken. För att deras skolbibliotek ska kunna fungera som en resurs för att stimulera elevernas lÀslust anser lÀrarna att de mÄste vara bemannade samt att bokutbuden behöver bli större och mer varierat. .

Vad ska vi göra nu, nÀr vi gjort sÄ? - en studie i tvÄsprÄkiga elevers kommunikation under laborationer

Syftet med denna studie var att undersöka hur tvÄsprÄkiga elevers kommunikation under tvÄ olika laborationer sÄg ut, hur laborationsuppgiftens utformning pÄverkade dessa elevers kommunikation och Àven hur laborationerna kunde ge eleverna möjlighet till reflektion runt innehÄllet. Elever i Ärskurs 7 observerades och spelades in pÄ band vid tvÄ skilda laborationstillfÀllen. Intervjuer utfördes efter det sista laborationstillfÀllet. Undersökningen tyder pÄ att elevernas kommunikation och möjligheter till reflektion i stor utstrÀckning pÄverkas av laborationens utformning och innehÄll..

Elevers psykiska ohÀlsa i relation till undervisningen i idrott och hÀlsa : En kvalitativ studie av pedagogers förebyggande arbete och uppfattningar kring elevers psykiska ohÀlsa

Den hÀr studiens syfte Àr att undersöka pedagogers uppfattningar av elevers psykiska ohÀlsa samt att ta reda pÄ hur pedagoger för Ärskurs 4-6 i Àmnet idrott och hÀlsa arbetar för att förebygga att psykisk ohÀlsa uppstÄr hos eleverna. En kvalitativ metod i form av intervju har anvÀnts för den hÀr studien. Intervjuerna har gjorts pÄ fyra pedagoger som alla Àr verksamma idrottslÀrare i Ärskurs 4-6.  Resultatet visar pÄ att pedagogers uppfattningar av elevers psykiska ohÀlsa har skilda definitioner mellan att vara stress, oro, rÀdsla och dÄlig sjÀlvkÀnsla. Pedagogernas medvetenhet och kunskap av psykisk ohÀlsa Àr faktorer som visats sig vara av betydelse för ett förebyggande arbete mot psykisk ohÀlsa hos eleverna. Den problematik som lyfts frÄn resultatet Àr att bedriva en undervisning som ska se till alla elevers skilda förutsÀttningar.

Kan förberedelse förbÀttra individers upplevelse av grupparbete? : En experimentell studie om hur kunskap kring socialpsykologiska begrepp kan pÄverka individers upplevelse av att arbeta i grupp

SammanfattningTitel: Om individer fÄr förberedande information om att arbeta i grupp, kan detta dÄ ses kunna förÀndra deras upplevelse av att arbeta i grupp?Författare: Hayat Ashkar och Görgen Jansson Handledare: Ilkka Henrik MÀkinen Examinator: Hedvig EkerwaldLÀrosÀte: Uppsala Universitet Datum: 5/1 2015Bakgrunden till den hÀr studien bygger pÄ tidigare forskning som visat att om en vÄrdsökande i vÀntan pÄ sin lÀkartid fÄr hjÀlp till sjÀlvhjÀlp fÄr denna patient ut mer av behandlingen, jÀmfört med en patient som endast fÄtt vÀnta pÄ sitt lÀkarbesök. Det kan dÄ tolkas som att nÄgon form av sjÀlvhjÀlp, förberedelse, innan behandlingen Àr gynnsamt.Detta ledde till en tanke om samma princip kan gÀlla för grupparbeten. Om individer som ska genomföra ett grupparbete fÄr information om att arbeta i grupp, en förberedelse, kan det dÄ förbÀttra deras upplevelse av att arbeta i grupp? Syftet med uppsatsen Àr att undersöka om kunskap om socialpsykologiska begrepp kan ge nÄgon inverkan pÄ elevers upplevelser till att arbeta i grupp.

Att interpretera med sig sjÀlv : hur musiker och skÄdespelare förhÄller sig till notbild respektive manus

Uppsatsen sta?ller fra?gor kring- och underso?ker hur man som uttolkare av notbild och teatermanus ga?r tillva?ga fo?r att det man framfo?r pa? scenen ska ka?nnas som att det har fo?rankring i en sja?lv, trots att det a?r na?gon annan som a?r upphov till grundmaterialet. Syftet a?r att underso?ka hur musiker och ska?despelare ser pa? sitt arbete med sin respektive text fo?r att so?ka efter likheter, skillnader, motsa?ttningar och da?rigenom o?ppna upp fo?r vidare sa?tt att ta?nka kring interpretation. I uppsatsen finns ocksa? ett so?kande efter na?got som skulle kunna fungera som allma?ngiltiga strategier fo?r alla som arbetar med na?gon form av interpretation.En ma?ngd litteratur i a?mnet har genomga?tts och intervjusamtal har genomfo?rts med tva? musiker och tva? ska?despelare.

LÀxans vara eller icke vara i matematikundervisningen. : PÄverkas elevers prestation och motivation av matematiklÀxor?

Syftet med denna systematiska litteraturstudie har varit att se hur forskare ser pÄ lÀxan i allmÀnhet och i synnerhet matematiklÀxan. Med ett fokus pÄ vilka olika typer av lÀxor det finns bÄde i allmÀnhet men Àven inom matematikÀmnet. Fokus har Àven legat pÄ hur lÀxor i matematik pÄverkar elevers motivation och prestation i matematikÀmnet.  Studien bestÄr av tolv artiklar och rapporter som anvÀnts för att besvara frÄgestÀllningarna. Vi har fokuserat pÄ studier gjorda pÄ elever i Ärskurs 4-6, men har anvÀnt artiklar och rapporter som diskuterar andra Ärskurser om resultaten kunnat generaliseras till andra Ärskurser.

Att hÄlla takten med styrdokumenten: ? en studie om elevers förutsÀttningar att nÄ mÄlen i musik

Syftet med studien var att ur musiklÀrares perspektiv skapa en bild av elevers förutsÀttningar att uppnÄ kunskapskraven i musik i Ärskurs 9, enligt kursplanen Lgr 11. Fem musiklÀrare intervjuades i Àmnet. Intervjuerna transkriberades och utifrÄn lÀrarnas svar valdes för uppsatsen relevant innehÄll ut som sedan redogjordes för i resultatdelen av uppsatsen. I diskussionen relateras dessa slutsatser till i bakgrunden beskriven forskning. Uppsatsens huvudresultat Àr att elevers förutsÀttningar och resultat framför allt beror pÄ lÀraren och dennes förmÄga att skapa god undervisningsmiljö samt att lÀrarnas förutsÀttningar i form av tid, lokaler och musikutrustning pÄverkar vad som ingÄr i undervisningen och elevernas möjlighet att uppnÄ kunskapskraven.

<- FöregÄende sida 6 NÀsta sida ->