Sök:

Sökresultat:

6032 Uppsatser om Lyssna till elevers röster - Sida 7 av 403

LÀrstilar - en vÀg mot individualisering

Syftet med vÄr undersökning var att kartlÀgga elevers lÀrstilar samt att ta reda pÄ elevers upplevelse av att ha fÄtt veta sin lÀrstil. Vi har anvÀnt oss av en lÀrstilsanalys för att kartlÀgga lÀrstilarna och kvalitativa intervjuer för att ta reda pÄ elevernas upplevelser. Undersökningen genomfördes vÄrterminen 2005 i en gymnasieklass och i en grundskoleklass i LuleÄ kommun. I vÄr undersökning kom vi fram till att elever har olika sÀtt för att lÀra sig pÄ bÀsta sÀtt. Vi mÄste dÀrför som lÀrare anpassa vÄr undervisning sÄ att den passar alla elevers olika sÀtt att ta till sig och bearbeta information.

Mormors misstag : En studie av elevers uppfattningar om miljöproblem

Följande uppsats syftar till att, genom samtalsintervjuer, undersöka hur elever med olika social bakgrund uppfattar den ekologiska dimensionen av hÄllbar utveckling. FrÀmst undersöks elevers uppfattningar om miljöproblem. Intervjuer har genomförts med ett antal elever i Ärskurs 6.  Resultatet visar att elevernas sociala bakgrund har betydelse för deras uppfattningar om miljöproblem dÄ medvetenheten tycks öka i takt med förÀldrarnas utbildningsnivÄ. Det finns dock variationer i elevernas utsagor som tyder pÄ att inte endast det nedÀrvda kapitalet Àr av betydelse.

Vad finns i barns ryggsÀckar? : En studie om en pedagogisk sprÄkmiljö med utgÄngspunkt i elevers erfarenheter och förutsÀttningar

Syftet med denna uppsats Àr att undersöka vilka positiva effekter en pedagogisk spÄrkmiljö med utgÄngspunkt i elevers sociala och kulturella erfarenheter och förutsÀttningar kan ge samt att undersöka hur verksamma pedagoger och lÀrare i grundskolans tidiga Är tar tillvara pÄ detta.Vi hoppas att vi med denna uppsats kan lyfta fram den positiva effekt ett pedagogiskt arbete grundat i elevers sociala och kulturella erfarenheter och förutsÀttningar kan ge..

Musik i vÄrden

Musik Àr ett viktigt redskap för att frÀmja och bevara hÀlsa. Musiken frÀmjar avslappning och kan förÀndra sinnesstÀmning genom att skapa kÀnslomÀssiga upplevelser hos lyssnaren. Musik kan ocksÄ anvÀndas som avslappning i sjukhusmiljöer exempelvis med lugnande musik som patienten kan vÀlja att lyssna eller inte lyssna pÄ. Det kan ocksÄ skapa ett samband mellan vÄrdgivare och vÄrdtagare att dela en estetisk upplevelse som musik. Det Àr enligt Erikssons teori i förhÄllandet mellan vÄrdgivaren och patiente som vÄrdandet formas dÀr vÄrdtagaren ses som en unik mÀnniska med kropp, sjÀl och ande.

LÀs- och skrivutvecklande hemuppgifter ? ett utvecklingsarbete om elevers hemuppgifter och förÀldrars delaktighet

Ett utvecklingsarbete om elevers lÀs och skrivutveckling samt förÀldrarnas delaktighet. Arbetet innehÄller underlag för lÀs- och skrivutvecklande hemuppgifter..

En studie om tvÄsprÄkiga elever i skolan.

Syftet med denna studie Àr att synliggöra hur en tvÄsprÄkig undervisning kan utformas samt hur lÀrare arbetar med tvÄsprÄkighet i skolan. MÄlsÀttning Àr att öka förstÄelsen för tvÄsprÄkiga elevers situation i skolan. Jag har jÀmfört olika teorier och faktorer som handlar om tvÄsprÄkighet och tvÄsprÄkiga elever.Datainsamlingen genomfördes genom klassrumsobservationer och kvalitativa intervjuer av elever och lÀrare. , detta genom att observera samt intervjua utvalda elever och lÀrare.Resultatet visade att det sociokulturella perspektivet spelar en viktig roll för tvÄsprÄkiga elevers inlÀrning och utveckling i skolan. Relationen mellan hemmet och skolan samt elevens kultur pÄverkar starkt inlÀrningen av det nya sprÄket.

?Konflikter Àr nÄgot man brottas med dagligen? : En studie av hur idrottslÀrare förebygger och hanterar konflikter i Àmnet Idrott och hÀlsa

SyfteSyftet har varit att undersöka hur lÀrare hanterar konflikter inom Àmnet Idrott och hÀlsa i Är fyra och fem. FrÄgestÀllningarna var följande: Vilka Àr de vanligaste orsakerna till konflikter mellan elever i Àmnet Idrott och hÀlsa? Hur gör lÀrarna för att förebygga konflikter mellan elever i Àmnet Idrott och hÀlsa? Hur gör lÀrarna för att hantera konflikter mellan elever i Àmnet Idrott och hÀlsa? Vad styr lÀrarnas agerande vid hanterandet av elevernas konflikter i Àmnet Idrotts och hÀlsa?MetodEmpiriska data har insamlats genom intervjuer av tre idrottslÀrare samt tio observationer av deras undervisning i totalt fyra klasser i Är fyra och fem under tvÄ veckors tid.ResultatDe vanligaste orsakerna till konflikter mellan elever Àr princip- (fusk, retsamhet mm), objekt- (oenigheter om personer), individ- (olikheter i personliga referensramar och egenskaper) och situationsrelaterade (missförstÄnd).I ett lÄngsiktigt perspektiv förebygger idrottslÀrarna konflikter genom att i sitt ledarskap vara tydliga, konsekventa och principfasta avseende beteendemÀssiga regler och attityder som rör respekt för andra mÀnniskor. PÄ kort sikt förebygger idrottslÀrarna konflikter genom att tÀnka igenom organisationen av undervisningen, bl.a. avseende lÀmpliga lagindelningar, val av pedagogiska regler samt genom att vara tydliga vid regelgenomgÄngar.IdrottslÀrarna hanterar konflikter genom att avbryta konflikten ifrÄga, vid behov ge de inblandade eleverna viss tidsfrist samt dÀrefter reda ut problemet genom att tillsammans med eleverna lyssna pÄ vars och ens uppfattning av situationen.

Copingstrategier vid rehabilitering av lÄngvarig smÀrta ur sjukgymnasters perspektiv: en kvalitativ studie

LÄngvarig smÀrta Àr ett svÄrbehandlat och resurskrÀvande tillstÄnd. Copingstrategier anses vara ett verktyg för patienten att anvÀnda sig av för att hantera sin smÀrta. Syftet med studien var att ta reda pÄ vad copingstrategier innebÀr för sjukgymnaster och hur sjukgymnaster som arbetar med patienter med lÄngvarig smÀrta lÀr ut copingstrategier. Ett selektivt urval av sjukgymnaster inom primÀr- och specialistvÄrd i Norrbotten genomfördes. Dessa intervjuades om sina erfarenheter av att arbeta med copingstrategier i rehabilitering med patienter med lÄngvarig smÀrta.

Copingstrategier vid rehabilitering av lÄngvarig smÀrta ur sjukgymnasters perspektiv: en kvalitativ studie

LÄngvarig smÀrta Àr ett svÄrbehandlat och resurskrÀvande tillstÄnd. Copingstrategier anses vara ett verktyg för patienten att anvÀnda sig av för att hantera sin smÀrta. Syftet med studien var att ta reda pÄ vad copingstrategier innebÀr för sjukgymnaster och hur sjukgymnaster som arbetar med patienter med lÄngvarig smÀrta lÀr ut copingstrategier. Ett selektivt urval av sjukgymnaster inom primÀr- och specialistvÄrd i Norrbotten genomfördes. Dessa intervjuades om sina erfarenheter av att arbeta med copingstrategier i rehabilitering med patienter med lÄngvarig smÀrta.

LÀrarrollen blir mer och mer...? : En kvalitativ studie om sex lÀrares upplevelser av sin lÀrarroll och elevers försÀmrade resultat

Forskning visar att lÀraren ses som den viktigaste faktorn i elevers prestation. Den senaste PISA-mÀtningen visar att svenska elevers kunskapsresultat har försÀmrats. Syftet med uppsatsen Àr att undersöka lÀrarnas upplevelser av hur lÀrrarollen har förÀndrats, vilken inverkan lÀrarens roll har pÄ elevers prestationer samt vilka bakomliggande orsaker kan anses ha bidragit till svenska elevers försÀmrade resultat. För att kunna besvara vÄrt syfte sÄ har vi valt att utföra vÄr undersökning genom att göra en kvalitativ studie med semistrukturerade intervjuer samt med tidigare forskning relaterad till vÄrt Àmne. För att kunna besvara vÄrt syfte blir frÄgestÀllningarna följande: PÄ vilket sÀtt upplever lÀrarna att deras roll har förÀndrats i klassrummet? Vad för inverkan anser lÀrarna att deras roll har pÄ elevers prestationer? Vad anses enligt lÀrarna vara bakomliggande orsaker till svenska elevers försÀmrade resultat? Teorier som vi behandlat Àr det dramaturgiska perspektivet, idealroller sÄsom chefen, handledaren, coachen samt den monokratiska byrÄkratin.

En fenomenografisk studie om lekens och kreativitetens betydelse för elevers lÀrande i Ärskurs 1-3

Bakgrunden till denna studie utgÄr frÄn vÄra egna erfarenheter av att undervisningen i Ärskurs 1-3 ofta Àr styrd, och har en avsaknad av lekfulla och kreativa inslag, vilket Àven forskning visar. Graden av styrning innebÀr dÀrmed ett problem. Stöd för lek och kreativitet i undervisningen för elevers lÀrande gÄr att finna i skolans lÀroplan och litteraturen. Detta har lett till en undran över lÀrares syn pÄ betydelsen av lek och kreativitet i undervisningen. Syftet med studien Àr att analysera en antal lÀrares uppfattningar av lekens och kreativitetens betydelse för elevers lÀrande i undervisningen.

Elevers förhÄllningssÀtt till klassrumsregler

I Elevers förhÄllningssÀtt till klassrumsregler tar vi upp hur elever i skolÄr 6 upplever och förhÄller sig till klassrumsregler. Syftet Àr att fÄ en förstÄelse för elevers förhÄllningssÀtt till regler för att kunna underlÀtta lÀrarnas samt elevernas arbete i hur regler ska utvecklas och upprÀtthÄllas. Undersökningen har utförts med kvalitativa samtalsintervjuer dÄ vi vill lyfta fram elevernas perspektiv kring regler. Resultatet har sedan bearbetats och analyserats genom tidigare forskning samt John Deweys sanningsteori med fokus pÄ intelligent action och learning by doing. Resultatet visade att regler Àr ett diffust begrepp som innefattas av mÄnga olika faktorer som försvÄrar elevers förhÄllningssÀtt till dem.

Betygsliknande omdömen och elevers motivation

Betygsliknande omdömen och elevers motivation Àr en kvalitativ studie vars syfte Àr att skapa en inblick i hur elever i grundskolans tidigare Är reagerar pÄ att bedömas med betygsliknande omdömen. FrÀmst har undersökningen Äsyftat att se hur elevers motivation pÄverkas av detta bedömningssÀtt och om omdömets utformning spelar nÄgon roll för elevernas motivation. Genom intervjuer stÀlls elevers resonemang mot tidigare forskning och ett kognitivt synsÀtt pÄ bedömning och betyg. Resultatet pekar i stor utstrÀckning pÄ vad som konstaterats i tidigare forskning. Undersökningen visar att elever uppfattar bedömning pÄ olika sÀtt beroende pÄ hur de bedöms.

Skriftlig huvudrÀkning: en metod att utveckla elevers tankestrategier i huvudrÀkning

Syftet med vÄrt arbete var att undersöka om vi kunde utveckla elevers tankeformer i huvudrÀkning genom undervisning i skriftlig huvudrÀkning och samtal kring elevers egna tankestrategier. Undersökningen genomfördes i en sjÀtteklass med 16 elever i Àlvsby kommun. Under matematikpassen delade vi in klassen i tvÄ grupper med Ätta elever i varje grupp. Vid tio olika tillfÀllen arbetade vi med att samtala om olika strategier i skriftlig huvudrÀkning och hur de kan anvÀndas. Genom att intervjua eleverna var för sig i början och i slutet av praktiktiden har vi trots den korta perioden kunnat se att eleverna utvecklats med hjÀlp av skriftlig huvudrÀkning.

Elevers attityder till matematik och matematikundervisning

Huvudsyftet med denna undersökning var att ta reda pÄ elevers attityder till matematik samt hur de uppfattar matematikundervisningen. Anledningen till att valet föll pÄ just detta undersökningsomrÄde beror pÄ att elevers attityder spelar en avgörande roll för hur den matematiska inlÀrningen kommer att utveckla sig. Trots detta lÀggs ingen större vikt vid elevers attityder till matematiken och dess pÄverkan pÄ elevernas prestationer i Àmnet. För att fÄ en inblick i detta har en enkÀtundersökning genomförts i fem högstadieklasser. Resultaten visade pÄ att det rÄder en stor spridning kring elevers attityder till matematiken, dÀr ungefÀr hÀlften av de responderande eleverna har en positiv attityd till Àmnet.

<- FöregÄende sida 7 NÀsta sida ->