Sök:

Sökresultat:

2165 Uppsatser om Lösningsinriktad pedagogik - Sida 58 av 145

Motivation : Relation, Hur kan förhÄllandet elev - lÀrare förbÀttras?

MÄnga elever Àr idag omotiverade vad gÀller skolarbetet. I den hÀr uppsatsen har vi försökt att hitta förklaringar till elevers instÀllning till undervisningen, lÀrare och skolan. Vi har Àven tagit del av lÀrarnas arbete och deras arbetsplats. Genom de böcker vi lÀst har vi fÄtt vissa centrala tankar som vi har anvÀnt oss av i de intervjuer som vi har gjort. Vi har valt att göra djupintervjuer med 6 elever och 6 lÀrare i en större östgötsk stad.

Inertia som hinder eller möjlighet för organisationers lÀrande? : En litteraturstudie

Inertia beskrivs i litteraturen som ett organisatoriskt förÀndringsmotstÄnd och förklaras ofta vara orsaken till att organisationsförÀndringar misslyckas. Uppsatsen syftar till att genom litteraturstudie öka förstÄelsen för vad inertia Àr för nÄgot, vad organisationsförÀndring innebÀr samt hur dessa tvÄ faktorer pÄverkar lÀrandet i organisationen.Resultatet av denna litteraturstudie Àr att inertia konstateras vara en del av det som utgör organisationskulturen samt att inertia som begrepp i sig Àr olÀmpligt eftersom detta Àr i grunden naturvetenskapligt. Avslutningsvis konstateras att det som betecknas som inertia skulle kunna vara sÄvÀl ett hinder som en möjlighet för lÀrande i organisationen. Detta beroende pÄ vilket synsÀtt man har pÄ organisationer och organisationsförÀndringar. Sandberg & Targama (1998) konstateras föresprÄka ett synsÀtt som skulle kunna vara till stor nytta för organisationer inför förÀndringar dÄ lÀrande bör ske.

Svensk skola i förÀndring - Àr detta slutet pÄ gemenskapen?

Denna uppsats Àr en idéanalys av den mediala debatten av friskolor i dag. VÄrt syfte med uppsatsen Àr att förstÄ den uppsjö av debatter om friskolor som uppkommit de senaste Ären. Vi menar att media spelar en stor roll i skapandet av den bild svenska folket har av friskolor. VÄr utgÄngspunkt Àr att analysera hur skolans funktion och valfrihet diskuterats i media.Tomas Englund, professor i pedagogik menar att synen pÄ skolan har gÄtt frÄn att fokusera pÄ likvÀrdighet och jÀmlikhet, till profilering och individuell anpassning.SÄ vad sÀger politikerna? VÄr studie belyser att debatten om skolan Àr begrÀnsad utifrÄn vissa normer, exempelvis att friskolan ska finnas men samtidigt vara under stark statlig kontroll.

FörhÄllandet till naturen och dess pÄverkansfaktorer : en kvalitativ studie betrÀffande tre generationers förhÄllande till natur och dess pÄverkansfaktorer

Andersson, O. (2012) FörhÄllandet till naturen och dess pÄverkansfaktorer. En kvalitativ studie betrÀffande tre generationers förhÄllande till natur och dess pÄverkansfaktorer. C-uppsats i pedagogik. Högskolan i GÀvle, akademin för utbildning och ekonomi.MÀnniskans förhÄllande till naturen har prÀglat hela den mÀnskliga historien och den Àr nödvÀndig för vÄr överlevnad.

En grön pedagogik? Åtta lĂ€rarstudenters syn pĂ„ utomhuspedagogikens existen i utbildningen.

Sammanfattning Uppsatsens syfte Àr att undersöka utformningen och innehÄllet i dagens lÀroböcker i geografi för grundskolans senare Är för att se hur vÀl dessa stÀmmer överrens med geografiÀmnets strÀvansmÄl. I uppsatsen har en textanalytisk metod anvÀnts dÀr ett mindre urval lÀroböcker analyserats utifrÄn de tvÄ strÀvansmÄl som sÀger att geografiundervisningen ska strÀva efter att eleverna ska utveckla förmÄgan att reflektera kring och ta medveten stÀllning till olika alternativ för resursanvÀndning utifrÄn ett ekologiskt tÀnkande respektive att eleverna ska utveckla förmÄgan att formulera och arbeta med problem som avser lokala och globala miljö- och överlevnadsfrÄgor. Analysen visar att de aktuella strÀvansmÄlen kommer fram i lÀroböckerna i samband med lÀroböckernas frÄgor till eleverna. Det Àr i dessa tillhörande frÄgor som lÀroböckerna kan beröra strÀvansmÄlen genom att förmÄ eleverna att arbeta med miljöproblematiken pÄ ett sÀtt som gÄr i linje med Àmnets strÀvansmÄl. Det visar sig att det endast Àr genom lÀroböckernas öppna frÄgor utan fasta svar som strÀvansmÄlen berörs..

LÀrcentra och lÀrmiljöer pÄ folkbibliotek ? en studie av personalens synsÀtt pÄ motivation och metoder

The aim of this thesis is to investigate what distinguishes the views of staff at centres for learning as regards users? motivation at centres for learning in public libraries. The following questions were asked:? How do staff at centres for learning view the users? motivation to studies?? How do staff at centres for learning view causes for lack of motivation and obstacles for motivation to studies?? What methods do staff at centres for learning use to motivate potential users to studies and to market the learning centres? ? What distinguishes these views of staff on users? motivation at centres for learning in public libraries?The methods used in this study are: literature studies, qualitative interviews and questionnaires. Interviews and questionnaires were done with six employees at six centres for learning.

Medveten rörelsetrÀning i specialundervisningen

Det hÀr arbetet handlar om synen pÄ medveten rörelsetrÀning. Syftet med arbetet Àr dels att skapa en förstÄelse för betydelsen av medveten rörelsetrÀning för barn med koncentrationssvÄrigheter. Dels Àr ocksÄ syftet att ge en bild av det som kallas för en normal rörelseutveckling. Arbetet bygger pÄ en litteraturstudie som beskriver rörelseutvecklingen frÄn födseln. Den beskriver ocksÄ hur rörelse och inlÀrning Àr beroende av varandra.

Hur lÀrare tolkar och anvÀnder Lpo-94

Sammanfattning Lpo-94 Àr lÀrarnas frÀmsta styrdokument, och det Àr ett dokument som har vida mÄl och som Àr öppet för allas olika tolkningar. Min undersökning handlar om detta Àmne, inriktat pÄ frÀmst individualiseringskraven i lÀroplanen. Den Àr uppdelad i tvÄ delar. I den inledande litteraturgenomgÄngen gÄr jag igenom Àldre lÀroplaners syn pÄ individualisering samt de formuleringar om individualisering som finns i Lpo-94. Jag presenteraransvarsfördelningen för skolan och nÀmner kommunaliseringen och den nya ansvarsfördelningen samt de brister som kommunerna har uppvisat i sitt arbete med skolan.

SmÄ barn stora begrepp: teorier och empiriska studier kring förskolans matematiska verksamhet med de yngre barnen, 1 - 3 Är

Det övergripande syftet med denna uppsats var att öka förstÄelsen för hur nÄgra pedagoger arbetar och tÀnker kring matematik och förskolans yngre barn. UtgÄngspunkten i undersökningen var att förankra vÄra kunskaper till befintliga teorier om matematik, barn, lÀrande och förskolans verksamhet för att sedan göra empiriska undersökningar för att fÄ inblick i hur kombinationen matematik och barn 1-3 Är i förskolan förhöll sig i praktiken. För att besvara syftet har vi haft frÄgestÀllningar till hjÀlp dÀribland: vilka uppfattningar har pedagoger nÀr det gÀller smÄ barns lÀrande mot matematik? För att fÄ svar pÄ frÄgestÀllningarna vÀnde vi oss med en enkÀt till verksamma pedagoger pÄ smÄbarnsavdelningar i Norrbottens lÀn. Fyra förskolor visade sitt intresse och deltog i enkÀtundersökningen.

Att stödja de som stödjer : NÀrstÄendes behov av stöd för en förbÀttrad interaktion med person med psykossjukdom

Personer med psykossjukdom fÄr idag omfattande stöd av sina nÀrstÄende. Den stödjande rollen kan innebÀra en hög belastning och börda för nÀrstÄende. Interaktionen med en person med psykossjukdom kan försvÄras av en rad olika faktorer och har visats betydelsefull för sjukdomsprognosen. I sjuksköterskans arbete ingÄr att ge stöd och vÀgledning till nÀrstÄende. Syftet med föreliggande litteraturstudie var att beskriva nÀrstÄendes behov av stöd som kan förbÀttra interaktionen med person med psykossjukdom.

Pedagogiskt drama för alla eller för nÄgra?

Författarna till detta arbete Àr Lars Börjesson och Pierre Löfström. Vi har valt att döpa vÄrt arbete till Pedagogiskt drama för alla eller för nÄgra? ? En kvalitativ undersökning om attityder kring pedagogiskt drama. Vi har valt att göra detta arbete för att undersöka om det finns attitydskillnader mellan tvÄ enheter pÄ en lÀrarutbildning. Eftersom vi inte sjÀlva har haft pedagogiskt drama i vÄr utbildning, Àr vÄr förhoppning att pedagogiskt drama blir tillgÀngligt för framtida lÀrarstudenter eftersom vi anser att det Àr en mycket bra pedagogik.

Ett objekt : om arkitekturen i ett föremÄl för handling

This thesis is covering my design of an architectural object for the use in a pedagogical setting. The purpose is to create contextual premises for students, making possible the testing of designs, involving plants suitable for the urban environment. Hence, the main features in the object design is suggestive to the urban outdoor rooms - rooms that are formed amongst the city facades. The thesis is also about the design process set out from a technical reality, based on camera imagery. To a large extent, the thesis consists of reflections concerning the object's function towards pedagogy, perception and materials. Furthermore, the object claims to be a hybrid between architecture and landscape architecture.

Barns inflytande och delaktighet i förskolans samling

Syftet med denna studie Àr att ur en demokratiaspekt undersöka hur pedagogerna arbetar med barns inflytande och delaktighet under samlingen i tvÄ olika förskolor, en som Àr Reggio Emilia - inspirerad och en som inte har nÄgon specifik pedagogik. Jag har Àven försökt identifiera eventuella skillnader mellan dessa tvÄ förskolor. Studien har relaterats till tidigare forskning och relevanta teorier utifrÄn dess frÄgestÀllningar. Jag har valt att lÀgga tyngd pÄ pedagogernas syfte med och organisering av samlingen samt deras beskrivning av det konkreta arbetet med barns delaktighet. Studien Àr baserad pÄ kvalitativa intervjuer, med öppna frÄgor till fyra kvinnliga pedagoger. Resultatet visar att nÀstan alla pedagoger strÀvar efter gemenskap och vi-kÀnsla men ocksÄ inflytande och delaktighet i gruppen, samtidigt som det skall vara roligt och lÀrorikt för barnen. En skillnad som framkommit mellan de tvÄ förskolorna Àr att Reggio Emilia - inspirerade Kastanjen arbetar med en mer demokratiskt arbetsÀtt medan Maskrosen arbetar mer med konkreta kunskapsmÄl..

Konflikter och konflikthantering pÄ mellanstadiet

Uppsatsen behandlar vilka konflikter som kan förekomma mellan elever i tio- tolvÄrsÄldern under lektioner och raster, utomhus respektive inomhus samt hur dessa hanteras av eleverna sjÀlva och lÀrarna. För att fÄ en bakgrund till Àmnet har jag fördjupat mig i litteratur pÄ omrÄdet och för att undersöka hur det ser ut i praktiken har elever och lÀrare intervjuats. Undersökningen visar att de flesta konflikter uppstÄr under raster och större delen av de konflikter som existerar i klassrummet Àr de som medtas frÄn rasterna. Den typ av konflikt som Àr vanligast bÄde under lektioner och raster, inomhus respektive utomhus, Àr relationskonflikter. De som Àr involverade i konflikten ogillar nÄgot hos motparten.

LÀrares uppfattningar av introduktion pÄ arbetsplatsen

Skolan Àr en av Sveriges största arbetsplatser och dÀrmed en viktig arena för arbetsmiljö. Arbetsgivaren har ansvar att arbeta systematiskt för att förebygga ohÀlsa och tillgodose en trivsam arbetsmiljö. Introduktion ligger inom ramen för arbetsmiljö, vilket medför att arbetsgivaren har en skyldighet att arbeta med detta. Syftet med denna uppsats var att identifiera uppfattningar av fenomenet introduktion bland lÀrare med avsikt att kunna ge en ökad förstÄelse av introduktionens betydelse för lÀrares vÀlbefinnande. Fyra lÀrare frÄn en medelstor kommun i Mellansverige intervjuades om deras upplevelser och erfarenheter av introduktion.

<- FöregÄende sida 58 NÀsta sida ->