Sökresultat:
2884 Uppsatser om Kvinnliga förövare - Sida 12 av 193
Kvinnligt ledarskap inom teknisk förvaltning
Denna studie undersöker hur kvinnliga ledare inom kommunal teknisk förvaltning förhÄller sig till ledarskapsrollen och genus. Med en Àmnesriktad litteraturstudie och empiriskt
underlag problematiseras ledarskapsrollen och vilka förvÀntningar som stÀlls pÄ en kvinnlig ledare inom teknisk förvaltning. Detta görs för att ge en bild av ledarskapsrollen Ät framtida kvinnliga ledare inom omrÄdet.
I detta arbete har tre ledande kvinnor inom kommunal teknisk förvaltning intervjuas gÀllande sin Äsikt i Àmnet ledarskap och genus. För att analysera materialet jÀmfördes tre kvalitativa semistrukturerade intervjuer med litteratur pÄ omrÄdet. Litteraturen har haft inriktningen ledarskap samt teori om organisation och kön.
De tre kvinnorna tyckte att det behövdes fler kvinnliga ledare pÄ högre chefspositioner eftersom diskussionen blev mer djupgÄende och regelmÀssig Àn om det enbart fanns manliga chefer.
Kvinnligt chefskap : En kvalitativ studie av Saab Aerotechs kvinnliga och manliga chefers erfarenheter
Företag i Sverige styrs till största delen av mÀn, Saab Aerotech Àr inget undantag. Med anledningen av detta Àr vÄrt syfte med den hÀr studien att undersöka Saab Aerotechs chefers erfarenheter av kvinnligt chefskap.Uppsatsen Àr kvalitativ och baserad pÄ intervjuer, urvalet bestÄr av fyra kvinnliga och fyra manliga chefer pÄ Saab Aerotech. Vi har i vÄrt arbete valt att anvÀnda oss av Human Relations dÀr den teoretiska grunden Àr organisationsteorin vilken bidrar till att förstÄ och förklara organisationer, samt Hirdmans genussystem och Kanters möjlighetsstruktur som belyser strukturella bestÀmmelser över beteende i organisationer.Resultatet visar att bÄde individuella och organisatoriska faktorer möjliggör kvinnligt chefskap, Saab Aerotech Àr en öppen organisation som arbetar aktivt med att försöka ge kvinnorna möjligheten att avancera och Àr inte i sig hindret för kvinnligt chefskap. Detta stÀmmer inte riktigt överens med vad som framkommit av tidigare forskning..
Liknande ledarskap men skilda livsstilar : Om kvinnliga företagares ledarroll i Tyskland och Thailand
Syftet med studien var att tolka och förstÄ karktÀristiska drag i ledarskapet hos kvinnliga företagare inom serviceyrken i Tyskland samt tolka och förstÄ likheter och skillnader i ledarskapet hos kvinnliga företagare inom serciveyrken mellan Tyskland och Thailand och Àven diskutera villkoren för kvinnliga företagares ledarskap i Sverige. Detta utifrÄn temana drivkrafter, ledarrollen och attityder frÄn samhÀllet. Semistrukturerade samtalsintervjuer genomfördes med tyska och thailÀndska kvinnor, utifrÄn en hermeneutisk inspirerad forskningsansats och med tre av Hofstedes kuturella dimensioner samt auktoritÀrt och demokratiskt ledarskap som teoretiskt perspektiv. Drivkrafterna för samtliga kvinnor var individualistiskt dÀr det handlade om att vara oberoende frÄn andra mÀnniskor. Livsstilarna för kvinnorna i Tyskland och Thailand skiljer sig Ät.
Idrottsskador hos manliga och kvinnliga innebandyspelare pÄ elitnivÄ : en prospektiv kohortstudie
SammanfattningSyfteSyftet med denna studie var att kartlÀgga skadebilden inom innebandy pÄ elitnivÄ under en sÀsong samt att jÀmföra eventuella skillnader mellan manliga och kvinnliga innebandyspelare betrÀffande exponeringstid, skadeincidens, skadelokalisation, fördelning mellan traumatiska skador och överbelastningsskador samt allvarlighetsgrad av skada.MetodSvenska Innebandyförbundet samt trÀnare och spelare informerades om studien vÄren 2009. Innebandyspelare frÄn herrarnas superliga (n=122) och damernas elitserie (n=116) följdes prospektivt under sÀsongen 2010-2011. Samtliga skador som innebar frÄnvaro frÄn trÀning eller match rapporterades av respektive lags medicinska team. Data bearbetades med deskriptiv statistik betrÀffande exponeringstid, skadeincidens, skadelokalisation, typ av skada samt skadans allvarlighetsgrad. Statistisk analys genomfördes avseende eventuell skillnad mellan manliga och kvinnliga innebandyspelare.ResultatDet förelÄg en statistisk signifikant könsskillnad avseende skadeincidens under försÀsongen (p=0.01), huvudsÀsongen (p=0.002) och totalt under hela studieperioden (p=0.02), oavsett typ av skada (traumatisk respektive överbelastningsskada), med en skadeincidens som var högre hos kvinnor Àn mÀn.
Kön, idrott och medier : Idrottsutövares uppfattningar om och konsumtion av sportmedier
Den hÀr studien syftar till att undersöka hur aktiva idrottsutövare uppfattar sportmediernas framstÀllning av kön, och hur deras sportmediekonsumtion samt identifikation med andra idrottare (i medier) ser ut.Studien bygger till stor del pÄ en enkÀtundersökning som vi utfört pÄ aktiva idrottsutövare i StockholmsomrÄdet ? sÄ vÀl enskilda som lagidrottare. Totalt delades 103 enkÀter ut, och vi kunde anvÀnda 90 stycken. Vi har Àven hÄllit kortare intervjuer med fyra av respondenterna, som en fördjupning av det som berör vÄra frÄgestÀllningar om idrottarnas identifikation.Resultaten visar att medan bÄde manliga och kvinnliga idrottsutövare Àr intresserade av sportmedier, konsumerar mÀnnen sportmedier i en större omfattning. Detta kan bero pÄ att kvinnor inte Àr nöjda över det nuvarande utbudet och hur kvinnliga idrottare framstÀlls.
Kvinnor i majoriet - den manliga normen bestÄr : Hur kvinnliga enhetschefer upplever sig yrkesroll ur ett genusperspektiv
Syftet med denna uppsats var att ur ett genusperspektiv undersöka hur kvinnliga enhetschefer inom den kommunala vÄrd- och omsorgssektorn upplever sin yrkesroll. Detta för att ledarskap oftast definieras enligt den manliga normen. Det Àr viktigt att belysa en grupp som Àr i majoritet inom ledarskap i kommunal vÄrd- och omsorgssektor och hur denna förhÄller sig till könsmaktsordningen. Studiens empiri Àr inhÀmtad frÄn fyra kvalitativa parintervjuer med kvinnliga enhetschefer inom den kommunala vÄrd- och omsorgssektorn. Intervjupersonerna har varierande yrkeserfarenhet.
Enhetschef - en position mellan kvinnliga underordnade och manliga överordnade: En kvalitativ studie om kvinnliga mellanchefer och deras syn pÄ sitt eget ledarskap inom den offentliga sektorn
Denna kandidatuppsats bestĂ„r till stor del av en kvalitativ metod genom intervjuer, fyra med mellanchefer inom hemtjĂ€nsten och fyra med mellanchefer inom Ă€ldreboenden. Ă
lder pÄ informanterna har varit allt frÄn 30-60 Är, alla Àr dessutom kvinnor. Det brukar sÀgas att en mellanchef Àr i klÀm frÄn alla hÄll, dÀr av namnet mellanchef men samtidigt har Àven mellanchefer möjligheter att se verksamheten frÄn bÄde botten upp till toppen vilket gör att de fÄr ganska bra koll pÄ verksamheten.Syftet med studien var att undersöka hur kvinnliga mellanchefer inom hemtjÀnst och Àldreboenden ser pÄ sitt eget ledarskap. Dessa Àr frÄgestÀllningar:1. Hur Àr det att vara en sÄ kallad mellanchef inom Àldreomsorgen?2.
Föreningen Svenska KonstnÀrinnor och de svenska Matisseeleverna : En historiografisk och genusteoretisk studie av ett föregivet orsakssamband i konsthistorien
Jag har studerat grunden till Föreningen Svenska KonstnÀrinnors bildande för att undersöka ifall antagandet att föreningen instiftades som en reaktion mot den manliga konstnÀrsgruppen De unga och deras första utstÀllning pÄ Hallins konsthandel 1909 stÀmmer. Jag har vidare undersökt ifall det finns nÄgot samband mellan grundandet av föreningen och de kvinnliga Matisseelevernas uteslutande ur De unga. Genom en historiografisk undersökning samt Griselda Pollocks genusteori har jag med kvantitativa studier kommit fram till att Föreningen Svenska KonstnÀrinnor grundades dÄ enskilda kvinnor inte hade rÀtten att stÀlla ut sin konst. Föreningens bildande grundar sig i de kvinnliga konstnÀrernas önskan om förbÀttrade juridiska rÀttigheter. Genom den statistik jag fört fram i detta arbete kan jag ocksÄ konstatera att det inte finns nÄgot samband mellan föreningens bildande och de kvinnliga Matisseelevernas uteslutande ur De unga, detta dÄ de kvinnliga Matisseelevernas deltagande i Föreningen Svenska KonstnÀrinnors utstÀllningar Àr allt för lÄgt för att kunna ha haft nÄgon pÄverkan. .
Upplevelse av ledarskap, arbetstillfredsstÀllelse och mental hÀlsa bland manliga och kvinnliga kyrkoherdar
Syftet med studien var att undersöka huruvida det finns ett samband mellan upplevt ledarskap, arbetstillfredsstÀllelse och mental hÀlsa bland kyrkoherdar i Lunds stift. Ytterligare ett syfte med studien var att undersöka huruvida manliga och kvinnliga kyrkoherdar skiljer sig signifikant vad gÀller upplevt ledarskap, arbetstillfredsstÀllelse och mental hÀlsa. 41 kyrkoherdar frÄn Lunds stift besvarade en enkÀt. Svarsfrekvensen var 82%. Upplevt ledarskap, arbetstillfredsstÀllelse och mental hÀlsa mÀttes med hjÀlp av COPSOQ (Kristensen, 2001).
Vi vill ocksÄ vara med : en studie i feministisk teologi
Denna uppsats syftar till att belysa och diskutera kristen feministteologi, med fokus pÄ hur det patriarkala sprÄket inom kristen tradition pÄverkar kvinnor inom religionen, samt hur feministteologer anvÀnder och tolkar detta patriarkala sprÄk för att göra det inkluderande Àven för kvinnor. Detta tar sig uttryck bland annat genom att benÀmna Gud med kvinnliga pronomen bredvid de manliga, sÄsom Gud Fader och Moder. Genom att tillÀmpa litteraturstudium som metod framgÄr att kvinnor frÄn början var i majoritet i den tidiga kyrkan, som bestod av dem som följde Jesus under hans levnadsÄr och nÀrmast efter hans död. DÀrefter tar mÀn allt mer över religionen och gör den till sin egen, inte minst genom de paulinska breven som blivit normerande för kristendomens etik och moral. AngÄende resultatet av vad jag kom fram till kan sÀgas att trots att det kristna sprÄket utesluter kvinnor i teorin, Àr det de kristna mÀnnen som har uteslutit kvinnor i praktiken, och sedan trettio till fyrtio Är tillbaka i tiden har en vÄg av feministteologer kÀmpat för att kvinnor ska kÀnna sig mer delaktiga i sin religion, samt synas och höras. Detta har gjorts genom att omdefiniera sprÄk, omvÀrdera vikten av grammatik och genom att lyfta kvinnlig erfarenhet, exempelvis genom att lyfta fram det kvinnliga i treenigheten, och genom att försöka tala om Gud Àven med kvinnliga pronomen och med kvinnliga egenskaper..
Varför har mÀn mer framgÄng Àn kvinnor inom akademin?: en studie i kvinnors problem att nÄ högre tjÀnster inom universitetsvÀrlden
Sveriges regering har som ambition att varje individ ska ha möjligheten att utveckla sin begÄvning inom de omrÄden dÀr man har sina bÀsta förutsÀttningar, oavsett vilket kön man tillhör. Idag Àr det fler mÀn Àn kvinnor som innehar de högre positionerna i samhÀllet och akademin Àr inget undantag. Enligt en artikel i DN 2004-03-18 Àr kvinnorna i majoritet pÄ de svenska universiteten, men bara 14 procent av professorerna Àr kvinnor. Den svenska akademin genomsyras av ?det lÀckande röret?, vilket innebÀr att kvinnor lÀcker ut frÄn den akademiska karriÀren bÄde före och efter avlagd doktorsexamen.
Manipulation i ledarrollen
Ledares egenskaper och förhÄllningssÀtt Àr centrala för att skapa förtroende och tillit hos medarbetare och nÄ framgÄng i ledarskapet. Studiens syfte var att söka svar pÄ hur kvinnliga chefer upplever och förhÄller sig till manipulation i ledarrollen. Ett ytterligare syfte var att undersöka chefernas bedömning av betydelsefulla egenskaper och förhÄllningssÀtt för ett framgÄngsrikt ledarskap. Halvstrukturerade intervjuer genomfördes med fyra kvinnliga chefer i olika branscher. Resultatet analyserades med induktiv tematisk analys.
Kvinnor som leder: att samarbeta, stödja och bli stöttad i arbetslivet.
Kvinnor har uppfattats som effektiva i ett transformativt ledarskap vilket Ă€ven haft en positiv inverkan pĂ„ ett effektivt samarbete i en arbetsgrupp. Ett effektivt samarbete krĂ€vde gemenskap i arbetsgruppen vilken kunde kompliceras av sĂ„vĂ€l arbetsrelaterade som relationsrelaterade konflikter. Ă
tta kvinnliga mellanchefer intervjuades med fokus pÄ deras arbetssÀtt som chefer och deras uppfattningar om eventuella skillnader mellan manliga och kvinnliga medarbetare och kollegor i olika avseenden. Resultatet frÄn en kvalitativ innehÄllsanalys visade att ett effektivt samarbete krÀvde sÄvÀl tydliga arbetsroller och mÄl som en gemenskap med och förstÄelse för varandra. Kvinnliga medarbetare upplevde ett behov av relationer i arbetsgruppen och ett psykosocialt stöd.
Minskar kvinnliga revisorer fo?rekomsten av earnings management och skiljer det sig a?t mellan la?nder med ho?g respektive la?g ja?msta?lldhet? : En ja?mfo?rande studie av svenska och baltiska bo?rsnoterade fo?retag
SammandragProblematisering: Tilla?ter kvinnliga revisorer en la?gre ma?ngd av earnings management a?n sina manliga kollegor? En va?ldigt liten del av den befintliga kvantitativa forskningen inom earnings management har fokuserat pa? om det finns skillnader i hur kvinnliga respektive manliga revisorer va?ljer att begra?nsa earnings management i ett fo?retag. Dessa underso?kningar har gjorts i la?nder som enligt World Economic Forum (WEF, 2013) rankas bland de ho?gsta i va?rlden na?r det kom- mer till ja?msta?lldhet, och det finns da?rfo?r en osa?kerhet ifall deras empiriska resultat kan appliceras i andra la?nder. A? andra sidan finns det forskning som tyder pa? att sociala strukturer sa?som ja?m- sta?lldhet pa?verkar inte bara skillnaderna mellan kvinnor och ma?n utan ocksa? synen pa? resultat manipulering.
DEN NYA TIDENS KVINNLIGA MISSBRUK OCH BEROENDEKLIENTENS UPPLEVELSER AV MĂTET MED VĂ RDEN
Detta examensarbete Àr en fallstudie i hur kvinnliga klienter som söker vÄrd för substansmissbruk upplever mötet med vÄrden och socialtjÀnsten. Den utgÄr frÄn djupintervjuer med fyra kvinnor som har haft missbruk och beroendeproblem. Vad som sÀrskiljer dessa kvinnor Àr att de faller utanför ramarna av den traditionella bilden av den kvinnliga missbrukaren. Det finns ingen social utsatthet i form av vÄld, bostadslöshet, arbetslöshet eller prostitution som annars brukar vara nÀrvarande. Samtliga av mina informanter Àr vÀlanpassade och högst kompetenta samhÀllsmedborgare med arbete, akademisk utbildning, egna företag och bostad.