Sök:

Sökresultat:

892 Uppsatser om Industriell logistik - Sida 57 av 60

Citylogistik: En kommuns bidrag till en effektivare distributionstrafik

Städer lockar fler och fler invånare från landsbygden och småstäder. Denna rådande urbaniseringstrend gör att stora städer växer ännu mer och i takt med tillväxten ökar städernas behov av godstransporter. Godstransporterna är nödvändiga för att hålla staden vid liv, inte bara med leveranser av varor utan också omhändertagande av det avfall som blir över. Godstransporterna skapar även problem i städerna. Stora, svårmanövrerade lastbilar som rör sig tätt inpå promenerande människor i stadskärnan leder till en ökad olycksrisk.

Hälso- och sjukvården i Region Skåne är patientprocessorienterad

Syftet med examensarbetet är att utreda vilken potential det finns för en samverkan mellan Tekniska Verken och växthus. Målet är att genom industriell symbios skapa en resurseffektiv systemlösning där Tekniska Verkens produktionsanläggningars miljöprestanda förbättras samtidigt som växthusets klimatpåverkan minskas.Tekniska Verken har överskottsvärme i sina produktionsanläggningar. Under 2007 hade Gärstad- och Kraftvärmeverket 54 GWh överskottsvärme. Största delen av överskottsvärmen fanns på sommaren, då värmebehovet i fjärrvärmesystemet var som lägst. Effekten som kyldes bort under sommaren uppgick till 25 MW.Om ett par år kommer Svensk Biogas anläggning i Linköping ha överskottsvärme på 26 GWh per år.

Hantering av köpessymaskiner på VSM Group

SammanfattningSyftet med detta arbete är att undersöka huruvida man på Viking Sewing Machines (VSM) skall sköta hanteringen av de symaskiner som företaget köper in från leverantörer i fjärran östern. Skall företaget inom egna lokaler sköta lagerhanteringen eller skall de fortsätta som i dagsläget med att företaget Schenker hanterar lagerhållningen?Det här är en intressant frågeställning men samtidigt en komplex sådan. Det finns flera aspekter att ta hänsyn till innan man kan komma till ett beslut. Det krävs ett grundligt arbete med prognosplanering, t.ex.

Litteratur och intervjustudie inom Green Production : Vad skiljer Lean Production från Green Production, hur uppfattas arbete med miljöförbättrande åtgärder och vilka problem kan uppstå vid implementering av ett grönt produktionssätt?

Följande rapport är resultatet av det examensarbete som utförts våren 2011 inom innovativ produktion/logistik vid Mälardalens Högskola. Examensarbete behandlar ämnet Green Production med fokus på skillnader mellan ett produktionssystem som bygger på Lean Production och ett som bygger på Green Production. Områden som berörs i rapporten är de verktyg som används i de olika produktionssystemen, hur arbetet med miljöförbättrande åtgärder kan se ut i praktiken samt vilka svårigheter som finns vid arbete med miljöförbättrande åtgärder i ett företag. Examensarbetet består av en litteraturstudie där aktuell litteratur studerats inom området samt en intervjustudie som genomförts med insatta inom miljöfrågor kopplat till produktion samt operatörer.Bakgrunden till examensarbetet grundar sig i att världen står inför en framtid där många utav de råmaterial som används idag vid produktion inte kommer att kunna nyttjas i framtiden. Detta i kombination med de miljöproblem som människan åsamkat, har bidragit till att många företag insett att miljöaspekter måste vara i åtanke genom hela produktionsprocessen.Den uppfattning som erhållits genom intervjustudierna är att det är viktigt för ett företag att visa att de arbetar med miljöförbättrande åtgärder.

Startmodeller för presshärdningsverktyg

I den hårda konkurrens som råder måste företag arbeta strategiskt för att minska sina kostnader och fortsätta vara konkurrenskraftiga. När det gäller kostnadsreduceringar inom logistik har vanligtvis inte emballagehanteringens bidrag till effektivisering av försörjningskedjan uppmärksammats. Det finns dock ett betydande samband mellan emballagehantering och logistikkostnader. Detta då logistikkostnaderna påverkas både direkt och indirekt av hur företag väljer att hantera och styra ett system för användning av emballage. Direkt påverkan uppkommer genom inköpskostnader och avfallshantering medan indirekt påverkan uppkommer genom paketering, fysisk distribution av emballage och kundkrav.

Vad är nästa steg? : En studie om flödesförbättring och förändringsarbete på Danderyds sjukhus akutmottagning

Examensarbetet har utförts på Danderyds sjukhus, ett akutsjukhus i norra Stockholm med uppdrag att erbjuda sjukvård till drygt 440 000 invånare, och närmare bestämt på hjärtsektionen inom akutmottagningen (hjärtakuten).Med utgångspunkt i nya interna målsättningar samt de statligt satta målen, att 80 % av patienterna ska färdigbehandlas inom 4 timmar på akutmottagningar från år 2009, påbörjades ett förändringsarbete på Danderyds sjukhus akutmottagning. Detta förändringsarbete mynnade ut i ett nytt flöde och arbetssätt, benämnt Lean, på akutmottagningen och implementerades i början av 2009. Efter att ha använt det nya arbetssättet i ett år finns behov att utvärdera förändringen och utveckla förändringsarbetet. Syftet med examensarbetet fastställdes därför till att kartlägga de förändringar som gjorts på hjärtakuten och vilken effekt som förändringarna gett. Detta för att kunna föreslå fortsatt arbete med att förbättra flödet genom hjärtakuten.Med hjälp av observationer och intervjuer kartlades patientflödet genom hjärtakuten före och efter förändringen.

Passar hållbart transporterade skor bättre? - Hur ett skoföretag kan arbeta med CSR-frågor kopplat till sin transportlösning

Under de senaste decennierna har begreppet CSR, Corporate Social Responsibility, blivit ett centralt begrepp för många företag. För att vara ett konkurrenskraftigt företag handlar det idag inte endast om att ta ansvar för sitt företag utifrån ett ekonomiskt perspektiv, utan även ur miljömässiga och sociala aspekter bör tas i beaktning när man driver en verksamhet. Skobranschen har under de senaste åren kännetecknats av en stark frammarsch med stadigt ökande försäljningsvolymer, vilket inte enbart är förenat med positiva effekter för skoföretagen. Transportarbetet har ökat, vilket leder till en allt större negativ påverkan på miljön och samhället. Ansvaret för detta ligger inte enbart hos transportören, utan även transportköparen anses bära en del av ansvaret och förväntas agera aktivt och ställa krav på sin transportör för att minska påverkan på omgivningen.

Läraren som en resurs : Lean för att resurseffektivisera lärarens arbetsuppgifter

SammanfattningUppsatsen kommer att fokusera på hur skolans viktigaste resurs, läraren, används i dagens skolklimat. Information som presenteras i vår rapport utgörs av två delar.Produktionsteorier som är vanliga inom industrin beskrivs och vi gör en ansats att anpassa dessa till skolans värld. Arbetets andra del består av en empirisk studie där lärare blivit djupintervjuade och där elever svarat på en enkät. Gymnasieskolor i Stockholm, Umeå och Västerås har fått utgöra grunden för den empiriska undersökningen.Inom industriell produktion används produktionsteorier för att öka effektiviteten och reducera resursanvändningen. Det mest kända begreppet inom resurseffektivitet är lean som består av ett flertal modeller.

I strävan mot bättre leveransprecision: en fallstudie vid Hydrauto Medium Cylinders Skellefteå AB

Denna rapport är resultatet av ett examensarbete som är genomfört vid Hydrauto Medium i Skellefteå. Hydrauto Medium är en del av Hydrauto Group och tillverkar hydraulikprodukter till mobila enheter såsom lastkranar, skogskranar och lastväxlare. Hydrauto Group är ensam leverantör av hydraulikprodukter till Konekoncernen där bland annat krantillverkaren Hiab ingår. Under det senaste året har Hydrauto Mediums leveransprecision försämrats och ett visst eftersläp har uppstått. Examensarbetet syfte var att undersöka problem som ledde till försämrad leveransprecision samt ge konkreta förslag för hur de skulle lösas.

Uppföljning och styrning av lagerproduktion ? Ramverk, mätsystem och individualiseringsmodell

Titel: Uppföljning och styrning av lagerproduktion ? Ramverk, mätsystem och individualiseringsmodell Författare: Peter Gunnarson och Daniel Hallbäck Handledare: Adj. prof. Stig-Arne Mattsson, Institutionen för teknisk ekonomi och logistik. Prof.

Hantering av utjämningsbuffert

Detta projekt gick ut på studera huruvida Outokumpu, Degerfors, kunde använda sig av modeller som representerar strategier från Lean production med tillhörande flödesverktyg och hur dessa kunde appliceras i företaget. Outokumpu, Degerfors, är specialister inom rostfritt stål och levererar produkter till slutanvändare världen över. Uppgiftens utgångspunkt är att försöka få en bättre och smidigare hantering av materialet och samtidigt sänka kostnaderna för produkter i arbete. Modellen som användes kallas ?lära sig att se? och baseras på att kartlägga flöden inom produktionen. Syftet med detta var dels att skapa sig en bild av ett nuvarande produktionsflöde men också fastställa eventuella slöserier i värdekedjan.

Effektivisering av leveransplanerings- och lastningsprocess: en fallstudie vid Smurfit Kappa Kraftliner Piteå

Allteftersom marknaden för massa – och pappersindustrin växer, samtidigt som världen blir allt mer globaliserad, ökar den internationella konkurrensen inom industrin. Svenska företag drivs till att konkurrera med internationella företag, som ofta har mer gynnsamma förutsättningar vad det gäller råvaror och arbetskraft. För att bedriva framgångsrika verksamheter under dessa förutsättningar krävs effektiva relationer till kunder och leverantörer då företag konkurrerar som en del i en försörjningskedja. Möjligheten att bedriva en konkurrenskraftig försörjningskedja förutsätts av effektiva processer och arbetsrutiner inom respektive företag och det finns därmed stora fördelar i att se över hur processer och flöden inom företaget leds och fungerar. Planeringen av leveranser och lastning är processer hos Smurfit Kappa Kraftliner som i dagsläget är förenad med en del problem som leder till ineffektivitet samt fel vid lastning av produkter.

Effektivisering av leveransplanerings- och lastningsprocess:
en fallstudie vid Smurfit Kappa Kraftliner Piteå

Allteftersom marknaden för massa ? och pappersindustrin växer, samtidigt som världen blir allt mer globaliserad, ökar den internationella konkurrensen inom industrin. Svenska företag drivs till att konkurrera med internationella företag, som ofta har mer gynnsamma förutsättningar vad det gäller råvaror och arbetskraft. För att bedriva framgångsrika verksamheter under dessa förutsättningar krävs effektiva relationer till kunder och leverantörer då företag konkurrerar som en del i en försörjningskedja. Möjligheten att bedriva en konkurrenskraftig försörjningskedja förutsätts av effektiva processer och arbetsrutiner inom respektive företag och det finns därmed stora fördelar i att se över hur processer och flöden inom företaget leds och fungerar.

Ledtidsförkortningar i adjustaget vid SSAB Tunnplåt

I dagens allt mer globaliserade industrivärld med allt hårdare konkurrens gäller det för företag att hitta sätt med vilka de kan locka kunderna att handla av just dem. För SSAB Tunnplåt som nischat sig inom höghållfasta stålsorter finns kunder inom högteknologiska industrier vilka ofta är i framkant vad gäller effektiv produktion. Ett exempel är fordonsindustrierna där begrepp som Just In Time och Just in Sequence är vanliga, dessa produktionssätt ställer höga krav vad gäller leveranssäkerhet hos sina leverantörer vilket SSAB Tunnplåt måste kunna leva upp till. Adjustaget är det avslutande produktionsavsnittet för SSAB:s stålverk i Luleå. Hit anländer 2,1 miljoner ton stål årligen där de kvalitetskontrolleras och eventuellt efterbehandlas för att sedan lastas på tåg för vidare transport ned till Borlänge där SSAB Tunnplåt har sitt valsverk.

Prefabricerade segmentbroar för väg: jämförande konstruktionsberäkningar och dimensioneringsförslag

I Sverige uppförs traditionellt broar platsgjutna men på senare tid har en effektivisering av anläggningsbranschen efterlysts. En angreppspunkt är att industrialisera broprocessen och på så sätt skapa konkurrenskraftiga broalternativ till de traditionella brotyperna. En brotyp som lämpar sig väl för industriell brobyggnad och som slagit igenom internationellt är prefabricerade segmentbroar. 1964 byggdes Choisy-le-Roi i Paris, Frankrike, som den första prefabricerade segmentbron i betong. Såsom namnet antyder är en prefabricerad segmentbro en bro byggd i korta sektioner, benämnda segment.

<- Föregående sida 57 Nästa sida ->