Sök:

Sökresultat:

6302 Uppsatser om Film i svenskämnet - Sida 38 av 421

AnvÀndbarhet pÄ webbplatser för uthyrning av film

Syftet med denna studie Àr att undersöka förekomsten av eventuella anvÀndbarhetsproblem och brister pÄ webbplatser som tillhandahÄller tjÀnster för digital uthyrning av film. I de fall existensen Àr ett faktum, har vi haft för avsikt att undersöka vilka dessa anvÀndbarhets-problem Àr och om det Àr möjligt att bygga bort dem genom att applicera befintlig kunskap inom anvÀndbarhet och webbdesign. För att kunna uppnÄ detta syfte har vi genomfört kvalitativa experiment pÄ tre av de dÄvarande största webbplatserna som erbjöd denna tjÀnst. Experimentens resultat analyserades bÄde kvalitativt och kvantitativt för att uppnÄ en högre trovÀrdighet. VÄr studie visade att det inte bara rÄder en uppsjö anvÀndbarhetsproblem pÄ dessa webbplatser, utan att mÄnga av dem Àr sÄ pass allvarliga att de omöjliggör anvÀndning av webbplatsernas tjÀnster.

Film Àr ocksÄ text: förekomsten av spelfilm i svenskundervisningen i gymnasieskolan

Syftet med detta arbete var att undersöka om och hur gymnasielÀrare inom svenskÀmnet anvÀnder sig av spelfilm i sin undervisning samt hur gymnasieelever uppfattar anvÀndandet av spelfilm inom Àmnet svenska. En enkÀtundersökning har genomförts bland nio gymnasielÀrare inom Àmnet svenska samt med en klass elever i Ärskurs tre pÄ gymnasiet. Resultatet visar pÄ att alla lÀrare anvÀnder sig av spelfilm men i olika utstrÀckning och att eleverna vill att denna undervisningsmetod skall förekomma i Ànnu högre grad. LÀrarna framhöll, Àven de, viljan av att anvÀnda sig av film i högre utstrÀckning Àn vad de gör. Eleverna poÀngterade att filmen Àr ett lustfyllt och bra lÀromedel.

Det oemotstÄndliga vÄldet : En adaptionsanalys av gestaltningen av vÄld i Burgess och Kubricks A Clockwork Orange

Syftet med uppsatsen Àr att ur ett adaptionsteoretiskt perspektiv undersöka gestaltningen av framförallt sexuellt vÄld i Anthony Burgess roman A Clockwork Orange (1962) och Stanley Kubricks adaption av romanen till film (1971). Genom en nÀrstudie av hur vÄldet gestaltas och vad av vÄldet som kommuniceras mellan roman och film, Àr min ansats att identifiera A Clockwork Orange som estetiserad och metakritisk eller vÄldsförhÀrligande. Undersökningen visar att det vid tolkningen av A Clockwork Orange inte gÄr att bortse frÄn kontext och kulturell diskurs och att det sÀtt man talade om framförallt filmen nÀr den hade premiÀr, prÀglade synen pÄ den som vÄldsförhÀrligande. Undersökningen visar dock att den litterÀra textens tekniker och konstruerade sprÄk skapar distans till vÄldsgestaltningen som gör det möjligt att omvandla den till en metaforik. Undersökningen visar vidare att det audiovisuella mediet genom ett konstnÀrligt formsprÄk förmÄr skapa en förstÄelse för vÄldet som en kritik mot det vÄld som en inte förmÄr distansera sig till..

Elevers ord- och begreppsförstÄelse pÄ en svensk skola i England : Sett ur lÀrarperspektiv

Denna studie undersöker hur lÀrare anser att de kan stÀrka elevers ord- och begreppsförstÄelse för att uppnÄ lÀroplanens kunskapskrav i det svenska sprÄket. PÄ grund av globaliseringen vÀljer mÄnga familjer att bostÀtta sig utomlands vilket medför att det bedrivs mÄnga svenska skolor runt om i vÀrlden. Studien utgÄr ifrÄn en svensk skola i England, dÀr fyra lÀrare i de tidigare Ären har intervjuats. Intervjuerna genomfördes via skype vilket medför bÄde positiva och negativa konsekvenser för studien. Studien fokuserar bland annat pÄ ord- och begreppsförstÄelse, lÀrarbakgrund, förvÀntningar samt elever med ett annat modersmÄl.

Fandom och upplevelse: En litteraturstudie om hur deltagande i en fandom kan fördjupa upplevelsen av TV-serier, film, böcker och liknande kÀllmaterial

TV, film och litteratur Àr omrÄden som alla ingÄr i de kulturella och kreativa nÀringarna, dvs. nÀringar som gÄr ut pÄ att pÄ nÄgot sÀtt producera upplevelser. Fandom, som ofta kretsar kring kÀllmaterial i form av t.ex. TV-serier eller böcker, har trots detta aldrig undersökts med utgÄngspunkt i upplevelseproduktionsteorier.Syftet med detta arbete var att undersöka hur deltagandet i en fandom kan fördjupa upplevelsen av kÀllmaterialet, med utgÄngspunkt i tvÄ olika upplevelseproduktions-teorier. Denna första ansats till forskning kring kombinationen fandom?upplevelse gjordes genom en litteraturstudie.I bakgrunden presenteras upplevelseekonomin, upplevelseproduktion, samt fenomenet fandom.

Svensk folkmusik blir svensk vÀrldsmusik : Ideologi i förÀndring under 1970-talet.

AbstractKarin Eriksson: Svensk folkmusik blir svensk vÀrldsmusik ? Ideologi i förÀndring under 1970-­tal. Uppsala universitet: Institutionen för musikvetenskap, uppsats för 80 p, 2005.1970-talet var en omvÀlvande tid inom svenskt musikliv. Tidsandan var starkt fÀrgad av framtidstro, kreativitet och experimentlusta nÀr den svenska folkmusikvÄgen svepte över landet. Undersökningen söker svar pÄ NÀr och hur svensk folkmusik blev en del av svensk vÀrldsmusik.

Lika utbildning, lika lön? : En empirisk studie av löneskillnader mellan svensk- och utrikesfödda med svensk högskoleutbildning.

Syftet med denna uppsats Àr att undersöka om det finns löneskillnader mellan svenskfödda och utrikesfödda med svensk högskoleutbildning, samt undersöka om en eventuell skillnad kan beskrivas av individspecifika egenskaper. Undersökningen Àr baserad pÄ data för 2005 hÀmtat frÄn LINDA-databasen. Materialet analyseras med Mincerregressioner och Oaxaca- dekomponeringar. Med Oaxaca-dekomponeringar kan vi sÀrskilja löneskillnader som beror pÄ olika uppsÀttningar av egenskaper hos grupperna. Resultaten visar pÄ en löneskillnad mellan grupperna pÄ nÀra Ätta procent som dock verkar minska nÄgot i takt med att vistelsetiden ökar.

Animerad film - En analys av genus och hjÀlte-/skurkstereotyper i fyra filmer

AbstractTitel: Animerad film ? En analys av genus och hjÀlte-/skurkstereotyper i fyra filmerFörfattare: Anna Gummesson och Louise SköldHandledare: Daniel Zachrisson Examinator: Ingegerd Rydin Syfte: Syftet med den hÀr uppsatsen var att analysera fyra animerade lÄngfilmer för att se om det gÄr att urskilja nÄgra specifika mönster vad gÀller genus, samt vad gÀller stereotyperna hjÀlte/hjÀltinna och skurk.De filmer som valdes var Snövit och de sju dvÀrgarna (1937), Den lilla sjöjungfrun (1989), Skönheten och Odjuret (1991) och Shrek (2001), av vilka alla utom den sistnÀmnda Àr producerad av Walt Disney Company. Shrek Àr i stÀllet producerad av Dreamworks. Filmerna valdes ut efter Ärtal, dÄ vi ville se ifall det fanns nÄgra uppenbara skillnader som kan knytas till det Är de producerats i, men ocksÄ efter hur pass relevanta de skulle vara att analysera utifrÄn valda teman, med tanke pÄ handling och rollkaraktÀrer.Metod: Textanalys med inslag av ideologikritik.Resultat: Det fanns en hel del mönster att finna i bÄda temana, som Àven till viss del visade sig hÀnga ihop, pÄ det viset att den idealiserade bilden av genus var den som hörde ihop med hur hjÀltinnan/hjÀlten var framstÀllda. Den bilden visade kvinnan som den perfekta, vackra, söta och goda, och till viss del passiv och svagare.

Nobody likes the Middle East. There is nothing there to like. : En postkolonial studie av hur Hollywoodfilmer framstÀller mÀnniskor frÄn Mellanöstern före och efter 9/11

This study is a comparative analysis of how Hollywood portrays people from the Middle East before and after 9/11. The films used to conduct this study are True Lies (1994), The Siege (1998), The Kingdom (2007) and Body of Lies (2008). With a qualitative methodology, discourse analysis and postcolonial theory this study analysed not only how people from the Middle East is portrayed, but also how the Americans in the films are presented and how the characters in the films changed in the movies produced after 9/11.     The results show that people from the Middle East are portrayed in a negative way and that Hollywood uses stereotypes. However, people from the Middle East are more gradated in the films post-9/11. There is a bigger focus on Islam in the movies produced after 9/11 and the study also shows that family values play a less central part in the story in the films made after 9/11 and that work is of more importance.

Elevers lÀs- och skrivutveckling genom filmskapande

Det övergripande syftet med detta examensarbete Àr att Àr att skapa förstÄelse för i vad mÄn elevers filmskapande kan ses som en tillgÄng i deras lÀs- och skrivutveckling. Vidare sÄ uppmÀrksammas ocksÄ lÀrares syn pÄ hur filmskapande kan bidra till lÀs- och skrivutveckling samt deras syn pÄ text, berÀttande och lÀrande. Studien tar ocksÄ upp vilka möjligheter och vilka hinder som lÀrarna anser finns i arbetet med filmskapande i skolan. Empiriskt material i form av kvalitativa intervjuer med sex stycken lÀrare samt teori och tidigare forskning ligger till grund för min analys och diskussion i studien. Resultatet visar pÄ att lÀrarna ser lÀrande utifrÄn ett sociokulturellt perspektiv och att majoriteten av dem ser filmskapande som ett kulturellt redskap för att uttrycka text.

Svenska apotekskedjors implementering av svensk Good Pharmacy Practice ? bara ?prat? eller realitet? En fallstudie om organisationers sÀtt att hantera förÀndringar

I och med omregleringen pÄ den svenska apoteksmarknaden sÄ stÀlls svenska farmaceuter inför ett delvis nytt etiskt dilemma: valet mellan att se till patientens/kundens bÀsta, som en del av svensk hÀlso- och sjukvÄrd, eller att se till arbetsgivarens intressen. Denna förÀndring i apotekskedjornas och farmaceuternas omvÀrld gjorde att flera intressenter i apoteksbranschen ville stÀrka apotekens och farmaceuternas roll som en del av hÀlso- och sjukvÄrd. SÄledes publicerade intressenter i apoteksbranschen, gemensamt, en etisk riktlinje ? svensk Good Pharmacy Practice. Samtidigt som riktlinjen innebar ett förslag pÄ en lösning pÄ ett problem sÄ gav den ocksÄ upphov till en osÀkerhet för de enskilda apotekskedjorna; en osÀkerhet som varje enskild organisation mÄste hantera.

3D-visualisering till Eve

Vi har under tio veckor producerat en del av Peter Martinssons film Eve. Vi har stÄtt bakom en stor del av den tekniska biten. Vi har inte deltagit nÄgot i idéarbetet och idén bakom filmen, dÀremot har vi pÄverkat det visuella resultatet genom att göra stora delar av bakgrundsmaterialet. PÄ sÄ sÀtt har vÄra idéer och vÄr konst fÄtt en stor del i filmen. Genom detta arbete har vi velat utveckla vÄra kunskaper frÀmst i programmet AliasWavefront Maya, men Àven rent estetiskt. MÄlet med arbetet var inte att bli klara med filmen, utan att lÀra oss av produktionsprocessen. Vi har varit tvungna att anpassa oss i vÄrt arbete till det speciella utseendet som filmen har.

Undervisning om ord : En studie av lÀrares ordkunskapsundervisning pÄ sfi

Studiens syfte Àr att undersöka hur lÀrare arbetar för att utveckla sfi-elevers ordförrÄd. Materialet bestÄr av fem intervjuer och fem klassrumsobservationer. Materialinsamlingen Àr genomförd med metoden semistrukturerad kvalitativ personlig intervju och strukturerad icke-deltagande observation. Observationerna bekrÀftar informanternas uttalanden i intervjuerna.     Resultatet visar att lÀrarna har en varierad ordkunskapsundervisning dÀr eleverna fÄr lÀra sig nya ord genom textlÀsning, skriftliga uppgifter, film, sÄnger, körlÀsning, bollek, ordlistor, samtal och diskussioner. LÀrarna undervisar om ordbildning nÀr det kommer upp i ett naturligt undervisningssammanhang snarare Àn att fokusera pÄ att undervisa om generella regler för svensk ordbildning under sÀrskilda lektioner.     Samtliga lÀrare som deltar i studien undervisar om fraser, synonymer och motsatser.

Kulturens pÄverkan i förskollÀrarens förhÄllningssÀtt: En studie i en svensk och en thailÀndsk förskola i Thailand

Syftet med denna studie har varit att undersöka om och hur kulturen pÄverkar svenska och thailÀndska förskollÀrares förhÄllningssÀtt till barn och till sitt uppdrag. Studien har genomförts i en svensk och i en thailÀndsk förskola i Thailand för att kunna uppmÀrksamma skillnader. För att besvara syftet och frÄgestÀllningarna har kvalitativa intervjuer och observationer genomförts. Resultatet av intervjuerna och observationerna har visat att kulturen pÄverkar förskollÀrarnas förhÄllningssÀtt. FörskollÀrarna sÄg sitt uppdrag och förhÄllningssÀtt pÄ olika sÀtt.

Dansk och svensk reklamutformning ur ett kulturellt perspektiv

För att effektivt utforma reklam samt integrera denna över nationsgrÀnser Àr det viktigt att ha en god förstÄelse för vad som skiljer lÀndernas kulturer Ät. Det Àr dessutom viktigt att kunna hantera dessa skillnader för att nÄ fram med det tilltÀnkta budskapet. Med utformning menas pÄ vilket sÀtt en reklam Àr presenterad, vilket kan liknas med manuset till en film. Syftet med denna uppsats Àr att diskutera och analysera dansk och svensk reklamutformning ur ett kulturellt perspektiv, för att utveckla en förstÄelse för kulturens betydelse vid utformningen av reklam riktad till Danmark respektive Sverige. Vi har utifrÄn det stÀllt oss frÄgan: Hur bör reklam utformas med hÀnsyn till kultur för att effektivt kommuniceras till danskar respektive svenskar? För att kunna besvara frÄgan har olika kulturforskares studier jÀmförts för att fÄ en förstÄelse för dansk och svensk kultur.

<- FöregÄende sida 38 NÀsta sida ->