Sök:

Svenska apotekskedjors implementering av svensk Good Pharmacy Practice ? bara ?prat? eller realitet? En fallstudie om organisationers sätt att hantera förändringar


I och med omregleringen på den svenska apoteksmarknaden så ställs svenska farmaceuter inför ett delvis nytt etiskt dilemma: valet mellan att se till patientens/kundens bästa, som en del av svensk hälso- och sjukvård, eller att se till arbetsgivarens intressen. Denna förändring i apotekskedjornas och farmaceuternas omvärld gjorde att flera intressenter i apoteksbranschen ville stärka apotekens och farmaceuternas roll som en del av hälso- och sjukvård. Således publicerade intressenter i apoteksbranschen, gemensamt, en etisk riktlinje ? svensk Good Pharmacy Practice. Samtidigt som riktlinjen innebar ett förslag på en lösning på ett problem så gav den också upphov till en osäkerhet för de enskilda apotekskedjorna; en osäkerhet som varje enskild organisation måste hantera. Syftet med den här studien var att beskriva och analysera hur svenska apotekskedjor förhåller sig till en ny etisk riktlinje ? svensk GPP. Nyinstitutionell teori användes för analys och besvarande av frågeställningarna. Det visade sig att det från apotekskedjornas sida gjorts förhållandevis lite för att implementera svensk GPP i praktiken. I slutet ges en diskussion med efterföljande implikationer samt förslag på framtida forskning.

Författare

David Antonsson

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Företagsekonomiska institutionen

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..