Sök:

Sökresultat:

604 Uppsatser om Förtroende för revisorn - Sida 31 av 41

Att revidera eller inte revidera : - Àr revisionsplikten i smÄ aktiebolag nödvÀndig?

Revisionsplikt rÄder idag i Sverige för samtliga aktiebolag, oavsett storlek. De stora redovisningsskandaler som uppdagats de senaste Ären pÄ finansmarknaderna, som t.ex. amerikanska Enron, har lett till nya och hÄrdare krav pÄ revision. Dessa hÄrdare krav har resulterat i högre kostnader för aktiebolagen, oavsett storlek, eftersom det tar lÀngre tid för revisorn att utföra revisionen. I smÄ bolag saknas dock vanligtvis den intressekonflikt som finns mellan aktieÀgare och bolagsledning i stora bolag eftersom Àgarna i smÄ bolag ofta driver verksamheten sjÀlva.

Hur formulerar revisorn fortlevnadsbedömningar i revisionsberÀttelsen?

Under det senaste decenniet har det förekommit flera företagsskandaler vilket har startat en debatt kring revisionsprofessionen. Intressenterna anser att revisorerna inte har utfört sitt jobb pÄ ett yrkesmÀssigt korrekt sÀtt, nÀr de inte ifrÄgasatt fortlevnaden hos bolag som senare gÄtt i konkurs. Tidigare forskning har visat att revisorerna har dÄlig trÀffsÀkerhet nÀr de bedömer ?going concern? och nÀr revisorerna utfÀrdar ?going concern? varningar formulerar de sig pÄ olika sÀtt. I revisionsstandard 570 Äterfinns en formulering som revisorerna bör anvÀnda, men formuleringarna pÄverkas av revisorns kompetens och oberoende.

AnmÀlningsplikt ? vilka faktorer pÄverkar revisorns beslut om att anmÀla vid misstanke om brott?

Den 1 januari 1999 infördes lagen som sÀger att revisorn ska anmÀla till Äklagare vid misstanke om brott. Sedan lagens införande har det funnits delade meningar om lagen Àr bra eller dÄlig. Vissa revisorer anser att lagen Àr negativ, eftersom de Àr rÀdda att ses som statens förlÀngda arm. Andra revisorer ser lagen som positiv, de ser fördelen med att revisorns roll stÀrks, vilket kan leda till att de slipper pÄtryckningar genom hÀnvisning till lagen. Syftet med studien Àr att förklara varför vissa revisorer anmÀler vid misstanke om brott och andra revisorer inte gör det.

Slopandet av revisionsplikten i smÄ aktiebolag - en undersökning om möjliga effekter samt tre intressentgruppers instÀllningar i frÄgan

VÄrt syfte Àr att redogöra för ett antal intressenters uppfattning om slopandet av revisionsplikten för smÄ aktiebolag samt identifiera tÀnkbara konsekvenser av slopad revisionsplikt. VÄrt empiriska underlag bestÄr av svaren frÄn vÄra 18 respondenter. Underlaget analyserar vi med hjÀlp av vÄrt litteraturkapitel. Detta bestÄr av tre teoretiska förklaringsmodeller, fakta om revision samt en beskrivning av utvecklingen efter avskaffandet i tre europeiska lÀnder. Vi har kommit fram till att en övervÀgande del av vÄra respondenter Àr negativa till ett slopande, framförallt gÀller detta banker och finansbolag.

Kan trovÀrdighet köpas för pengar? ?En studie i vilka vÀrden en revisor skapar för ett företag

Bakgrund och problemdiskussion: Under 2000-talet pÄgick en diskussion betrÀffande att vi i Sverige, i likhet med andra lÀnder i Europa, skulle avskaffa revisionsplikten. Ordet revision har sitt ursprung i det latinska ordet reviŽsio som betyder Äterseende. Detta kan förklara innebörden av vad en revision Àr, det vill sÀga en granskning i efterhand av ett företags redovisning och förvaltning. Utredningen resulterade slutligen i en ny lag som trÀdde i kraft Är 2010. Resultatet blev en kompromiss dÀr revisionsplikten avskaffades för cirka 70 procent av de svenska aktiebolagen.

Den orena revisionsberÀttelsens effekter

Syftet med vÄr uppsats var att utreda om intressenterna anser att den orena revisionsberÀttelsen utgör en negativ signal och vilka ÄtgÀrder de dÀrmed eventuellt vidtar dÄ företag uppvisar oren revisionsberÀttelse. Vidare skulle vi undersöka om företag med orena revisionsberÀttelser i större grad gÄr i konkurs eller likvidation Àn företag med rena revisionsberÀttelser. Med utgÄngspunkt frÄn agentteorin och signalteorin skapade vi vÄr egen modell. Modellen beskriver hÀndelseförloppet efter att revisorn utfÀrdat en oren revisionsberÀttelse, dÄ intressenterna vidtar ÄtgÀrder mot företaget vilket som i slutÀndan pÄverkar företagets fortsatta existens. För att kunna realisera vÄrt syfte genomförde vi en explorativ intervju för att fÄ en djupare förstÄelse i Àmnet, vilket sedan lÄg till grund för datainsamlingen.

En granskning av grÀnserna mellan finansiell rÄdgivning och revision

I denna uppsats har vi granskat de tvÄ yrkena rÄdgivare och revisor för att se vad yrkena innebÀr. Vi har anvÀnt oss av sekundÀrdata och pÄ sÄ sÀtt försökt att skaffa oss en bild av hur yrkena ser ut. Vi har sedan lÀst och analyserat rÀttfall för att se hur domarna har fallit inom respektive yrkesomrÄde. Detta har vi gjort med intresse av den nya lagen som trÀdde ikraft 2004 för finansiell rÄdgivning. Vi ville se om den nya lagen har hunnit ge nÄgra effekter i form av fÀllande domar.

Nystartade företag och rÄdgivning: finns det samband mellan efterfrÄgan pÄ rÄdgivning och företagsledarens kunskaper, intressenter och bransch?

Nystartade företag Àr viktiga för Sveriges ekonomiska tillvÀxt. I tidigare studier diskuteras att företagsledare i nystartade och smÄ företag ofta saknar kunskap om redovisning och behöver rÀtt verktyg för att lyckas. Fram till november 2010 fanns revisionsplikt för alla bolag i Sverige dÀr en revisor granskar ett bolags rÀkenskaper för att kvalitetssÀkra att redovisningen inte innehÄller nÄgra vÀsentliga fel. Sedan revisionspliktens avskaffande Àr det fler företag som vÀljer bort revisorn vilket har skapat möjligheter för yrkesgruppen redovisningskonsulter i Sverige. En redovisningskonsult kan anlitas för upprÀttandet av de finansiella rapporterna och har större möjligheter att ge företag rÄdgivning inom en mÀngd omrÄden.

Svensk kod för bolagsstyrning : Har kodens införande pÄverkat revisorn?

Det nya millenniet inleddes med en av vÀrldens största redovisningsskandaler efter avslöjanden om redovisningsfusk och bedrÀgerier inom bolagsjÀtten Enron i USA. Konsekvenserna av det intrÀffade blev att allmÀnhetens förtroende för bolagsstyrning samt för revisorer har minskat. Som en direkt följd och pÄ vÀldigt kort tid införde USA hÄrdare lagstiftning i form av ?the Sarbanes Oxley Act? Det Àr en lag vars syfte Àr att stÀrka den interna kontrollen av finansiell rapportering.I Sverige har ocksÄ redovisningsskandaler intrÀffat. En omtalad skandal Àr Skandiaskandalen som intrÀffade Är 2003.

VÀsentlighetsbedömningens pÄverkan av klientens branschtillhörighet

Bakgrund: Bristen pÄ riktlinjer för vÀsentlighetsbedömning lÀmnar ett stort utrymme för revisorns professionella omdöme i vÀsentlighetsbedömningen. Revisorn mÄste anvÀnda sitt professionella omdöme vid vÀsentlighetsbedömningen, speciellt med hÀnseende till klientens branschtillhörighet, vilket ger upphov till inkonsekventa vÀsentlighetsbedömningar.Syfte: Studiens syfte Àr att förklara hur revisorernas vÀsentlighetsbedömningar pÄverkas av klientens branschtillhörighet.Metod: Studien har ett positivitsikt synsÀtt och anvÀnder en kombinerad metod av bÄde kvalitativ och kvantitativ metodik. Studien utförde för- och efterintervjuer samt en enkÀtundersökning. Datan samlades in via SurveyMonkey och hanterades samt analyserades i statistikprogrammet SPSS.Resultat och slutsats: Revisorernas professionella omdöme som anvÀnds i vÀsentlighetsbedömningarna ger upphov till skillnader i vÀsentlighetsbedömningarna. Skillnaderna kan delvis förklaras av klientens branschtillhörighet eftersom det inte finns specifika riktlinjer för hur vÀsentlighetsbedömningarna ska utföras beroende pÄ klientens branschtillhörighet.

FörestÀllningar om revisorers anmÀlningsplikt

Den 1 januari 1999 infördes lagen om revisors anmÀlningsplikt vid misstanke om brott. Denna lag innebÀr att revisorer Àr skyldiga att anmÀla till Äklagare eller polis om styrelseledamot eller verkstÀllande direktör kan misstÀnkas för nÄgot av de i lagen upprÀknade brotten. Syftet med lagen Àr att revisorn ska bli mer instÀlld pÄ granskning. En revisor som dröjer med att anmÀla vid misstanke om brott, utsÀtter sig sjÀlv för en risk. Han/hon kan nÀmligen bedömas vara ansvarig för medhjÀlp vid bokföringsbrott och kan Àven, i vissa fall, vara att betrakta som gÀrningsman.

En studie i hur TV-kanalerna pÄverkas av ny teknisk utveckling

Allt eftersom vÀrlden förÀndras och globaliseras har ett gemensamt redovisningsramverk varit i behov för att förenkla jÀmförbarheten mellan olika lÀnder. En koncernredovisning upprÀttad enligt IAS/IFRS standarder krÀvs sedan 2005 för samtliga börsnoterade bolag inom Europeiska Unionen. (Marton et al., 2008, s. 1-2) Detta har medfört att företag ska utföra Ärliga nedskrivningstester av sin goodwill, till skillnad frÄn förr dÄ ett nedskrivningstest endast upprÀttades dÄ det fanns en indikation pÄ att det krÀvdes (Persson & Hulten, 2006, s. 29).

Intern kontroll av finansiell information inom affÀrssystem : En kvalitativ studie om hur börsnoterade bolag pÄ den svenska kapitalmarknaden kontrollerar kvaliteten av den finansiella informationen i sina affÀrssystem

Inledning: Vilken position en revisor innehar kan bero pÄ ett flertal faktorer. Bland annat styrs revisorns position av revisionsbyrÄns krav och demografi. Revisorns identitet Àr ocksÄ nÄgot som kan pÄverkas av en rad olika faktorer, vilka skapar incitament för att revisorn identifierar sig med revisionsbyrÄn, klientföretaget eller professionen. DÄ det Àven har visat sig att relationer inom revisionsbyrÄn, klientföretaget eller professionen kan pÄverka revisorns position, Àr det dÄ möjligt att det finns en samvariation mellan revisorns identitet och position? Problemformulering: Vilka faktorer pÄverkar revisorns position och identitet? Hur samvarierar revisorns identitet och uppnÄdda position? Syfte Syftet med denna uppsats Àr att förklara vilka faktorer som pÄverkar revisorns position och dess identitet samt hur revisorns identitet och position samvarierar.

Revisorn i rollen som granskare av miljö- och hÄllbarhetsredovisningar

Ett ökat miljömedvetande frÄn samhÀllet har gjort att förutsÀttningarna för nÀringslivet har förÀndrats och miljöfrÄgorna har blivit allt viktigare. Vid bedömning av företagen vÀger intressenterna alltmer in informationen som ges om miljön. Intresset för miljöfrÄgor har bidragit till att företagens redovisning av miljöinformation blivit betydelsefull. Omfattningen av en miljöredovisning varierar och med anledning av denna variation var syftet med vÄr undersökning att utvÀrdera omfattning, innehÄll och utveckling av miljöredovisning. Denna utvÀrdering omfattar svenska börsbolag noterade pÄ A-listan 2004-11-18 och har sin utgÄngspunkt i Fredrik Ljungdahls doktorsavhandling (1999).De teorier vi anvÀnde var agentteorin, Positive Accounting Theory, intressent- och legitimitetsteorin.

Hur upplever smÄ aktiebolag vÀrdet av revision?

I slutet av 1800-talet infördes de första reglerna om revision. Under Ären har reglerna utvecklats till dagens revisionsplikt. Sverige Àr idag ett av de fÄ EU-lÀnder som har kvar revisionsplikten för alla aktiebolag, vilket har vÀckt frÄgan om ett framtida slopande av revisionsplikten (SOU 2008:32). I september 2006 tillsatte regeringen en utredning och under uppsatsens gÄng har ett delbetÀnkande kommit. SlutbetÀnkandet frÄn utredningen berÀknasatt komma i september 2008 och de nya reglerna ska införas 1 juli 2010.Revisionen kan innebÀra en betydande kostnad för smÄ aktiebolag.

<- FöregÄende sida 31 NÀsta sida ->