Sök:

Slopandet av revisionsplikten i små aktiebolag - en undersökning om möjliga effekter samt tre intressentgruppers inställningar i frågan


Vårt syfte är att redogöra för ett antal intressenters uppfattning om slopandet av revisionsplikten för små aktiebolag samt identifiera tänkbara konsekvenser av slopad revisionsplikt. Vårt empiriska underlag består av svaren från våra 18 respondenter. Underlaget analyserar vi med hjälp av vårt litteraturkapitel. Detta består av tre teoretiska förklaringsmodeller, fakta om revision samt en beskrivning av utvecklingen efter avskaffandet i tre europeiska länder. Vi har kommit fram till att en övervägande del av våra respondenter är negativa till ett slopande, framförallt gäller detta banker och finansbolag. I stort sett alla respondenter menar att revisionen har ett stort värde för dem. De möjliga effekter vi kan se vid ett eventuellt slopande är bl.a. att banker skulle fortsätta att kräva revision för att bevilja kredit, att företagen fortfarande skulle behöva den företagsekonomiska kompetens revisorn besitter samt att ett slopande skulle innebära ett ökat resursbehov från skatteverket. Dessa konsekvenser innebär således att kostnaden för företagen inte skulle minska. En positiv konsekvens av ett slopande är att en efterfrågad revision skulle kunna leda till att denna blir mer adekvat. Vi menar dock att ett slopande inte bör genomföras. En förenkling av redovisningsreglerna och en anpassad revisionsstandard för de små aktiebolagen bör istället utformas. Detta menar vi också skulle leda till en mer adekvat revision.

Författare

Lina Lind Anna Granlund

Lärosäte och institution

Lunds universitet/Företagsekonomiska institutionen

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..